To może i ja parę groszy.
@Jedrula to że Lucjan może być na celowniku to mało ważne Lucjan da sobie radę, ważne żeby odpowiednie wnioski odpowiednie osoby z tego wyciągnęły.
Film przemawia chyba do wszystkich z forum, przynajmniej tych co się udzielają na co dzień na forum, ale my patrzymy przez pryzmat łowienia i przyjemnego sposobu spędzenia czasu, przynajmniej ja tak go odbieram. Było o tym wspominane w filmie, ale wg mnie za mało, a tu trzeba prosto kawę na ławę. Prawda jest taka, że od poziomu okręgu są to interesy, mniejsze, większe, ale to jednak interesy i tu nie będzie sprzeciwów, a dlaczego nie będzie, bo tam są pieniądze! Jeśli nie dotrze to do odpowiednich ludzi, że łowiska NK są tak naprawdę dobrym interesem patrząc w skali okręgu to "marne szanse" na jakieś zmiany. I większego nacisku na ten aspekt mi zabrakło.
Przydał by się jakiś przykład przedstawiający realne oszczędności, czy też zyski z takich łowisk, w skali okręgu, ale jak to wyliczyć i przedstawić zapewne nam nie będzie dane, ja nie mam pomysłu, a sprawozdań finansowych okręgów to chyba nigdzie nie ma. Do mnie przemawia, że zarybiając zbiornik NK kilka razy to są to całkowite koszty "utrzymania" zbiornika w przeciągu kilku lat, zbiornik się sam obroni, a przyroda sama sobie będzie regulować rybostan. Patrząc na władze PZW, zmianę ordynacji wyborczej, czyli betonowanie się, nie wiem czy przekaz będzie dobrze odebrany i czy nie zostanie to wypaczone.
Bereciarzy (zaczerpnięte z komentarza pod filmem spodobało mi się

) chyba się można nie obawiać, bo jadąc na taki zbiornik i widząc siatki w wodzie lub kombinatorów, sam bym dzwonił gdzie się da, sądzę, że większość przyjeżdżających na wodę NK w normalnym celu, uczyni to samo, więc "berety" przyjeżdżać nie będą, bo nikt im spokoju nie da. Uważam też że wody NK jeśli powstaną, będą oblegane wędkarsko, więc jeden drugiego będzie pilnował.