Autor Wątek: Kołowrotek do 150 zł  (Przeczytany 5312 razy)

Offline molczito

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 2
  • Ulubione metody: waggler method
Kołowrotek do 150 zł
« dnia: 11.03.2017, 08:55 »
Mam na oku 3 kołowrotki, przeznaczenie feeder. Koszyczki do 60 g. Dragon Flash FD 1040i, Mikado Rival 4007 FD, MikadoRotunda 4008 FD. Czy ktoś ma któryś, lub używał, jakieś opinie?
Pozdrawiam Marcin.

Offline RAV93

• Ekspert
  • Reputacja: 46
  • Istnieją ludzie, którzy łowią ryby, i tacy, którz
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Kołowrotek do 150 zł
« Odpowiedź #1 dnia: 11.03.2017, 09:44 »
Fajny design ma Rotunda. Dragonem kręciłem ale wolałem dołożyć i kupić Daiwe.

Offline arkady1321

• Ekspert
  • Reputacja: 24
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 11.03.2017, 10:41 »
Dołożyć 50 zł i kup Dawid Ninja 4012a. Będzie pan zadowolony 😉

Offline ptaku_1

• Ekspert
  • Reputacja: 145
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 11.03.2017, 11:16 »
Ja ostatnio w tej kwocie kupiłem Okuma Ceymar Baitfeeder na sucho fajnie kręci, nad woda jeszcze nie był ale jestem dobrej myśli.
Pzdr. Paweł

"PZW jest jak ZUS, płacisz i nic z tego nie masz, jeśli potrzeba to i tak się leczysz na komercji"

Lubię zegarki https://www.youtube.com/playlist?list=PL6Tg8Td6x60FxfdbXAUGGYUyv0nzDZtAP

Splot

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 11.03.2017, 11:40 »
Mam tą Okume co Ptaku i Żyłka nawinięta jest pod skosem. Dobry kołowrotek to Daiwa Laguna ładnie układa żyłkę, hamulec dobrze pracuje i nie skręca żyłki. Polecam

Wysłane z mojego GT-S7580 przy użyciu Tapatalka

Offline ptaku_1

• Ekspert
« Odpowiedź #5 dnia: 11.03.2017, 12:01 »
Mój nawiną tak, nie wiem czy to jest ok, na innych moich kreciołkach wygląda to podobnie, ale to wszystko tanie maszynki: Alivio, Catana, starty DAM i jakiś Jaxon. Więc nie mam porównania do lepszych modeli.

Pzdr. Paweł

"PZW jest jak ZUS, płacisz i nic z tego nie masz, jeśli potrzeba to i tak się leczysz na komercji"

Lubię zegarki https://www.youtube.com/playlist?list=PL6Tg8Td6x60FxfdbXAUGGYUyv0nzDZtAP

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
« Odpowiedź #6 dnia: 11.03.2017, 12:56 »
Dość normalną sprawą jest konieczność "regulacji" wysokości szpuli, celem uzyskania dobrego nawoju.
O ile w kołowrotkach z tylnym hamulcem nie bardzo się to da zrobić (poza nielicznymi wyjątkami), to w kołowrotkach z przednim, jest to dość normalna sprawa.
Zarówno w konstrukcjach za 1000 jak i tych za 100 zł warto nawój skorygować dokładając bądź odejmując podkładki pod szpulą. W tańszych młynkach producenci często jednak nie dodają w gratisie podkładek i trzeba samemu pokombinować, ale to nie problem dla chcącego.
Dopracowanie i precyzja posuwu szpuli, a także rodzaj rozwiązania posuwu wpływa na jakość nawoju linki. Oczywistym jest, że nie uzyska się idealnego nawoju w konstrukcjach tańszych.

Prezentowana przez Pawła Okuma Ceymar, to niezbyt droga konstrukcja, a nawój jest całkiem przyzwoity jak dla mnie.
Okumy są generalnie takimi średniakami w każdej kategorii, czy to hamulca, kultury pracy itd.
Są jednak żywotne, mało awaryjne i z reguły osiągają o wiele większe przebiegi, niż sugeruje to 5-letnia gwarancja.
Okumy to jedna z pierwszych myśli jakie przychodzą mi do głowy, gdy ktoś pyta o niedrogą konstrukcję z wolnym biegiem.
Czesiek

Offline dodoreg

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 2
« Odpowiedź #7 dnia: 11.03.2017, 19:23 »
Zobacz polecany kołowrotek Robinsona Method Feeder. Dodatkowo posiada wolny bieg, który moim zdaniem jest niezbędny do łowienia zarówno klasycznym feederem jak i na methodę. Świetna relacja ceny do jakości ! :D

Tutaj więcej dowiesz się o tym kołowrotku :

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
« Odpowiedź #8 dnia: 11.03.2017, 19:35 »
Kolory i korpus niczym Baitrunner XT FA oraz "air rotor" Daiwy ;)
To musi być czarny koń...
Czesiek

Offline ptaku_1

• Ekspert
« Odpowiedź #9 dnia: 11.03.2017, 19:36 »
Niedługo na wszystkim będzie napis "method feeder" bo będzie dodawał +30% do ceny i prestiżu ;)
Pzdr. Paweł

Offline arkady1321

• Ekspert

Splot

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 11.03.2017, 19:48 »

... Dodatkowo posiada wolny bieg, który moim zdaniem jest niezbędny do łowienia zarówno klasycznym feederem jak i na methodę.
Z tym bym polemizował zwłaszcza przy klasycznym feederze. Wolny bieg to indywidualne preferencje. Nie jest niezbędny.

Splot

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 11.03.2017, 19:57 »
Dość normalną sprawą jest konieczność "regulacji" wysokości szpuli, celem uzyskania dobrego nawoju.
O ile w kołowrotkach z tylnym hamulcem nie bardzo się to da zrobić (poza nielicznymi wyjątkami), to w kołowrotkach z przednim, jest to dość normalna sprawa.
Zarówno w konstrukcjach za 1000 jak i tych za 100 zł warto nawój skorygować dokładając bądź odejmując podkładki pod szpulą. W tańszych młynkach producenci często jednak nie dodają w gratisie podkładek i trzeba samemu pokombinować, ale to nie problem dla chcącego.
Dopracowanie i precyzja posuwu szpuli, a także rodzaj rozwiązania posuwu wpływa na jakość nawoju linki. Oczywistym jest, że nie uzyska się idealnego nawoju w konstrukcjach tańszych.

Prezentowana przez Pawła Okuma Ceymar, to niezbyt droga konstrukcja, a nawój jest całkiem przyzwoity jak dla mnie.
Okumy są generalnie takimi średniakami w każdej kategorii, czy to hamulca, kultury pracy itd.
Są jednak żywotne, mało awaryjne i z reguły osiągają o wiele większe przebiegi, niż sugeruje to 5-letnia gwarancja.
Okumy to jedna z pierwszych myśli jakie przychodzą mi do głowy, gdy ktoś pyta o niedrogą konstrukcję z wolnym biegiem.
Wonski zobacz jak u mnie nawinięta. A ta podkładka o której wspominałeś to ta ze zdjęcia?

Offline arkady1321

• Ekspert
« Odpowiedź #13 dnia: 11.03.2017, 20:05 »
Dołóż pod szpulę w kołowrotku podkładkę. Jak będzie jeszcze nawijać u góry, dołóż kolejną i powinien nawijać równo. Jeśli okaże się, że po jednej podkładce nawija odwrotnie - tzn z dołu grubo - to podkładka była za gruba, załóż cieńszą.

Offline ptaku_1

• Ekspert
« Odpowiedź #14 dnia: 11.03.2017, 20:17 »
O kurcze! Nawet nie wiedziałem, że kołowrotek może nawinąć tak żyłkę :o
Pzdr. Paweł