Cytat: Mosteque w 07.01.2017, 10:29Czy nóż Mory za 35 zł jest drogi?Po co kupować jakieś Daiwy, jak można mieć kołowrotek za 35 zł ze straganu... Dziwne myślenie.Dziwne bardziej wydaje mi się tworzenie sztucznej presji aby każdy kupował markowy i drogi sprzęt który nie bardzo potem znajduje zastosowanie.Tak jak napisałem każdy kupuje to co mu odpowiada. W przypadku noży a sowim tylko kroje kulki i chyba go nawet teraz zmienię, waga zwykłego straganika będzie 1/5 mojego obecnego a swoje zadanie będzie spełniał równie dobrze.Nie wpadajmy tutaj w lans bo nie o to chodzi.
Czy nóż Mory za 35 zł jest drogi?Po co kupować jakieś Daiwy, jak można mieć kołowrotek za 35 zł ze straganu... Dziwne myślenie.
Na początku forum, "każdy" kupował kulki i pellety Sonu, później były pickery Mikado, Trabucco, Baitrunnery Shimano, krzesła Cuzo, produkty FB, a teraz noże Mora.
Cytat: Enzo w 06.01.2017, 23:24Po Waszych wpisach, kupie sobie taka "finkę" a co A miał być miecz samurajski?
Po Waszych wpisach, kupie sobie taka "finkę" a co
MarioG, polecałeś w tym wątku ostrzałki. Jak zauważyłem, ich stopień ostrzenia wynosi 20 albo 25 stopni. Mory mają ten skandynawski szlif. Czy nie dojdzie tu do przeprofilowania ostrza? No i drugie pytanko: czy taka kieszonkowa ostrzałka nada się do Mory Bushcraft Black, czy jednak lepiej wejść w pręciki?
Cytat: Tomek81 w 07.01.2017, 10:40Cytat: Mosteque w 07.01.2017, 10:29Czy nóż Mory za 35 zł jest drogi?Po co kupować jakieś Daiwy, jak można mieć kołowrotek za 35 zł ze straganu... Dziwne myślenie.Dziwne bardziej wydaje mi się tworzenie sztucznej presji aby każdy kupował markowy i drogi sprzęt który nie bardzo potem znajduje zastosowanie.Tak jak napisałem każdy kupuje to co mu odpowiada. W przypadku noży a sowim tylko kroje kulki i chyba go nawet teraz zmienię, waga zwykłego straganika będzie 1/5 mojego obecnego a swoje zadanie będzie spełniał równie dobrze.Nie wpadajmy tutaj w lans bo nie o to chodzi.Jakby chodziło o lans to polecalbym raczej noże przedlużające i dodajace +10 do ogólnego lansu. Najlepiej czarne, groznie wygladające i jeszcze żeby w nazwie były zawarte jakieś bojowo brzmiące słowa. A tak jak już wcześniej stwierdzono każdy ma swój rozum.A jeśli ktoś nie znajduje w życiu zastosowania dla noża to przecież też nie ma problemu.
Nóż za 20-50 zł drogi Przecież on może kiedyś uratować Nam życie lub zdrowie. A taki wynalazek za 1.5 zł ostatnio nie pokaleczył mnie i żony. Ostrza wyskoczyły z uchwytu
Cytat: Enzo w 07.01.2017, 12:33Nóż za 20-50 zł drogi Przecież on może kiedyś uratować Nam życie lub zdrowie. A taki wynalazek za 1.5 zł ostatnio nie pokaleczył mnie i żony. Ostrza wyskoczyły z uchwytu Jeśli dobrze Cie rozumiem to ja pośrenio do ratowanie życia i zdrowia mam podpórkę 80 cm (waga 800 gram) ze stali nierdzewnej
A to moja kosa , własnoręcznie wykonana kilkanaście lat wstecz.Ostrze nierdzewne, hartowane w solach, z blokadą. Okładziny dębowe.Dobrze mi służy po dziś dzień.Muszę go trochę odrestaurować(polerka,impregnacja okładzin)