Autor Wątek: Skandaliczne ważenie ryb na pewnych zawodach  (Przeczytany 24041 razy)

Offline matchless

• Ekspert
  • Reputacja: 356
  • Ulubione metody: tyczka
Odp: Skandaliczne ważenie ryb na pewnych zawodach
« Odpowiedź #105 dnia: 26.01.2017, 10:29 »
Dlatego mnie wkurza manipulowanie informacją i tytułami, wypowiedziami.

Wnerwia mnie robienie z wyczynu największego zła.

To, że jakieś dziadki ze związków czy cholera wie skąd zrobiły sobie zawody i mają takie same przyzwyczajenia jak ze swoich mięsiarskich zasiadek to w ogóle nie znaczy, że sportowcy, wyczynowcy tacy są i takie coś widzimy na każdych zawodach. Ale tytuł jest jaki jest i opinia idzie w świat. Jeśli w ten sposób mamy manipulować informacją na tym forum, to ja w tym brać udziału nie będę bo to jest dla mnie nie do przyjęcia. Zawsze stałem na straży rzetelności i obiektywizmu oraz rozsądnego podejścia do tematu.
Grzegorz

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #106 dnia: 26.01.2017, 10:44 »

Ale czy to wydarzenie na filmie można nazwać zawodami? Nie można zniechęcać ludzi na zawody wręcz przeciwnie trzeba zachęcać w szczególności młodzież aby juniorzy nie byli u25 ;) Dobre zachowania nad wodą już się wykształciły ale zostali jeszcze wędkarze starego pokolenia tak jak panowie na filmie i atakowaniem ich i tak nic się nie zmieni, nie wyplenimy tego z krwi. Patrzmy na przyszłe pokolenie.

Masz rację. Ale musisz też przyznać, że to właśnie się wydarza. Młode pokolenie forumowiczów odbiera wiadomość, że to co na tym filmie pokazano, jest niewłaściwe. Do młodych dociera się poprzez internet, filmy, fora. WIęc taki przekaz idzie :D

Dlatego mnie wkurza manipulowanie informacją i tytułami, wypowiedziami.

Wnerwia mnie robienie z wyczynu największego zła.

To, że jakieś dziadki ze związków czy cholera wie skąd zrobiły sobie zawody i mają takie same przyzwyczajenia jak ze swoich mięsiarskich zasiadek to w ogóle nie znaczy, że sportowcy, wyczynowcy tacy są i takie coś widzimy na każdych zawodach. Ale tytuł jest jaki jest i opinia idzie w świat. Jeśli w ten sposób mamy manipulować informacją na tym forum, to ja w tym brać udziału nie będę bo to jest dla mnie nie do przyjęcia. Zawsze stałem na straży rzetelności i obiektywizmu oraz rozsądnego podejścia do tematu.

Panowie, ja napisałem o swoich spostrzeżeniach z lat 80 i 90 z Kanału Ulgi w Opolu. Tak było, po zawodach zostawała masa śniętych ryb. Ale to było wtedy a nie teraz :D Co do tych uklei się nie wypowiadam, bo tak nie łowię i nie mam pojęcia jak sprawa wygląda. Na pewno jednak jest ich zbyt wiele jak się łowi takie ilości.

To też powinniśmy poruszać. Czasami ryby powinno się zabierać. Jak nie ma drapieżnika, to zabieranie drobnicy, leszczyków 25 cm itp. jest jak najbardziej OK. Japońca też można 'usunąć'... ;D

Lucjan

Offline matchless

• Ekspert
  • Reputacja: 356
  • Ulubione metody: tyczka
« Odpowiedź #107 dnia: 26.01.2017, 10:48 »

Ale czy to wydarzenie na filmie można nazwać zawodami? Nie można zniechęcać ludzi na zawody wręcz przeciwnie trzeba zachęcać w szczególności młodzież aby juniorzy nie byli u25 ;) Dobre zachowania nad wodą już się wykształciły ale zostali jeszcze wędkarze starego pokolenia tak jak panowie na filmie i atakowaniem ich i tak nic się nie zmieni, nie wyplenimy tego z krwi. Patrzmy na przyszłe pokolenie.
Masz rację. Ale musisz też przyznać, że to właśnie się wydarza. Młode pokolenie forumowiczów odbiera wiadomość, że to co na tym filmie pokazano, jest niewłaściwe. Do młodych dociera się poprzez internet, filmy, fora. WIęc taki przekaz idzie :D
Przed drugą wojną światową propaganda też pisała, że żydzi są źli, kradną i oszukują i dorabiają się na szkodzie polaków. Mówić to jedno, ale rzetelnie informować to wielka sztuka. Jedno negatywne zachowanie nie określa tego, co dzieje się ogólnie. A tutaj tytuł sugeruje swoje. I z tym się nie zgadzam.
Grzegorz

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #108 dnia: 26.01.2017, 11:50 »
Ale to jest forum Grzesiek. Temat wątku zakłada forumowicz, który pewne rzeczy postrzega na swój sposób, później toczy się dyskusja. Ktoś się z tym zgadza, ktoś inny nie. W czym jest problem? :D

Dzięki takiej dyskusji właśnie wiele osób dowiedziało się o wyczynie i o tym jaki on ma pozytywny wpływ na wędkarstwo w Polsce. Czy stało się coś złego? Czy sobie wyobrażamy dyskusję, jak się wszyscy będą z sobą w 100% zgadzać? Chyba nie ... :D
Lucjan

Offline N3su

• Ekspert
  • Reputacja: 319
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #109 dnia: 26.01.2017, 12:04 »
Tylko że obiektywnie patrząc tytuł postu jest swego rodzaju clickbaitem. Sugerującym że takie sytuacje mają miejsce na wszystkich zawodach. Lepiej by wyglądało np. Skandaliczne ważenie ryb na jednych zawodach.
 Nie na leży demonizować że taka sytuacja ma miejsce wszędzie podczas zawodów.

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #110 dnia: 26.01.2017, 12:10 »
Zmieniłem tytuł. Lepiej jest?
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #111 dnia: 26.01.2017, 12:36 »
Tylko że obiektywnie patrząc tytuł postu jest swego rodzaju clickbaitem. Sugerującym że takie sytuacje mają miejsce na wszystkich zawodach. Lepiej by wyglądało np. Skandaliczne ważenie ryb na jednych zawodach.
 Nie na leży demonizować że taka sytuacja ma miejsce wszędzie podczas zawodów.

Forumowicz odniósł to do danego filmu, więc raczej na tytuł można przymknąć oko ;D Ja nie odniosłem wrażenia, że dotyczyć to miało wszystkich zawodów, odnosiło się do tych wskazanych filmem :D
Lucjan

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382
« Odpowiedź #112 dnia: 26.01.2017, 12:37 »
Ja absolutnie nie uważam, ze wyczynowcy są czymś złym. Jak padnie parę rybek jak uklejki czy płotki to też nic się złego nie stanie.  Ale to musi jakoś wyglądać. Na tym filmie to właśnie nie wygląda :D

Czyli jednak to widzisz ;D Wiesz, w tym roku ja i moja drużyna będziemy często nada wodą, musimy zrealizować pewną grubszą sprawę. Bardzo chętnie się z Tobą spotkamy na Twoich zawodach. Strzelimy browarka i pogadamy o brzanach i starych wyczynowcach... :beer:

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382
« Odpowiedź #113 dnia: 26.01.2017, 12:40 »

Michał, jak Ty coś bracie zmienisz, to normalnie klękajcie narody :D :D :D

Offline Dyzma

• Ekspert
  • Reputacja: 183
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #114 dnia: 26.01.2017, 13:51 »
Temat krążył w okół rożnych tematów aż oberwało się i mi :facepalm:.

Po pierwsze temat znajdował się w dziale Hyde Park bo nie potraktowałem tych zawodów jako prawdziwych zawodów i nie ja przeniosłem temat
Po drugie nie mam nic przeciwko organizacji zawodów ale trzeba to robić z głową.
Sam ostatni rok poświeciłem wyłącznie na treningi i starty w zawodach.
Po trzecie nie mam nic przeciwko zabieraniu kilku ryb na sezon ale jak zamierzamy wypuścić ryby to do tego czasu nie traktujmy ich jak ścierwo.   

Krzysztof

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
« Odpowiedź #115 dnia: 26.01.2017, 14:09 »

Michał, jak Ty coś bracie zmienisz, to normalnie klękajcie narody :D :D :D
Lepsza zmiana, brachu :D
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline anna sulka

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 10
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #116 dnia: 26.01.2017, 16:28 »
:) Grzegorz :bravo: :thumbup: Kamil  :bravo: :thumbup: :D czyli nie jestem sama z " gorszego sortu"

Offline Tono

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 22
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #117 dnia: 26.01.2017, 16:36 »
Typowe zawody górników.
Od ok.13 min. zwrócenie uwagi, że nie wolno łapać pod skrzela :D
Wspaniała pokrywka nie dała rady ;)
Na temat ważenia zero tekstu.
Tak serio to tragedia i obraz nędzy wędkarskiej w pewnych środowiskach.

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #118 dnia: 26.01.2017, 16:50 »
:) Grzegorz :bravo: :thumbup: Kamil  :bravo: :thumbup: :D czyli nie jestem sama z " gorszego sortu"

Aniu, dlaczego to traktujesz w ten sposób? Nie twórzmy dwóch frontów, które walczą ze sobą. Wszystkim z nas zależy na tym samym, jednak wbrew temu dzielimy się. Krzysztof zaprezentował konkretny film, są tutaj osoby, którym pewne działania uwiecznione w tym filmie się nie spodobały. Mają do tego prawo, bo prawa do uzurpowania sobie decydowania o poziomie wrażliwości innych nie ma nikt. Całe szczęście, że można jeszcze decydować o takich sprawach - to w związku ze wspomnianą przez Ciebie frazą "gorszy sort" ;)

Przecież celem komentujących nie było negowanie, podważania sensu zawodów wędkarskich. Przynajmniej ja tego nie miałem na myśli. Za innych nie ręczę, jednak zakładam, że oni również nie to sugerowali. Dziwi tylko jedna sprawa, innym głosem mówią ci z nas, którzy uczestniczą w zawodach, a innym pozostali. Moim zdaniem to jeden z ważniejszych wniosków z całej tej dyskusji.

Pojawiły się tutaj również zarzuty w stosunku do Krzysztofa, którzy rzeczony film zamieścił. Uważam to za przesadę, bo w przeciwnym razie znaczyłoby to, że nie powinniśmy dyskutować o pewnych sprawach. Przecież Krzysiek sam startuje w zawodach, w ostatnim czasie skupia się na tym, więc zarzucanie mu "bicia piany" jest dla niego krzywdzące. Skoro taki człowiek dostrzega pewne kwestie, to znaczy, że coś jest na rzeczy. Dyskutujmy, dyskutujmy :)
Jacek

Offline FilipJann

• Ekspert
  • Reputacja: 191
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #119 dnia: 26.01.2017, 17:00 »
Obejrzałem ten filmik... :facepalm:

Najgorsze jest to, że gość (bo zawodnikiem nie można go nazwać), który złapał najwięcej ryb, najgorzej się z nimi obchodził... Ten palec niech sobie w dupsko wsadzi następnym razem, to może też "będzie spokojniejszy". Albo nie, niech ten papieros tam wyląduje, z którym tak dumnie odbierał nagrodę... :facepalm: :facepalm:

A jeszcze ten tekst, przy okoniu na jednym ze stanowisk "tu już jest co jeść"...
Have fun.
Do what makes you happy.
And, ignore anyone who says you fish too much.
Life is too short to listen to those who don't respect your passion.

Filip! :)