Autor Wątek: Łowiska no kill - konieczność dla PZW!  (Przeczytany 25598 razy)

Offline Mario1988

• Ekspert
  • Reputacja: 123
  • Niemożliwe nie istnieje
    • Galeria
    • Mapa forumowiczów SiG
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Łowiska no kill - konieczność dla PZW!
« Odpowiedź #45 dnia: 20.03.2017, 12:27 »
Panowie. Bo wszystko zależy jak się przedstawi dany temat. Dla kogoś łowisko no kill to rzeczywiście może być kolejny zakaz. ale jeżeli uświadomi mu się, że za jednym zamachem stworzy się wodę pod zawody, przyciągającą kolejnych ludzi płacących składki, plus najważniejsze - zarybienia pójdą  extra do innych zbiorników, to sprawa wygląda całkiem inaczej :D Nagle nie ma tylko kolejnego 'zakazu' - jest za to całkiem rozsądna i ciekawa alternatywa.
Nie zmienia to faktu, że wędkarze nie rozumieją skąd się biorą ryby :)

Ja nie widzę tego tak kolorowo, wydaj mi się że większość członków PZW raczej ma w 4 literach zawody wiec tym ich się zadowoli, dla pewnej grupy osób to będzie po prostu kolejny zakaz. Część z nich powie składki coraz wierszę teraz zakazy, walę to i nie opłacam. ZG właśnie się tego boi, podejrzewam ze ponad połowa członków to właśnie taka grupa. Ludzie lubiący wędkować ale chcący z tego coś mieć (rybę), młodsze pokolenie woli wybrać się na komercje bo tam mamy większa szanse na rozrywkę bo tak trzeba popatrzeć na wędkowanie. Tak jak Luk prawi w filmie uklejkami nie przyciągnie się nowych członków a starach strach stracić a wody NK to odpływ starych i okres karencji bez nowych. Zanim zbiornik zrobi się atrakcyjny trochę czasu musi minąć.

Ptaku_1 mądrze prawisz kolego. Fakt, że obecny zarząd boi się odpływu członków jest oczywisty, jak i oczywistym jest to, że nie patrzą długofalowo. My musimy im uświadamiać, że jak tamto pokolenie (starszych) przeminie, to przeminą i oni, przeminie PZW i zostaną puste, wyjałowione i zaniedbane wody. Dlatego potrzebny jest kompromis między mięsiarzami a wędkarzami. Dla nas no kill to jak już wspomniano napływ nowych członków, powrót starych, którzy ze względu na brak ryb opuścili szeregi PZW. Aby wędkarze nie odbierali tego jako kolejny zakaz należy przedstawić odpowiednie argumenty, które mamy na tacy (film), a zarządy przekonywać, że w ten sposób mogą tylko zyskać, nie ponosząc przy tym niemal żadnych strat i nakładów, które jak wspomniał Luk, mozna przeznaczyć na uszczęśliwianie mięsiarzy, zarybiając im wody większa ilością tzw. "gotowców"
Łączy nas pasja :) No i zloty SiG :D

Mapka forumowiczów<= Link do mapki :)

Offline maszek95

• Ekspert
  • Reputacja: 46
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #46 dnia: 20.03.2017, 12:47 »
Dlatego tak jak luk mówi, trzeba im wytłumaczyć że No kill nie ma być wprowadzane na każdej wodzie tylko na kilku procentach wód. Niech to jest np. Jedna woda w każdym kole. I że limity zarobienia z tej wody pójdą na inne. Choć wiadomo pewnego betonu nie da się przebić. I jak ktoś już powiedział żeby coś się zmieniło to pewne pokolenie musi wywrzeć. Smutno to ale prawdziwe.
Mój jest ten kawałek podłogi, nie mówcie mi więc co mam robić!

Offline majestic

• Ekspert
  • Reputacja: 44
  • góru porycia
« Odpowiedź #47 dnia: 20.03.2017, 13:45 »
I jak ktoś już powiedział żeby coś się zmieniło to pewne pokolenie musi wywrzeć. Smutno to ale prawdziwe.
Albo wymrzeć :-X

Offline Frankestin

• Ekspert
  • Reputacja: 114
    • SiG Polska Północ
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #48 dnia: 20.03.2017, 14:01 »
Film Luka bardzo mi się podobał.

Mi osobiście nasuwa pytanie: Jak pilnować łowiska No Kill?

Najlepiej będą strzegli sami wędkarze, o ile nie będą mieli skrupułów, w informowaniu odpowienich służb o popełniamym przez innych przestępstwie. Niestety jesteśmy społeczeństwem, w którym przez lata cwaniactwo było uważane za coś pozytywnego. Moim skromnym zdaniem przekształciło się to wręcz w patologię i zwykłe złodziejstwo tymże cwaniactwem. Nie wiem czym to było spowodowane bo czasy wspaniałego socjalizmu skończyły się kiedy byłem jeszcze w podstawówce. Niemniej jednak w miejscu gdzie się wychowałem ludzie kradli dużo: cement, zboże, mleko, paliwo i co tylko się dało. Można było kupić taniej od złodziei, którzy to zwykle nie odpowiadali za swoje czyny. Z racji faktu że zwykle kradli "państwowe" czyli niczyje donoszenie na ich poczynania było niewskazane. Byłem wychowywany w przeświadczeniu, że nie powinno się donosić, ale teraz patrze na to inaczej. Jeżeli widzę, że ktoś kradnie, wsiada pijany za kierownice, itd po prostu łapię za telefon i dzwonie po policję. Dlaczego mam tego nie robić w stosunku do złodzieja ryb? Nie zawsze będzie tak, że policja lub straż rybacka złapie każdego złodzieja, ale jeśli sprawdzą go raz czy drugi trzecim razem się zastanowi czy nie za dużo ryzykuje (przy odpowiednio wysokiej karze). Dlaczego takiego złodzieja nie ukarać kilkutysięcznym mandatem i dożywotnim zakazem łowienia na łowiskach No Kill?
Franki

Offline Daavid

• Ekspert
  • Reputacja: 150
« Odpowiedź #49 dnia: 20.03.2017, 14:21 »
Wód "no kill" należy pilnować, ale trzeba po pierwsze mieć świadomość, że nie da się wszystkich cały czas kontrolować, ktoś i tak będzie jakieś ryby podkradał, ale to nie znaczy, że nie warto. Chodzi o to żeby w swoich kołach podjąć dyskusję i zbudować wokół idei "no kill" jakąś koalicję. Trzeba od czegoś zacząć. Prawdopodobnie będę wracał do Polski i wezmę się za to w swoim okręgu. To jest"projekt" na lata, nie możemy się zniechęcać 😁

Offline Mario1988

• Ekspert
    • Galeria
    • Mapa forumowiczów SiG
« Odpowiedź #50 dnia: 20.03.2017, 15:16 »
Wód "no kill" należy pilnować, ale trzeba po pierwsze mieć świadomość, że nie da się wszystkich cały czas kontrolować, ktoś i tak będzie jakieś ryby podkradał, ale to nie znaczy, że nie warto. Chodzi o to żeby w swoich kołach podjąć dyskusję i zbudować wokół idei "no kill" jakąś koalicję. Trzeba od czegoś zacząć. Prawdopodobnie będę wracał do Polski i wezmę się za to w swoim okręgu. To jest"projekt" na lata, nie możemy się zniechęcać 😁

Dobrze prawi - polać mu :D :thumbup: :beer:

Offline piotrwaz

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #51 dnia: 20.03.2017, 15:31 »
Witam,
tak się chroni ryby na wodach PZW w Lubaczowie - dwa koła (jedyne, jakie są) dogadały się (rzadkość) i wspólnie zorganizowały zawody wędkarskie na przedtarłowej płoci i okoniu. Zwycięzca podobno właśnie dorwał się do takiego stada okoni - http://pzw.lubaczow.pl/2017/03/19/wsze-otwarte-wedkarskie-zawody-splawikowe-dzien-wedkarza-wyniki/

Oby tak dalej. Róbmy zawody, niech ryby wywalą ikrę na brzeg. A potem niech pływają do góry brzuchami, bo ktoś nieumiejętnie odhaczył lub zafundował zjazd po suchej pięciometrowej siatce do wody.
Pozdrawiam!

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #52 dnia: 20.03.2017, 16:30 »

Mądrze piszesz. Ja bym dodał jednak jedną istotna karę za łamanie przepisów. Usunięcie z PZW :) Tego się ludzie nie boją, ale taka kara może sporo zmienić. I uważam, że dodatkowo można by pozbyć się niepożądanego elementu. Wielu pomyślałoby podwójnie, zanim by przytulili by rybę z takiego łowiska.

Lucjan

Offline ptaku_1

• Ekspert
  • Reputacja: 145
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #53 dnia: 20.03.2017, 16:41 »
No sporo zmieni bo trzeba będzie znowu wpisowe zapłacić PZW to nie prawko, bardziej wierze w grzywnę 5k pln
Pzdr. Paweł

"PZW jest jak ZUS, płacisz i nic z tego nie masz, jeśli potrzeba to i tak się leczysz na komercji"

Lubię zegarki https://www.youtube.com/playlist?list=PL6Tg8Td6x60FxfdbXAUGGYUyv0nzDZtAP

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #54 dnia: 20.03.2017, 16:44 »

Mądrze piszesz. Ja bym dodał jednak jedną istotna karę za łamanie przepisów. Usunięcie z PZW :) Tego się ludzie nie boją, ale taka kara może sporo zmienić. I uważam, że dodatkowo można by pozbyć się niepożądanego elementu. Wielu pomyślałoby podwójnie, zanim by przytulili by rybę z takiego łowiska.

Lucek, tutaj ludzie zrozumieją. Weź napisz tak pod swoim filmem na YT? Zobaczysz jak zaraz będziesz miał tętnicę przegryzioną :D
Ogólnie, jak czytam tamtejsze komentarze, to tendencja logicznego myślenia jest mocno zwyżkowa. Nie jestem w stanie jednak skomentować tego ułamka imbecyli, albo totalnie przeciwnych z nadanie PZW, bo bym musiał tu mocno zakurwić i zachujować.
W sumie pewnych rzeczy nie warto czynić, grunt Lucjan, aby robić swoje. Kropla drąży skałę! Tego należy się trzymać ;)

Offline Tomsza

• Ekspert
  • Reputacja: 49
« Odpowiedź #55 dnia: 20.03.2017, 16:50 »

Nikt tego nie wprowadzi, kto by składki płacił? Nie gryzie się (podobno) ręki która karmi, a oni o tym wiedzą.
Powiem tak: porządny wpierdol dla złodzieja załatwi sprawę, połamanie patyków, wygonienie delikwenta...
Tomsza

Offline Mario1988

• Ekspert
    • Galeria
    • Mapa forumowiczów SiG
« Odpowiedź #56 dnia: 20.03.2017, 16:54 »
Jędrula aż mnie zaintrygowałeś. Teraz koniecznie muszę wejść i poczytać komentarze (a uwierz lubię to bo niektóre bardzo mnie bawią). Śmieszne to nie jest, a raczej żałosne jak ludzie potrafią być ograniczeni i smutne jak bardzo jesteśmy egoistyczni i nieświadomi wielu rzeczy...

Offline Mario1988

• Ekspert
    • Galeria
    • Mapa forumowiczów SiG
« Odpowiedź #57 dnia: 20.03.2017, 16:55 »

Nikt tego nie wprowadzi, kto by składki płacił? Nie gryzie się (podobno) ręki która karmi, a oni o tym wiedzą.
Powiem tak: porządny wpierdol dla złodzieja załatwi sprawę, połamanie patyków, wygonienie delikwenta...

Ja bym tu dodał obowiązkową, darmową lekcję pływania :P

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382
« Odpowiedź #58 dnia: 20.03.2017, 16:57 »
Jędrula aż mnie zaintrygowałeś. Teraz koniecznie muszę wejść i poczytać komentarze (a uwierz lubię to bo niektóre bardzo mnie bawią). Śmieszne to nie jest, a raczej żałosne jak ludzie potrafią być ograniczeni i smutne jak bardzo jesteśmy egoistyczni i nieświadomi wielu rzeczy...

Śmiało stary, zobaczysz o co mi kaman :D

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
« Odpowiedź #59 dnia: 20.03.2017, 16:58 »
Jędrek, mnie też zaintrygowałeś, ale dla swojego zdrowia psychicznego już tam nie zajrzę.

"Nie ucz świni śpiewać. Tracisz tylko czas i niepotrzebnie denerwujesz zwierzę". Taka maksyma. Tyle śmieszna, co prawdziwa.

(Tam gdzieś dwie moje odpowiedzi znajdziecie. Na początku dwóm odpisałem. Takim średnio rozgarniętym, co jeszcze rokują.)
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!