Widzę, że ładnie się wątek rozwija, nie raz o tym była mowa, nie jeden kolega który naciskał został zbanowany, jak to się mówi zlinczowany, a wątek został jak zwykle usunięty. Który raz to już my przerabiamy?
Sylwek, chyba mylisz fora, tutaj zbanowano raptem kilkanaście osób w historii, głównie za chamskie zachowanie. Nikt nigdy nie dostał nawet ostrzeżenia jeżeli dyskutował w kulturalny sposób (chyba, ze wywoływał mocne konflikty i podziały na forum - ale było to ostrzeżenie).
Zabieranie ryb, a raczej wypuszczanie ich niektórych bardzo boli, w polskim środowisku wędkarskim jest bardzo często kością niezgody. Jakby co to nadmienię tylko, że na forum promujemy może 'złap i wypuść' - ale bez żadnych ortodoksji, zabieranie z umiarem jak najbardziej jest OK. Najważniejszy jest jak pisali poprzednicy - zdrowy rozsądek. Aczkolwiek nie zezwalamy na zamieszczanie zdjęć ryb robionych nie nad wodą (kuchnia, wanna, ogród itp) - aby promować inne obchodzenie się z rybami. Czego oczy nie widzą tego duszy nie żal
Ja osobiście walczę z poglądem 'niesadystów' - którzy uważają, że łowi się po to aby rybę zabić i zjeść, że tak trzeba. Wobec tego ja jestem wędkarzem 'sportowym' - i takie też uprawiam - polegające na wypuszczaniu złowionych ryb (chyba, że regulamin każe inaczej - np. sumika lub japońca trzeba 'zyg zyg' - to trzeba). Niestety polskie wody wyglądają jak wyglądają, bo wędkarze nie znali i nie znają wciąż umiaru, trzeba więc robić coś aby to odwrócić.