Autor Wątek: Krótkie Pytanie - Krótka Odpowiedź  (Przeczytany 3972848 razy)

Offline key_kr

• Ekspert
  • Reputacja: 69
Odp: Krótkie Pytanie - Krótka Odpowiedź
« Odpowiedź #17175 dnia: 27.11.2025, 13:29 »
Cześć.
Pytanko odnośnie kijka : Robinson Competition Feeder CTX2 3,60 / 75g.
Nada się do miotania podajnikiem 60 gr na 60-65 m bez zmęczenia materiału ?
Jak wygląda hol na takiej wędce rybek w zakresie 1-3 kg  ( jest kontrola nad nimi ) ?

Offline darkon

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 38
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #17176 dnia: 27.11.2025, 14:37 »
Podajnik 60g + pasza, czy 60g z paszą, bo to zdecydowana różnica.

Offline key_kr

• Ekspert
  • Reputacja: 69
« Odpowiedź #17177 dnia: 27.11.2025, 15:02 »
w domyśle pytanie czy z paszą .... bo mam trochę stresu by zawierzyć szczytówkom o średnicy 2.2 mm.

Offline carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 348
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
« Odpowiedź #17178 dnia: 28.11.2025, 17:30 »
Cześć.
Pytanko odnośnie kijka : Robinson Competition Feeder CTX2 3,60 / 75g.
Nada się do miotania podajnikiem 60 gr na 60-65 m bez zmęczenia materiału ?
Jak wygląda hol na takiej wędce rybek w zakresie 1-3 kg  ( jest kontrola nad nimi ) ?

30-40 gr koszyka bez paszy to jest optimum dla tego kijka do bezstresowego miotania na te odległości. 45 XL z Prestona też spokojnie obsłuży. Na tych kijach masz kontrolę nawet nad rybami 7-8kg bez większego problemu, w  dodatku pięknie trzymają rybę. Naprawdę udane kijaszki, piszę jako posiadacz już kilku sztuk w różnych długościach.
Jeśli ktoś chce sporo zaoszczędzić, to bardzo fajną serią połowę tańszą jest CMX, ma nieco grubszy dolnik, ale tylko nieco, dalej finezyjny, nie pałowaty, troszkę bardziej wiotko, ale dalej dobrze, to ze względu na o .klasę słabszy węgiel, ale właściwości rzutowo-holowe dalej na niezłym poziomie, dobre rozwiązanie jak np. ktoś często łowi 3.3 a rzadko dalej gdzie trzeba sięgnąć, wtedy 3.3 CTX2, a 3.6 czy 3.9 można wziąć CMX

Offline koko

• Ekspert
  • Reputacja: 729
  • Ulubione metody: bat
« Odpowiedź #17179 dnia: 28.11.2025, 21:02 »
w domyśle pytanie czy z paszą .... bo mam trochę stresu by zawierzyć szczytówkom o średnicy 2.2 mm.

Szczytówka nie przenosi praktycznie obciążenia przy zarzucaniu, jak również podczas holu. :)
Marian

Offline Pastor

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 13
« Odpowiedź #17180 dnia: 28.11.2025, 22:59 »

Średnica szczytówki nie ma większego znaczenia dla mocy. Bardziej węgiel z jakiego została wykonana, ale to i tak detale. Szczytówka przede wszystkim pomaga we właściwej sygnalizacji i ładowaniu kija podczas zarzucania, a jej średnica początkowa, średnica końcowa, charakterystyka stożka i rozstawienie przelotek mają wpływ na ugięcie i to jak szybko gaśnie po zarzuceniu.
Co do samych wędek VDE-Robinson to wiele oglądałem, kilkoma łowiłem i uważam, że mają pozawyżane CW i to o jakieś 20-30%. Nie twierdzę, że nie mają mocy w blankach, tylko że ładują się lepiej przy użytkowaniu pod sporo mniejszymi obciążeniami niż deklarowane, a przeciążanie ich i siłowe rzuty koszyczkami z towarem o łącznej niby deklarowanej wadze mogą skończyć się uszkodzeniem blanku. Nie mam na myśli wędek 3,6+ o wysokich CW, manewrowałem tylko krótszymi, raczej delikatniejszymi wędkami (3-3,3m).