Shimano 4000 GTM, popularny czarnuch, młynek ponoć nie serwisowany jeszcze od nowości, właściciel kupił używkę a że pasowało by coś przy nim zrobić przysłał do mnie. Faktycznie widać że młynek serwisu nie widział, nie był rozkręcany nigdy bo nawet jednej ryski od śrubokręta na śrubach nie było, w boczkach body białe tulejki, zostały zamienione na łożyska, była jeszcze opcja dołożenia łożyska pod pinion ale brakło na stanie a by nie przeciągać czasu odsyłki paczki z innymi jeszcze kołowrotkami właściciela złożyłem na tulejce na której zresztą pinion chodzi ładnie a jak właściciel będzie chciał po kolejnym sezonie przy serwisie podmienimy i tą tulejkę z pod piniona na łożysko. Tylny hamulec tragedia, susza z brudem, wszystko poczyszczone, pomyte i posmarowane właściwie. W boczkach kabłąka również sucho było, skorygowałem jak widać na foto. Łożysko z rolki szmelc zamienione na nowe ezo smr nierdzewne, tak samo to na pinionie również wymienione. W knobach oraz od góry w szpuli również zrobiony porządek. Młynek lata lekko, w miarę cicho jak na czarnucha, jak nie będzie katowany i do tego co sezon trafi na serwis to zabawka na lata.