Autor Wątek: Wybór kulek na obecną porę :-)  (Przeczytany 12504 razy)

Offline jurek

• Ekspert
  • Reputacja: 202
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Wybór kulek na obecną porę :-)
« Odpowiedź #30 dnia: 06.03.2017, 22:27 »
A może znaczenie ma też zanęta jaką stosujesz ? Czy też zmieniałeś a kulki te same ? :)

Offline n0cny

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 50
« Odpowiedź #31 dnia: 06.03.2017, 22:32 »
JKarp, to są twoje doświadczenia, inni wędkarze mają swoje.

Ryby ludźmi nie są - a ludzie nie są rybami. Nie wiemy tak na dobrą sprawę, czy dla ryb znaczenie ma bardziej zapach, czy kolor. Przynęta bez zapachu i smaku o intensywnym kolorze może zainteresować karpia tak samo jak "brzydka" kulka o zapachu.

Przy metodzie to już w ogóle loteria, rybka może zasysać zanętę z pelletem, przez przypadek zassie naszą kuleczkę, haczyk się zapnie i się okaże, że kulka XYZ złowiła nam rybę.

Ale chyba na tym polega piękno wędkarstwa, nigdy nie wiesz na co rybki zareagują.

Offline jurek

• Ekspert
  • Reputacja: 202
« Odpowiedź #32 dnia: 06.03.2017, 22:44 »
No,  z tym,  że ilość doświadczeń kolegi JKarp-ia każe przynajmniej brać pod rozwagę to,  o czym pisze  :)

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #33 dnia: 06.03.2017, 23:03 »
Dwa słowa ode mnie. Dotyczą połowu większych karpi i w zasadzie jesiotrów też, na metodę.
Moim zdaniem na podstawie moich i kilku kolegów doświadczeń, o ilości brań decyduje w kolejności:
- zapach (może zapach + smak) zanęty
- zapach przynęty
- kolor
Przerzucam zestaw najczęściej  co 20-30 min.

W przypadku innych ryb, szczególnie na czystszych wodach, kolor przynęty odgrywał większą rolę.
Np. czerwony na lina.
;)

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #34 dnia: 06.03.2017, 23:10 »
Mirku, czerwony to chyba na byka ;)

Ole!
Jacek

Offline Arturf01

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 2
« Odpowiedź #35 dnia: 06.03.2017, 23:39 »
No dobra Chłopaki, każdy ma swoje zdanie :) A teraz może jeszcze zapytam jakie macie metody szukania karpiszonów o tej porze??? NIe mam echo , spławów nie widać i co wtedy??
Pozdrawiam
Artur

Offline n0cny

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 50
« Odpowiedź #36 dnia: 07.03.2017, 00:29 »
Albo płytkie miejsca gdzie najszybciej nagrzewa się woda w słoneczne dni, albo głębokie dołki przy niezbyt pięknej pogodzie.

Od kilku lat ryby niezmiennie stoją "u mnie" na środku zbiornika na rozległym wypłyceniu. Wystarczy trafić z przynętą i zawsze coś się złapie. Choć zdarza się w chłodne wiosenne dni, że podskubuje coś na najgłębszej części zbiornika.

Wyraźnie było widać gdzie to jest, gdy rozmarzał lód, gdyż poza brzegami właśnie tam puściło na początku a w miejscach głębokich lód stał jeszcze jakiś czas.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #37 dnia: 07.03.2017, 00:37 »
Logika... Jeżeli woda jest bardzo zimna (kup najtańszy termometr), ma poniżej 8 stopni, to prawdopodobnie wciąż będzie stać gdzieś w jakimś miejscu w grupie. Może być ono głębokie. Karp też może stać w toni. Wykluczyłbym wszelkie miejsca podatne na niższą temperaturę, a więc jak wieje zimny wiatr, to ryba raczej będzie tam, gdzie on nie dmucha, jeżeli do wyboru są miejsca najbardziej zacienione, tam też będzie najzimniej, w tych ze słońcem zaś cieplej. Przy głębokości łowiska o którym mówisz, już woda może się nagrzewać w jakimś miejscu. Na podstawie mapy Google i pogodzie, z uwzględnieniem kierunków wiatru, już wiele miejsc będzie na nie, a kilka na tak...

Inna sprawa to taktyka... Polecam coś co stosuje Ian Russell z Avid Carp. A więc na dzień dobry wpierw rozkładasz wędki i zarzucasz zestawy z torebkami PVA lub stickami (większymi torebkami) w dwa lub trzy różne miejsca. Zaczynasz się rozkładać, ale tak, aby móc szybko się przemieścić. Jeżeli zauważysz, że coś się dzieje w innej części łowiska - zasuwaj tam jeśli jest wolne. Jeżeli masz piknięcie lub branie - wstrzeliłeś się na dzień dobry, można więc rozkładać obóz na maksa.

Trzecia rzecz - to użyj zig rigów. Zimą bardzo często karp stoi w toni. Aby zaczął szukać czegoś na dnie, trzeba czekać na jego moment kiedy chce pobierać pokarm (zachód słońca na przykład). Jednak zigi działają o wiele lepiej jak się okazuje, i karpie walą w nie bardzo często, zwłaszcza zimą. Tutaj kolor ma znaczenie - czarny to podstawa ;D I nie musi mieć smaku :D Teraz 'zigowcy' mają świetne wyniki, cały rok, ale jak się okazuje zwłaszcza zimą. Jako, że lobby 'kulkowe' mało zarobiłoby w ten sposób, wciąż mała liczba karpiarzy łowi z użyciem tej techniki. Jeżeli możesz użyc trzech wędek, jedna bym postawił na 'ziga' właśnie.
Lucjan

Kadłubek

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 07.03.2017, 01:13 »
Teoretycznie karp zaczyna jeść przy temperaturze wody około 10 C i jest ciepłolubny. Poradniki dla hodowców zalecają karmić dopiero od 10-12 C i to minimalnie więc teraz karp raczej będzie ciekawy co wpadło do wody niż będzie chciał jeść. Sposób z termometrem jest dobry by sprawdzić gdzie może przebywać karp. Tak jak pisał Luk szukaj ciepłych miejsc np. brzegi wschodnie i południowe, najlepiej oświetlone, płytkie. Tam woda najszybciej się nagrzewa. No i przy powierzchni.

Pomysł z szukaniem karpi jest dobry jeżeli nie znamy łowiska. Jeżeli wiemy więcej to szukamy ryby w takich miejscach. Może już gdzieś widać rosnące rośliny? Tam też jest cieplej.

Dlatego pomysł Luka z Zig Rigiem lub z kulką wodną + przynętą jest OK.

Offline gilala

• Ekspert
  • Reputacja: 36
« Odpowiedź #39 dnia: 07.03.2017, 08:12 »
Ja nie mam takiego dużego doświadczenia w łowieniu ryb jak Wy, natomiast poszukiwanie ryby to jest zawsze wyzwanie, a szczególnie wiosną, kiedy ryba potrafi w ogóle nie żerować. Wiadomo, że ciepła woda będzie przy powierzchni, bo ogrzewa ją słońce , no i fizyka też sprzyja temu, że ciepłe się unosi :D, dlatego ja na wiosnę szukając ryby, pierwsze dwie godziny po prostu zarzucam w różne miejsca i patrzę czy cokolwiek się dzieje. Jeśli tak, to obrzucam dane miejsce i zaczynam szukać właściwej przynęty, jeśli wszędzie jest cisza, nic na wodzie się nie dzieje, to wtedy szybkie "Zdrowaś Mryjo" i na chybił trafił, zazwyczaj bliżej brzegu, na płytką wodę. na zbiorniku który znam i wiem, że tam ryby siedzą po zimie, to z uporem maniaka obrzucam jedno miejsce aż do skutku. Generalnie odradzam nową wodę na wczesną wiosnę bo tutaj szczęście może zdecydować o powodzeniu lub porażce zasiadki. Ja jestem przesądny i tak samo jak nie lubię kończyć sezonu o kiju, to podobnie nie lubię zaczynać od powrotu na pusto, dlatego zawsze pierwszy wypad na ryby musi być przemyślany, tak żeby chociaż płoteczkę złowić
Robert

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #40 dnia: 07.03.2017, 09:01 »
Ja jestem przesądny i tak samo jak nie lubię kończyć sezonu o kiju

ostatnie lata, z wyjątkiem 2016, zaczynam o kiju i kończę o kiju (z wyjątkiem 2014 i 2015) i są to całkiem dobre "roczniki" ;)
;)

Offline JKarp

• Ekspert
  • Reputacja: 87
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #41 dnia: 07.03.2017, 09:21 »
JKarp, to są twoje doświadczenia, inni wędkarze mają swoje.

Ryby ludźmi nie są - a ludzie nie są rybami. Nie wiemy tak na dobrą sprawę, czy dla ryb znaczenie ma bardziej zapach, czy kolor. Przynęta bez zapachu i smaku o intensywnym kolorze może zainteresować karpia tak samo jak "brzydka" kulka o zapachu.

Przy metodzie to już w ogóle loteria, rybka może zasysać zanętę z pelletem, przez przypadek zassie naszą kuleczkę, haczyk się zapnie i się okaże, że kulka XYZ złowiła nam rybę.

Ale chyba na tym polega piękno wędkarstwa, nigdy nie wiesz na co rybki zareagują.

Ja wiem, że to są moje ponad dwudziestoletnie doświadczenia w połowach karpi a wędkarze mają swoje doświadczenia ;-) Nikomu nie karzę się stosować do tego co piszę.
Ryby nie jedzą ciekawości - tym kieruje instynkt. Jedzą żeby żyć :-) Szczupak nie zabije płotki z ciekawości a potem jej nie zje. Płotka nie szuka ochotek z ciekawości a kleń z ciekawości nie zbiera owadów... Owszem karpie łowią na jakieś plastiki ale są dipowane i wysyłają sygnał o jedzeniu. Jednak to potwierdza tylko regułę, że ryby nie marnują energii na "doznania" a na konkretne zdobywanie jedzenia.
Ja swojego karpiowania nie zostawiam przypadkom. Wszystko jest planowane - dobór zanęty, miejsce, ilość itp. Z resztą - jak karpi nie traktuję jakoś szczególnie . Dla mnie to są takie same ryby jak płotki. Czyli mogą żerować albo nie żerują. Nie nęcę na zapas, nie sypię bez opamiętania. Jak na miejscówce nie mam karpi to trudno. Widocznie gdzieś się przeniosły na chwilę. I tylko moja cierpliwość może spowodować, że będę trzymał się założeń bez cudowania ze zmianą miejsca, przynęt ( i tak zawsze mam dwa diametralnie różne zestawienia ).
JK

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #42 dnia: 07.03.2017, 09:40 »
Przeczytałem trzy kartki tego tematu - wnioski oczom nie wieże.... ( nie będę zabierał głosu w powyższym temacie ... jak dobrze że ja łowić nie umiem i można czytając posty zawsze się czegoś dowiedzieć.... ) hm ... ciekawe .... :narybki: :fish:
Maciek