Autor Wątek: Skandaliczne ważenie ryb na pewnych zawodach  (Przeczytany 24031 razy)

Offline stas1

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Skandaliczne ważenie ryb na pewnych zawodach
« Odpowiedź #45 dnia: 24.01.2017, 20:08 »
Nikt nie napisał, że pochwala, na większości zawodów jest wymóg posiadania dwóch siatek, minimum 3 m.
Staś
Klasyczny Feeder

Kadłubek

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: 24.01.2017, 20:10 »
Nie dzielmy włosa na czworo.

Tak na 99% zawodach siatka to oczywistość oraz wypuszczanie.

A gdzie jest napisane, że nie mogę zabić ryby i trzymać w siatce? (nie na zawodach)

Ogólnie nie zabieram siatki na ryby (ryb złowionych też nie biorę)  więc to i tak tylko (dla mnie) teoria.

Wody pstrągowe zazwyczaj nie są zamarznięte więc ... ;)
3.5 Łowienie "ogólne" a 5.4 to podlodowe

Offline anna sulka

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 10
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #47 dnia: 24.01.2017, 20:21 »
Takich zawodów jak te jest bardzo dużo i my nie damy rady, żeby to od razu zmienić, Krzysztofie. Potrzeba czasu i dobrego przykładu :) 

Offline anna sulka

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #48 dnia: 24.01.2017, 20:31 »
Według mnie, to lepiej, żeby były żywe, zawsze można im po cichu zwrócić wolność (wiem, że nie wolno) :)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #49 dnia: 24.01.2017, 20:36 »
Takich zawodów jak te jest bardzo dużo i my nie damy rady żeby to od razu zmienić Krzysztofie .Potrzeba czasu i dobrego przykładu :)

Zgadzam się :D Jednak nie musimy też uważać tego za normalne.

Zawody wędkarskie powinny być organizowane tylko na żywej rybie, i powinno się robić wszystko, aby one przeżywały, i miały dobre warunki przetrzymywania. Wszelkie imprezy Światowej Organizacji Wędkarskiej (FIPSED), do której należymy, muszą być przeprowadzane na rybie żywej, więc można trzymać poziom europejski tutaj :D
Gdyby PZW było rządzone przez normalnych ludzi a nie działaczy, to wtedy takie zalecenia zostałyby wydane już z 10-15 lat temu. W Polsce ryby wciąż się traktuje się jak przedmiot. Trochę wstyd, że mamy tak zacofane władze związku.
Lucjan

Offline basp28

• Ekspert
  • Reputacja: 97
« Odpowiedź #50 dnia: 24.01.2017, 20:58 »
Do rejestracji skłonił mnie ten temat, co mam do napisania
Łowisko - na 99% Wodna Dolina w Pruchnej - burdel, tzn komercja w najgorszym wydaniu - większa wanna z karpiami - sklep, w którym samemu się łowi ryby, wyniki po 30-40kg karpia dziennie to norma.
 Za zabrane ryby płaci się - nie wiem ile - teraz pewnie z 14 zł więc w interesie właścicieli jest, żeby jak najwięcej ryb wędkarze zabierali (karp w hurcie ok 6 zł za kg - 8 zł na kg zysku). Karp do 5kg na komercji to żaden okaz wiec w interesie właściciela jest żeby wędkarze brali ile chcą, byle za to płacili. A jak będzie mało karpi to pojadę do kolegi na hodowlańce i nakupię po 6 zł za kg karp 3-5kg i ile trzeba.
Co do ważenia ryb hmmm, czy ktoś widział filmy np: z zawodów chociażby GP ? z zarybiania ?, z połowów kutrami ??? z zawodów morskich ??? trollingu ??? A może nikt nie łowi Dorszy ??? Nikt nie je ryb morskich ?. Czyżby forum wegetarian???
Żeby było jasne sam 99% ryb wypuszczam, w ostatnie 2 lata wziąłem do domu 1go lina, ok 10 okoni i 1go sandacza, bo:
słodkowodne mają dużo ości, często mają brzydki zapach, za dużo roboty ze sprawieniem ich, a jak już wyczyszczę to odechciewa się jeść.
Z Zawodów wszyscy zadowoleni - właściciel zarobił, wędkarze połowili, popili, dobrze się bawili i chyba o to chodzi w wędkarstwie...
Tylko niepotrzebnie ktoś wrzucił film 

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1274
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #51 dnia: 24.01.2017, 21:02 »
zawsze można im po cichu zwrócić wolność (wiem, że nie wolno)

Czego mianowicie nie wolno? RAPR nie zabrania wypuszczania ryb przetrzymywanych w siatce ani wypuszczania bezpośrednio po złowieniu.

Offline anna sulka

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #52 dnia: 24.01.2017, 21:13 »
Właśnie nie wolno wypuszczać złowionych ryb, które mam zapisane i trzymam w siatce.

Offline DarekM

• Ekspert
  • Reputacja: 67
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #53 dnia: 24.01.2017, 21:19 »
Z Zawodów wszyscy zadowoleni - właściciel zarobił, wędkarze połowili, popili, dobrze się bawili i chyba o to chodzi w wędkarstwie...

???, a czy dobra zabawa musi iść w parze z bezmyślnością i totalnym brakiem zwykłej ludzkiej wrażliwośći ? :facepalm:
Pozdrawiam Darek

Offline Semit

• Ekspert
  • Reputacja: 154
  • Tomek
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #54 dnia: 24.01.2017, 21:20 »
Hola hola pani Anno, ryby wpisujesz do rejestru kończąc łowienie i opuszczając łowisko z nimi, a nie od razu po złowieniu, wielu wędkarzy łowi, trzyma w dużej przstronnej siatce a na koniec łowienia fotki lub filmik z wypuszczenia. ;)
Tomek

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #55 dnia: 24.01.2017, 21:20 »
Przeczytałem tu kilka takich postów... Jak osoba będąca członkiem tego forum może coś takiego napisać :facepalm:
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #56 dnia: 24.01.2017, 21:21 »

???, a czy dobra zabawa musi iść w parze z bezmyślnością i totalnym brakiem zwykłej ludzkiej wrażliwośći? :facepalm:

Dobre pytanie, Darku.
Jacek

Offline DarekM

• Ekspert
  • Reputacja: 67
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #57 dnia: 24.01.2017, 21:22 »
Hola hola pani Anno, ryby wpisujesz do rejestru kończąc łowienie i opuszczając łowisko, a nie od razu po złowieniu, wielu wędkarzy łowi, trzyma w dużej przstronnej siatce a na koniec łowienia fotki lub filmik z wypuszczenia. ;)

:facepalm: Każda ryba znajdująca się w siatce musi być niezwłocznie wpisana w rejestr połowów :facepalm:
Pozdrawiam Darek

Offline fEeDeReK

• Ekspert
  • Reputacja: 61
  • Wędkuj, a będą ryby :))))
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #58 dnia: 24.01.2017, 21:25 »
Szybkościowe łowienie uklei na wyższej rangi zawodach i 90 procent ryb martwych.

Większych bredni nie słyszałem i nie widziałem :facepalm:- a 25 lat startowałem w zawodach...w dużej mierze uklejowych.

Widocznie mało rzeczy w życiu widziałeś . Nikt nie zwraca uwagi jak wyczepia małe ryby bo liczy się czas . A potem ugniecione ryby do wagi i sru do wody byle jak.
I płynie z nurtem połacie uklei do góry brzuchem .

Syborg Coś w tym jest i masz rację , wszystko jest uogólnione za bardzo , chociaż moim zdaniem bliżej etycznego zachowania są jednak imprezy spiningowe lub muchowe. Gdzie nikt nie przesypuje ryby , szybko mierzy i do wody .
Feeder & spinning

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1274
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #59 dnia: 24.01.2017, 21:27 »
Właśnie nie wolno wypuszczać złowionych ryb, które mam zapisane i trzymam w siatce.

Wedle Instrukcji Wypełniania Rejestru Połowów Wędkarskich zapisane ("po zakończeniu łowienia") mają być "tylko te ryby, które zabieramy z łowiska". RAPR nie zabrania wypuszczania ryb przetrzymywanych w siatce ani wypuszczania bezpośrednio po złowieniu.