Autor Wątek: Feederowe mistrzostwa świata bez Polski  (Przeczytany 26848 razy)

Kadłubek

• Gość
Odp: Feederowe mistrzostwa świata bez Polski
« Odpowiedź #45 dnia: 27.06.2017, 12:07 »
A jak to wszystko ma się do faktu, że PZW nie jest już związkiem sportowym?

Stowarzyszenie (chyba ale na 99%) nie może wystawiać kadry narodowej więc wiesz ;)

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 321
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #46 dnia: 27.06.2017, 12:12 »
A tak jak to robiło PZW przed 2007 r., osobiście uważam że nie po to w tym roku robione są Mistrzostwa Okręgu aby w 2018 nie było reprezentacji, przetarcie na takiej imprezie musi być a że jest blisko to tym bardziej trzeba się pokazać .
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline Biały

• Ekspert
  • Reputacja: 64
« Odpowiedź #47 dnia: 27.06.2017, 12:16 »
Ale z czego chcesz wyłonić kadrę? Tylko z jednej imprezy MP? Kadra pojedzie przetrze sie zajmie 16 miejsce i w 2019 nie pojedzie nikt.
Co mają mistrzostwa okręgu do kadry??
Mistrzostwa okręgu w 2017 nie służą niczemu bo w MP w 2018 bierze udział mistrz okręgu z 2018roku!!!
Ludzie opanujcie się zrobiliśmy jakieś tam MP kilka okręgów zrobiło MO a wy już kadrę chcecie wyłonić?
Łukasz Białas, Wałcz

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 321
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #48 dnia: 27.06.2017, 12:25 »
Chyba mamy nieporozumienie, po to robimy MO w 2017 aby najlepsi mogli startować  w 2018 w MP i wyłonić reprezentacje, inne federacje dochodziły do tego latami my zaczynamy więc pierwsze lata będą ciężkie ale zawodnicy są, sponsorzy również się znajdą. :)
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #49 dnia: 27.06.2017, 12:52 »
Reprezentacja musi od czegoś zacząć, nikt nie mówi, że od razu maja wracać z medalem. To wstyd, że nas tam nie ma, że są wszystkie ościenne kraje, w tym Białoruś :facepalm:

Oczywiście chodzi o kasiorę też, bo wyjazd do Portugalii to byłby straszny koszt. Dlatego warto myśleć o solidnym sponsorze. Z drugiej strony nie rozumiem, dlaczego wszystko ma się odbywać pod tak wielką kontrolą PZW.  Już namieszano regulaminem, widać,że siedzą tam leśne dziadki... Wg mnie wystarczyłoby, aby znalazł się coach/menadżer ekipy i sponsor, później niech dokona się wyboru kadry. Na przykład 5-6 najlepszych z MP plus jacyś 'wybitni'. Kilka spotkań, zawodów, i osoba prowadząca kadrę dokonuje wyboru. Resztę załatwia sponsor, bez PZW i prezesów. Teraz o kadrze decydują baronowie PZW, którzy zapewne i swoje chcą 'wysmażyć'. PZW nie jest już związkiem sportowym, więc i reguły powinny być inne. Pytanie, czy znalazłby się sponsor 8)
Lucjan

Kadłubek

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: 27.06.2017, 13:29 »
Znalazłem: PZW nie ma prawa wystawiać i organizować: reprezentacji kraju, MP czy pucharów Polski.

Offline basp28

• Ekspert
  • Reputacja: 97
« Odpowiedź #51 dnia: 27.06.2017, 13:31 »
Właśnie przed chwilką napisałem w innym wątku co do "sportu" i PZW - mam identyczne zdanie jak Luk

Z mojego pkt widzenia "sport" w ramach PZW nie powinien istnieć = "zawodnicy" to minimalny ułamek wędkarzy, niech więc sami sobie poszukają sponsorów, lub zajmie się sponsorowaniem ministerstwo sportu - takie jest moje zdanie, dlaczego ma to robić Stowarzyszenie za moje składki ? - Co prawda PZW to największe stowarzyszenie ale jedno ze 100. Przez porównanie - to tak jakby w Anglii największy klub wędkarski sponsorował reprez. Anglii .

Offline Biały

• Ekspert
  • Reputacja: 64
« Odpowiedź #52 dnia: 27.06.2017, 13:40 »
Ludzie poczytajcie trochę zanim się wypowiecie...
Od kiedy okręgi czy cały związek dopłaca do sportu to co oni dają to jest ułamek lub "0"??
Zobaczcie ile wynosi wpisowe za zawody rangi GP lub MP. Okręgi jeszcze zarabiają na takich imprezach!
MP = 100zawodników * 240zł wpisowe =24tys!!!
Wiec o jakim dofinansowywaniu sportu mowa??

Takie gadanie że ja nie startuje w zawodach to czemu z moich pieniędzy idzie na sport jest bezcelowe bo czemu ja z podatków dopłacam do 500+ jak nie korzystam albo czemu opłacam składki zdrowotne jak 2 lata temu byłem ostatani raz u lekarza.
Łukasz Białas, Wałcz

Offline lester

• Ekspert
  • Reputacja: 95
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #53 dnia: 27.06.2017, 14:40 »
Nie bądż populista, skąd wiesz czy jutro nie zachorujesz?

Offline Stan

• Ekspert
  • Reputacja: 209
  • Ulubione metody: bolonka
« Odpowiedź #54 dnia: 27.06.2017, 15:31 »
Typowo polskie podejście...wszyscy krytykują PZW,że nie zrobiło nic w tej sprawie,choć nawet gdyby chcieli to chyba nie mogą... a z drugiej strony nikt z chętnych ,zainteresowanych startem na MS,nie zrobił nic,żeby coś w tym kierunku zainicjować,zorganizować ,poszukać sponsora ,albo chociażby się spotkać i coś w tym kierunku planować...krytykować jest najlatwiej,to nic nie kosztuje . PZW to nie są anioły i mają wiele na sumieniu,ale nie za wszystkie zaniedbania i wpadki odpowiadają ...Po drugie po kompromitacji ostatniego GP wspawiku we Wrocławiu ,może niech oni trzymają się jak najdalej od  sponsorowania jakikolwiek zawodów w Polsce a tym bardziej za granicą.. ))))))))))))))))

Offline Tomsza

• Ekspert
  • Reputacja: 49
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #55 dnia: 27.06.2017, 16:11 »
Reprezentacja musi od czegoś zacząć, nikt nie mówi, że od razu maja wracać z medalem. To wstyd, że nas tam nie ma, że są wszystkie ościenne kraje, w tym Białoruś :facepalm:

Oczywiście chodzi o kasiorę też, bo wyjazd do Portugalii to byłby straszny koszt. Dlatego warto myśleć o solidnym sponsorze. Z drugiej strony nie rozumiem, dlaczego wszystko ma się odbywać pod tak wielką kontrolą PZW.  Już namieszano regulaminem, widać,że siedzą tam leśne dziadki... Wg mnie wystarczyłoby, aby znalazł się coach/menadżer ekipy i sponsor, później niech dokona się wyboru kadry. Na przykład 5-6 najlepszych z MP plus jacyś 'wybitni'. Kilka spotkań, zawodów, i osoba prowadząca kadrę dokonuje wyboru. Resztę załatwia sponsor, bez PZW i prezesów. Teraz o kadrze decydują baronowie PZW, którzy zapewne i swoje chcą 'wysmażyć'. PZW nie jest już związkiem sportowym, więc i reguły powinny być inne. Pytanie, czy znalazłby się sponsor 8)
Jak wiemy z innego wątku, PZW nie jest związkiem sportowym. Raczej nie mamy POLSKIEGO związku feederowego, wędkarskiego czy innego podobnego który jest wpisany do rejestru POLSKICH związków sportowych, choć w sieciowaniu wody to mistrzostwo wszechświata mamy nie wyjęte na długie lata. :facepalm: :facepalm: :facepalm:  IMHO nie może być kadry narodowej bez egidy Ministerstwa Sportu. Więc taki coach czy manago czy inny sponsor to może sobie co najwyżej prywatnie drużynę wystawić, ale nie POLSKĄ REPREZENTACJE.
Nie chcę być tzw. "złą wróżką",  ale prawnie jesteśmy w czarnej d...e, więc reprezentacji kraju na 2018 nie będzie i to chyba do żadnej metody wędkarskiej.
Tomsza

Offline Dżamukka

• Garbolino Polska
  • Ekspert
  • Reputacja: 66
    • Paweł Zuziak Fishing
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #56 dnia: 27.06.2017, 16:12 »
 Znowu hup hup Hura , czy tam Hip Hop Hura :D

I MP, okregi dopiero gryzą MO, do kadry Pany to daleka droga, wyłanianie kadry tak pochopnie po jednej czy dwóch imprezach krajowych to największa bzdura jaka mogła by się zdarzyć :D choc w PZW wszystko możliwe . Potrzebne są cykle, potrzebny jest manager kadry, który powoła 12 ludzi z , którymi będzie jeździł po GP i treningach z takiej 12 moze wyłonić kadrę 6 osób dostosowanej do konkretnej wody, etc.etc

Offline basp28

• Ekspert
  • Reputacja: 97
« Odpowiedź #57 dnia: 27.06.2017, 16:19 »

I MP, okregi dopiero gryzą MO, do kadry Pany to daleka droga, wyłanianie kadry tak pochopnie po jednej czy dwóch imprezach krajowych to największa bzdura jaka mogła by się zdarzyć :D choc w PZW wszystko możliwe . Potrzebne są cykle, potrzebny jest manager kadry, który powoła 12 ludzi z , którymi będzie jeździł po GP i treningach z takiej 12 moze wyłonić kadrę 6 osób dostosowanej do konkretnej wody, etc.etc
Idąc tym tokiem myślenia to za 10 lat może nie być reprezentacji :) albo powołani ludzi będą w kadrze 10 lat nawet jeśli będą mieli słabe wyniki.

A popatrz na sport Amerykański - w większości dyscyplin jest na wysokim poziomie z tym to raczej zgodzą się wszyscy, tam nie idziesz do kadry za zasługi długoletnie sprzed 10 lat ale za wyniki tegoroczne zazwyczaj na krajowych zawodach - biegacz osiągający wyniki chociażby nieznany idzie do kadry, więc dlaczego w PL wędkarstwie miałoby tak nie być ?

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #58 dnia: 27.06.2017, 16:22 »
Stan ,nie wiem czy wiesz, ale w zeszłym roku właśnie PZW powstrzymało ekipę spod znaku Matrixa, od startów w MŚ w feederze. Nie dopłaciliby do tego nic, chłopaki sami postarali się o fundusze. I co? Było wielkie NIE. A co stało na przeszkodzie aby tam pojechali? Mielibyśmy teraz sporą wiedzę jak takie imprezy wyglądają od kuchni, z czym się to je, i prawdopodobnie Polaków w obecnej edycji MŚ w Portugalii.

Widzisz, jak w takiej sytuacji wytłumaczysz działanie PZW? Ja nie widzę pozytywów w takiej decyzji. Dla mnie lepszy team, w miarę zgrany i z kasą, niż bajania o wyłanianiu ekipy. Tak naprawdę nie trzeba wielkiego wysiłku aby ruszyć feedera, PZW mogłoby tylko pomóc, udostępniając łowiska, robiąc sekcje. A tak od nich wiele zależy. I będziemy mieli sędziów, co nie rozumieją ani feedera, ani regulaminu. Pojawi się ktoś kto zrobi myk jak na MP w 2016 łamiąc regulamin (słynne kamienie) i co?

W UK działa głównie komercyjnie liga i system zawodów, to jest dobre. Nie wiem czy potrzeba nam działaczy, co będą nam to ogarniać. Takie osoby są opłacane później przez PZW, takie leśne dziadki właśnie kierują związkiem. Nie wiedzą co to jest koszyk zanętowy, a kierują organizacją. To jak posadzić analfabetę za kółkiem, i spodziewać się, że pojazd pojedzie gładko i bezproblemowo do celu. Czy będzie reprezentacja na MŚ w feederze w 2018 roku? To wcale nie jest pewne. Feeder potrzebuje napędu, tym ma być kasa lub cenne nagrody w zawodach, czasy 'ku chwale ojczyzny' się kończą. Nie ma co kombinować, tu musi wejść ostry sponsoring, pojawić się musza zawodowcy, ewentualnie amatorzy płatnych startów.

Panowie - Biały pokazał ile kosztują starty w zawodach PZW. Przecież to bardzo duża kasa! To nie jest komercja? A co to jest? To jest tylko zamaskowane robienie kasy, gdyby wpisowe to byłoby 50 PLN - to rozumiem, ale 240? A gdzie reszta? Gdzie noclegi, wikt, zanęty, przynęty, sprzęt, kto płaci za starty i trenningi - jak się nie jest w pracy?

To jest wielki problem właśnie - PZW nie potrafi zadbać o podstawową rzecz jaką są wody i ryby w nich, jak się więc spodziewać świetnej organizacji feedera? I tak impreza powstała dzięki naciskom garstki zapaleńców... Przypominam też, że PZW stowarzyszeniem sportowym już nie jest, więc nie trzeba nam takiej działalności.

A młodzież? Panowie, nam trzeba młodzieży co wędkuje, nie zawodników co startują w zawodach, a tak wygląda własnie praca z młodzieżą głównie. My potrzebujemy animatorów wędkarstwa, nie startów w zawodach, jakiś dyscyplin rzutowych (WTF?!). Sport sam sobie da radę, w UK teraz jest kilka imprez, gdzie walczy się o sporą kasę (Fishomania - 50 tys., Maver this - 50 tys, Riverfest - 20 tys funtów). Chętnych jest mnóstwo, a przecież jest cała masa innych imprez. Po co nam jakieś GP skoro będą to zawody o pietruchę, przepraszam, o tytuł?

Grzesiek, ja nie widzę też wielkiego sensu siłowego organizowania sportu, 'bo kasa jest' - i trzeba jej użyć lub zawinie ją okręg. To nie jest rozsądne gospodarzenie pieniędzmi, jakby nie było okręg nie zrywa kasy z drzewek, ale ma je ze składek. Zapewniam, ze można młodzież zachęcać równie dobrze do łowienia na inne sposoby. Co nie wyklucza oczywiście startów i sportowej rywalizacji! Ja popieram rywalizację i zawody, ale nie odpowiada mi PRLowska forma jaką przyjęło PZW tutaj. Naszym celem są świetne wody i dobrze zorganizowane wędkarstwo w Polsce, a nie szkolenie zawodników i zwycięstwa w międzynarodowych konkurach. Mamy gołą dupę, a zadajemy szyku, taka jest prawda. Nie mamy ryb w wodach, za to mamy rozwinięte sportowe struktury. Po jakiego grzyba? Zapewniam, że świetni spławikowcy i feederowcy będą - niezależnie czy PZW będzie szkolić czy też nie. Jak będą zawody z dobrymi nagrodami lub kasą, to będą startujący, jak będą startujący, to będzie poziom i będą dobrzy zawodnicy. A firmy, jak będą miały zysk z organizacji zawodów i płacenia wędkarzom sponsorowanym, to będą szły w tę stronę, robiąc coraz lepsze imprezy, same się rozwijając dzięki temu. To dlatego polskie firmy robią ogólnie kiepski sprzęt, lub ledwo średniej jakości, bo u nas nie ma zawodów z prawdziwego zdarzenia.

Lucjan

Offline Dżamukka

• Garbolino Polska
  • Ekspert
  • Reputacja: 66
    • Paweł Zuziak Fishing
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #59 dnia: 27.06.2017, 16:41 »

Idąc tym tokiem myślenia to za 10 lat może nie być reprezentacji :) albo powołani ludzi będą w kadrze 10 lat nawet jeśli będą mieli słabe wyniki.

A popatrz na sport Amerykański - w większości dyscyplin jest na wysokim poziomie z tym to raczej zgodzą się wszyscy, tam nie idziesz do kadry za zasługi długoletnie sprzed 10 lat ale za wyniki tegoroczne zazwyczaj na krajowych zawodach - biegacz osiągający wyniki chociażby nieznany idzie do kadry, więc dlaczego w PL wędkarstwie miałoby tak nie być ?

Mistrzu , Bieganie czy tez podnoszenie ciężarów porównujesz do dyscyplin wędkarskich ?

Nie ma tematu , póki nie ma MOZLIWOSCI PRAWNYCH wystawienie RP przez PZW