Autor Wątek: Byli i nie ma ich...  (Przeczytany 31897 razy)

Offline Lukas 78

• Ekspert
  • Reputacja: 111
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Byli i nie ma ich...
« Odpowiedź #60 dnia: 20.01.2023, 23:53 »
Z ta wodą, albo raczej pogodą kiepsko , może dlatego i temat wyniki leży.
Dziś byłem ze spinningiem i tylko jeden okoń a w ręce tak zimno ,że nawet telefonu nie wyciągałem do zdjęcia.
Ogólnie chyba przeszła moda na fora, przynajmniej takie typowe.

Pozdrawiam Łukasz

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1272
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #61 dnia: 21.01.2023, 00:27 »

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #62 dnia: 21.01.2023, 02:05 »
Pomijając wypowiedź naszego modera, lub modera z USA, sytuacja sprowadza się w sumie do jednego. Brak czasu.
Np: siedzisz na forum 5 lat. Wszystkim głąbom wytłumaczyłeś już jak działa świat, ale przychodzą następni i się czepiają, że nie masz racji. Chce ci się tłumaczyć od nowa? No chyba nie.
Albo, jeśli masz ustalone zdanie na pewien temat, poparte setkami godzin nad wodą, ale przychodzi jeden niezwykły jegomość i za punkt honoru wyznacza sobie udowodnienie, że nie masz racji. I super jeśli to coś wnosi, ale z reguły nie.
Jedni opiekują się żoną, inni mają ważniejsze sprawy rodzinne, niż kolejne powtarzanie tego samego dla ludzi, którzy nie potrafią szukać,  po raz kolejny.
Kolejni pokłócili się z moderatorami, lub z samym Lucjanem i trafił ich szlag, bo oni, lub Lucjan nie rozumieją rzeczy oczywistych. Jak wiadomo, nikt nie jest nieomylny. Ale niekiedy trafiają się ludzie, którzy mają tak rozwinięty umysł własny, że prędzej zniszczą człowieka, bo ma inne zdanie niż szef wszystkich szefów, niż zastanowią się nad tym co powielają.
I nie ważne, kto ma rację.
Dogmat jest ważniejszy.

Wszyscy już nieobecni wnieśli dużo do wartości całej zawartej tu wiedzy. Jeśli nawet miał ktoś kontrowersyjne zdanie na dany temat, to rozwijało to tylko dyskusję.
Lub choćby dało ta jedną chwilę, aby się zastanowić, czy może ten ktoś inni nie ma racji. I wyciągnąć wnioski.

Marcin

Offline KotKoi

• Ekspert
  • Reputacja: 86
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #63 dnia: 21.01.2023, 05:47 »
Panie Katmay :bravo: :bravo: :bravo: :bravo: :bravo: :bravo:
Pięknie powiedziane O:) O:)

Offline Zbigniew

• Ekspert
  • Reputacja: 131
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #64 dnia: 21.01.2023, 06:20 »
Coraz więcej będzie odchodzić. Ja się bardzo mało udzielam, ale dużo czytam. Niestety coraz mniej chętnie, bo na przykład wchodząc w temat o opłacaniu składek na 2023 rok ukazuje się ponad 30 bełkotu, może kilka procent postów jest związane z tematem. W wielu innych tematach podobnie, słowne przepychanki, polityka itd. Coraz rzadziej odwiedzam to forum i mi przykro, że robi się tu śmietnik.

Offline Michał N.

• Ekspert
  • Reputacja: 725
« Odpowiedź #65 dnia: 21.01.2023, 07:34 »
Znamienne jest,że jedna i ta sama osoba przyczyniła się w wielkiej (jak nie największej) mierze do rozwoju forum,jak i jego regresu ...

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 391
  • Rafał
« Odpowiedź #66 dnia: 21.01.2023, 08:38 »
Fora to relikt przeszłośći, to utrzymuje się tylko i wyłącznie dla tego, że wielu z nas to już dinozaury i facebook jest dla nich ogniem piekielnym, a tak na prawdę na grupie takiej jak method feeder polska, gdzie jest ponad 40k ludzi, znajdziemy odpowiedź na każde jedno pytanie w kilka sekund, włącznie z opiniami o sprzęcie.
Dzierżno uzależnia

Offline MetiusMate

• Ekspert
  • Reputacja: 129
  • Ulubione metody: podlodówka
« Odpowiedź #67 dnia: 21.01.2023, 08:40 »
Znamienne jest,że jedna i ta sama osoba przyczyniła się w wielkiej (jak nie największej) mierze do rozwoju forum,jak i jego regresu ...

Cichutko Michał bo bana wyłapiesz ;D :facepalm:

Offline carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 340
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
« Odpowiedź #68 dnia: 21.01.2023, 08:57 »
A wynika to tylko i wyłącznie z przerośniętego ego i wrażenia nieomylności bo potrafi wysmarować tony wersetów internetowej treści, pozostali się nie znają, a jak raczą mieć zdecydowanie odmienne zdanie, są wyciszani/banowani bo to oni psują forum. Jak dodasz do tego politykowanie, to masz już niezłą walkę w kisielu i zapasy w błocie. Dodatkowo w ramach swej wyższości często sam robi podjazdy personalne i wycieczki do osób z którymi miał wcześniejsze utarczki.
Podsumowując - myślenie, że forum składające się z tysięcy różnych ludzi to jego osobiste podwórko do uprawiania prywaty, to kiepski pomysł, bo ludzie nie chcą pisać, by nie mieli za chwilę narzuconej z góry retoryki, jedynie słusznej -znany proceder polityczny, prawda? Więc ludziki wpadają na chwilę zobaczyć co słychać, czy jest coś wartego zainteresowania i odchodzą, a sens ma to wtedy, gdy piszą.
Niestety samo moderowanie działa na podobnych zasadach, wrzuciłem kiedyś foty w dziale wyników, foty karasi na mokrej, długiej, jesiennej trawie, po prostu wyjęta siata z wody, wyjęte większe do foto, fotka i wszystko do wody, zdjęcie usunięte, bo to męczenie ryb, brak maty etc, no oki myślisz...ale za kilka dni pojawia się identyczna fota tylko z płociami, o wytrzymałości karasia i płoci można napisać esej, no ale fotka została, bo była zamieszczona przez kolegę moderatora - ciężko patrzy się na taką bylejakość.
I zostaje potem wianuszek klepiących się po plecach, a w tle Ci co wpadają poczytać, coś uzyskać dla siebie, ale wolą nic nie pisać. I to nie jest tak że era forum przemija, nic z tych rzeczy, raczej brak wniosków co zrobić i w jakim kierunku iść. Była inicjatywa zrobienia grupy testerów sprzętu, opisujących dany sprzęt, inicjatywa upadła w zamian dostaliśmy na forum szereg wykładów Luka nt. pandemii a teraz w każdym wątku wykłady ze zmian PZW, ale tylko po jego myśli. Lata mijają, na psioczeniu się kończy i taka ta czcza gadka z której niewiele wynika, a polityka wiadomo dzieli ludzi.

Offline carl23

• Ekspert
« Odpowiedź #69 dnia: 21.01.2023, 08:57 »

Cichutko Michał bo bana wyłapiesz ;D :facepalm:

:'( :'( :'(

Offline Oman

• Ekspert
  • Reputacja: 41
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #70 dnia: 21.01.2023, 09:03 »
Coraz więcej będzie odchodzić. Ja się bardzo mało udzielam, ale dużo czytam. Niestety coraz mniej chętnie, bo na przykład wchodząc w temat o opłacaniu składek na 2023 rok ukazuje się ponad 30 bełkotu, może kilka procent postów jest związane z tematem. W wielu innych tematach podobnie, słowne przepychanki, polityka itd. Coraz rzadziej odwiedzam to forum i mi przykro, że robi się tu śmietnik.

Ja forum ostatnio odwiedzam dosc często, nie zamierzam poprzestac, ale takie tematy jak w/w omijam  szerokim l(ł)ukiem.

Zresztą, coś jest w tym co piszecie o nieomylności pewniej osoby, myślę, że już nie jednego przekonał by forum opuścić :)
Dominik

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #71 dnia: 21.01.2023, 09:15 »

Zawsze musi być jakiś winny ;D ;D ;D Biorę całą winę na siebie ;D

Jakby co to staram się prowadzić dyskusję kulturalnie, jeśli ktoś ma problem z tym, że biorę udział w dyskusjach, i czasami się nie zgadzam, to czyj to jest problem? Bo na forum mamy się ze sobą tylko zgadzać? I to by cementowało jego działalność? A może przyspieszyło jego śmierć?

A co do polityki, to sorry, ale to forum powstało nie po to aby sobie pogawędzić i poklepywać się po pleckach, ale po to aby coś zmienić w Polsce, i wiele rzeczy się udało zrobić na plus, i dalej to ma miejsce. Od dawna trąbię, że polityka jest powiązana z wędkarstwem, i jak ktoś nie chce tego widzieć to ma wielki problem. W skrócie - jest lobby które blokuje zmianę przepisów i sprzyja rybakom, jego filarem, jednym z kilku, jest kochane PZW, które przez ZG kieruje jedną z większych spółek rybackich w Polsce. Teraz zaś populistyczne Polskie Wody mamią tym, ze będzie taniej, że będzie powszechny dostęp do wód, i że będzie lepiej. A z drugiej strony walą nieżyciowymi i wziętymi z rzyci zakazami, zaś w sprawie największej klęski na Odrze jaką pamiętam próbowali wcisnąć kit, ze się nic nie stało, do momentu jak nie można było ściemniać. Przejęte media z nazwy już tylko publiczne tuszowały całość, zaś jak 'znaleziono' winowajcę - naturę, wciskają kit, że wszystkie problemy miały naturalne źródło, bo ścieki w wodzie to natura jak i słona woda w rzece, 500 km od morza. Więc prezentowanie tego to nic innego jak wskazywanie, że ktoś nas dyma i to mocno, i wielu najwyraźniej nie lubi jak się to robi. Przypomnę, mamy minister środowiska, która nie ma pojęcia wielkiego o środowisku, bo studiowała socjologię, i jest to znak naszych czasów, albo raczej tego rządu. Ta pani twierdziła, że w Odrze padło 250 tysięcy ton ryb, i że sytuacja (koniec sierpnia) wraca do normy. Polskie Wody zaś podlegają pod ministerstwo infrastruktury, nie bez kozery, bo nadano im takie uprawnienia aby robili inwestycje, które są laniem betonu. Szykują demolkę rzek i środowiska, wszystko pod szyldem walki z suszą, co ma z tym mało wspólnego. I lepiej o tym nie pisać, tak? Będzie lepiej jak będziemy żyli w niewiedzy? A potem będzie walka jak klamka zapadnie, jak zryją rzekę i padną ryby.
Lucjan

Offline carl23

• Ekspert
« Odpowiedź #72 dnia: 21.01.2023, 09:24 »
A żeby nie narzekać tylko na treści i na personalia, to podam z mojego pkt widzenia banalną, ale bardzo istotną rzecz, która mogłaby poprawić jakość contentu na forum-wtyczka do załączania zdjęć. Czy na tym silniku serio nie ma wtyczki (nie stworzono) by w sposób intuicyjny załączać zdjęcia? Ja ogarnąłem sobie programem zewnętrznym, ale wielu nie chce/nie potrafi i jak mają cokolwiek wrzucić i męczyć się z tym ileś minut to dają sobie spokój. A myślę, że wiele działów/tematów by zyskało na tym (wyniki znad wody, dział sprzętowy), każdy co ma jakąś wędkę by ją opisał w kilku zdaniach, bo to chwila i gdyby miał możliwość pisania i okraszania tego zdjęciami w prosty sposób na zasadzie piszę posta, wrzucam fotę, piszę dalej-powstawałyby ciekawe posty, teraz zrobienie tego to graniczy z cudem na silniku forumowym, a wrzucanie z zewnętrznych serwerów potrafi/chce co 10ty user, poza tym mało jest serwerów zewnętrznych co przytrzyma zdjęcie kilka lat, a tylko wtedy ma to sens, bo co z tego że ktoś wyszuka w google wątek co go interesuje po 3 latach od napisania, jak już zamiast zdjęć jest tylko ramka pusta.

Offline Adrian

• Ekspert
  • Reputacja: 54
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #73 dnia: 21.01.2023, 09:25 »
A żeby nie narzekać tylko na treści i na personalia, to podam z mojego pkt widzenia banalną, ale bardzo istotną rzecz, która mogłaby poprawić jakość contentu na forum-wtyczka do załączania zdjęć. Czy na tym silniku serio nie ma wtyczki (nie stworzono) by w sposób intuicyjny załączać zdjęcia? Ja ogarnąłem sobie programem zewnętrznym, ale wielu nie chce/nie potrafi i jak mają cokolwiek wrzucić i męczyć się z tym ileś minut to dają sobie spokój. A myślę, że wiele działów/tematów by zyskało na tym (wyniki znad wody, dział sprzętowy), każdy co ma jakąś wędkę by ją opisał w kilku zdaniach, bo to chwila i gdyby miał możliwość pisania i okraszania tego zdjęciami w prosty sposób na zasadzie piszę posta, wrzucam fotę, piszę dalej-powstawałyby ciekawe posty, teraz zrobienie tego to graniczy z cudem na silniku forumowym, a wrzucanie z zewnętrznych serwerów potrafi/chce co 10ty user, poza tym mało jest serwerów zewnętrznych co przytrzyma zdjęcie kilka lat, a tylko wtedy ma to sens, bo co z tego że ktoś wyszuka w google wątek co go interesuje po 3 latach od napisania, jak już zamiast zdjęć jest tylko ramka pusta.
Popieram. Potrafię wrzucić ale jest to droga przez mękę :)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #74 dnia: 21.01.2023, 09:43 »

A wynika to tylko i wyłącznie z przerośniętego ego i wrażenia nieomylności bo potrafi wysmarować tony wersetów internetowej treści, pozostali się nie znają, a jak raczą mieć zdecydowanie odmienne zdanie, są wyciszani/banowani bo to oni psują forum. Jak dodasz do tego politykowanie, to masz już niezłą walkę w kisielu i zapasy w błocie. Dodatkowo w ramach swej wyższości często sam robi podjazdy personalne i wycieczki do osób z którymi miał wcześniejsze utarczki.

Ale przecież ty miałeś do mnie pretensje za to co pisałem w wątku politycznym o PiS i jego reformach, byłeś za nimi i wskazywałeś ich słuszność, uważałeś, że to dobrze, że 'Polska wstaje z kolan'. Oczywiście teraz się tego wypierasz (że na PiS nie głosowałeś), ale czy nie miałem racji ostrzegając przed spiralą populizmu i kolesiostwa tej partii? NIe jest ci głupio, że łyknąłeś te propagandę i zgadzałeś się z demolką państwa (jak przejęcie mediów publicznych), teraz zaś doświadczasz tego na własnej skórze?  I to ty od dłuższego czasu dowalasz się do mnie, aktywizując się często aby wyrazić swe przeciwne zdanie w jakimś wątku. Wskazywałem, ja używam argumentów, ty zaś (jak i kilku innych) w dyskusji nie za bardzo, za to jest pisanie o tym jaki ja jestem. Zauważ, że nikt cię nie wywalił z forum jak i wielu innych. Zdradzę ci też, że stosuję jedną zasadę na forum, jestem jej wyznawcą, że osoby obrażające ludzi, które nie potrafią dyskutować, powinny być usuwane, gdyż niszczą forum wprowadzając brak szacunku, który jest kopiowany. Dlatego jak daję bana, to wtedy gdy granica jest przekroczona, zazwyczaj poprzedzone jest to upomnieniami. NIe pamiętam, kiedy kogoś zbanowałem, chyba rok temu jak nie dłużej. To świadczy o tym jak usuwam niewygodnych, co? 8)

Jestem świadom swoich wad, nie przeczę, że ich nie mam, nie uważam jednak, że to jest powód słabszego działania forum. Wielu z nas łowi po prostu mniej, jak się okazuje wielu wędkuje z różną częstotliwością, wielu z nas przyszło na forum gdy łowili bardzo dużo. Do tego wędkarsko wyjaśniliśmy sobie wzajemnie wiele rzeczy, trudno pisać wciąż o tym jak łowić Metodą czy wagglerem. I inne fora też mają problemy, jak pewne gdzie niby nie ma dyktatorów 8) Niewiele się tam dzieje. Dzisiaj po prostu najwięcej się pisze w komentarzach pod filmami na YT czy na Facebooku, takie mamy czasy, i Katmay ma rację :) Do tego to, co ja piszę, jest moim zdaniem, nie zaś prawdą objawioną, i jak najbardziej mogę się mylić. Ale problemem jest tak naprawdę urażone ego pewnych osób. Jak w twoim przypadku między innymi, czy się mylę? I wcale nie twierdzę, że nie mam ego, bo każdy je ma, stanowi naszą naturę, duszę. Nie uważam jednak, że przytakiwanie sobie w imię tego aby było fajnie jest metodą aby coś zmienić lub poprawić, i wcale fajniej się od tego nie robi. Bo dyskusja to zazwyczaj starcie się kilku innych wizji, jak się każdy zgadza to nie ma o czym pisać.

Więc tak już jest na SiG, mogę obiecać lekką poprawę, postaram się łagodniej dyskutować.
Lucjan