Autor Wątek: Jakie haczyki do metody i nie tylko?  (Przeczytany 50426 razy)

KrzysztofS

• Gość
Odp: Jakie haczyki do metody i nie tylko?
« Odpowiedź #105 dnia: 07.02.2021, 16:55 »
To jeszcze porównajcie sobie ostrość haczyka QM 1 i klonów po złowieniu np. 10 karpi.
Kupiłem kiedyś paczkę klonów, bodajże Prestona. I jeszcze szybciej je wyrzuciłem, niż kupiłem.

Offline JaroW

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 20
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #106 dnia: 07.02.2021, 16:59 »
;)

Offline JaroW

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #107 dnia: 07.02.2021, 17:04 »
:D

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 318
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #108 dnia: 07.02.2021, 17:19 »
JaroW chyba masz jakieś kompleksy bo akurat u nas UV to był całkiem dobrze oceniony sprzęt i dużo osób go polecało.

Offline JaroW

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #109 dnia: 07.02.2021, 17:23 »
;)

Offline pr00

• Ekspert
« Odpowiedź #110 dnia: 07.02.2021, 17:42 »
Fishing Queen nie jest głosem tego forum, z tego co wiem też jest sponsorowana przez jeden ze sklepów.
Narzekali bo Mikado w tym przypadku napisało ewidentne bzdury, 8,5 kg dla żyłki 0,25. Może wystarczy się trochę douczyć zamiast mieć pretensje o to, że ktoś wyśmiewa głupoty jakie pisze producent ?
Może też trochę dystansu by się przydało i nie traktowania swojego wyboru jako jedynego właściwego ...

Offline JaroW

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #111 dnia: 07.02.2021, 17:47 »
;D

Offline JaroW

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #112 dnia: 07.02.2021, 17:50 »
:)

Offline pr00

• Ekspert
« Odpowiedź #113 dnia: 07.02.2021, 17:51 »
Może wystarczy się trochę douczyć zamiast mieć pretensje o to, że ktoś wyśmiewa głupoty jakie pisze producent ?

Wiesz co kolego jesteś nie miły... może skorzystam w twoich fachowych porad osobiście na spotkaniu SiG.
Douczę się :narybki: od ciebie pomożesz?

Słaby że mnie nauczyciel, na forum jest dużo więcej wiedzy :)

Offline JaroW

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #114 dnia: 07.02.2021, 17:52 »
:D

Offline Martinus

• Ekspert
  • Reputacja: 109
« Odpowiedź #115 dnia: 07.02.2021, 17:55 »
To jeszcze porównajcie sobie ostrość haczyka QM 1 i klonów po złowieniu np. 10 karpi.
Kupiłem kiedyś paczkę klonów, bodajże Prestona. I jeszcze szybciej je wyrzuciłem, niż kupiłem.

Widzisz Krzysiu, każdy ma inne swoje odczucia i wybiera to co mu się sprawdza i odpowiada a czasami kieruje się finansami.

Co do wspomnianych haków QM1 od Guru to ja mam odmienne zdanie niż Ty. Chociaż przyznaję że są to bardzo chwytne haki, no i tutaj moje plusy się kończą jeśli chodzi o QM1. W moim przypadku duża większość QM1 rozginała się pod rybą i bardzo szybko tępiły się, więc nic innego mi nie pozostało jak po kilku rybach wyrzucić gotowy przypon (używałem w rozmiarze 12). Tak, pewnie napiszesz że w grę wchodzi tutaj jeszcze wpięcie haka w odpowiednie miejsce , odpowiednio ustawiony hamulec w kołowrotku czy też odpowiednie ugięcie wędziska ale nie każdy z nas ma kołowrotek czy też kij za połowę swojej pensji ;)

Ja już od bardzo dawna łowię na WGS od Drennana i sobie je bardzo chwalę ale patrząc że z roku na roku ów haczyki idą w górę szukam alternatywy. Trzeba sprawdzać, kombinować i bawić się tym naszym drogim hobby.
Z poważaniem Marcin

Offline JaroW

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #116 dnia: 07.02.2021, 18:02 »
:)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #117 dnia: 07.02.2021, 18:08 »
Jaro, nie odbierz mnie źle, ale nie zawsze to co tanie jest lepsze bo jest tańsze. I nie mam zamiaru wypowiadać się o hakach które polecasz, bo ich nie miałem w reku. Jednak często firmy drogie mają konkretną jakość w danej cenie. Taki Kamasan to gwarancja jakości, Mikado już niezupełnie. Jeśli chodzi o żyłki to też jest ważne co obiecuje producent. Wielu 'producentów' oszukuje jeśli chodzi o grubość czy wytrzymałość, i na pewno nie jest to dobrą rzeczą.

Według mnie dobrze jest mieć świadomość, że jakość produktu zazwyczaj zależy od ceny. Nie znaczy to, że coś drogiego to oszustwo danej firmy. Ale rzecz tańsza z jakiegoś powodu jest tańsza. Na pewno nie z racji tego, że właściciel firmy postanowił dotować wędkarzy :) Obecnie jest sporo haków z Chin, które są dużo tańsze niż te z Japonii. Sam kupiłem na próbę paczkę haczyków pod brzany z Aliexpres'a, których paczka 25 sztuk kosztowała mniej niż paczka haków brzanowych z Drennana, których jest 10 w paczce. Ale jakość nie jest ta sama, tępią się dużo szybciej, i więcej jest roboty z ostrzałką. Ale nie oznacza to też, że są do kitu, przy zaczepach straty są mniej odczuwalne :)

Trochę inaczej jest w karpiarstwie. Tutaj ceny produktów są często wyższe z racji tylko tego, że są dla karpiarzy. Ceny haków karpiowych to często rozbój w biały  dzień, bo paczka kosztuje czasem i ponad 6 funtów. Nie bez kozery  wybieram haki ESP (a więc Drennana, co ma własną fabrykę haczyków), są tańsze od konkurencji (4-4.5 funta za paczkę). Też nie lubię przepłacać.

Wg mnie wszystko jest OK dopóki nie wypuszcza się jakiegoś chłamu. Swojego czasu haki polskich firm były robione z tak słabego drutu, że prostowało się je palcami, i to bez większego wysiłku. Leszcz ponad 2 kilo też taki hak prostował, co dopiero lin czy karp. I nie ważne czy rozmiar haka to 16 czy 10, drut był praktycznie tej samej grubości i im większy hak, tym był słabszy. Teraz jednak jakość jest już odpowiednia :)

Ale ceny też się będą tu zmieniać, Chińczycy nie są już tacy tani :)
Lucjan

KrzysztofS

• Gość
« Odpowiedź #118 dnia: 07.02.2021, 18:26 »

Widzisz Krzysiu, każdy ma inne swoje odczucia i wybiera to co mu się sprawdza i odpowiada a czasami kieruje się finansami.

Co do wspomnianych haków QM1 od Guru to ja mam odmienne zdanie niż Ty. Chociaż przyznaję że są to bardzo chwytne haki, no i tutaj moje plusy się kończą jeśli chodzi o QM1. W moim przypadku duża większość QM1 rozginała się pod rybą i bardzo szybko tępiły się, więc nic innego mi nie pozostało jak po kilku rybach wyrzucić gotowy przypon (używałem w rozmiarze 12). Tak, pewnie napiszesz że w grę wchodzi tutaj jeszcze wpięcie haka w odpowiednie miejsce , odpowiednio ustawiony hamulec w kołowrotku czy też odpowiednie ugięcie wędziska ale nie każdy z nas ma kołowrotek czy też kij za połowę swojej pensji ;)

Ja już od bardzo dawna łowię na WGS od Drennana i sobie je bardzo chwalę ale patrząc że z roku na roku ów haczyki idą w górę szukam alternatywy. Trzeba sprawdzać, kombinować i bawić się tym naszym drogim hobby.

Ależ oczywiście Marcinku :thumbup: :beer:
Jak mówił klasyk z kabaretu Koń Polski - mnie tam smakuje :P
JA znalazłem czego szukałem i tego wszystkim życzę :thumbup:

Offline stefan-k

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 36
« Odpowiedź #119 dnia: 07.02.2021, 18:36 »
Jest jedna seria haków Mikado w grupie Sensual z oczkiem i zadziorem które uzywam do methody trzeci rok i bardzo sobie chwalę -ostre w miare cienkie i bardzo mocne do tego długo trzymają ostrość. Uzywam ich obok Drennana i nie zauwazyłem róznicy poza ceną. Fajna jest dośc nowa grupa haków Sphere od Browninga, jest tam kilka fajnych serii -wcale nie drogie haki. Ponad dwadzieścia lat łowiłem wyczynowo na spławik i głównie uzywałem takich marek jak Colmic, Gamakatsu czy Milo, pamietam jak kilkanascie lat temu powiązałem trochę haków Kamatsu które były w porównaniu do tego co uzywałem strasznym chłamem bo były przede wszystkim bardzo tępe. W zeszłym sezonie kupilem pare paczek haków Kamatsu i tu spore zaskoczenie, nieporównywalnie lepsze haki do tego co było kiedyś, bardzo dobra ostrość, dobrze trzymaja rybę  -super i
 śmieszna cena. Kupiłem z ciekawości chyba dwa lata temu kilkanaście paczek haków Paxipa(po 100szt.) z aliexpresu bo sporo ludzi chwaliło je w pewnej grupie na facebooku, na szczęście udało mi sie to szybko sprzedać. Totalne badziewie, tepę, z grubego drutu w porównaniu do podobnych haków innych firm, łatwo było je rozgiąć i nie dość że juz na "dzień dobry" były mało ostre to bardzo szybko traciły tą "słabą ostrość"