Autor Wątek: Ochrona środowiska  (Przeczytany 18072 razy)

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Ochrona środowiska
« Odpowiedź #15 dnia: 28.02.2015, 20:45 »
Stary gdzie napisałem ze jem pange ?
tak nawiase jadam tylko dorsze
łososie , pstragi , pangi to jedno gówno napakowane antybiotykami chormonami wzrostu itp
Maciek

river

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 28.02.2015, 20:46 »
Ale ja tam nigdzie nie napisałem że jesz ;)

elvis77

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 28.02.2015, 20:48 »
Kolego to nie wiesz że Pangi się nie je ?:)
Poczytaj w necie bez oglądania tvn
Zasada jest prosta lepiej raz kiedyś łososia niż Pange kiedykolwiek
łosoś,czy panga?
takie samo g...

river

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 28.02.2015, 20:55 »
łosoś,czy panga?
takie samo g...

Nie wiedziałem że mówimy o rybach tylko hodowlanych......

Offline mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #19 dnia: 28.02.2015, 20:58 »
łosoś,czy panga?
takie samo g...

Nie wiedziałem że mówimy o rybach tylko hodowlanych......
kolego wpierw rozpoznaj temat a potem pouczaj -taka dygresja z mojej strony nie obraś sie :P
a program dlamnie bomba co za syf mamy w koło a bałtyk jest pieknie skarzony
Maciek

river

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 28.02.2015, 21:02 »
http://odkrywcy.pl/kat,111400,title,Radioaktywny-Baltyk,wid,14899822,wiadomosc.html?smg4sticaid=6146ce

http://www.mir.gdynia.pl/?p=3737

http://www.dziennikbaltycki.pl/artykul/499683,baltyk-zbadaja-plamy-paliwa-pochodzacego-z-wraku-stuttgart,id,t.html

"kolego wpierw rozpoznaj temat a potem pouczaj -taka dygresja z mojej strony nie obraś sie :P"

Nie mam zamiaru nikogo pouczać :)
Czasem tylko staram się pomóc jak mogę a tu napisałem bez pouczania i pomagania :)

Offline mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #21 dnia: 28.02.2015, 21:16 »
http://odkrywcy.pl/kat,111400,title,Radioaktywny-Baltyk,wid,14899822,wiadomosc.html?smg4sticaid=6146ce

http://www.mir.gdynia.pl/?p=3737

http://www.dziennikbaltycki.pl/artykul/499683,baltyk-zbadaja-plamy-paliwa-pochodzacego-z-wraku-stuttgart,id,t.html

"kolego wpierw rozpoznaj temat a potem pouczaj -taka dygresja z mojej strony nie obraś sie :P"

Nie mam zamiaru nikogo pouczać :)
Czasem tylko staram się pomóc jak mogę a tu napisałem bez pouczania i pomagania :)

Troszke w inna strone problem jest pokazany pestydzydy ktore za posrednictwem rzek wplywaja do baltyku powoduja ze ryby sa w nim skarzone

natomiast problem ryb z rybami chodowlanymi polega na tym co im daja jesc czyli pasza czyli pelet
o ile na mieso sa normy to do tego czym sa karmione chodowlane ryby nikt tego nie kontroluje zadne normy nie sa brane pod uwage
co do samego, skladu peletu mozna miec wiele do zyczenia ale on sam w sobie podobno jest ok
to o tyle konserwant którym konserwuja pellet czyli srodek pod nazwa etoksikina to straszne gówno
ktore ma podobno rakotworcze toksyczne i bogmwie jeszcze jakie dzialanie
hm .... tak sobie mysle a my ten pellet np rybny i halibutowy mielimy w domu na pył troszke zastanawiam sie czy to aby bezpieczne - po takiej informacji troszke sie wacham
w sumie pewnie za 30-40 lat i tak w nocy jak dozyjemy w nocy bedziemy swiecic

etoksikina
Maciek

river

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 28.02.2015, 21:27 »
Od wielu już lat jemy syf i to nie tylko  w postaci ryb..
Wystarczy obejrzeć np na yt .film korporacyjna żywność a idziesz do sklepu i wychodzisz z pustym koszykiem
Za to co kiedyś było normalne dziś się słono płaci zwie się to EKO ale w wielu przypadkach tylko z nazwy
Te wszystkie gotowe mięska na grilla itd jedno wielkie zielone ścierwo

Offline mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #23 dnia: 28.02.2015, 21:33 »
Najgorsze jest w tym to ze jemy co chca zebysmy jedli i wpływu na to nie mamy przemysł kasa rolnictwo kasa -reszta to przetworstwo czyli np. 1 kg miesa robia dwa kilogramy itak dalej i dalej
i kolo sie kreci hm.... a my myslimy ze mamy wybór wybierajac produkt eko czy zwykly z połki w sklepie .....
Maciek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #24 dnia: 28.02.2015, 21:33 »
No wiesz river, ekolodzy moga się obrazić!  ;D
Lucjan

Offline Asdic

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 8
    • Galeria
  • Ulubione metody: bat
« Odpowiedź #25 dnia: 28.02.2015, 22:20 »
Korporacjom zależy abyśmy jedli ścierwo gdyż to się odbije na zdrowiu za ładne parę lat... a koncerny farmaceutyczne już zacierają ręce. To się nazywa B2B. Prawie transakcja wiązana.

A jak jest z żarówkami ? Komu tak naprawdę przeszkadzały zwykłe żarówki skoro wiadomym jest, że emitują najlepsze widmo dla naszych oczu ? UE zakazała ponoć w imię ekologii a kto pomyślał wówczas o naszym wzroku ? Kogo obchodzi nasz wzrok ?. A obchodzi. Tak. Producentów okularów.

Od dawna mawiam, że ludzi na Ziemi jest za dużo - człowiek nie ma naturalnej selekcji niestety (nie ma homoszczupaka). Jak by 2-3 mld wykosić to wtedy ludzie by zaczęli szanować siebie nawzajem i środowisko w którym żyją.

EKO to magiczne słowo-klucz gdzie dziś jedyną wartością są $.
Pozdrawiam
Romek

Offline Logarytm

• Ekspert
  • Reputacja: 184
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #26 dnia: 28.02.2015, 23:29 »
Dobrze, że nie każą jeszcze kruszyć szkła i sortować kolorami! ;)

E no, aż tak różowo to nie jest. U mnie stoją pojemniki na szkło białe!!! Szkło niebiałe trzeba wrzucać gdzie indziej :) Nie bardzo tylko wiem gdzie.

Rozmawiałem kiedyś z gościem ze Stanów, który powiedział mi, że firmy zajmujące się segregowaniem śmieci i odzyskiwaniem surowców wtórnych mają się całkiem dobrze. U nas, w Polsce zostało to tak skrojone, że człowiek, jak nie posegreguje, to płaci karę, czyli ma droższą wywózkę śmieci. I tak sobie myślę, że płacę tę karę za to, że temu, kto zarabia na surowcach wtórnych  (gminy, miasta i Bóg wie kto jeszcze), nie chce się odwalić roboty posegregowania śmieci.

Nie segreguję śmieci. Płacę za to podatek karny. Mam nadzieję, że dzięki mnie i kilku innym takim, jak ja, ktoś ma pracę. Może z tego pożytek taki... (a może nie).

Moja aktywność ekologiczna równa jest zeru. Dlaczego? Otóż myślę, że we współczesnym świecie jest niemały zamęt pojęciowy. Ekologia to przede wszystkim nauka. I chyba jako taka nie jest, w sensie ścisłym, nauką o ochronie przyrody. Ochroną przyrody zajmuje się sozologia, która nauką nie jest. A zatem ekolog to człowiek wykształcony w dziedzinie ekologii. Tymczasem każdy darmozjad, który domaga się, żeby zaprzestać tego i tamtego, bo z tego miejsca do tamtego wędruje studwunoga palczasta zielonogarbna, nazywany jest ekologiem. I tak nastąpiła deprecjacja zawodu ekologa. Piszę o tym, bo strasznie mnie denerwuje ta współczesna nachalność irracjonalizmu i głupoty.

Jak najbardziej jestem za ochroną przyrody.
Darek
Złów i wypuść, jeśli chcesz.
Lub po polsku:
catch and release, if you want.

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
« Odpowiedź #27 dnia: 28.02.2015, 23:31 »

Od dawna mawiam, że ludzi na Ziemi jest za dużo - człowiek nie ma naturalnej selekcji niestety (nie ma homoszczupaka). Jak by 2-3 mld wykosić to wtedy ludzie by zaczęli szanować siebie nawzajem i środowisko w którym żyją.

Homoszczupak?  Od wieków wiadomo że to wojna! :'(
Arek

Offline Logarytm

• Ekspert
  • Reputacja: 184
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #28 dnia: 28.02.2015, 23:35 »

Homoszczupak?  Od wieków wiadomo że to wojna! :'(

Otóż to. I nic w tym dobrego. Jeśli miałbym sobie cenić kreatury Hitlera i Stalina to musiałbym poddać się chyba resekcji mózgu.
Darek
Złów i wypuść, jeśli chcesz.
Lub po polsku:
catch and release, if you want.

Offline mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #29 dnia: 28.02.2015, 23:43 »
Powiem wam że w histori notowanej to faktycznie bardzo długi okres jest bez żadnego dużego konfliktu zbrojnego niemwspominam o lokalnych wojnach
faktem jest tez postep w medycynie niema zaraz czy infekcji na wiekszą skale
osratnio rozmawiałem z doktorem który mi mówił ze za,10-15 lat obecne antybiotyki przestana dzialac hm ..... ciekawe jak to wszystko bedzie wygladalo za 20 lat
Maciek