Autor Wątek: Kanał Powodziowy we Wrocławiu łowiskiem no kill - podpisz petycję!!!  (Przeczytany 30908 razy)

Offline Rosa

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 12
  • Poważnie to sie leży w grobie..
Tak z ciekawości.. Ile wynosi roczna opłata? A ile możliwy mandat za brak karty? I jakie jest prawdopodobieństwo kontroli i otrzymanie mandatu? Wiecie do czego piję?

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
Rosa, łowiskiem no kill opiekuje się jakies koło, powiedzmy Twoje. Ludzie z Twojego koła są spoko, większość kojarzysz lub znasz. A teraz pojawiają się ludzie spoza. O ile sa z PZW, to coś im grozi - jak chociażby sąd koleżeński i usuniecie. A jak masz gościa co wykupił sobie za 10 PLN jednodniowe pozwolenie? Co mu zrobisz?

Więc ja bym wolał aby takich gości nie było. Ale można zrobić jakieś wyjątki. Na przykład u mnie w RDAA jest możliwość kupna biletu jednodniowego - ale ktoś Cię musi polecić (z klubu) i za Ciebie odpowiada. Jest to jakaś opcja ;)
Lucjan

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
Nie wiem czy się rozumiemy :) Jeżeli sa przypadki, ze ci z jednodniowym pozwoleniem zabierają ryby, to co zrobić? Zapodaj rozwiązanie... Ja nie jestem za przywilejami, po prostu jak nie ma środków na pilnowanie i sprawdzanie plecaków ludziom, to lepiej wprowadzić tylko pozwolenia roczne. Wiadomo kto jest kto. Kłusuje i zabiera? Wywalasz go z PZW i nie łowi już w ogóle. A tak? Co zrobisz gościowi na jednodniowym pozwoleniu?
No właśnie kolega Rosa chyba nie rozumie, że jedyne, co takiemu delikwentowi grozi, to odebranie jednodniowej licencji.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
Hipotetycznie: podpisuję petycję wnoszącą o utrzymanie łowiska no kill w Wrocławiu, ale nie będę mógł tam wędkować, gdy przypadkiem będę w tamtych okolicach? Mięsiarze, dzięki :thumbup:
Jacek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
Ale to nie to łowisko. Kanału lub rzeki nie można chyba tak zaklasyfikować, chodzi bardziej o zbiornik PZW
Lucjan

Offline Rosa

• Aktywny użytkownik
PZŁ poradziło sobie z kłusownictwem. Kary są tak dotkliwe, że trzeba być albo bogatym idiotą, albo głodnym desperatem żeby kłusować w lesie. Kiedyś za złodziejstwo obcinano rękę, a teraz dostaje się wyrok w zawieszeniu. To poczucie bezkarności i śmieszne kary są problemem. Gdyby tu gdzie mieszkam złapali mi na kłusownictwie, to oprócz utraty sprzętu i wysokiej kary patrzyłbym jak mój samochód odjeżdża na lawecie. Kłusownictwo jest wynikiem poczucia bezkarności. Zobaczcie na statystyki z czasów kiedy polska policja zaczęła surowo karać pijanych kierowców.. Należy bezwzględnie karać tych którzy łamią prawo, ale nie można kazać płacić uczciwym za błędy innych. Takie jest moje zdanie.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
PZŁ poradziło sobie z kłusownictwem. Kary są tak dotkliwe, że trzeba być albo bogatym idiotą, albo głodnym desperatem żeby kłusować w lesie. Kiedyś za złodziejstwo obcinano rękę, a teraz dostaje się wyrok w zawieszeniu. To poczucie bezkarności i śmieszne kary są problemem. Gdyby tu gdzie mieszkam złapali mi na kłusownictwie, to oprócz utraty sprzętu i wysokiej kary patrzyłbym jak mój samochód odjeżdża na lawecie. Kłusownictwo jest wynikiem poczucia bezkarności. Zobaczcie na statystyki z czasów kiedy polska policja zaczęła surowo karać pijanych kierowców.. Należy bezwzględnie karać tych którzy łamią prawo, ale nie można kazać płacić uczciwym za błędy innych. Takie jest moje zdanie.

Twoje zdanie jest bardzo słuszne! Ale nie pokrywa się z polskim prawem. I tu jest ryba pogrzebana.
Krwawy Michał

Offline Rosa

• Aktywny użytkownik
 Moim zdaniem jedynym rozwiązaniem jest wywalczenie przepisów pozwalających na karanie nieuczciwych wędkarzy w sposób dotkliwy. Na to trzeba będzie długo poczekać, ale zawsze uchwałą koła można powołać społeczne patrole występując jednocześnie do wojewody o stosowne zezwolenie na nakładanie kar! Wszystko jest możliwe jeśli znajdzie się grupa ludzi której zależy. Tylko, że to musiałoby być bardzo systematyczne. Myślę, że chętnych nie zabraknie..

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
W pełni się zgadzam z pierwszym zdaniem i od dawna mówię, że to podstawa jakichkolwiek zmian.
Krwawy Michał

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
Zgodzę się z Tobą. Niestety, póki prawo jest jakie jest, trzeba się jakoś bronić przed mięsiarzami.

Ja rozpatrywałem hipotetyczny przykład zbiornika PZW. O ile kanał jako łowisko no kill podlegałby kontroli PSR, które by wymagało  aby ryby wypuszczać, to na wodzie nie pływowej, należącej do PZW, PSR nie ma jurysdykcji. Komuś co zabiera ryby, więc można nasmarkać. Nie należy do PZW,  opłacił pozwolenie jednodniowe. Albo należy do innego okręgu - czyli tez go można cmoknąć w pompkę.
Lucjan

Offline matchless

• Ekspert
  • Reputacja: 356
  • Ulubione metody: tyczka
Ja za niedługo sam będę ich ścigał. Nie trzeba tutaj żadnych specjalnych uprawnień.
Wszystko można podciągnąć pod kłusownictwo. A jest to przestępstwo.

Jako, że kłusownictwo to przestępstwo to każdy obywatel, nawet nie wędkarz czy członek PZW ma obowiązek reagować i ma również prawo do podjęcia działań celem ujęcia sprawcy przestępstwa. W związku z tym, jeśli ktoś z Was widzi dziadków ładujących ryby do siatek na łowiskach no kill czy inne przewinienia - nie bójcie się reagować. Nie musicie czekać na Policję, PSR, SSR etc. Jeśli jesteście pewni, że wędkarz popełnia przestępstwo możecie działać. Nie celem kontroli ale celem ujęcia sprawcy przestępstwa.

Skoro można zatrzymać pijanego kierowcę na drodze, zabrać mu kluczyki, zatrzymać i uniemożliwić dalszą jazdę, skoro można złapać złodzieja to dlaczego nie złodzieja nad wodą?
Wędkarz, który zabiera ryby a nie ma do tego prawa to nikt inny jak złodziej! Problem w tym, że polskie prawo ryb nie traktuje jak rzeczy, mimo to kwalifikacja za kłusownictwo i kradzież jest taka sama. Kwestia kosmetyczna nazewnictwa. W związku z tym, że ryby, zwierzęta czy inne organizmy są żywe i nie są rzeczami stąd kradzież ryb z wody nazywana jest kłusownictwem.
Grzegorz

Offline Rosa

• Aktywny użytkownik
Zgodzę się z Tobą. Niestety, póki prawo jest jakie jest, trzeba się jakoś bronić przed mięsiarzami.

Ja rozpatrywałem hipotetyczny przykład zbiornika PZW. O ile kanał jako łowisko no kill podlegałby kontroli PSR, które by wymagało  aby ryby wypuszczać, to na wodzie nie pływowej, należącej do PZW, PSR nie ma jurysdykcji. Komuś co zabiera ryby, więc można nasmarkać. Nie należy do PZW,  opłacił pozwolenie jednodniowe. Albo należy do innego okręgu - czyli tez go można cmoknąć w pompkę.

Więc należy zmodyfikować regulaminy łowisk. Wprowadzić węwnetrzne przepisy. Jeżeli złodziej wlamuje sie do mojego domu, to chciałbym go potraktować tak jak jest to dozwolone w USA! Ja rozumiem Wasze oburzenie, ale niech ta antypatia będzie skierowana do właściwych adresatów. Należy tępić patologię i surowo ją karać. W praktyce wygląda to tak, że uczciwi ludzie ponoszą konsekwencje działań kłusoli i mięsiarzy. W sektorze transportowym jest teraz walka przewoźników o pozostawienie ITD na stanowisku, chociaż wcześniej groziło im max 500pln mandatu, a dziś za nieprawidłowości płacą po kilkadziesiąt tysięcy, a w pewnych przypadkach zwijają interes. Patologię należy eliminować stosując środki adekwatne. Kłusol nie będzie bał się mandatu w wysokości 100pln którego i tak nie zapłaci. Ta niepotrzebna kłótnia ma źródło w polskim chorym prawie! Gdyby za nielegalny połów ryb, albo łamanie przepisów stawką wyjściową był minimum 5tyś  pln i konfiskata sprzętu, samochodu- to problem zniknął by bardzo szybko. Ale do tego kontrole nad wodą musiałyby być czymś innym niż legendą.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
Wiele rzeczy trzeba zrobić, w tym problem... :) Jednak tutaj może być jak z psem. Masz 'groźnego' psa, i złodzieje już nie zapuszczają się na Twoja posesję. Nie ma jednodniówek - złodziejaszków jest mniej :)

A z tym zabieraniem to jest jak jest. U mnie kolesie robią tak - złowią rybe, niby wypuszczają - a ta trafia do reklamówy i w krzaki. Musisz mu udowodnić, że to jego... I się zaczyna. Zamiast łowić i się cieszyć dniem, obczajasz gagatka i się szykujesz. Dlatego lepiej aby tacy się nie pojawiali, jestem w stanie to zrozumieć.
Lucjan

Offline fishunter1990

• Ekspert
  • Reputacja: 905
  • Przystawka i Laying-on Gruntówka z alarmem
Przed chwilą w radio Eska mówili o powyższej petycji i ponad 400tu podpisach! A więc sprawa jest coraz głośniejsza. Oby więcej takich akcji w całej Polsce!  :thumbup:
Wolę łowić niż łapać...🎣🍺😉

Offline matchless

• Ekspert
  • Reputacja: 356
  • Ulubione metody: tyczka
Jest też jeden głos przeciw. :D
Grzegorz