Autor Wątek: CSL - jak i na co?  (Przeczytany 19791 razy)

Offline koras

• Ekspert
  • Reputacja: 196
  • Więcej sprzętu niż talentu :D
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: CSL - jak i na co?
« Odpowiedź #45 dnia: 08.02.2017, 14:14 »
Jeśli dobrze zrozumiałem to, co piszą w internecie, to CSL jest produktem ubocznym powstającym w pierwszym etapie procesu przetwarzania kukurydzy na skrobię i syrop kukurydziany. Ziarna moczy się w wodzie 50 stopni przez 30-40 godzin, po czym zostają one zmielone, a płyn otrzymany w wyniku zmielenia (czyli głównie woda z wypłukanymi składnikami odżywczymi), po odparowaniu, to właśnie CSL. Oczywiście jest to opis procesu technologicznego w przetwórstwie i nie wiem, czy to ma szansę się udać w domowych warunkach. Samo utrzymanie temperatury 50 stopni przez tak długi czas wydaje się trudne.

To tylko moja interpretacja opisu procesu przedstawionego w internecie.

Źródła:
https://en.wikipedia.org/wiki/Corn_steep_liquor
https://en.wikipedia.org/wiki/Wet-milling
http://www.tateandlyle.com/AboutUs/ourindustry/PublishingImages/Corn_Process_Diagram.jpg
https://en.wikipedia.org/wiki/Steeping
Marcin

Kadłubek

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: 08.02.2017, 20:51 »
Corn steep liquor (aka condensed fermented corn extractives) is a by-product of the corn wet milling process. According to the Corn Refiners Association, “CSL is a viscous liquid mixture consisting entirely of water-soluble components of corn steeped in water” (Corn Refiners Association, 2008 [1]) . Since the corn kernel is a complex mixture of starch, protein, oil, water, fiber, minerals and vitamins, the corn wet milling process yields many widely used products such as corn oil, corn germ meal, cornstarch, and high fructose corn syrup. Corn is soaked, or “steeped” in 120°F to 130°F water containing 0.1%-0.2% sulfur dioxide for 24-48 hours. The sulfurous acid formed induces chemical and physical changes in the kernel, in effect separating the starch and insoluble protein by cleaving protein disulfide cross-links in the endosperm protein matrix. (Dailey, 2000) The sulfurous acid also helps to control undesirable microorganisms, and allows dissolved sugars to be converted to lactic acid, which helps to maintain a pH near 4.0. During the steeping process, about 6% of the dry weight is dissolved, which is then evaporated to condense the steepwater into corn steep liquor.(Corn Products International, 2009) The remaining insoluble corn kernel is then further processed to produce many products used in foods, livestock feeds, and fertilizers.

Wersja najprostsza:
Po polsku: namoczyć kuku lub odrazu gotować w temperaturze 48-55 stopni C z dodatkiem siarki (np. kwas do akumulatorów - siarkowy) do uzyskania ph 4.0 (paski lakmusowe i testy). Gotować przez 24-48 godzin. Przefiltrować lub przelać przez sitko.
Jak za rzadkie ->odparować. Robić w garażu "kuchenne rewolucje" chyba, że sąsiedzi wyrozumiali i żona/matka/kochanka lubi zapach siarki.

Pozostałą kuku wykorzystać do nęcenia, kulek itd.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #47 dnia: 08.02.2017, 20:53 »
No dobra. Ale proces fermentacji i inne procesy zapewne należy potem jakoś zatrzymać, żeby mieć gotowy produkt w butelce, a nie zgnilec jakiś po tygodniu czy inny bimber.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Kadłubek

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: 08.02.2017, 20:55 »
No dobra. Ale proces fermentacji i inne procesy zapewne należy potem jakoś zatrzymać, żeby mieć gotowy produkt w butelce, a nie zgnilec jakiś po tygodniu czy inny bimber.

A gdzie masz proces fermentacji? Fermentuje cukier a tutaj rozkładasz białko.

PS. Chyba w tak kwaśnym środowisku drożdże nie żyją ale można dosłodzić, dosolić dla pewności

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #49 dnia: 08.02.2017, 20:58 »
Hmm, no gdzie ja mam proces fermentacji w condensed fermented corn extractives...
Krwawy Michał

Kadłubek

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: 08.02.2017, 21:00 »
Hmm, no gdzie ja mam proces fermentacji w condensed fermented corn extractives...

Ale przecież drożdże wybija się siarką. Temperatura też wybije drożdże. Oryginał się filtruje na dobrych filtrach.
Przynajmniej mi się tak wydaje. Co później? Czy fermentuje to nie wiem. Można dodać konserwantów (np. soli) i nie będzie fermentowało.

Niektórzy robią to inaczej czyli zacierają/słodują kuku jak na mocny alkohol lub piwo i przerywają proces lub zostawiają do skończenia ale wtedy mamy zacier z alko i kuku z duża ilością białka, drożdży. Też odpad dla bimbrownictwa.

Offline michaszek

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 21
    • Koło Puławy Azoty
« Odpowiedź #51 dnia: 09.02.2017, 00:50 »
Dzięki za wyjaśnienie. Chyba jednak kupię gotowca ;)
PZW Koło Puławy Azoty
Feeder Team Azoty Puławy

Kadłubek

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: 09.02.2017, 01:17 »
Mam kukurydzę, mam możliwość to zrobię tylko, że będzie trochę krócej gotowane w siarce.
Zrobię 2 wersje:
1. gotowana kuku, przestudzona i ponownie gotowana z siarką
2. moczona z siarką a później gotowana

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #53 dnia: 09.02.2017, 06:48 »
Czyli jak się domyślałem. Nie wystarczy tylko... Trzeba jeszcze... ;)
Krwawy Michał

Kadłubek

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: 09.02.2017, 07:06 »
Czyli jak się domyślałem. Nie wystarczy tylko... Trzeba jeszcze... ;)

Jeżeli to do mojej wypowiedzi nt. konserwantów to można dodać innych - wszystko masz w internetach ;)
Większość spożywasz codziennie np. E202 8)

Offline koras

• Ekspert
  • Reputacja: 196
  • Więcej sprzętu niż talentu :D
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #55 dnia: 09.02.2017, 08:47 »
Chyba wolę kupić niż robić :P
Marcin