Autor Wątek: Łowiska no kill - konieczność dla PZW!  (Przeczytany 25603 razy)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
Łowiska no kill - konieczność dla PZW!
« dnia: 19.03.2017, 07:41 »
Zapraszam do obejrzenia najnowszego filmu, tym razem nie znad wody :)

Poruszony jest tu temat łowisk no kill, którę mogą uratować sytuację w Polsce, posiadającą pod względem rybostanu najgorsze wody w Europie

Lucjan

Offline Kinior

• Ekspert
  • Reputacja: 25
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
Odp: Łowiska no kill - konieczność dla PZW!
« Odpowiedź #1 dnia: 19.03.2017, 08:24 »
:thumbup:
Marcin

Mazovia Fishing Team

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 19.03.2017, 08:38 »
Takie właśnie działania, są największą bronią przeciwko betonowym baronom w PZW.
Dodatkowo, nie chcę Cię Lucjan martwić, ale zostaniesz teraz mocno zauważony przez 'wędkarzy' z Twardej.

Offline Kafarszczak

• Ekspert
  • Reputacja: 164
  • Ważne, aby uwierzyć w moc zanęty i przynęty! :)
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 19.03.2017, 08:41 »
:bravo: :bravo: :bravo:

Sądzę że u nas zaraz na takich łowiskach no kill by kradli tą rybę na potęgę w nocy , cwańsi w dzień by kradli itp, potrzeba by jakiejś ochrony całodobowej takich łowisk.

Edit. Właśnie o tym wspomniałeś w filmie :) . Można próbować tak jak mówisz Lucjan, trzeba to przetestować :)
Krzysztof

Offline Buba

• Ekspert
  • Reputacja: 39
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 19.03.2017, 09:11 »
Wszystkie akweny PZW do pewnej powierzchni (np. 50 ha), powinny być objęte zasadą "no kill".

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
  • Reputacja: 166
  • Tylko wody PZW- no kill
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #5 dnia: 19.03.2017, 09:12 »
Lucek :bravo: :bravo: :bravo: za film :beer:
Mając takie argumenty to Ty właśnie powinieneś być w 2016r w kwietniu na pikiecie na Twardej i jednym z tych wędkarzy którzy udali się na rozmowę z prezesem okręgu mazowieckiego

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
« Odpowiedź #6 dnia: 19.03.2017, 09:13 »
Wszystkie akweny PZW do pewnej powierzchni (np. 50 ha), powinny być objęte zasadą "no kill".

Może te 50ha to nie ale te trochę mniejsze powiedzmy do 35 powinny być objęte zasadą "no kill".

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #7 dnia: 19.03.2017, 09:20 »
Dla mnie zbiorniki w obrębach miasta powinny być... ale znów wchodzimy w krainę fantazji.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Buba

• Ekspert
  • Reputacja: 39
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #8 dnia: 19.03.2017, 09:22 »
Dla mnie zbiorniki w obrębach miasta powinny być... ale znów wchodzimy w krainę fantazji.

To obowiązkowo. Popieram.

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
« Odpowiedź #9 dnia: 19.03.2017, 09:29 »
Szkoda że u mnie w kole już się odbyło zebranie bo jak by się znalazło trochę czasu to można by było ten film Lucka wrzucić na rzutnik i ludzie by sobie go obejrzeli a wtedy może by zrozumieli o co chodzi

Offline Bolo

• Ekspert
  • Reputacja: 101
« Odpowiedź #10 dnia: 19.03.2017, 13:31 »
Dobrze gada polać mu :beer:
a poważnie to co mówi Lucjan również nawiąże po części do filmu z corony złap i wypuść, poniekąd się pokrywają.
Fajnie było by jak by w mazowieckim zrobili takie łowiska sam coraz częściej zauważyłem ze wole pojechać na komercje i połowić niż siedzieć cały dzień i złapać np 2-3 ryby nie wspominając już tzw. o narybku 10 cm
Natomiast kolega stary wędkarz niestety on jedzie po ryby a nie na ryby i tu nic nie zmieni tego faktu on nielubi np komercji bo tam musi płacić za ryby a jak złowi fajną to musi wypuszczać albo płacić i to jest niestety smutne.. 
Nie wiem czy cokolwiek będzie w stanie przestawić nastawienie co po niektórych ludzi starszej daty, a co gorsze jak już bierze ryby to niech weźmie jedną dwie a nie siatkę ryb.   
Ryzyko jest z tytułu kusownicy, jeśli łowisko będzie nieogrodzone bądź niepilnowane siatki, szarpaki czy inne metody kusownictwa  będą grane nocą na bank, w każdym razie na początku. 
W życiu pewne są tylko dwie rzeczy, jest to śmierć i podatki

Pozdrawiam
Sławek

Offline Adeptus

• Ekspert
  • Reputacja: 61
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #11 dnia: 19.03.2017, 15:13 »
Świetna inicjatywa i super film. Takie łowiska no kill to marzenie. Dodatkowo wielką przewagą takiego łowiska nad łowiskami komercyjnymi jest naturalny rodzimy rybostan. Ja jeżdżę tylko na komercje aktualnie i nie wykupiłem 2 rok karty wędkarskiej(przede wszystkim dlatego że 2 małych synków uniemożliwia mi częste łowienie ale rybostan też nie nastraja pozytywnie) ale znaleźć łowisko komercyjne z fajnymi leszczami czy linami. Na komercjach stawia się na karpie, wiadomo to bardzo atrakcyjna wędkarsko ryba ale czasem fajnie byłoby nastawić się na inne gatunki.
Mariusz
Fishing Fighters Team

Offline Opos

• Ekspert
  • Reputacja: 179
  • Uśmiechaj się w każdy dzień :)
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #12 dnia: 19.03.2017, 15:44 »
Pomysł fajny, ale wystarczy że tam gdzie są odłowy sieciami zaczną znikać wędkarze i wtedy koszty spadną na rybaków, bo frajerzy którzy im to sponsorują znikną...taka prawda.
Rafał
Sandacz 52 cm
Jesiotr 115 cm
Karp 75 cm
Leszcz 59 cm
Lin 40 cm
Karaś 43

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #13 dnia: 19.03.2017, 15:48 »

Ryzyko jest z tytułu kłusownicy, jeśli łowisko będzie nieogrodzone bądź niepilnowane siatki, szarpaki czy inne metody kłusownictwa  będą grane nocą na bank, w każdym razie na początku.

Jakby nie było ryzyko kłusownictwa istnieje wszędzie i jest niezmienne. Na pewno nie trzeba wód takich pilnować bardzo mocno, dodatkowo  w wielu przypadkach pojawili by się chętni do pilnowania takiej wody, coś jakby SSR ale tylko dla danego zbiornika. Można robić zakaz łowienia nocą, co w UK jest powszechne na małych łowiskach, można robić system zapisów poprzez stronę WWW (jeżeli łowisko jest lepsze).

Takie Dzierźno Duże jest wodą no kill i ma 600 hektarów i wiele kilometrów linii brzegowej, też jest trudne do upilnowania... Ale na pewno się da :)
Lucjan

Offline Tomsza

• Ekspert
  • Reputacja: 49
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #14 dnia: 19.03.2017, 16:31 »
To może i ja parę groszy.
@Jedrula to że Lucjan może być na celowniku to mało ważne Lucjan da sobie radę, ważne żeby odpowiednie wnioski odpowiednie osoby z tego wyciągnęły.
Film przemawia chyba do wszystkich z forum, przynajmniej tych co się udzielają na co dzień na forum, ale my patrzymy przez pryzmat łowienia i przyjemnego sposobu spędzenia czasu, przynajmniej ja tak go odbieram. Było o tym wspominane w filmie, ale wg mnie za mało, a tu trzeba prosto kawę na ławę. Prawda jest taka, że od poziomu okręgu są to interesy, mniejsze, większe, ale to jednak interesy i tu nie będzie sprzeciwów, a dlaczego nie będzie, bo tam są pieniądze! Jeśli nie dotrze to do odpowiednich ludzi, że łowiska NK są tak naprawdę dobrym interesem patrząc w skali okręgu to "marne szanse" na jakieś zmiany. I większego nacisku na ten aspekt mi zabrakło.
Przydał by się jakiś przykład przedstawiający realne oszczędności, czy też zyski z takich łowisk, w skali okręgu, ale jak to wyliczyć i przedstawić zapewne nam nie będzie dane, ja nie mam pomysłu, a sprawozdań finansowych okręgów to chyba nigdzie nie ma. Do mnie przemawia, że zarybiając zbiornik NK kilka razy to są to całkowite koszty "utrzymania" zbiornika w przeciągu kilku lat,  zbiornik się sam obroni, a przyroda sama sobie będzie regulować rybostan. Patrząc na władze PZW, zmianę ordynacji wyborczej, czyli betonowanie się, nie wiem czy przekaz będzie dobrze odebrany i czy nie zostanie to wypaczone.

Bereciarzy (zaczerpnięte z komentarza pod filmem spodobało mi się ;) ) chyba się można nie obawiać, bo jadąc na taki zbiornik i widząc siatki w wodzie lub kombinatorów, sam bym dzwonił gdzie się da, sądzę, że większość przyjeżdżających na wodę NK w normalnym celu, uczyni to samo, więc "berety" przyjeżdżać nie będą, bo nikt im spokoju nie da. Uważam też że wody NK jeśli powstaną, będą oblegane wędkarsko, więc jeden drugiego będzie pilnował.
Tomsza