Autor Wątek: Skandaliczne ważenie ryb na pewnych zawodach  (Przeczytany 24026 razy)

Offline Semit

• Ekspert
  • Reputacja: 154
  • Tomek
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Skandaliczne ważenie ryb na pewnych zawodach
« Odpowiedź #60 dnia: 24.01.2017, 21:29 »
Hola hola pani Anno, ryby wpisujesz do rejestru kończąc łowienie i opuszczając łowisko, a nie od razu po złowieniu, wielu wędkarzy łowi, trzyma w dużej przstronnej siatce a na koniec łowienia fotki lub filmik z wypuszczenia. ;)

:facepalm: Każda ryba znajdująca się w siatce musi być niezwłocznie wpisana w rejestr połowów :facepalm:
wędkarz zobowiązany jest po przybyciu na łowisko
a) przed rozpoczęciem wędkowania wpisać datę i łowisko
b) po zakończeniu wędkowania wpisać do rejestru tylko te ryby które zabieramy z łowiska podając gatunek liczbę oraz masę ryb w kg z dokładnością do 0,5 kg.

Także te zakrywanie twarzy to takie trochę...
Tomek

Offline fEeDeReK

• Ekspert
  • Reputacja: 61
  • Wędkuj, a będą ryby :))))
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #61 dnia: 24.01.2017, 21:34 »
Wszystko zalezy od okregu.
Dla ciekawostki ;)
.
WPROWADZA SIĘ OBOWIĄZKOWĄ REJESTRACJĘ POŁOWÓW RYB.
Rejestracji podlegają : data, miejsce (nazwa łowiska), ryby objęte ilościowymi  limitami
połowów (faktyczna długość ). Wpisu w/w danych należy dokonać na bieżąco tj. datę i
miejsce połowu przed rozpoczęciem wędkowania natomiast ryby przeznaczone do
zabrania należy wpisać niezwłocznie po umieszczeniu w siatce do ich przechowywania –
nie później niż przed kolejnym zarzuceniem wędki. Rejestracji ilości ryb objętych
limitami wagowymi i gatunków nie objętych limitami ilościowymi można dokonać po
zakończeniu wędkowania lecz nie później niż przed opuszczeniem łowiska. Wprowadza
się kategoryczny zakaz wymiany ryb objętych ilościowymi   limitami połowu. Ryba
wpisana   do   rejestru   z   zamiarem   zatrzymania   i   umieszczona   w   siatce   do   jej
przechowywania nie może być wymieniona na złowioną w okresie późniejszym. Ryby,
których nie planujemy zabrać muszą być  natychmiast wypuszczone do wody.
Zawodnicy trenujący przed zawodami mogą uzyskać pisemną zgodę wydawaną przez
dyrektora  biura ZO PZW w Zamościu lub osobę przez niego upoważnioną  na odstępstwa
od zasad  zapisanych w powyższym punkcie. 
Feeder & spinning

Offline basp28

• Ekspert
  • Reputacja: 97
« Odpowiedź #62 dnia: 24.01.2017, 21:37 »
Z Zawodów wszyscy zadowoleni - właściciel zarobił, wędkarze połowili, popili, dobrze się bawili i chyba o to chodzi w wędkarstwie...
Tylko niepotrzebnie ktoś wrzucił film

???, a czy dobra zabawa musi iść w parze z bezmyślnością i totalnym brakiem zwykłej ludzkiej wrażliwośći ? :facepalm:
"Podczas wybierania sieci np. z głębokości 90 metrów, co trwa 5-7 minut, ryba nie zdąży zmniejszyć ilości gazu w pęcherzu pławnym. I na powierzchni narząd ten, powiększony np. dwukrotnie, często pęka."
Przy piątkowym filecie - wrażliwe Dorsze.

Wiem, że ryby morskie nie potrzebują aż takiej wrażliwości :).

Szybkościowe łowienie uklei na wyższej rangi zawodach i 90 procent ryb martwych.

Większych bredni nie słyszałem i nie widziałem :facepalm:- a 25 lat startowałem w zawodach...w dużej mierze uklejowych.

Widocznie mało rzeczy w życiu widziałeś . Nikt nie zwraca uwagi jak wyczepia małe ryby bo liczy się czas . A potem ugniecione ryby do wagi i sru do wody byle jak.
I płynie z nurtem połacie uklei do góry brzuchem .

Na jakichś wakacjach wędkarskich z jednym z naj... PL wędkarzy - pan Gut.... byłem uczony jak szybko odzyskać haczyk z pyszczka ryby - pod zawody uklejowe - stan, kondycja ryby kmpl się nie liczyły, liczy się czas łowienia - na brzegu ryby nie złowisz... - specyfika zawodów.

Offline Dyzma

• Ekspert
  • Reputacja: 183
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #63 dnia: 24.01.2017, 21:38 »
wszystko zalezy od okregu
Zgadza się u mnie na niektórych łowiskach trzeba dokonać wpisu bezpośrednio po wrzuceniu do siatki ryby.
Krzysztof

Offline DarekM

• Ekspert
  • Reputacja: 67
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #64 dnia: 24.01.2017, 21:40 »
Hola hola pani Anno, ryby wpisujesz do rejestru kończąc łowienie i opuszczając łowisko, a nie od razu po złowieniu, wielu wędkarzy łowi, trzyma w dużej przstronnej siatce a na koniec łowienia fotki lub filmik z wypuszczenia. ;)

:facepalm: Każda ryba znajdująca się w siatce musi być niezwłocznie wpisana w rejestr połowów :facepalm:
wędkarz zobowiązany jest po przybyciu na łowisko
a) przed rozpoczęciem wędkowania wpisać datę i łowisko
b) po zakończeniu wędkowania wpisać do rejestru tylko te ryby które zabieramy z łowiska podając gatunek liczbę oraz masę ryb w kg z dokładnością do 0,5 kg.

Także te zakrywanie twarzy to takie trochę...

;) musiałem
Pozdrawiam Darek

Offline Semit

• Ekspert
  • Reputacja: 154
  • Tomek
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #65 dnia: 24.01.2017, 21:40 »
Faktycznie niektóre okręgi taki mają regulamin. W mazowieckim, siedleckim i w Białej Podlaskiej wpisujemy po zakończeniu łowienia. Jedna organizacja a przepisy różne. >:(
Tomek

Offline DarekM

• Ekspert
« Odpowiedź #66 dnia: 24.01.2017, 21:45 »
Zdjęcie z rejestru na 2017r. Okręg Sieradz, sprawdziłem jeszcze Okręg Piotrkowski i jest tak samo. Również ja nie miałem racji, nie każda ryba musi być niezwłocznie wpisana, tylko ta objęta limitem.
Pozdrawiam Darek

Offline fEeDeReK

• Ekspert
  • Reputacja: 61
  • Wędkuj, a będą ryby :))))
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #67 dnia: 24.01.2017, 21:46 »
Faktycznie niektóre okręgi taki mają regulamin. W mazowieckim, siedleckim i w Białej Podlaskiej wpisujemy po zakończeniu łowienia. Jedna organizacja a przepisy różne. >:(

I bardzo dobrze ;D
Feeder & spinning

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #68 dnia: 24.01.2017, 21:47 »
Z Zawodów wszyscy zadowoleni - właściciel zarobił, wędkarze połowili, popili, dobrze się bawili i chyba o to chodzi w wędkarstwie...

???, a czy dobra zabawa musi iść w parze z bezmyślnością i totalnym brakiem zwykłej ludzkiej wrażliwośći ? :facepalm:
"Podczas wybierania sieci np. z głębokości 90 metrów, co trwa 5-7 minut, ryba nie zdąży zmniejszyć ilości gazu w pęcherzu pławnym. I na powierzchni narząd ten, powiększony np. dwukrotnie, często pęka."

Z tego, co mi wiadomo, wynika, że my, wędkarze, generalnie nie pozyskujemy rybiego mięsa metodami przemysłowymi. Może stąd ta różnica? Porównanie jest nieadekwatne do rzeczywistego stanu. Rybacy i wędkarze?

Skoro na kutrach rybackich w taki sposób się to wszystko odbywa, to ja jestem usprawiedliwiony? Rumu mi dajcie! Wtedy będę rasowym poławiaczem! Teraz tylko czekam na konstatację, że prawdziwy facet musi śmierdzieć rybą. Zwłaszcza pod pościelą.
Jacek

Offline DarekM

• Ekspert
« Odpowiedź #69 dnia: 24.01.2017, 21:51 »
Chyba pomyliłem fora, myślałem że jestem na forum wędkarskim ;)
Pozdrawiam Darek

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1274
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #70 dnia: 24.01.2017, 21:52 »
Zdjęcie z rejestru na 2017r.

OM PZW ma taką wersję (najnowsze wydanie zawiera drobną modyfikację w kwestii podawania masy zabieranych ryb): http://www.pzw.org.pl/pliki/prezentacje/46/cms/szablony/8800/pliki/rejestr.pdf

Offline N3su

• Ekspert
  • Reputacja: 319
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #71 dnia: 24.01.2017, 21:53 »
Szybkościowe łowienie uklei na wyższej rangi zawodach i 90 procent ryb martwych.

Większych bredni nie słyszałem i nie widziałem :facepalm:- a 25 lat startowałem w zawodach...w dużej mierze uklejowych.

Widocznie mało rzeczy w życiu widziałeś . Nikt nie zwraca uwagi jak wyczepia małe ryby bo liczy się czas . A potem ugniecione ryby do wagi i sru do wody byle jak.
I płynie z nurtem połacie uklei do góry brzuchem .

Syborg Coś w tym jest i masz rację , wszystko jest uogólnione za bardzo , chociaż moim zdaniem bliżej etycznego zachowania są jednak imprezy spiningowe lub muchowe. Gdzie nikt nie przesypuje ryby , szybko mierzy i do wody .
  Właśnie zawodach spinningowych, ale pomyśl jak to przenieść do wyczynu spławikowego. Jest to nie realne, choćby ze względu na ilość łowionych ryb w porównaniu do spiningu. Wyobraź sobie jak robisz zdjęcia każdej złowionej uklejce i ważysz każdą z osobna.
Tu z tego co widzę zawody typowo amatorskie, na prywatnej wodzie do tego właściciel jest obecny przy ważeniu. Nie popieram takiego traktowania ryb jak na tym filmie. Ceremonia ważenia powinna się odbyć bardziej humanitarnie to fakt, ale skoro właściciel łowiska im na takie coś pozwolił. To już jego problem.

Offline matchless

• Ekspert
  • Reputacja: 356
  • Ulubione metody: tyczka
« Odpowiedź #72 dnia: 24.01.2017, 21:57 »
Po pierwsze - uważam, że jałowa dyskusja - serio.
Po drugie - uważam, że to jak traktujemy ryby nie wynika z tego do jakiej organizacji należymy, skąd jesteśmy i co robimy - to po prostu zależy od człowieka. Albo jest w nim jakaś empatia i traktuje zwierzęta dobrze, albo tego nie ma i jest zwykłym burakiem.
Po trzecie - i to napiszę już któryś raz z kolei - nie bądźmy hipokrytami. Ja się zgadzam, że ryby należy traktować jak najlepiej, to nie są ziemniaki, żeby nimi tłuc o ziemię i sypać jak padliną z wiadra, ale no kurwa... my zarzucamy komuś, że ryby sypie z wiaderka nie tak jak powinien a za chwilę przyjdzie jakiś zielony i zarzuci, że czerpiemy radość z targania biednej rybki za pysk i to jeszcze nie z chęci jej zjedzenia a dla własnej przyjemności! Tutaj więc radzę być powściągliwym w ocenach innych bo i my możemy zostać ocenieni.
Grzegorz

Offline DarekM

• Ekspert
« Odpowiedź #73 dnia: 24.01.2017, 21:57 »
Zdjęcie z rejestru na 2017r.

OM PZW ma taka wersję: http://www.pzw.org.pl/pliki/prezentacje/46/cms/szablony/8800/pliki/rejestr.pdf

OM, rozumiem Okręg Mazowiecki. Czyli wszyscy mieliśmy rację po części :beer: co okręg, to różne zasady wpisywania.
Pozdrawiam Darek

Offline basp28

• Ekspert
  • Reputacja: 97
« Odpowiedź #74 dnia: 24.01.2017, 22:03 »

Z tego, co mi wiadomo, wynika, że my, wędkarze, generalnie nie pozyskujemy rybiego mięsa metodami przemysłowymi. Może stąd ta różnica? Porównanie jest nieadekwatne do rzeczywistego stanu. Rybacy i wędkarze?

Łowienie ryb w stawie hodowlanym - to jeszcze wędkarstwo czy już  rybactwo ??
A napisałem o połowie Dorszy ze względu na wrażliwość kolegi na ciężkie życie ryb. - Przenośnia dosadna i oczywiście, że nie adekwatna, ale uświadamia skąd się biorą ryby i jak się je pozyskuje, a może kolega łowi na pelety rybne ??? na olej rybny ?, oczywiście one sa z fabryki :),
A w basenie 3x4 łowienie pstrągów to jeszcze wędkarstwo czy już rybactwo ?