Autor Wątek: Przygotowanie "gotowca"/nawilżonej zanęty w domu  (Przeczytany 20592 razy)

Offline n0cny

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 50
Odp: Przygotowanie "gotowca"/nawilżonej zanęty w domu
« Odpowiedź #105 dnia: 15.03.2017, 15:36 »
Na zawody raczej tak.

Mix na bazie mielonego pelletu i konopii raczej nie powinien za wiele potracić ;P

MrProper

• Gość
« Odpowiedź #106 dnia: 15.03.2017, 15:38 »
Jeśli idziesz po mistrzostwo świata - jest to wskazane :D
Lub dodawać spulchniaczy do gotowej zanęty stopniowo porcjami, które to chcesz wykorzystać w ciągu np. dwoch godzin - Jeśli masz zamiar wędkować cały dzień ;)

edit: do gotowej bazy, nie zanęty :D

Offline jurek

• Ekspert
  • Reputacja: 202
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #107 dnia: 15.03.2017, 15:51 »
To nie są ogólniki, bo praw fizyki Pan nie zmienisz. Nawet jak jest studnia głębinowa z czyściutką wodą / w co nie wierzę / to jak wody ubywa przez pobieranie jej to automatycznie podciśnienie zaciąga nową dążąc do wypełnienia zbiornika. A ta nowa to skąd ? Z kosmosu ? Czy z innego nieprzepuszczającego zbiornika ? Nie, z gruntu !!!!! I nie bądz Pan rura i nie pękaj ;) :D A co do wędkarstwa to racja jest jak zwykle po obydwu stronach. Mając taką kasiorę jak niektórzy z moich najsympatyczniejszych forumowych kolegów to nie żałowałbym jej na to aby rodzina piła zdrową wodę, poza podejrzeniami. Ale nad tym trudno się zastanawiać. Ale jak rybie dogodzić to można godzinami hehehehe. Też taki kiedyś byłem hehehehe :facepalm: Ale jak zmądrzałem to nie mam kasy :'(

Panie Jurku akurat się z panem nie zgodzę bo robiłem wszystkie testy jakie są tylko dostępne na rynku by z testować swoją kranówkę a potrzebne mi to było do akwarystyki i moja woda zawierała tylko Magnez,Cynk,Bor,Cu,i jeszcze kilka nie groźnych substancji ale z racji tego że jest w niej miedź i bor to zastosowałem filtry odwróconej osmozy i teraz moja woda nie ma żadnych pierwiastków chemicznych. A dla ścisłości to właśnie węgiel aktywny chłonie wszystkie związki chemiczne stosuje się go w akwarystyce do zmiękczania wody jak i po kuracji chemicznej a także nawozowej aby zabsorbował to czego nie chcemy mieć w baniaczku. Dodatkowo można stosować Bazalt jak i lawe wulkaniczną ale ona podnoszą PH więc proszę nie wpierać że woda jest Ch....a bo w moim mieście jest na prawdę DOBRA!!!.

Pozdrawiam.

Taka mała informacja

Węgiel aktywowany nie zmiękcza wody. Usuwa z wody związki  zanieczyszczeń lotnych organicznych, pestycydów,herbicydów chlor, i inne rozpuszczalniki.
Do zmiękczania wody służą jointy. Które to poprzez wymiane jonawa usuwają związki wapnia.
Które to powodują "twardnienie" wody

A ja myślałem, że jointy zmiękczają ale mózg, całe życie sie człowiek uczy :D Acha, bo kolega z Holland :D Teraz załapałem :facepalm:

MrProper

• Gość
« Odpowiedź #108 dnia: 15.03.2017, 16:14 »
To Jurku praktykowałem jeszcze w Polsce  ;)

Offline didek_b

• Ekspert
  • Reputacja: 73
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #109 dnia: 15.03.2017, 19:20 »
Kacper Górecki mówi o namaczaniu kranówką z chlorem dzień przed w 10-tej minucie:

"...Ryby pływają na niby..."
     Pozdrawiam:  Dawid.

Offline pawciobra

• Ekspert
  • Reputacja: 58
    • Rybomaniacy
« Odpowiedź #110 dnia: 06.04.2017, 11:40 »
Dokładnie jak powyżej. Sam często przed wyjściem nad wodę rozrabiam zanętę w piwnicy z wodą kranową i nie widzę zbytniej różnicy w wynikach :fish: :)
Paweł, koło nr 10 Braniewo
Rybomaniacy.pl

Offline zwykly_michal

• Ekspert
  • Reputacja: 236
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #111 dnia: 07.04.2017, 11:48 »
To nie są ogólniki, bo praw fizyki Pan nie zmienisz. Nawet jak jest studnia głębinowa z czyściutką wodą / w co nie wierzę / to jak wody ubywa przez pobieranie jej to automatycznie podciśnienie zaciąga nową dążąc do wypełnienia zbiornika. A ta nowa to skąd ? Z kosmosu ? Czy z innego nieprzepuszczającego zbiornika ? Nie, z gruntu !!!!! I nie bądź Pan rura i nie pękaj ;) :D A co do wędkarstwa to racja jest jak zwykle po obydwu stronach. Mając taką kasiorę jak niektórzy z moich najsympatyczniejszych forumowych kolegów to nie żałowałbym jej na to aby rodzina piła zdrową wodę, poza podejrzeniami. Ale nad tym trudno się zastanawiać. Ale jak rybie dogodzić to można godzinami hehehehe. Też taki kiedyś byłem hehehehe :facepalm: Ale jak zmądrzałem to nie mam kasy :'(

Panie Jurku akurat się z panem nie zgodzę bo robiłem wszystkie testy jakie są tylko dostępne na rynku by z testować swoją kranówkę a potrzebne mi to było do akwarystyki i moja woda zawierała tylko Magnez,Cynk,Bor,Cu,i jeszcze kilka nie groźnych substancji ale z racji tego że jest w niej miedź i bor to zastosowałem filtry odwróconej osmozy i teraz moja woda nie ma żadnych pierwiastków chemicznych. A dla ścisłości to właśnie węgiel aktywny chłonie wszystkie związki chemiczne stosuje się go w akwarystyce do zmiękczania wody jak i po kuracji chemicznej a także nawozowej aby zabsorbował to czego nie chcemy mieć w baniaczku. Dodatkowo można stosować Bazalt jak i lawę wulkaniczną ale ona podnoszą PH więc proszę nie wpierać że woda jest Ch....a bo w moim mieście jest na prawdę DOBRA!!!.

Pozdrawiam.

Pozwalam się z moim szanownym kolegą nie zgodzić. Bo węgiel aktywny nigdy nie wyłapywał, nie wyłapie i nie będzie w stanie wyłapać całej chemii. Nie wiem czy Pan zastosował membranę taką jaką się stosuje przy dializie, gdzie daje prawie 100% bez chemii. Tak się składa, że każda membrana przy filtrach tego typu przepuszcza korzystne dla nas cząsteczki, np.: sód, potas, magnez itp. Ale wynika to nie z mądrości membrany a wielkości mikropor przez które woda jest przeciskana w niej. Te korzystne dla nas maja po prostu mniejsze fi a to co be to ma większe i tyle. zdrowia życzę :D I jeszcze dodam, że czy woda jest w 100% czysta, czy nie może każdy łatwo sprawdzić mierząc to przyrządem do pomiaru TDS w wodzie i do nabycia w sieci już za kilkadziesiąt zl. :D

Pisanie o przyrządach TDS jako wyroczni do sprawdzania czystości wody jest co najmniej niepoważne. Takie urządzenie możne być przydatne dla kogoś kto interesuje się czystością wody jako hobby, nic więcej. Opis wprowadza innych użytkowników w błąd i ktoś mógłby jeszcze uwierzyć że urządzenie za kilkadziesiąt PLN daje rzetelny wynik porównywalny do technologii stosowanej w laboratoriach. Każde urządzenie ma określony limit detekcji i zakres stosowania, TDS bardzo wysoki limit i wąski zakres.
Nie można potwierdzić ze coś jest w 100% czyste, zawsze jest ryzyko błędu i używa się matematycznego symbolu < Każdy może to sprawdzić na butelce wody mineralnej, jest lista substancji których wymaga prawo i jest podana zawartość w mg/l lub ppm.

Tak przy okazji dodam że korzystne dla nas jony (a nie cząsteczki) też mają swój limit pozytywnego wpływu. Dla przykładu nadmiar sodu podnosi ciśnienie krwi, potas zatrzymuje wodę w organizmie. Nic nie jest takie różowe jak się wydaje.

Wydaje mi się że temat czystości wody sam prosi się o wydzielenie.

Offline jurek

• Ekspert
« Odpowiedź #112 dnia: 07.04.2017, 12:02 »
Tds nigdy nie był dla mnie wyrocznią ale pozwala w przybliżeniu określić obecność związków nieorganicznych w wodzie. Jak ktoś chce dokładnie zbadać ile ma syfu w niej to musi zapłacić po ok. 150 zl / kiedyś, a teraz ? / za każdy związek oddzielnie. Prawda jest taka, że sanepid sam z siebie bada wyłącznie zawartość związków organicznych, przede wszystkim bakterii coli. Badanie zawartości prawdziwych rakotwórczych trucizn jest za drogie i budżetu Pan nie zmienisz. :D

Offline zwykly_michal

• Ekspert
« Odpowiedź #113 dnia: 07.04.2017, 12:13 »
Przybliżenie jest bardzo rozległe co czyni wynik bezwartościowym, może poza wykorzystaniem jako hobby. Nie wiem jakie są ceny badań w Polsce ale znam angielskie i zwykłego śmiertelnika nie stać na takie wydatki. Wiele związków organicznych można wykrywać przy pomocy jednego testu, cena nie zawsze dotyczy pojedynczego związku. Jeśli już to chodzi Ci o pojedyncze pierwiastki.

Sanepid sam z siebie musi badać zawartość metali ciężkich i wybrane związki organiczne, reszta jeśli sytuacja tego wymaga.

Bakteria coli to nie związek organiczny! Popełniasz mnóstwo błędów logicznych. Jest XXI wiek, można poczytać dosłownie o wszystkim co Cię interesuje i poszerzać horyzonty.

Offline jurek

• Ekspert
« Odpowiedź #114 dnia: 07.04.2017, 12:27 »
Choć masz taki fajny nick to zachowujesz się bardzo n i e   z w y k l e   nie fajnie. Zamiast zwracać mi uwagę to dokładnie przeczytaj o czym Ci napisałem a potem pouczaj. Chociaż ja pouczenia przyjmuje bardzo chętnie jeśli się mylę, czy popełniam błąd. Ale lepiej odetchnij głębokim oddechem i zluzuj napięcie bo to zdrowiu szkodzi, tak samo jak zanieczyszczona woda. Nie zamierzam w tym miejscu pełnym kulturalnych i wyrozumiałych kolegów kontynuować jakiejś pyskówki, jeśli nie zmienisz tonacji i mnie nie przeprosisz :facepalm:

Offline zwykly_michal

• Ekspert
« Odpowiedź #115 dnia: 07.04.2017, 12:34 »
Nie widzę powodu do przeprosin, sam też nie oczekuje ;) Piszesz z błędami logicznymi i chciałem na to zwrócić uwagę.

Nie ma się o co obrażać, nie musisz znać się na chemii analitycznej.

Kadłubek

• Gość
« Odpowiedź #116 dnia: 07.04.2017, 12:37 »
Przybliżenie jest bardzo rozległe co czyni wynik bezwartościowym, może poza wykorzystaniem jako hobby. Nie wiem jakie są ceny badań w Polsce ale znam angielskie i zwykłego śmiertelnika nie stać na takie wydatki. Wiele związków organicznych można wykrywać przy pomocy jednego testu, cena nie zawsze dotyczy pojedynczego związku. Jeśli już to chodzi Ci o pojedyncze pierwiastki.

Sanepid sam z siebie musi badać zawartość metali ciężkich i wybrane związki organiczne, reszta jeśli sytuacja tego wymaga.

Bakteria coli to nie związek organiczny! Popełniasz mnóstwo błędów logicznych. Jest XXI wiek, można poczytać dosłownie o wszystkim co Cię interesuje i poszerzać horyzoenty.

Miernik tds/ppm mierzy przewodność prądu w wodzie i jest w miarę dokładny, wiadomo zależy jaki się kupi, jak się przechowuje itd. Do wędkarskich zastosowań hmm raczej niepotrzebny.
Ceny badań są w internecie jakieś 30 zł za np. potas (każda cena za osobny składnik).
Badania czy woda jest zdatna do picia to jakieś 30-50 zł (ceny też są w internecie).

Coli to jak sama nazwa mówi bakterie.

PS. Mierniki TDS tak naprawdę to są wszystkie PPM tylko to "chłyt" marketingowy.

Offline jurek

• Ekspert
« Odpowiedź #117 dnia: 07.04.2017, 12:41 »
@zwykly_michal - gdzie napisałem, że coli to nieorganika ?

Offline jurek

• Ekspert
« Odpowiedź #118 dnia: 07.04.2017, 12:47 »
Jedynie zamiast przecinka powinna być litera "i" przed wzmianką o bakterii.  / piszę z telefonu /Ale to i tak nie zmienia kontekstu.

Offline jurek

• Ekspert
« Odpowiedź #119 dnia: 07.04.2017, 12:50 »
@Kadłubek - a jakie są ceny na to co najbardziej toksyczne ? Sprawdz jak możesz, np. metale ciężkie.