Autor Wątek: Nietypowi wędkarze z fejsa  (Przeczytany 29577 razy)

Offline Jarekb11

• Ekspert
  • Reputacja: 112
Odp: Nietypowi wędkarze z fejsa
« Odpowiedź #105 dnia: 29.03.2017, 15:46 »
Właśnie chodziło mi o właściwą interpretację.
A wie ktoś ile lat rapr nie był nowelizowany,  bo taki limit to absurd

Wysłane z mojego SM-J500F przy użyciu Tapatalka
To jest RAPR z 1 .01 .2016
http://www.pzw.org.pl/pliki/prezentacje/3/wiadomosci/39226/pliki/rapr_2016_tekst_jednolity_.pdf

Offline DarekM

• Ekspert
  • Reputacja: 67
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #106 dnia: 29.03.2017, 15:55 »
Aż musiałem zerknąć do RAPR i w szoku jestem :o
Amur nie posiada nawet wymiaru ochronnego :'(
Z leszczem jest prosty temat: można zabrać ile się chce, choćby to była cała tona >:O

Zerknąłem również do Zezwolenia Okręgu Sieradzkiego i znalazłem tam uwaga: górny wymiar zabieranego karpia - 70cm :bravo: (choć ja bym dał 60cm)
Pozdrawiam Darek

Offline koras

• Ekspert
  • Reputacja: 196
  • Więcej sprzętu niż talentu :D
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #107 dnia: 29.03.2017, 15:57 »
Co do amura, to przynajmniej jest jakieś uzasadnienie, bo to obcy gatunek (chociaż nie inwazyjny, bo się u nas nie rozmnaża), ale żeby leszcz - ryba rodzima - nie miał żadnej ochrony, to jest niepojęte.
Marcin

Offline DarekM

• Ekspert
« Odpowiedź #108 dnia: 29.03.2017, 16:03 »
To okoń ma okres i wymiar ochronny oraz limity: wagowy i ilościowy, a leszcz nic :(
Pozdrawiam Darek

Offline pit1984

• Ekspert
  • Reputacja: 84
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #109 dnia: 29.03.2017, 16:04 »
A dużego leszcza w wodach PZW jak na lekarstwo
FEEDER KLUB MAZOWSZE

Offline DarekM

• Ekspert
« Odpowiedź #110 dnia: 29.03.2017, 16:06 »
Każdy leszcz złowiony przeze mnie w tym sezonie wróci do wody :)
Tak na przekór Regulaminowi :beer:
Pozdrawiam Darek

Offline pit1984

• Ekspert
« Odpowiedź #111 dnia: 29.03.2017, 16:07 »
Każdy leszcz złowiony przeze mnie w tym sezonie wróci do wody :)
Tak na przekór Regulaminowi :beer:
:bravo: :thumbup: :beer:
FEEDER KLUB MAZOWSZE

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2223
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #112 dnia: 29.03.2017, 16:08 »
Od lat powtarzam, że RAPR jako przepisy mające na celu ochronę ryb to jest jakaś kpina rodem z księżyca. Często w zbiorniku nie ma tylu ryb danego gatunku (węgorzy, sandaczy, okoni normalnej wielkości), by wystarczyło na jeden dzień dla wszystkich wędkarzy oblegających zbiornik, a oni przebywają na nim przez jakieś 250 (tak strzelam...) dni w roku.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #113 dnia: 29.03.2017, 16:17 »
Ten gagatek z fejsa miał wcześniej złowione karpie w większej ilości, więc coś by tam się na niego znalazło...

Jednak ten limit wagowy mnie przeraża. Leszcz na wielu wodach powinien być odławiany, z umiarem, na innych zaś powinno się go wręcz chronić. A tutaj sru, jeden zapis :facepalm:
Lucjan

Offline pit1984

• Ekspert
« Odpowiedź #114 dnia: 29.03.2017, 16:26 »
Ten gagatek z fejsa miał wcześniej złowione karpie w większej ilości, więc coś by tam się na niego znalazło...

Jednak ten limit wagowy mnie przeraża. Leszcz na wielu wodach powinien być odławiany, z umiarem, na innych zaś powinno się go wręcz chronić. A tutaj sru, jeden zapis :facepalm:

Luk zgoda że niektóre zbiorniki mają ogromną populację leszcza, ale ten leszcz to w 99 % 30 cm żyletki. Większych sztuk po prostu nie ma, bo skończyły na patelni. Niestety coraz częściej zdarza mi się łowić żyletki z wysypką tarłową co świadczy o postępującym karłowaceniu tego gatunku, a może trzeba odławianie żyletek połączyć z ochroną okazów powiedzmy wymiar ochronny od 50 cm w górę i wprowadzić sandacza i szczupaka żeby wyżarł tą drobnice.
FEEDER KLUB MAZOWSZE

Offline basp28

• Ekspert
  • Reputacja: 97
« Odpowiedź #115 dnia: 30.03.2017, 15:41 »

Luk zgoda że niektóre zbiorniki mają ogromną populację leszcza, ale ten leszcz to w 99 % 30 cm żyletki. Większych sztuk po prostu nie ma, bo skończyły na patelni. Niestety coraz częściej zdarza mi się łowić żyletki z wysypką tarłową co świadczy o postępującym karłowaceniu tego gatunku, a może trzeba odławianie żyletek połączyć z ochroną okazów powiedzmy wymiar ochronny od 50 cm w górę i wprowadzić sandacza i szczupaka żeby wyżarł tą drobnice.
Każda woda jest inna i każda ma swoją specyfikę - nie powinno się pisać, że Leszcz powinien mieć Limit 10 szt., bo są wody gdzie jest go wręcz za dużo - i to powoduje jego karłowacenie, wychudzenie i choroby. To co dobre dla Wisły niekoniecznie dobre dla Dunajca.
W Lubuskim na niektórych jeziorach został zniesiony limit i okres ochronny Suma - jest go po prostu za dużo - dobre czy złe ??? - Na Paklickim Wielkim - dużego Leszcza już 2 lata temu wyżarły sumy.
Generalizowanie typu - Leszcza jest za mało, Leszcze są za małe chyba mija się z celem. To tak jakby pisać "w polskich wodach nie ma ryb". a codziennie piękne fotki są wrzucane, na YouTube kupa filmów z pięknymi rybami i to nie tylko z burdli.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #116 dnia: 30.03.2017, 15:58 »

Każda woda jest inna i każda ma swoją specyfikę - nie powinno się pisać, że Leszcz powinien mieć Limit 10 szt., bo są wody gdzie jest go wręcz za dużo - i to powoduje jego karłowacenie, wychudzenie i choroby. To co dobre dla Wisły niekoniecznie dobre dla Dunajca.
W Lubuskim na niektórych jeziorach został zniesiony limit i okres ochronny Suma - jest go po prostu za dużo - dobre czy złe ??? - Na Paklickim Wielkim - dużego Leszcza już 2 lata temu wyżarły sumy.
Generalizowanie typu - Leszcza jest za mało, Leszcze są za małe chyba mija się z celem. To tak jakby pisać "w polskich wodach nie ma ryb". a codziennie piękne fotki są wrzucane, na YouTube kupa filmów z pięknymi rybami i to nie tylko z burdli.

To co piszesz jest oczywiste jak dwa plus dwa jest cztery. Wyjaśnij jednak, czemu ten zapis jest w RAPR? Co jak co, ale nie powinno go tam być. Bo jak piszesz - to co dobre dla jednej wody jest złe dla innej :)

To jest zresztą inna sprawa, że RAPR jest nieżyciowy i beznadziejny. Egzaminuje się z niego wędkarzy, co jest dla mnie niezrozumiałe. Masz przestrzegać przepisów nad wodą koniec kropka, wnikanie gdzie karp ma 30 a gdzie 35 cm wymiar ochronny to jakieś nieporozumienie. Egzaminy to można zdawać na prawo jazdy, ale nie na uprawianie hobby jakim jest wędkarstwo. Połowa przepisów jest nieaktualna tam, zwłaszcza wszelkie limity. Pochodzą i tak sprzed wielu, wielu lat, zmiany są co najwyżej kosmetyczne. I w tym wszystkim jest jeszcze karta wędkarska, relikt PRL, pozbawiony wszelkiego sensu dokument.
Lucjan

Offline MarioG

• Ekspert
  • Reputacja: 312
« Odpowiedź #117 dnia: 30.03.2017, 16:23 »

A ja przekornie napiszę, że w polskich wodach nie ma ryb. Po prostu nie ma. Dlatego kwitną komercje. Dlatego na zawodach PZW napierdziela się wyniki uklejkami.
Dlatego od conajmniej 2 lat płoci na oczy nie widziałem a Michał nie trafił na lina.
Spójrz na Pyzę. Widziałeś u niego okazy jakieś?
To, że w nielicznych miejscach jeszcze coś przetrwało to tylko wyjątki potwierdzające regułę. Mało tego. To tylko kwestia czasu gdy i te wody zostaną wyjałowione.

Jakby była ryba to żadne zbiorniki no kill czy komercje nie były by potrzebne. Nie funkcjonowałby. Opłaty w PZW to 8 lub 10 wizyt na komercji a wielu jeździ duźo częściej.

Mario
Mazovia Fishing Team

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2223
  • MFT
« Odpowiedź #118 dnia: 30.03.2017, 16:40 »
Wypraszam sobie. Całe 30 cm lina złowiłem w tamtym roku. Śmiem więc twierdzić, że jest go u mnie pełno :P
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Oman

• Ekspert
  • Reputacja: 41
« Odpowiedź #119 dnia: 30.03.2017, 16:48 »
Wydaje mi się, ze ostatnio z Cześkiem trafiliśmy na tego gościa.

Wonski81 nie wydaje Ci sie ze to ten gościu z namiotem?:)
Dominik