Autor Wątek: Nóż dla wędkarza - jaki polecacie?  (Przeczytany 146464 razy)

Offline MarioG

• Ekspert
  • Reputacja: 312
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Nóż dla wędkarza - jaki polecacie?
« Odpowiedź #270 dnia: 09.01.2017, 16:32 »
Od wielu wielu lat mam jeden podstawowy i polecam, zwłaszcza ze względu na bardzo twardą stal, dzięki której praktycznie się nie tępi. No ale wadą jest wówczas kruchość - jak się na jaki kamień trafi to się wyszczerbi. Spokojnie nadaje się dzięki tej ostrości do filetowania ale największa zaletą jest jego masa, dzięki której bezproblemowo przecina się twardy kręgosłup rybi. Drugim nożem to jeden  z najmniejszych szwajcarskich scyzoryków - do takich już prac drobniejszych.

https://cqb.pl/ontario-force-survival-knife-6150-p-304.html

(Link pierwszy z brzegu)
Mam prośbę kolego.
Nie pisz rzeczy które są nieprawdziwe delikatnie mówiac
Stal przeciętna a do tego miękka niczym plastelina.
Ten nóż tępi się bardzo szybko ale w zamian uzyskuje się wiekszą plastyczność krawędzi tnącej.

Mora za 20 zł jest hartowana wyżej. I w każdej z wymienionych prac spisze się kilkanascie razy lepiej.
Nie musicie wierzyć mi na słowo. Sprawdźcie sobie na stronie sklepu hartowanie tego Ontario a hartowanie Mory.
Jesli chodzi o tego Ontario to już po otwarciu kilku paczek z drapieżnika bedzie widoczna spora utrata ostrości.
Cyferek sie nie oszuka.
Kolejna sprawa to grubość i kształt glowni predysponujące ten nóż do innych zadań.
Litości....

Mam wysłać zdjęcie szczerby? Jak się szczerbi to jest kruchy czyli twardy. Piszę jak jest w przypadku mojego starego egzemplarza. Miałem kilka wędkarskich noży ze szwedzkiej stali i tępiły się niestety szybciej od tego. Dla jasności, nie jestem przedstawicielem handlowym ani Mory, ani Ontario, ani sklepu nie mam, ani nawet budki z hod-dogami ;-)
Możesz mieć szczerbę bo wszystko ma swoje granice.
To nie są noże do krojecia czy ciecia.
Owszem, można ale po co?
Równie dobrze można spiningu używać jako pickera i dziwic sie, że szczytówka pod leszykiem sie nie ugina przy braniu.

Ale te noże są hartowane na jakies 52 moż 53 góra. A możliwe, że i niżej. Mora na 57 -58. Gdzie im wyższa cyfra tym twardsza stal.

Jesli sie nie tępi i dobrze kroi to może nakręć filmik jak kroisz pomidorka?
A potem Filip pokaze jak kroi swoja Morą. Co Ty na to?

Jesli chodzi o filetowanie to nóż nie nadaje się do tego kompletnie. Za gruby i za sztywny. O szlifie nawet już nie wspomnè.

Nóż oczywiscie sam w sobie jest bardzo fajny i miło sie na niego patrzy. Jest fajny. Ale jakakolwiek praca nim jest mordęga i karą.

Aha..... do wszystkich spożywczo obozowych prac dedykowane są noże bez jelca. Jelec wskazany jest tylko w nożach bojowych gdy zamierzamy mocno wbijać nóż.
Ja polecam czasem noże z dolnym (wyłacznie) jelcem. Ale to tylko w ramach bezpieczeństwa dla nowych i niewnożowionych.
Górny jelec jest calkowicie nieprakryczny i utrudnia pracę nożem. Nie ma możliwości by na grzbiecie głowni polożyć kciuk a przecież czesto pracuje sie w takim chwycie.

Mario
Mazovia Fishing Team

Offline MarioG

• Ekspert
« Odpowiedź #271 dnia: 09.01.2017, 16:35 »
MarioG lukniesz na moje pytanie stronę wcześniej :)
Jak będę wieczorem przy kompie.

Mario
Mazovia Fishing Team

Offline FilipJann

• Ekspert
  • Reputacja: 191
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #272 dnia: 09.01.2017, 16:40 »
Mario, czy taka Mora, nówka sztuka, nieśmigana (taką jaką dostanę mam nadzieję w najbliższym czasie) jest maksymalnie ostra (jak na swój model), czy można ją bardziej podostrzyć i taką ostrość utrzymywać? :)
Have fun.
Do what makes you happy.
And, ignore anyone who says you fish too much.
Life is too short to listen to those who don't respect your passion.

Filip! :)

Offline MarioG

• Ekspert
« Odpowiedź #273 dnia: 09.01.2017, 16:58 »
Mario, czy taka Mora, nówka sztuka, nieśmigana (taką jaką dostanę mam nadzieję w najbliższym czasie) jest maksymalnie ostra (jak na swój model), czy można ją bardziej podostrzyć i taką ostrość utrzymywać? :)
Można podostrzyć.
Ale trzeba mieć na czym. Delikatna ceramika.
Ewentualnie przejechac na normalnych i dopieszczać na pasku.

Mario
Mazovia Fishing Team

Offline Koczownik

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 42
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #274 dnia: 09.01.2017, 17:01 »
Co do krojenia pomidorków to jak pisałem - dla mnie najważniejsza jest sprawa przecinania kręgosłupa - potrzebuję czegoś w rodzaju maczety raczej niż noża do filetowania. A do tego trzeba czegoś masywnego. To nie kroi jak żyletka tylko jak siekierka. Bez problemu udaje mi się wykonać nacięcie brzucha ryby, nie naruszając trzewi i to mi wystarcza. A poza tym mogę uciąć małe drzewko, zastrugać kija na kiełbasę, wbić rękojeścią śledzia do namiotu i takie tam. Więc jest to nóż - nie najlepszy na świecie - tylko uniwersalny w życiu koczowniczym ;-)
Tomek

Offline MarioG

• Ekspert
« Odpowiedź #275 dnia: 09.01.2017, 17:10 »

Co do krojenia pomidorków to jak pisałem - dla mnie najważniejsza jest sprawa przecinania kręgosłupa - potrzebuję czegoś w rodzaju maczety raczej niż noża do filetowania. A do tego trzeba czegoś masywnego. To nie kroi jak żyletka tylko jak siekierka. Bez problemu udaje mi się wykonać nacięcie brzucha ryby, nie naruszając trzewi i to mi wystarcza. A poza tym mogę uciąć małe drzewko, zastrugać kija na kiełbasę, wbić rękojeścią śledzia do namiotu i takie tam. Więc jest to nóż - nie najlepszy na świecie - tylko uniwersalny w życiu koczowniczym ;-)

I powoli dochodzimy do sedna.
Dobrze nam idzie a jestem coraz bliżej by w końcu Ci przytaknąć. Oczywiscie utrzymujac opinie które wyrazilem wczesniej.
W zadaniach ktore opisałes ten noż może nie tyle co sie sprawdzi ale da spokojnie radę.
Choć w tych pieniàdzach znalazłbym lepsze do zastosowań obozowych.
Ten jednak ma legendę i może się podobać.
Jeśli Ci sie podoba i dajesz radę robić nim to co potrzebujesz to super. Ale nie powinno sie dodawać cudownych własciwości nożom. Mimo całej miłosci i zafascynowania danym modelem.

Mario
Mazovia Fishing Team

Offline Koczownik

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 42
« Odpowiedź #276 dnia: 09.01.2017, 17:14 »
Absolutnie nie mam świra na punkcie tego modelu - po prostu dawno temu kupiłem i nie zdołałem go zniszczyć, a mam taką cechę, że sprzęt rozwalam - nie celowo ;-)

Tomek

Offline FilipJann

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #277 dnia: 09.01.2017, 17:17 »
Można podostrzyć.

Na tej ostrzałce co kupiłem da radę, czy lepiej sobie odpuścić?
Have fun.
Do what makes you happy.

Offline MarioG

• Ekspert
« Odpowiedź #278 dnia: 09.01.2017, 17:42 »
Można podostrzyć.

Na tej ostrzałce co kupiłem da radę, czy lepiej sobie odpuścić?
Możesz przeciągnąć. Tak dosłownie kilka razy. Na zmianę. Raz lewa, raz prawa.
Delikatnie.
Ale nie spodziewaj się rewelacji. To prosty model ostrzałki :-)
Oczywiście jest dobra by ostrzyc do normalnej ostrości. Lepszej Ci nie trzeba. Wygładzanie i dopieszczanie to tylko dla wariatów ;-)

Mario
Mazovia Fishing Team

Offline FilipJann

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #279 dnia: 09.01.2017, 17:57 »
Dzięki za wskazówki :thumbup:
Have fun.
Do what makes you happy.

Offline koras

• Ekspert
  • Reputacja: 196
  • Więcej sprzętu niż talentu :D
« Odpowiedź #280 dnia: 09.01.2017, 18:15 »
Filip, sprawdź ją zanim będziesz ostrzył, ona i tak jest ostra. Ja swoją nówką pociąłem paragon od niej na kawałki trzymając go w dwóch palcach za róg.
Marcin

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 320
« Odpowiedź #281 dnia: 09.01.2017, 19:01 »
Filip, sprawdź ją zanim będziesz ostrzył, ona i tak jest ostra. Ja swoją nówką pociąłem paragon od niej na kawałki trzymając go w dwóch palcach za róg.
Albo masz trzy ręce albo trzymałeś nóż w ustach ;D ;D
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline ptaku_1

• Ekspert
  • Reputacja: 145
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #282 dnia: 09.01.2017, 19:06 »

Paragony się tnie dość dobrze, mi się wydaje że zwykły papier drukarkowy jest trudniejszy do pociachania, w każdym razie takie mam odczucia.
Pzdr. Paweł

"PZW jest jak ZUS, płacisz i nic z tego nie masz, jeśli potrzeba to i tak się leczysz na komercji"

Lubię zegarki https://www.youtube.com/playlist?list=PL6Tg8Td6x60FxfdbXAUGGYUyv0nzDZtAP

Offline MarioG

• Ekspert
« Odpowiedź #283 dnia: 09.01.2017, 19:18 »
Super temat, ja też trochę jaram się nożami i ogólnie tematem EDC czyli tym co nosimy codziennie i może nam się przydać :)

Na ryby zawsze noszę Morkę i jakiegoś starego Frosta w plecaku w razie czego, zawsze mam też toola Letherman'a Wingman.

Ostatnio dostałem od żony Morę Eldris, bardzo fajny maluszek tylko cena w porównaniu do innych morek może trochę odstraszyć.

MarioG korzystając z okazji i Twojej wiedzy co sądzisz o nożu Mora Garberg ? Kusi mnie od kilku tygodni tylko cena na razie mnie powstrzymuje. Ogólnie szukam nożna full tang który nie boi się ciężkiej roboty.
Chciałbym nim batonować, szykować obóz w lesie itd... możesz coś polecić. Z góry dziękuje :)
Przepraszam, że przegapiłem. Ale sporo odpowiedzi i gdzieś mi uciekło.
Nie wiem o jaki budżet chodzi ale może jakiś dobry custom?
Ręczna robota daje niezły lansik a nóż zaprojektowany przez najlepszego survivalowca jakiego znam.
Paweł jest jednym z najlepszych nie tylko w dziedzinie przetrwania ale również w temacie noży.
http://www.survivaltech.pl/
http://survivalsklep.pl/noze-survivalowe/29-noz-survivalowy-mod01.html

Oglądając film pamietajcie jednak, że to jest marketing. Jak niemal we wszystkich dostępnych w sieci filmach.
Tutaj Paweł opisuje swój sprzęt a w wielu popularnych youtuberów prezentuje sprzęt który dostali od firm. 

Ale można kupić nóż wykonany przez tego samego twórcę a sporo tańszy.
W tej chwili nie ma dostępnych ale trzeba kontaktować się z Tlimem.
Polecam serię którą linkuję.
Nóż wyjdzie taniej niż od Pawła i myślę, że cena powinna wyjść około 400zł. Tak strzelam. Tlim to człowiek legenda bo robi od lat i nie poprzewracało mu się w głowie.
No ale dość. Czas na konkrety.

http://www.tlim.net/noze_field_grade.php

Jeśli to Ci nie będzie odpowiadało to pisz śmiało poszukamy czegoś innego lub w niższej cenie.

Paragony się tnie dość dobrze, mi się wydaje że zwykły papier drukarkowy jest trudniejszy do pociachania, w każdym razie takie mam odczucia.
Jest łatwiejszy.
Sztywniejszy i grubszy.

Mario
Mazovia Fishing Team

Offline koras

• Ekspert
  • Reputacja: 196
  • Więcej sprzętu niż talentu :D
« Odpowiedź #284 dnia: 09.01.2017, 19:33 »

Jest cieńszy, ale bardziej giętki. Z resztą kartkę z drukarki też tak pociąłem.

Albo masz trzy ręce albo trzymałeś nóż w ustach ;D ;D

Wystarczą dwie ręce - w jednej paragon, a w drugiej nóż :)

Podobnie jak tu:
Marcin