Autor Wątek: Dip Golden Maggot własnej produkcji  (Przeczytany 17231 razy)

MrProper

• Gość
Dip Golden Maggot własnej produkcji
« dnia: 27.02.2017, 07:12 »
W związku iż nie mogłem zakupić w/w dipu, firmy Starbaits Layerz Golden Maggot z powodu braku w sklepach (zaprzestana produkcja) Postanowiłem stworzyć własny

Napisze pokrótce co i jak, ale prosiłbym nie brać tego do serca, gdyż jest on w  fazie testów, a dokładniej rzec mówiąc jest w fazie sprawdzania trwałości. Czy aby na pewno składniki których użyłem, pozwolą na swobodne przetrzymywanie tego wynalazku :P po za lodówką, bez jakiegokolwiek uszczerbku na jakości, świeżości.

Do samego wykonania potrzebne były mi białe robaki ( Maggot ) gliceryna, i produkt który by pozwolił mi zastosować nazwę Golden, czyli Kurkuma

Po odmierzeniu miarki 100ml białych robaków, i umieszczeniu i ich w słoiczku, zalałem je w przybliżeniu taką samą ilością gliceryny- tak aby robaki były pokryte całkowicie warstwą tegoż to płynu (około 5mm powyzej poziomu robaków).

Następnie dodałem pół łyżeczki kurkumy, dla dodania aromatu, i uzyskania koloru złotego.
Po dokładnym wymieszaniu włożyłem całość do melaksera, i miksując je króciutko ( kilka razy włączając i wyłączając na dosłownie kilka sekund ) dla uzyskania konsystencji bardziej papkowatej. Gdyż robaki w samej zalewie, wyglądały jak dla mnie mniej zachęcająco.

A o to co mi się udało uzyskać

Jak dla mnie- ta konsystencja jest ciut za żadka.
Trzyma się palca ma swoją lepkość ale schodzi (spływa) zbyt szybko

Jeszcze będę kombinował aby ją troszkę zagęścić

Jeśli ten eksperyment się powiedzie, mam już w planach stworzenie innych dipów-  Maggot o różnych aromatach (oczywiście nie będę tu szalał z gammą smaków jak i aromatów) jak i Ochotkowych.

Tak jak pisałem wcześniej. Jeśli ten produkt się nie będzie psuł  za około tydzień ( jeśli pogoda dopisze )nie omieszkam sprawdzić go nad wodą

Oczywiście można go przechowywać w lodówce, czy w zamrażarce, ale nie to jest moją intencją.

Stąd moje pytanie, do kolegów czy ktoś już konserwował w ten sposób swoje przynęty, dipy, lub tym podobne w celu wydłużenia przydatności?

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2223
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Dip Golden Maggot własnej produkcji
« Odpowiedź #1 dnia: 27.02.2017, 07:14 »
:bravo:

Ciekawe czy za tydzień nie będzie waniało. Ale wygląda zachęcająco!
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

MrProper

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 27.02.2017, 07:16 »
Michał, stoi od czwartku - na razie jest OK

A jaka zachęcająca cena uuuuuu ;)

Kadłubek

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 27.02.2017, 07:18 »
Gliceryna powinna wystarczyć jako konserwant. Co do zagęszczenia użyj mąki (dowolnej np. kukurydzianej czy co tam masz po ręką). Tylko dodawaj partiami tj. daj troszkę wymieszaj, poczekaj dzień i dodawaj następną porcję.

MrProper

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 27.02.2017, 07:22 »
Gliceryna powinna wystarczyć jako konserwant. Co do zagęszczenia użyj mąki (dowolnej np. kukurydzianej czy co tam masz po ręką). Tylko dodawaj partiami tj. daj troszkę wymieszaj, poczekaj dzień i dodawaj następną porcję.

Szczerze "powiem" myślałem o ziemniaczane,j aby dodać tego sznytu, jedwabistości, jak w sosach ;) Ale dziekuję za podpowiedź nie omieszkam i qq sprawdzić- wszak to Golden :P
Na razie poczekam z zagęszczaniem, sprawdzę trwałość produktu. Jeśli zda egzamin, będę kombinował dalej

Kadłubek

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 27.02.2017, 07:26 »
Gliceryna wyciągnie całą wodę z każdej bakterii czy grzyba więc nie musisz się za bardzo martwić. Zależy ile robaków tam dałeś by nie było bardzo rzadkie.
Mąka ziemniaczana też się nada jak w sumie każda choć do rybek pasuje kukurydziana :-*

Z dodawaniem na raty chodzi o to, że bardziej zgęstnieje po około dobie dlatego zapamiętaj ile dodawałeś i w razie potrzeby dodaj kolejna porcję.

MrProper

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 27.02.2017, 07:31 »
Wyżej opisałem jakich proporcji użyłem- choć nie bawiłem się w alchemika, czy też w magistra farmacji, to na oko około 100ml robaków zalałem około 100ml gliceryny, a dokładniej 100 gr.gliceryny. Czyli nieco mniej a niżeli 100ml

Ja ciebie również :-* ;D
Dzięki za info, i dodanie nadziei :thumbup:

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 524
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #7 dnia: 27.02.2017, 07:51 »
Mariusz, za pracę i pomysł. :thumbup:
Czemu nie zmixowałeś tego na krem? Ma to być dip bardziej pod zanętę?
Arek

MrProper

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 27.02.2017, 07:55 »
Mariusz, za pracę i pomysł. :thumbup:
Czemu nie zmixowałeś tego na krem? Ma to być dip bardziej pod zanętę?

Bystrzak ;) :thumbup:

I tu przemówiło doświadczenie :)

Splot

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 27.02.2017, 08:04 »
Oby się udało osiągnąć zamierzony efekt
Ja zastanawiam się nad dipem z ochotki. Chcę dać ochotkę, gliceryne i dla podkreślenia smaku glutaminianu sodu i jak kolor będzie słaby to czerwonego barwnika Trapera.

Wysłane z mojego GT-S7580 przy użyciu Tapatalka

MrProper

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 27.02.2017, 08:15 »
Też się przymierzam do ochotki, jak już pisałem
Ale najpierw sprawdzę trwałość białych. Choć po przemyśleniu - mogłem zacząć od ochotki- podejrzewam że szybciej bym się dowiedział- sprawdził skuteczność konserwantów. Ochotka podejrzewam szybciej by się zepsuła, gdyby to miało nastąpić  ;D

Co do glutaminianu sodu- myślę że też się nada, ale ja niestety, nie mam dostępu do niego- może z czystej niewiedzy :P

Offline michaszek

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 21
    • Koło Puławy Azoty
PZW Koło Puławy Azoty
Feeder Team Azoty Puławy

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2223
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #12 dnia: 27.02.2017, 09:01 »
Jak masz w okolicy jakiś chiński pieprznik, to bez problemu dostaniesz.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Splot

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 27.02.2017, 09:02 »
Pewnie w sklepie z chinskim jedzeniem mają. A jak nie to chińczyk załatwi ;)
Edit. Mały dubel sorry.
Wysłane z mojego GT-S7580 przy użyciu Tapatalka

MrProper

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 27.02.2017, 09:04 »
Jak masz w okolicy jakiś chiński pieprznik, to bez problemu dostaniesz.

Michale z całym szacunkiem - co to za pieprznik, miałeś na myśli? Jakiś Restaurant ? Czy moze sklep :P