Autor Wątek: Kosz pod feeder / match  (Przeczytany 8013 razy)

Offline jean72

• Ekspert
  • Reputacja: 50
  • Ulubione metody: bat i feeder
Odp: Kosz pod feeder / match
« Odpowiedź #30 dnia: 17.10.2016, 21:56 »
http://www.anglingdirect.co.uk/maver-mxi-series-3-front-drawer-seat-box do tego kaseta 100 albo 60 i masz za +/-1000 dobra bazę robocza pod feeder/match.Tylko wsuwanego podnóżka brakuje. Ale w miare lekki i mały gabarytowo ale stabilny i wytrzymały.
Jak nie ma podnóżka jak jest ?
Takie jest moje zdanie na ten temat i nikt nie musi się z nim zgadzać

Offline N3su

• Ekspert
  • Reputacja: 319
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #31 dnia: 17.10.2016, 22:04 »
Tu masz tego mavera z linku + 100mm kaseta .  Przygotowany pod rekreacyjne wypady feeder/match jeszcze sporo miejsca w środku zostaje. Do tego +/- mieszczę pudełko na wagglery ,przypony,  pudełka z przynętami. Lub jak jadę tyczka kaseta z drabinkami 30mm z odpowiednimi zestawami .

Offline shmuggler

• Ekspert
  • Reputacja: 62
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #32 dnia: 17.10.2016, 22:21 »
Maciek dziękuję za te post!

Nie ma sprawy :)

Tutaj masz link do tego kosza: http://www.daiwasports.co.uk/product/daiwa-160-seat-box

Jest kilka zdjęć, które dają pogląd na całość.

A mógłbyś wolnej chwili podesłać parę zdjęć jak ten kosz wygląda w środku - mam na myśli pojęcia :)

Pewnie. Jutro wrzucę kilka fotek :)
Maćku oglądałeś ten kosz:
http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6037164416
Bardzo podobny jest do tej Daiwy.

Wysłane z mojego Nexus 5X przy użyciu Tapatalka

Offline Czaderx

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 4
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #33 dnia: 17.10.2016, 22:36 »
Będę wystawiał swój kosz za 2-3dni z pełnym osprzętem:
-boczna taca
-balkon
-ramię do feedera
-kieszeń na tyczkę
-uchwyt do siatki
-ramię karuzela na przynęty.
-druga taca boczna
-fajka
Torba daiwa na wszystkie akcesoria.
http://www.anglingdirect.co.uk/daiwa-150-seat-box
Dokladnie taki sam kosz. Stan bardzo dobry. Uzywany zaledwie kilka razy.

Offline maciek_krk

• ⚡⚡⚡⚡⚡
  • Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 520
« Odpowiedź #34 dnia: 17.10.2016, 22:38 »
Widziałem tego Trapera tylko w Internetach :) Wygląda całkiem solidnie. Ja z boku mam dwie szufladki, tutaj jest chyba jedna.
Dodatkowo martwi mnie ten pas i brak uchwytów do niego. Wątpię, że kosz jest tak idealnie wyważony, by podnosząc go za pas nie przechylał się. W Daiwie są takie specjalne uchwyty (haczyki) do mocowania pasa z boku kosza. U kilku innych producentów również widziałem takie rozwiązanie. Nie jest to "rocket science" ale proste i pomocne rozwiązanie, które fajnie ustawia kosz noszony na pasie.
Pozdrawiam,
Maciek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #35 dnia: 17.10.2016, 23:04 »
Ja bym pomyślał o koszu, który ma przede wszystkim szuflady, głębokie. Idealne na trzymanie koszyków, przyponów itd. Z komorą poniżej. Zdecydowana większość koszy jest zrobiona pod łowienie tyczką, z płaskimi szufladami lub skrzynkami do trzymania zestawów na drabinkach. Przy feederze jest to stracone praktycznie miejsce. Dlatego lepiej wybrać użyteczny kosz, niż firmę i coś przeznaczonego pod tyczkę. Im lepiej zorganizowane miejsce w koszu, tym mniej trzeba miejsca na stolikach.
Lucjan

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
« Odpowiedź #36 dnia: 17.10.2016, 23:15 »
Będę wystawiał swój kosz za 2-3dni z pełnym osprzętem:
-boczna taca
-balkon
-ramię do feedera
-kieszeń na tyczkę
-uchwyt do siatki
-ramię karuzela na przynęty.
-druga taca boczna
-fajka
Torba daiwa na wszystkie akcesoria.
http://www.anglingdirect.co.uk/daiwa-150-seat-box
Dokladnie taki sam kosz. Stan bardzo dobry. Uzywany zaledwie kilka razy.
Czy podnóżek jest wsuwany czy dokręcany?
Marcin

Offline Czaderx

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #37 dnia: 17.10.2016, 23:17 »
Wysuwany.

Offline Marcin

• Ekspert
  • Reputacja: 119
« Odpowiedź #38 dnia: 17.10.2016, 23:39 »
A czy taki kosz pod rekreacyjny feeder/match musi być koniecznie z podnóżkiem? Ostatnio widziałem fajny kosz Mavera MXi 101. Dodatkowo rozmawiałem kiedyś z człowiekiem, który zajmuje się robieniem koszy na zamówienie. Za taki rekreacyjny kosz z podnóżkiem, którego waga nie będzie przekraczała 5 kg zawołał 450 - 500 zł. Osprzęt typu szuflady można ustawić w dowolnej konfiguracji, nie zwiększając mocno wagi całego kosza. Takie ustrojstwo miałoby utrzymać spokojnie moje 85 kg i mieć nogi d25.
Bez podnóżka całość ważyłaby pewnie około 3 - 4 kg. Wolałbym to i większą mobilność, niż 10 czy 12 kilogramów kloca którego pewnie i tak nigdy w pełni nie wykorzystam nie łowiąc tyczką.
Pozdrawiam
Marcin

Offline maciek_krk

• ⚡⚡⚡⚡⚡
  • Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #39 dnia: 17.10.2016, 23:48 »
Marcin waga to faktycznie spory minus. Natomiast biorąc pod uwagę strome, czy nierówne brzegi podnóżek to podstawa. Nie wyobrażam sobie, by stopy nie były podparte i "dyndały" swobodnie. Nie ma możliwości, by wygodnie łowić w ten sposób :( Tutaj nie chodzi o to czy łowisz tyczką, a o wygodę i większe możliwości ustawienia kosza, fakt - kosztem mobilności. Choć patrząc ile bagażu nosimy (przynajmniej ja), to i tak ta mobilność jest mocno ograniczona :D
Pozdrawiam,
Maciek

Offline Czaderx

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #40 dnia: 17.10.2016, 23:49 »
Powiem tak. Podnóżek fajna sprawa jak mokro nad wodą lub grząsko. Bezkonkurencyjny jeżeli trzeba wstawić stanowisko do wody. Wiadomo, często biorę nad wodę tylko kij i krzesło, jednak ciężko by było na zawodach (nie twierdzę, że się nie da). Organizacja stanowiska i wszystko pod ręką. Kosz to sprawa bardzo indywidualna i należy się grubo zastanowić czy naprawdę potrzebuję go mieć, czy wypada go mieć?

Offline maciek_krk

• ⚡⚡⚡⚡⚡
  • Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #41 dnia: 18.10.2016, 17:07 »
A mógłbyś wolnej chwili podesłać parę zdjęć jak ten kosz wygląda w środku - mam na myśli pojęcia :)

Proszę bardzo :) zdjęcia poniżej :)

Jeżeli chodzi o wymiary, to sprawa wygląda następująco:
  • Szuflady boczne: długość 37 cm, szerokość 24 cm, głębokość 2,3 cm
  • Szuflady przednie: długość 24 cm, szerokość 15 cm, głębokość 2,3 cm
  • Kufer: długość 38,7 cm, szerokość 25,8 cm, głębokość 14 cm
Przepraszam za bałagan, ale po ostatnim wędkowaniu ze względu na przeszywający chłód pakowałem się w dużym pośpiechu. Gdybyś potrzebował więcej info to daj proszę znać ;)
Pozdrawiam,
Maciek

Offline matchless

• Ekspert
  • Reputacja: 356
  • Ulubione metody: tyczka
« Odpowiedź #42 dnia: 19.10.2016, 08:25 »
Powiem tak. Podnóżek fajna sprawa jak mokro nad wodą lub grząsko. Bezkonkurencyjny jeżeli trzeba wstawić stanowisko do wody. Wiadomo, często biorę nad wodę tylko kij i krzesło, jednak ciężko by było na zawodach (nie twierdzę, że się nie da). Organizacja stanowiska i wszystko pod ręką. Kosz to sprawa bardzo indywidualna i należy się grubo zastanowić czy naprawdę potrzebuję go mieć, czy wypada go mieć?

Warto go mieć. Pamiętam, jak raz, z czystego lenistwa nie wysunąłem podnóżka w koszu, ponieważ uznałem, że nie jest to konieczne bo ustawiałem się na równej, drewnianej kładce. Tej, widocznej za mną na zdjęciu:

Łowiłem wtedy mocno skróconą tyczką, przy brzegu. Mimo, że kosz ustawiłem na równym, twardym podłożu, o mały włos nie wylądował bym w wodzie. Kosz stosunkowo ciężki, ja nie ważę dużo. Na koszu siedzi się specyficznie, nierzadko na brzegu siedziska, szczególnie kiedy pochylamy się w stronę wody, obserwując spławik, szczytówkę feedera czy też wypatrując końcówkę spławika odległościówki, zarzuconej na znaczną odległość. Pochylisz się i kosz automatycznie traci przyczepność z tyłu i lądujesz w wodzie albo Ty, albo przynęty położone na bocznej przystawce. Może być i tak, że lądujecie tam razem. To był chyba jedyny raz, kiedy zrezygnowałem z wysuwania podnóżka. Mimo wszystko jest to bardzo przydatne rozwiązanie, nie chodzi tylko o podparcie nóg ale też o całą stabilność kosza.

Kosz dedykowany do feedera, odległościówki z pewnością powinien mieć również głębsze szuflady. Tutaj zgodzę się z Lucjanem. Jeśli ktoś nie przechowuje zestawów na bata, tyczkę, których trzeba sporo upchnąć w kasetach to warto, żeby szukał właśnie kosza z głębokimi szufladami, w których zmieści koszyczki, podajniki, wszelkiego rodzaju akcesoria do metody, zapasowe szpule itp.

Jeśli nie możesz znaleźć kosza, który Ci odpowiada, jeśli na przykład masz swój pomysł na kosz, jeśli chcesz go zrobić pod siebie, to proponuję tutaj zwrócenie się do kolego M.Cieslika (była już o nim mowa w temacie na temat bocznej przystawki), który zrobi Ci nie tylko ramę odpowiednią dla Ciebie ale też może zabudować kasety według Twojej konfiguracji i osobistych preferencji.
Możesz zamówić ramę oraz osprzęt na przykład Rive (ale też innych producentów na przykład Mavera, Robinsona). Kosz nie musi być strasznie rozbudowany, jeśli zależy Ci na wadze na przykład, może po prostu spełniać rolę siedziska, które będzie stabilne i można je ustawić na różnym podłożu z możliwością przetrzymywania konkretnego osprzętu - w tym wypadku może to być jedna, głęboka kaseta plus druga z jakimiś głębszymi szufladkami. Niestety, produkty firmowe są zwykle uniwersalne, trudno, by producenci robili coś na indywidualne zamówienie - tutaj taka możliwość jest i ja w tym wypadku bym z niej skorzystał.
Grzegorz

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #43 dnia: 19.10.2016, 09:11 »
A czy taki kosz pod rekreacyjny feeder/match musi być koniecznie z podnóżkiem? Ostatnio widziałem fajny kosz Mavera MXi 101. Dodatkowo rozmawiałem kiedyś z człowiekiem, który zajmuje się robieniem koszy na zamówienie. Za taki rekreacyjny kosz z podnóżkiem, którego waga nie będzie przekraczała 5 kg zawołał 450 - 500 zł. Osprzęt typu szuflady można ustawić w dowolnej konfiguracji, nie zwiększając mocno wagi całego kosza. Takie ustrojstwo miałoby utrzymać spokojnie moje 85 kg i mieć nogi d25.
Bez podnóżka całość ważyłaby pewnie około 3 - 4 kg. Wolałbym to i większą mobilność, niż 10 czy 12 kilogramów kloca którego pewnie i tak nigdy w pełni nie wykorzystam nie łowiąc tyczką.

Podnóżek to konieczność. Po pierwsze chodzi o ustawienie ud, łydek i pleców. Kąt 90 stopni za każdym razem. Dzięki temu siedzimy wygodnie, a samo siedzisko nie wżyna się w uda i nie uciska nerwów, powodujących drętwienie nóg i niedokrwienie. Ja mogę siedzieć po 6-8 godzin bez schodzenia, nic mnie nie boli wtedy. Nie obciążamy też pleców i zmuszeni jesteśmy siedzieć tak jak się powinno, czyli prosto. Nie ma tutaj co wspominać o tyczce - chodzi o wygodne siedzenie i o zdrowie.

Kolejna sprawa to słupki podnóżka, dzięki którym można zamontować tak potrzebne akcesoria. Nie wyobrażam sobie skutecznego łowienia bez takiej opcji, chyba, że jedną wędką tylko. Ale nawet wtedy nie uzyskujemy takiego pola manewru. Bo bez podnóżka ramię feedera operuje tylko  po tej stronie, po której jest umieszczone, zaś przymocowane do niego może być ustawiane i po prawe i lewej.

No i umiejscowienie. W wielu przypadkach podnóżek pozwoli nam lepiej się ułożyć na spadkach, bardziej stabilizując całość (Grzesiek dobrze wspomina o tym jak można fiknąć kozła), dodatkowo możemy wejść do wody trochę. To może mieć znaczenie z osiąganym zasięgiem, łatwością podbierania ryb jak też i ich holowania.

Dlatego jak dla mnie podnóżek to podstawa. Kosz bez niego to ewentualna opcja na szybkie łowienie, jak po pracy śmigamy na kilka godzin nad wodę. Ale to łowienie na pół gwizdka wg mnie. A na zawody lub dłuższe sesje, w tym z dwiema wędkami to totalna lipa. NIe ma co porównywać tego wtedy do Cuzo, które daje o wiele większe możliwości, przede wszystkim jest stabilne i wygodne.
Lucjan

Offline vanplesniak

• Ekspert
  • Reputacja: 25
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #44 dnia: 19.10.2016, 09:37 »
Dziękuję za cenne, pomocne rady oraz zdjęcia! :) teraz na pewno wiem czym dokładnie się kierować i czego unikać :) daje :thumbup: