Autor Wątek: Feeder - Szwecja/Skandynawia  (Przeczytany 10088 razy)

Offline pejcz

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 30
  • Wędkarski komandos-popierduła
    • Galeria
  • Ulubione metody: spinning
Feeder - Szwecja/Skandynawia
« dnia: 10.12.2016, 18:38 »
Z góry przepraszam jeżeli zły dział.

W przyszłym roku wybieram się na tygodniową wyprawę do Szwecji na spinning. Do głowy wpadł mi pomysł aby zapakować do pokrowca również dwa feedery i do torby wrzucić jakąś pikantną kiełbasę czy innego ananasa. Pomyślałem, że jedno popołudnie/wieczór przeznaczę na chillout z zarzuconymi feederkami, grillem etc etc.

Moje pytanie, czy ktoś z forumowiczów próbował swoich sił w Szwecji jeżeli chodzi o białą rybę? Feeder, metoda albo inna odmiana gruntowego łowienia? Jeżeli tak to jak wrażenia? Zdaję sobię sprawę, że tam jezior jest od groma, każde inne, inne warunki pogodowe, szerokość geograficzna, przyzwyczajenia ryb, ale będę wdzięczny za jakąkolwiek relację/opinię.
Piotr

Machaj wędą, ryby będą!

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Feeder - Szwecja/Skandynawia
« Odpowiedź #1 dnia: 10.12.2016, 18:44 »
W Szwecji wiele jezior jest już spacyfikowanych przez słowiańskich łowców z przewoźnymi zamrażarkami. Na jerbait czytałem, że chłopaki gdzieś tam pojechali i na spina pustka jak w Polsce, ale obserwowali wielkie liny na przykład. Myślę, że 99% wędkarzy jeździ tam właśnie za drapieżnikiem, a w tych wodach kryją się też przepiękne liny, leszcze, płocie, pewnie też karpie, gdzie kiedyś zarybiono.

Tak tylko piszę, co kiedyś przeczytałem, bo osobiście nie dane mi było łowić jeszcze w normalnym kraju...
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #2 dnia: 10.12.2016, 19:12 »
Mam kumpla w Norwegii blisko Oslo.
Jeździ na morze, ale czasem z kolegami (z Polski) zaglądał na jeziorka na południowy wschód od Oslo.
Z tego co mówił: białej ryby OD GROMA. Brały prawie na bądź co.
;)

Kadłubek

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 10.12.2016, 19:19 »
Wszystko zależy jaka woda jak i w PL tylko ryba jest!
Ja często łowiłem na prywatnym stawie (na południu Szwecji) gdzie ryby praktycznie brały na wszystko gdyż nikt tam nie łowił.
Był tylko jeden problem: raki brały częściej od ryb a już na mięsne przynęty i z dna to był taki pewniak. :thumbdown:
Kukurydza, chleb z powierzchni to było ładne branie :P

Rzeki czyściutkie malownicze można połowić nawet w centrum miasta.
Ogólnie wody czyste, brak śmieci, kultura. Szwedzi jak to Szwedzi porządek musi być.

Co innego morze tam "przybyszów" w portach, nadbrzeżach co 5 metrów.
Każda woda jest inna zależy też gdzie jedziesz bo co innego północ a południe.
Na szczęście tam gdzie bywałem "słowiańskich łowców" nie było poza morzem.

Offline shmuggler

• Ekspert
  • Reputacja: 62
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 10.12.2016, 19:31 »
Ja byłem w tym roku w Szwecji na tydzień i niestety jezioro nie nadawało się do łowienia feederem. Pełno kamieni i koszyk/ciężarek co rzut gdzieś się zaczepił. Na spławik piękne płocie złowiłem.
Pozdrawiam

Wysłane z mojego Nexus 5X przy użyciu Tapatalka

Offline kucus22

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 186
    • Galeria
« Odpowiedź #5 dnia: 10.12.2016, 19:40 »
Oj wiele artykułów w prasie wędkarskiej się doczytałem. Jeżeli chodzi o białoryb, to pamiętam piękne fotki grubych jazi, linów i płoci złowionych na najmniejsze twisterki na lekkich główkach dżigowych. Dla mnie oczywistym jest fakt, że skoro skandynawskie łowiska to eldorado szczupakowe, białej ryby musi być tam od groma :) Na bank nie będziesz się tam nudził z feederkami :)

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 10.12.2016, 19:58 »
Swoją drogą kolejny doskonały dowód na przeogromną wiedzę ichtiologów z IRŚ. W końcu szczupak, a przede wszystkim ten duży, to straszny szkodnik, więc w takich szwedzkich jeziorach to powinno być gorzej niż na mazurach.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline kucus22

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 186
    • Galeria
« Odpowiedź #7 dnia: 10.12.2016, 20:20 »
Swoją drogą kolejny doskonały dowód na przeogromną wiedzę ichtiologów z IRŚ. W końcu szczupak, a przede wszystkim ten duży, to straszny szkodnik, więc w takich szwedzkich jeziorach to powinno być gorzej niż na mazurach.

:thumbup:

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #8 dnia: 11.12.2016, 07:29 »
Na pewno w Szwecji masz szansę spotkać wielkiego leszcza, lina również dorodnego. Kwesia wytypowania miejsca (leszcz- głębsza woda - lin płytsza). Jako, ze mało kto tam łowi, wyniki powinieneś mieć bardzo dobre.
Lucjan

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
  • Reputacja: 166
  • Tylko wody PZW- no kill
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #9 dnia: 11.12.2016, 09:17 »
Kiedyś gdzieś na jakimś forum widziałem wpis że gość nosi się z zamiarem organizowania wyjazdów do Szwecji na białą rybę ciekawy jestem jak mu poszło.

Offline barteknvm

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 2
« Odpowiedź #10 dnia: 11.12.2016, 09:51 »
To może ja coś pomogę. W 2014 roku byłem w Szwecji na przełomie lipiec/ sierpień trzy tygodnie na wyjeździe służbowym. Dokładnie byłem w Falun. Okropne upały były wtedy, ponad 35 stopni. Jezioro, które tam jest to Runn, podobno z największymi szczupakami. Niestety  byłem wprowadzony w błąd przez kolegów którzy pojechali tydzień wcześniej i zabrałem tylko bolonkę i spining. Z powodu nietypowych upałów drapieżniki nie chciały brać, ale ładne płocie i leszcze takie od 1 do 1,5 kg łapaliśmy półtora metra od brzegu na głębokości metra. Miejsce, w którym łapaliśmy, to była zatoka jeziora wielkości pewnie kilkudziesięciu hektarów ze skupiskami grążeli niczym wyspy. Wieczorową porą, ale o zmroku nie było mowy, ponieważ był dzień polarny przy tych grążelach cmokały i żerowały liny, że czegoś takiego w życiu nie widziałem i nie słyszałem - poezja. Niestety do tych wysp grążeli było ok 40 metrów i nie miałem zestawu gruntowego, ani odległościowego. Mimo to i tak zabawa z płociami i leszczami była super. Na rybach oczywiście tylko spotkaliśmy rodaka z małym młotkiem do ogłuszania leszczy. Co do jezior to są super, ale mega kamieniste dna mają. Z rozmowy ze spotkanym rodakiem dowiedzieliśmy się, że szczupaki metrówki jak nie ma upałów łapał kilka metrów od brzegu na żywca.   
Bartek

Offline maciek_krk

• ⚡⚡⚡⚡⚡
  • Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 520
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #11 dnia: 11.12.2016, 10:30 »
Bartku dzięki za info :thumbup: Znajomi mieszkają w okolicach Falun, więc teraz już wiem, że pojadę do nich z wędkami :)
Powiedz proszę jak wygląda zakup licencji / pozwolenia na wędkowanie?
Pozdrawiam,
Maciek

Offline pejcz

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 30
  • Wędkarski komandos-popierduła
    • Galeria
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #12 dnia: 11.12.2016, 15:26 »
Dzięki za odpowiedzi/podpowiedzi.

Maciek - http://www.ifiske.se/en/fishing-permit-runn.htm 100SEK licencja na tydzień, czyli standardowa cena jeśli chodzi o SE.
Piotr

Machaj wędą, ryby będą!

Offline barteknvm

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 2
« Odpowiedź #13 dnia: 11.12.2016, 16:31 »
Licencje można kupić w sklepie wędkarskim. Co ciekawe z rozmów z innym Polakiem dowiedzieliśmy się, że w Szwecji mając opłacone pozwolenie na wędkowanie można zastawić chyba do 150 m siatki. U nich raczej nikt tego nie robi. Dobrze, że u nas tak nie ma bo było by po rybach. Tam w ogóle mało kto wędkuje chyba, że spinning z łodzi. 
Bartek

Offline maciek_krk

• ⚡⚡⚡⚡⚡
  • Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 520
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #14 dnia: 11.12.2016, 17:24 »
Dzięki Panowie! :thumbup: :beer:

Jeżeli z tymi sieciami to prawda, to całe szczęście, że u nas tak nie ma... :facepalm: Jedyne co byśmy mieli w rzekach i w jeziorach, to ślimaki i wodorosty :(
Pozdrawiam,
Maciek