Autor Wątek: Moc kija a ciężar wyrzutu??  (Przeczytany 10791 razy)

Offline ZANDER

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 5
Odp: Moc kija, a ciezar wyrzutu??
« Odpowiedź #15 dnia: 27.01.2017, 23:05 »
Kij o większym cw jest sztywniejszy niekoniecznie musi lepiej łowić większe ryby. On raczej dalej zarzuca i mniej się ugina (na rzekach przy uciągu). O ile nie polujesz na sumy, to wielkiej różnicy nie musi tutaj być. Kij pod rybą raczej Ci sie nie złamie. Od mocy żyłki bardzo wiele zależy. Niestety, delikatniejsze kije nie miotają tak dobrze jak sztywne, na silnych rzekach też ciężko je użyć.

A do czego chcesz użyć takiego kija?
Co do uginania się kija, to jest jego akcja.
Ale skoro akcja kija nie zmienia się pod względem obciążenia, to jak wytłumaczyć akcję wędziska, które przy małym obciążeniu ma akcję szczytową, a przy dużej rybie ugnie się aż po rękojeść?

Offline shmuggler

• Ekspert
  • Reputacja: 62
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Moc kija a ciężar wyrzutu??
« Odpowiedź #16 dnia: 27.01.2017, 23:07 »
Kij o większym cw jest sztywniejszy niekoniecznie musi lepiej łowić większe ryby. On raczej dalej zarzuca i mniej się ugina (na rzekach przy uciągu). O ile nie polujesz na sumy, to wielkiej różnicy nie musi tutaj być. Kij pod rybą raczej Ci sie nie złamie. Od mocy żyłki bardzo wiele zależy. Niestety, delikatniejsze kije nie miotają tak dobrze jak sztywne, na silnych rzekach też ciężko je użyć.

A do czego chcesz użyć takiego kija?
Co do uginania się kija, to jest jego akcja.
Ale skoro akcja kija nie zmienia się pod względem obciążenia to jak wytłumaczyć akcję wedziska, które przy małym obciążeniu ma akcję szczytową a przy dużej rybie ugnie się aż po rękojeść?
Kij o akcji progresywnej?

Wysłane z mojego Nexus 5X przy użyciu Tapatalka

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
« Odpowiedź #17 dnia: 27.01.2017, 23:20 »
No to jakie znasz kluchy o cw 180 gram co nie zarzucają daleko?
Luk, może w końcu weź się opanuj i nie szukaj i Ty, jak mi dokopać. Ja nie mam hurtowni wędkarskiej. Nie mam możliwości testowania wielu kijów o różnym c.w.. Opisuję moje, wydaje mi się, spore doświadczenie w doborze sprzętu i jego przełożeniu na dane. Ty mnie próbujesz zepchnąć pod swoje widzimisię. Tak nie pogadamy.
Arek

Offline kop3k

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #18 dnia: 27.01.2017, 23:23 »
Ja myślę, że przy obecnej technologii łączenia mat węglowych ciężko jest tak spłycić informacje o kiju, jak można to było zrobić kiedyś.

Przy dysponowaniu większym portfelem można kupić kij karpiowy o krzywej 3,75 lb, który przejdzie pod leszczem w "parabolę", a zarzucić nim będzie można 200 metrów ciężarkiem 90 gramów.

Ceny takich kijów zaczynają się od 500 £ sztuka.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #19 dnia: 27.01.2017, 23:41 »
Arek, a Tobie co? Surowego mięsa się objadłeś? :D Wyluzuj 8)

Pytam bez żadnej chęci dokopywania komuś :facepalm: Nie kojarzę po prostu kluchowatych kijów z wysokim cw. Dla mnie takowe to albo duże odległości albo rzeki. Ale tam producent powinien coś dodać, jakąś wskazówkę.

Ostatnio kupiłem Daiwę NInja 3.90 metra. Feeder. Niby do dalszych odległości, ale mimo wszystko delikatna. Małe przelotki, szczytówki 1.5 i 2 oz. To nie jest kij do dużych ryb, aczkolwiek po założeniu grubej żyłki da radę i wielkim karpiom. Gdyby jednak miał cw 180 gramów a nie 90, na pewno byłby sztywniejszy i jego szczytówki również byłyby mocniejsze, podobnie jak przelotki. Wtedy można użyć mocniejszych żyłek i zminimalizować ich minusy.

Teraz wiele zależeć też będzie od ceny. Drogi węgiel, łączący dobre cechy, będzie cechował kije mające lepsze właściwości i rzutowe i te podczas holowania, tanie kije to będą raczej 'sztywne pały'. Mi samo cw mówi bardzo mało, często nic.

Ja myślę, że przy obecnej technologii łączenia mat węglowych ciężko jest tak spłycić informacje o kiju, jak można to było zrobić kiedyś.

Przy dysponowaniu większym portfelem można kupić kij karpiowy o krzywej 3,75 lb, który przejdzie pod leszczem w "parabolę", a zarzucić nim będzie można 200 metrów ciężarkiem 90 gramów.

Eeee tam, nie ma takich kijów :D jaki jest sens mieć kij 3.75 lb przechodzący w parabolę? :D :D :D
Lucjan

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #20 dnia: 27.01.2017, 23:42 »

No i postawiłeś Kamilu znak równości. :facepalm:
Arek

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #21 dnia: 27.01.2017, 23:54 »
Arek, a Tobie co? Surowego mięsa się objadłeś? :D Wyluzuj 8)

Eeee tam, nie ma takich kijów :D jaki jest sens mieć kij 3.75 lb przechodzący w parabolę? :D :D :D
Pewnie jak zwykle Luk. Masz rację.Był Tatar na Kolację . Stąd pewnie moje zwidy na tematy o których myślę. :beer:
Arek

Offline kop3k

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #22 dnia: 28.01.2017, 00:07 »
Lucjan bo to jest "karpiowe" 8)

MrProper

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 28.01.2017, 07:27 »
Przyznam rację Arkowi że c.w nie ma nic wspólnego z akcją kija. C.w to nic innego jak parametr którym się określa najlepszą pracę danego kija podczas wyrzutu. Wytrzymałość to już inna bajka- producent podaje np. 60gr ale kij ma zapas mocy dużo większy.

Nie popadając w skrajności, podając dla przykładu kije o c.w- jeden o c.w 90gr a drugi 180gr, podał bym raczej dla lepszego zobrazowania różnicy między kijami o tym samym c.w a różnych akcjach np 90gr i o akcji pełen parabolik, a o akcji szczytowej.

Porównanie 90-180gr to jak porównać samochód  z silnikiem 900cm a 1800cm :P :D :facepalm:

Kij o akcji szczytowej, o c.w 90 będzie mniej wytrzymały, jak kij o tej samej akcji a o c.w 180gr. Kij ten musi być mocniejszy aby machnąć takim ciężarem. Co nie oznacza że musi być sztywniejszy.

Offline ZANDER

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: 28.01.2017, 09:08 »
Widziałem kiedyś kij karpiowy,który przy wyrzucie wyginał się aż do rękojeści.
Ogólnie robienie miękkiego parabolika do dalekich rzutow i dużych ryb logicznie mija się z celem...- bo ani to celne rzuty ani siłowe przytrzymanie ryby.
Jeśli kij do dalekich rzutów i mocnych ryb to powinien być sztywny i uginać się proporcjonalnie do obciażenia, zaczynając od szczytówki.
Tak więc pomimo sprzecznych poglądów, zarówno Arunio jak i Luk mają w tym przypadku obaj rację.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #25 dnia: 28.01.2017, 09:13 »
Konstrukcje kijów nie biorą się znikąd. W UK nie konstruuje się feederków do polowań na wielkie karpie, bo do tego są mocniejsze kije. Tu nie chodzi tylko i wyłącznie o samo cw, ale rzeczy z nim związane. CW t nie akcja kija - to rzecz jasna, ale jeżeli znacie feedery kluchy o cw 180 g i węcej co nie zarzucają dobrze, to podajcie nazwy i opinie zadowolonych użytkowników :D

Kij o cw do 180 gramów powinien być przeznaczony do innych kołowrotków, i już chociażby z tego tytułu się bardziej nadaje do łowienia większych ryb, gdy kij do 90 gramów jest pod kręcioł delikatniejszy. Skoro większy kręcioł to i mocniejsze przelotki, o większych średnicach, mocniejszy blank. Wszystko sprowadza się do grubości żyłki. Kij brzanowy z Koruma (feeder czyli quiver) jest progresywny, pod rybą większą jest kluchą, ale nijak się go nie da porównać do feederków do 90 gramów. Jego cw wiąże sie z mocniejszą o wiele budową. Pasuje do kręciołów 6000, podczas gdy zwykły feeder do 90 gramów za cholerę nie.

Moje pytanie brzmi, po co komu klucha o dużym ciężarze wyrzutowym? Czy taką nazwać można kije brzanowe? Nie do końca. Korum Barbel 1.75 lb ma lepsze właściwości rzutowe niż Daiwa Phanthom 3 lb. Jasne, ze akcja to nie cw, jak lb to tez nie akcja. Ale jest wiele rzeczy połączonych, jak chociażby to, że kije o większym lb są sztywniejsze i służą do dalszych wyrzutów. A kluchą sie zarzucić daleko po prostu nie da. Można mieć może super technikę, ale to nie zmieni faktu, że zadziała on gorzej. Po co komu miękki kij nie zarzucający daleko ale miotający duże ciężary? Najcięższy podajnik do Metody to 100 gramów, jest on najrzadziej kupowany. NIe słysze o kimś kto chce uzywac sporych ciężarów aby ich tylko używać. Im mniejszy ciężar zestawu tym lepiej. Dobiera się go tak, aby sięgnąć w dane miejsce. Jeżeli jednak zrobisz kij pod zarzuty zestawem takim 80 gramów, ale do grubszej żyłki, cw automatycznie się zwiększy. komfort rzutu i tak dalej - wszystko się z sobą wiąże. Dlatego cw to dla mnie parametr pomocniczy, określający typ kija, tak jak szczytówki, których parametry sa powiązane często z typem blanku.

Lucjan

Offline ZANDER

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #26 dnia: 28.01.2017, 09:17 »
Na rynku spotkać można niestety kije kluchowate o dużym c.w. Są to tanie kije zbudowane na prostych matach węglowych.
Wiadomo, że im więcej węgla w blanku to wędzisko sztywniejsze i zarazem droższe.

Offline Radar

• Ekspert
  • Reputacja: 368
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #27 dnia: 28.01.2017, 09:25 »
Widziałem kiedyś karpiowy,który przy wyrzucie wyginał się aż do rękojeści.

Praktycznie każdy kij karpiowy w najpopularniejszych krzywych ugięcia (2,75 lb, 3 i 3,25 lb) ugina się podczas wyrzutu aż do rękojeści.

Na rynku spotkać można niestety kije kluchowate o dużym c.w. Są to tanie kije zbudowane na prostych matach węglowych.
Wiadomo, że im więcej węgla w blanku to wędzisko sztywniejsze i zarazem droższe.

Kije kluchowate o dużym c.w. to głównie szklaki starej produkcji. Węgiel jest bardziej sztywny i lżejszy.
Nie krytykuj bo dostaniesz bana.

Radek

MrProper

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 28.01.2017, 09:36 »
Widziałem kiedyś karpiowy,który przy wyrzucie wyginał się aż do rękojeści.
Ogólnie robienie miękkiego parabolika do dalekich rzutow i dużych ryb logicznie mija się z celem...- bo ani to celne rzuty ani siłowe przytrzymanie ryby.
Jeśli kij do dalekich rzutów i mocnych ryb to powinien być sztywny i uginać się proporcjonalnie do obciażenia.
Tak więc pomimo sprzecznych poglądów, zarówno Arunio jak i Luk mają w tym przypadku obaj rację.

Zgadzam się z tobą. Ale to podajemy teraz różne przeznaczenia różnych kijków. Jeśli się już tak rozpisujemy to dodał bym kij np. sumowy który jest bardzo mocny często wygina się prawie w okrą, ma spory czasem c.w ale też ma i inne przeznaczenie.

Ale kolega zapytał wprost

Chciałbym się czegoś dowiedzieć, jeśli mam kij X, który ma ciężar wyrzuty 90 g, a w ofercie jest ten sam kij X z ciężarem wyrzutu do 180 g, czy to jest równoznaczne z tym, że ten drugi jest mocniejszy i lepiej sobie poradzi z większą rybą jak ten z mniejszym ciężarem wyrzutu?

Konstrukcje kijów nie biorą się znikąd. W UK nie konstruuje się feederków do polowań na wielkie karpie, bo do tego są mocniejsze kije. Tu nie chodzi tylko i wyłącznie o samo cw, ale rzeczy z nim związane. CW t nie akcja kija - to rzecz jasna, ale jeżeli znacie feedery kluchy o cw 180 g i węcej co nie zarzucają dobrze, to podajcie nazwy i opinie zadowolonych użytkowników :D

Kij o cw do 180 gramów powinien być przeznaczony do innych kołowrotków, i już chociażby z tego tytułu się bardziej nadaje do łowienia większych ryb, gdy kij do 90 gramów jest pod kręcioł delikatniejszy. Skoro większy kręcioł to i mocniejsze przelotki, o większych średnicach, mocniejszy blank. Wszystko sprowadza się do grubości żyłki. Kij brzanowy z Koruma (feeder czyli quiver) jest progresywny, pod rybą większą jest kluchą, ale nijak się go nie da porównać do feederków do 90 gramów. Jego cw wiąże sie z mocniejszą o wiele budową. Pasuje do kręciołów 6000, podczas gdy zwykły feeder do 90 gramów za cholerę nie.

Moje pytanie brzmi, po co komu klucha o dużym ciężarze wyrzutowym? Czy taką nazwać można kije brzanowe? Nie do końca. Korum Barbel 1.75 lb ma lepsze właściwości rzutowe niż Daiwa Phanthom 3 lb. Jasne, ze akcja to nie cw, jak lb to tez nie akcja. Ale jest wiele rzeczy połączonych, jak chociażby to, że kije o większym lb są sztywniejsze i służą do dalszych wyrzutów. A kluchą sie zarzucić daleko po prostu nie da. Można mieć może super technikę, ale to nie zmieni faktu, że zadziała on gorzej. Po co komu miękki kij nie zarzucający daleko ale miotający duże ciężary? Najcięższy podajnik do Metody to 100 gramów, jest on najrzadziej kupowany. NIe słysze o kimś kto chce uzywac sporych ciężarów aby ich tylko używać. Im mniejszy ciężar zestawu tym lepiej. Dobiera się go tak, aby sięgnąć w dane miejsce. Jeżeli jednak zrobisz kij pod zarzuty zestawem takim 80 gramów, ale do grubszej żyłki, cw automatycznie się zwiększy. komfort rzutu i tak dalej - wszystko się z sobą wiąże. Dlatego cw to dla mnie parametr pomocniczy, określający typ kija, tak jak szczytówki, których parametry sa powiązane często z typem blanku.

Luk, powtórzę to co napisałem wyżej kolega zapytał konkretnie
cyt.  czy to jest równoznaczne z tym, że ten drugi jest mocniejszy i lepiej sobie poradzi z większą rybą jak ten z mniejszym ciężarem wyrzutu?

A Ty jak zwykle referaty piszesz ;D podając dla przykładu różne skrajności, różne kije o różnym przeznaczeniu.
Kto widział, kto by chciał taki czy taki kij - to już jest pojęcie względne bo niestety, lub stety, rzecz gustu

A biorąc pod uwagę pojęcie klucha - różnie się to ma.
Ponieważ weźmiesz kij paraboliczny jednej firmy, który będzie "kluchą" przy c.w 90gr, to drugi paraboliczny innej firmy o c.w 180 tą "kluchą" już wcale być nie musi- dlaczego? Bo jest to jak napisałeś inna konstrukcja ( mocniejsza która jest odpowiedzią na zadane pytanie przez kolegę) a zarazem będzie sztywniejszy od kija o c.w 90 ale wciąż paraboliczna ;)

Offline KrisKaras

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 11
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #29 dnia: 28.01.2017, 09:41 »
Rozpoczynając ten post pisałem o wędce Cormoran GF feeder pro który posiadam i ma akcje parabolicza, jest jego jego droższa wersja z akcją progresywna przechodząca w polparabolicza , przynajmniej takie dane znalazłem w opisie z sklepu fishing mart.

http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/cormoran-gf-method-feeder-g3-a11-p735-k15384.html