Autor Wątek: Czy opłaca się korzystać z wód PZW kontra komercja  (Przeczytany 22836 razy)

Offline basp28

• Ekspert
  • Reputacja: 97
Odp: Czy opłaca się korzystać z wód PZW kontra komercja
« Odpowiedź #15 dnia: 09.05.2017, 12:56 »
Komercje na jakich ja bywam - 2, 3 razy w roku to wanny z karpiem, jesiotrem i amurem - 95 % rybostanu. Więc czy pojade do Ochab czy do Pruchnej czy do Żor to złowię karpia - szybko się nudzi.
O wiele bardziej lubię dzikie łowiska gdzie jest zróżnicowany rybostan i jakiś poziom trudności, mało ludzi, trzcina, drzewa, krzaki, bobry - przyroda i szok - nie zawsze muszę coś złowić, niekiedy wystarczy mi posiedzieć nad wodą popatrzeć na bobra, kormorana czy perkozy.
Ktoś pisał, że musi na swoim łowisku iść 200m - ja ide 2 - 3 km przez dzicz i mam to co lubię i ryb też więcej i większe, bo mało kto dochodzi tak "daleko" :).
A czy się, opłaca ? - nie przeliczam ryb, hobby na kasę. Na komercje jade z kumplami zazwyczaj popić, pogadać, bierzemy dzieci, żony - one coś mają i my też. Jak chce odpocząć, odreagować to jade w "krzaki", gdzie żona i dziecko nie pojadą bo błoto, komary, daleko, nie ma co robić itd.

Offline Tomek81

• Ekspert
  • Reputacja: 120
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 09.05.2017, 13:19 »
Odnoszę trochę wrażenie że część z kolegów czerpie wręcz satysfakcje z tego że na PZW trudno złapać coś większego. Wydaje mi się że trochę bronicie patologicznego tworu jakim jest PZW a tak naprawdę cenicie dzikość (nie chodzi o rybostan) łowisk które posiada on w dzierżawie.

Idąc dalej podobnym rozumowaniem władze PZW mogą dojść do wniosku aby jeszcze bardziej odłowić sieciami wody bo wędkarze będą jeszcze bardziej zadowoleni z wyzwania złapania czegokolwiek, proszę więc o rozwagę w dyskusji ;)

Niechciałbym czytać za 5 lat tekstu ala "Wolę jedną ukleje ma sezon z PZW niż kilka karpi/leszczy/karasi z wypadu na komercji"
Tomek

Offline basp28

• Ekspert
  • Reputacja: 97
« Odpowiedź #17 dnia: 09.05.2017, 13:32 »
Odnoszę trochę wrażenie że część z kolegów czerpie wręcz satysfakcje z tego że na PZW trudno złapać coś większego. Wydaje mi się że trochę bronicie patologicznego tworu jakim jest PZW a tak naprawdę cenicie dzikość (nie chodzi o rybostan) łowisk które posiada on w dzierżawie.

Idąc dalej podobnym rozumowaniem władze PZW mogą dojść do wniosku aby jeszcze bardziej odłowić sieciami wody bo wędkarze będą jeszcze bardziej zadowoleni z wyzwania złapania czegokolwiek, proszę więc o rozwagę w dyskusji ;)

Niechciałbym czytać za 5 lat tekstu ala "Wolę jedną ukleje ma sezon z PZW niż kilka karpi/leszczy/karasi z wypadu na komercji"

W drugą stronę - jeśli właściciel komercji napuści więcej karpi i będą brały 30 sek. od wrzucenia zestawu to będzie lepiej... - czy o to chodzi ?
Najważniejszy jest wybór i złoty środek... Po 18stym karpiu na komercji zwinęliśmy z kumplem wędki i poszliśmy pić :), co mieliśmy łapać kolejnych 20 szt ? Gdzie tu wyzwanie, jakaś trudność, jakaś zmiana ?

Offline Geo

• Ekspert
  • Reputacja: 102
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #18 dnia: 09.05.2017, 13:40 »
Wszystko zależy od tego co lubimy.

W mojej okolicy nie brakuje jezior, mam Wisłę, mniejszą rzekę z odcinkiem górskim. Należę do niezależnego stowarzyszenia, a od tego roku również i do PZW, ale na komercje też się wybieram. Najbliższa moja komercja to 15 zł za dzień łowienia, i jadę tam jak mam ochotę i potrzebę poczucia ryby na kiju, ale to też się nudzi po jakimś czasie. Niedaleko jest komercja w cenie 70 zł za dobę i tu już mam opór żeby się wybrać: wstęp + dojazd + wszystkie potrzebne rzeczy = koszt połowy opłat rocznych w PZW

Do tej pory nie opłacałem PZW, jeśli okoliczne wody do nich należące będą dla mnie ciekawe będę płacił a jak nie, to też nie będę płakał.

Sebastian

Offline Czarosław

• Ekspert
  • Reputacja: 48
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #19 dnia: 09.05.2017, 15:12 »
Jak dla mnie:
Ja jeżdżę na komercje w 95%. Dlaczego? Wszystkie swoje ryby wypuszczam. Gdy jadę na ryby, to jadę na ryby. A nie po to, bo sobie posiedzieć. Wiadomo, wody PZW, swoim wyglądem są z reguły o wiele ładniejsze niż komercje. Jest to ich jedyny plus. Ci co mówią o komercjach, ze nie trzeba wielu umiejętności - albo nie byli nigdy, albo akurat trafili na dzień w którym brała ryba. Bo nie zawsze łowi się na takich wodach. Rybę często tez trzeba wypracować. Są okręgi, w których o rybę jest jeszcze łatwiej. Wtedy rozumiem. Np Rzeszów, z tego co widzę po filmach np Lucia. Na pewno są tez jakieś jeszcze okręgi, bądź pojedyncze wody, w których można pojechac sobie na ryby i ja złowić. U mnie (Radom) niestety tak za bardzo nie ma. Gdy naleci mnie na łowienie małych leszczykow i Płoci to wtedy tam jadę. Takto zawsze wybieram komercje. Dla mnie PZW jest chore i wiele się musi jeszcze dziać i sporo wody upłynie kiedy to się zmieni. Ja mam na to jeden nieosiągalny plan: zero rybaków oraz każda woda woda No kill przez conajmniej 10 lat. Dla odrodzenia rybostanu. No ale niestety. Marzenia ściętej głowy. Za to komercje pozwalają pobawić się z ryba, odpocząć. Dać frajde

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Zapraszam do polubienia mojej strony!
https://m.facebook.com/FeederRadomTeam/
Pozdrawiam, Cezary 😜

Offline Kafarszczak

• Ekspert
  • Reputacja: 164
  • Ważne, aby uwierzyć w moc zanęty i przynęty! :)
« Odpowiedź #20 dnia: 09.05.2017, 15:22 »
Raz w tym roku byłem na pzw. :)  Na komercji ze 4 razy :)
Krzysztof

Offline pawel899

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 32
« Odpowiedź #21 dnia: 09.05.2017, 16:24 »
Temat powraca jak zima w tym roku :D

Każdy pisze swoje odczucia, w różnych częściach kraju łowiska są zupełnie inne.
W jednym rejonie jest powiedzmy poprawny rybostan na wodach PZW w innym już nie. Ostatnio rozmawiałem z kolegą, który tak jak ja nie opłacał w tym roku składek. W niedzielne popołudnie wybrał się z rodzinką na spacer nad stawy które należą do PZW, i większość łowiła... karpie 20 cm, leszczyki podobnych rozmiarów.
Więc z mojego punktu widzenia wolę jechać na komercję i złowić karpia 50 cm, jesiotra 100 cm, poczuć rybę na kiju, a nie zwijać zestaw i zastanawiać się czy jest tam ryba czy nie.

Wiadomo, że "dzikość" natury mam tu na myśli otoczenie wód niekomercyjnych ma swój urok, ale ja jadę na ryby odpocząć, a nie łowiąc nic tylko się człowiek złości-tak jest w moim przypadku.

Dlatego dopóki sytuacja na PZW się nie poprawi, zostaję przy komercjach,a ci którzy twierdzą, że są to wanny z rybami po prostu łowili na stawach hodowlanych, a nie na łowisku komercyjnym.

Offline Grzesiek1975

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 5
« Odpowiedź #22 dnia: 09.05.2017, 16:36 »
Komercja jest dobra jak ktoś jest głodny po licznych blankach na PZW i che się wyłowić. Ja wędkuje tylko na PZW i nie narzekam, nie lubię komercji, najlepiej się czuje na dzikiej wodzie.

aroo04

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 09.05.2017, 17:37 »
Wielu z Was, forumowiczów, woli komercję od PZW. Wielu narzeka, że na PZW nie ma ryb, albo są małe i takie tam. Umówmy się-w zbiorniku komercyjnym ilość ryb (dużych)  na jakiś tam metr kwadratowy jest znacznie większa niż na wodach PZW. Wynika to głównie z tego, że komercje to z reguły małe zbiorniki wody stojącej, które o wiele łatwiej utrzymać, zarybić, kontrolować... Zastanawia mnie tylko jedno. Tak wielu z Was pisze TYLKO o wodach stojących, nie zastanawia Was to??? Ja na pobliskim zbiorniku zaporowym mam słabe wyniki, na komercję nie chodzę wogóle (bo mnie nie stać i nie lubię, a może nie lubię bo mnie nie stać? W zasadzie nie lubię bo tam jest tłok, a ja na ryby chodzę się odizolować od wszystkich i wszystkiego), za to na rzekach mam świetne wyniki. Może byście tak spróbowali na rzekach PZW połowić? A nie biadolić, że PZW jest do bani... Zapewniam, nasze rzeki obfitują w duuuże ryby.
W sumie z drugiej strony...im mniej wędkarzy nad rzekami tym więcej miejsca dla mnie :)
Jeszcze co do kosztów. Kolega, który zaczął wątek napisał, że w roku jest ze 30 razy na rybach, ja jestem 120-170. W tym wypadku na komercję wydałbym 3000-4250zł, a tak mam łowienie za 315zł :P Rachunek jest prosty...

Offline greg13

• Ekspert
  • Reputacja: 45
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #24 dnia: 09.05.2017, 19:03 »
Komercja jest dobra jak ktoś jest głodny po licznych blankach na PZW i che się wyłowić. Ja wędkuje tylko na PZW i nie narzekam, nie lubię komercji, najlepiej się czuje na dzikiej wodzie.

Tak tylko powiem (bez złośliwości) moim zdaniem nie można powiedzieć, że jakaś woda jest dzika jeśli jest zarybiana jak większość wód PZW. Woda dzika to dla mnie taka, gdzie natura sama reguluje rybostan, a chyba u nas takich już niestety wiele nie ma... :(

A co do wątku to moim zdaniem każdy łowi tam gdzie mu pasuje i gdzie odpoczywa w końcu po to oddajemy się naszej pasji - mamy mieć frajdę i odpoczywać, ja nie oceniam nikogo i każdy powinien znaleźć coś dla siebie :). Temat chyba dotyczył "opłacalności". W moim przypadku komercje wygrywają, mam przyzwoite wody za 10 - 15 pln i przy 20 wypadach w roku na takie wody rachunek wypada na korzyść komercji.

Dodam, że jestem członkiem stowarzyszenia opiekującego się jeziorkiem na Podkarpaciu i tam mam właśnie super dziką przyrodę, samotność, bobry, ptaki itp...
Grzesiek

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
« Odpowiedź #25 dnia: 09.05.2017, 20:26 »
Ja łowię na różnych zbiornikach, i PZW, i licencje, trochę komercji, od niedawna stowarzyszenie.
Czemu?
Szukam ryb i emocji :)
Nie do końca mogę powiedzieć, że "moje" wody PZW są naturalne, bo to zaporówka, zalew i parę stawów, bliżej nie znanego mi pochodzenia.
Rzekłbym raczej, że "boli mnie" fakt, iż PZW trzyma łapę na dużych wodach, więc stowarzyszenia czy komercje, to siłą rzeczy zbiorniki małe. Rybostan jest jaki jest, nikomu tłumaczyć nie trzeba. Jest natomiast różnica w wędkowaniu na wodzie 500ha, a 0,5 ha. Z tym, że w jednej są ryby, a w drugiej "jakieś są" ;)
Warto czy nie?
Zapewne są wśród Was szczęśliwcy, którzy mają dobre wody PZW w okolicy. W sumie powiedziałbym, że zazdroszczę, bo u mnie nawet licencyjne wody nie są fantastyczne, a raczej tylko przyzwoite. 
Jako, że załapałem się na wodę stowarzyszenia w tym roku, to zamierzam na niej już pozostać (o ile się nie zrobi dramat) i podziękować PZW. Gdy najdzie mnie ochota mogę dodatkowo skoczyć na komercję, wykupić jednodniowe pozwolenie na licencję czy też Dzierżno...
Czesiek

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #26 dnia: 09.05.2017, 20:37 »
Odnośnie "dzikiej wody".
Od ponad roku mam zaproszenie na duży-staw jeziorko leżący na prywatnej posesji (tylko ponad 500 km od domu).
Widziałem zdjęcia jeziorka i okolicy. Piękne.
Nikt tam nie zarybiał nigdy, właściciel nie łowi i w zasadzie nikt tam nie łowi. Ryby są bo z relacji tych co tam byli to się "pluskają".
W końcu tam kiedyś dotrę ... mam nadzieję. Ciekawe co złowię ... ;)
;)

Offline ptaku_1

• Ekspert
  • Reputacja: 145
« Odpowiedź #27 dnia: 09.05.2017, 20:40 »
Córkę właściciela  ;)
Pzdr. Paweł

"PZW jest jak ZUS, płacisz i nic z tego nie masz, jeśli potrzeba to i tak się leczysz na komercji"

Lubię zegarki https://www.youtube.com/playlist?list=PL6Tg8Td6x60FxfdbXAUGGYUyv0nzDZtAP

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #28 dnia: 09.05.2017, 20:47 »
Właściciel ma 2 synów, ale mieszkają daleko od posesji ... ;)
;)

Offline Tench_fan

• Ekspert
  • Reputacja: 476
    • Galeria
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #29 dnia: 09.05.2017, 20:51 »
Córkę właściciela  ;)

Jeśli fajna to i 500 km warto zrobić :) ;)

Skoro okolica i jeziorko piękne to warto pojechać.
Przyjemna odmiana od znanych sobie wód.
Potraktować jak wycieczkę turystyczną, z możliwą przyjemną niespodzianką wędkarską :)
Radek

Wędkarstwo - namiastka szczęścia gdy życie nie rozpieszcza.