Przejrzałem temat i zastanawiam się czy jego autor otrzymał odpowiedź na swoje pytanie?
Generalnie jak dla mnie to w wędce najważniejsze jest waga i praca wędki, bo od tych dwóch parametrów zależy czy będę cierpiał nad wodą, czy łowił w sposób, który mi najbardziej odpowiada. Jak kupowałem swojego pierwszego pickera, i jak na razie jedynego Trabucco Precision XP 2,7m to jak tylko chwyciłem go do ręki to już wiedziałem, że to jest to czego potrzebuję. Stosuję do niego podajniki small od Drennana jak łowię na metodę i łowię nim blisko brzegu, natomiast złowiłem na tą wędkę mojego rekordowego karpia, który miał prawie 16kg. Gwarantuję, że na takiej wędce to przeżycie, jakich nie dostarczy nam 30 kg karp na karpiówce.
A wracając do pytania autora, to im dłuższa wędka tym dalsze rzuty, więc długość wędki bardziej determinuje łowisko i ew. indywidualne upodobania, bo tak jak koledzy pisali, można łowić wszystkim na wszystko, tylko trzeba sobie odpowiedzieć, czy właśnie tego chcemy.
A jeśli chodzi o ilość wędek, to... temat rzeka. Ja jestem chomik i cały czas mam swoją pierwszą wędkę Mikado 4,2 m i uwielbiam na nią łowić. Poza tym mam jeszcze trzy, oj chyba cztery feedery jednego pickera i kilka innych wędek z czasów jak próbowałem wszystkiego. Teraz kiedy wiem, że chcę doskonalić DS to skupiam się na jakości wędek i niestety, stety co kilka lat ulegam i kolekcja się powiększa, ale co tam, traktuję to jak inwestycję w ruchomości