Autor Wątek: Krótkie Pytanie - Krótka Odpowiedź  (Przeczytany 3974865 razy)

Offline key_kr

• Ekspert
  • Reputacja: 69
Odp: Krótkie Pytanie - Krótka Odpowiedź
« Odpowiedź #17175 dnia: 27.11.2025, 13:29 »
Cześć.
Pytanko odnośnie kijka : Robinson Competition Feeder CTX2 3,60 / 75g.
Nada się do miotania podajnikiem 60 gr na 60-65 m bez zmęczenia materiału ?
Jak wygląda hol na takiej wędce rybek w zakresie 1-3 kg  ( jest kontrola nad nimi ) ?

Offline darkon

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 38
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #17176 dnia: 27.11.2025, 14:37 »
Podajnik 60g + pasza, czy 60g z paszą, bo to zdecydowana różnica.

Offline key_kr

• Ekspert
« Odpowiedź #17177 dnia: 27.11.2025, 15:02 »
w domyśle pytanie czy z paszą .... bo mam trochę stresu by zawierzyć szczytówkom o średnicy 2.2 mm.

Offline carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 348
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
« Odpowiedź #17178 dnia: 28.11.2025, 17:30 »
Cześć.
Pytanko odnośnie kijka : Robinson Competition Feeder CTX2 3,60 / 75g.
Nada się do miotania podajnikiem 60 gr na 60-65 m bez zmęczenia materiału ?
Jak wygląda hol na takiej wędce rybek w zakresie 1-3 kg  ( jest kontrola nad nimi ) ?

30-40 gr koszyka bez paszy to jest optimum dla tego kijka do bezstresowego miotania na te odległości. 45 XL z Prestona też spokojnie obsłuży. Na tych kijach masz kontrolę nawet nad rybami 7-8kg bez większego problemu, w  dodatku pięknie trzymają rybę. Naprawdę udane kijaszki, piszę jako posiadacz już kilku sztuk w różnych długościach.
Jeśli ktoś chce sporo zaoszczędzić, to bardzo fajną serią połowę tańszą jest CMX, ma nieco grubszy dolnik, ale tylko nieco, dalej finezyjny, nie pałowaty, troszkę bardziej wiotko, ale dalej dobrze, to ze względu na o .klasę słabszy węgiel, ale właściwości rzutowo-holowe dalej na niezłym poziomie, dobre rozwiązanie jak np. ktoś często łowi 3.3 a rzadko dalej gdzie trzeba sięgnąć, wtedy 3.3 CTX2, a 3.6 czy 3.9 można wziąć CMX

Offline koko

• Ekspert
  • Reputacja: 736
  • Ulubione metody: bat
« Odpowiedź #17179 dnia: 28.11.2025, 21:02 »
w domyśle pytanie czy z paszą .... bo mam trochę stresu by zawierzyć szczytówkom o średnicy 2.2 mm.

Szczytówka nie przenosi praktycznie obciążenia przy zarzucaniu, jak również podczas holu. :)
Marian

Offline Pastor

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 13
« Odpowiedź #17180 dnia: 28.11.2025, 22:59 »

Średnica szczytówki nie ma większego znaczenia dla mocy. Bardziej węgiel z jakiego została wykonana, ale to i tak detale. Szczytówka przede wszystkim pomaga we właściwej sygnalizacji i ładowaniu kija podczas zarzucania, a jej średnica początkowa, średnica końcowa, charakterystyka stożka i rozstawienie przelotek mają wpływ na ugięcie i to jak szybko gaśnie po zarzuceniu.
Co do samych wędek VDE-Robinson to wiele oglądałem, kilkoma łowiłem i uważam, że mają pozawyżane CW i to o jakieś 20-30%. Nie twierdzę, że nie mają mocy w blankach, tylko że ładują się lepiej przy użytkowaniu pod sporo mniejszymi obciążeniami niż deklarowane, a przeciążanie ich i siłowe rzuty koszyczkami z towarem o łącznej niby deklarowanej wadze mogą skończyć się uszkodzeniem blanku. Nie mam na myśli wędek 3,6+ o wysokich CW, manewrowałem tylko krótszymi, raczej delikatniejszymi wędkami (3-3,3m).

Offline Don_M

• Reputacja: 39
  • Bartek
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #17181 dnia: Dzisiaj o 10:29 »
Co w tym konkretnym przypadku oznacza "QP PB" w opisie żyłki?
https://www.sklep-mietus.pl/pl/zylki-uniwersalne/8762-zylka-shimano-technium-invisitec-qp-pb-1700m-0225mm

Cenowo wychodzi mega fajnie, a już rok temu najpierw kupiłem zleżałą sztukę (w innym sklepie), która strzelała w dłoniach, więc nie chciałbym się drugi raz naciąć :P

Offline koko

• Ekspert
« Odpowiedź #17182 dnia: Dzisiaj o 12:26 »
QP oznacza „Quarter Pound” (ćwierć funta).

„Quarter Pound” — czyli szpula odpowiada objętością/ilością żyłki zgrupowanej tak, by ważyła około ¼ funta; to historyczny sposób oznaczania pojemności szpuli.
W praktyce dla tej żyłki przekłada się to na dużą długość na szpuli — np. wersja 1920 m przy średnicy 0,225 mm.

PB   oznacza „Premium Box” lub „Premium Box / PB” — inaczej mówiąc, wersję żyłki pakowaną w   tzw. „premium box”, czyli specjalne opakowanie.

:)
Marian

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2269
  • MFT
« Odpowiedź #17183 dnia: Dzisiaj o 12:28 »
Ćwierćfunciak z serem!

Koko, szacun.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline key_kr

• Ekspert
« Odpowiedź #17184 dnia: Dzisiaj o 12:29 »
Ja taką kupiłem w D. Na szpulce 300 m.
QP : Qualified passed może 🤔
Ta z D. przeszła celująco test zwykłego supełka i rozciągania.

Offline Tomasz

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 8
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #17185 dnia: Dzisiaj o 12:51 »
Proszę o polecenie feedera w długości 390cm i cw okolo 120-140g w cenie do 500zl.
Łowiska to odra wrocławska, odcinek z uciągem na okolo 70g z kolcami. Łowienie nie dalej jak 50-70m
Nie lubie sztywnych pał jak I kluskowatych kijów, ale nigdy nie miałem takiego z wyższej półki. Obecnie mam sherman pro 100g i jestem z niego zadowolony ale szukam jednego kija z nieco wyższej polki.
PZW only  : o )

Offline Don_M

• Reputacja: 39
  • Bartek
« Odpowiedź #17186 dnia: Dzisiaj o 12:56 »
QP oznacza „Quarter Pound” (ćwierć funta).

„Quarter Pound” — czyli szpula odpowiada objętością/ilością żyłki zgrupowanej tak, by ważyła około ¼ funta; to historyczny sposób oznaczania pojemności szpuli.
W praktyce dla tej żyłki przekłada się to na dużą długość na szpuli — np. wersja 1920 m przy średnicy 0,225 mm.

PB   oznacza „Premium Box” lub „Premium Box / PB” — inaczej mówiąc, wersję żyłki pakowaną w   tzw. „premium box”, czyli specjalne opakowanie.

Oj, podziwiam że Ci się aż tak chciało! :beer:

Offline koko

• Ekspert
« Odpowiedź #17187 dnia: Dzisiaj o 17:23 »

Średnica szczytówki nie ma większego znaczenia dla mocy. Bardziej węgiel z jakiego została wykonana, ale to i tak detale. Szczytówka przede wszystkim pomaga we właściwej sygnalizacji i ładowaniu kija podczas zarzucania, a jej średnica początkowa, średnica końcowa, charakterystyka stożka i rozstawienie przelotek mają wpływ na ugięcie i to jak szybko gaśnie po zarzuceniu.
Co do samych wędek VDE-Robinson to wiele oglądałem, kilkoma łowiłem i uważam, że mają pozawyżane CW i to o jakieś 20-30%. Nie twierdzę, że nie mają mocy w blankach, tylko że ładują się lepiej przy użytkowaniu pod sporo mniejszymi obciążeniami niż deklarowane, a przeciążanie ich i siłowe rzuty koszyczkami z towarem o łącznej niby deklarowanej wadze mogą skończyć się uszkodzeniem blanku. Nie mam na myśli wędek 3,6+ o wysokich CW, manewrowałem tylko krótszymi, raczej delikatniejszymi wędkami (3-3,3m).

Podczas wyrzutu obciążonego zestawu wykonujemy gwałtowny ruch wędziskiem z tyłu do przodu. Obciążenie powoduje, że wędzisko wygina się  kierunku przeciwnym i w jego blanku kumulowana jest energia zależna od stopnia wygięcia oraz modułu sprężystości. Energię do rzutu uwalniamy zwalniając żyłkę.

Szczytówka praktycznie energii tej w sobie nie ma, bo jej ugięcie w momencie zwolnienia żyłki jest minimalne :o oraz jej sprężystość jest wielokrotnie mniejsza niż blanku. Nie bierze więc udziału w ładowaniu wędziska, a jej obciążenie jest znikome przy zarzucaniu jak i podczas holu.

Drgania wędziska po zwolnieniu żyłki są wywołane przez elementy w których zgromadzona była energia sprężystości, a więc blank. Szczytówka jest poruszana przez drgania blanku, a sama z siebie nie jest ich źródłem.

Marian

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2269
  • MFT
« Odpowiedź #17188 dnia: Dzisiaj o 17:34 »
Poogladajcie sobie zdjęcia osób w trakcie rzutu. Szczytówka jest wtedy prosta w zasadzie w każdym momencie.
Późniejsze drgania wędziska mogą ja jednak później znacznie rozbujać. Także przy samym zatrzymaniu wędki po energicznym rzucie może dojść do sytuacji, że miękka szczytówka z włókna szklanego zawinie się aż tak, że uderzy czubkiem w wędkę.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!