Autor Wątek: Prawo Jazdy kat C jako zabezpieczenie etatu  (Przeczytany 12656 razy)

Offline maszek95

• Ekspert
  • Reputacja: 46
  • Ulubione metody: waggler method
Odp: Prawo Jazdy kat C jako zabezpieczenie etatu
« Odpowiedź #45 dnia: 06.09.2017, 13:43 »
Ale tak działa rynek. Chcesz mieć dobrego pracownika to mu zapłać. A czasem jeden dobry pracownik potrafi wiecej zrobić niż 3 miernot opłacanych za głodowe stawki.
Mój jest ten kawałek podłogi, nie mówcie mi więc co mam robić!

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #46 dnia: 06.09.2017, 14:16 »
Ale tak działa rynek. Chcesz mieć dobrego pracownika to mu zapłać. A czasem jeden dobry pracownik potrafi wiecej zrobić niż 3 miernot opłacanych za głodowe stawki.

:bravo: :bravo: :bravo:
Maciek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #47 dnia: 06.09.2017, 14:38 »
Ja ostatnio miałem na zleceniu do 8 ludzi, Polaków plus Brazylijczyka. O ile Brazilejro pracował tyle o ile, to z Polakami też łatwo nie było. Nie każdemu chce się robić, choć tym razem trafili mi się raczej dobrzy ludzie, bywało gorzej ;)

Lucjan

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #48 dnia: 06.09.2017, 14:41 »
Ja ostatnio miałem na zleceniu do 8 ludzi, Polaków plus Brazylijczyka. O ile Brazilejro pracował tyle o ile, to z Polakami też łatwo nie było. Nie każdemu chce się robić, choć tym razem trafili mi się raczej dobrzy ludzie, bywało gorzej ;)
Życie, Lucjanie, jednym się chce, a innym nie - a jak nie ma kto, to wygrywa opcja lepszy rydz niż nic.....
Maciek

Offline koras

• Ekspert
  • Reputacja: 196
  • Więcej sprzętu niż talentu :D
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #49 dnia: 06.09.2017, 15:03 »
Kluczowe słowo: kiedyś. Gdyby patrzeć na to, co było kiedyś, to byśmy mieli z połową świata na pieńku. Faktem jest, że część Ukraińców ma nastroje antypolskie, ale oni raczej nie przyjadą obcować z Polakami i pracować dla nich.
Marcin

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #50 dnia: 06.09.2017, 15:19 »
Dla przypomnienia:

Panowie, co sądzicie o pomyśle zrobienia sobie PJ kat C jako taką "polisę" na starsze lata?

Co sądzicie o takim zabezpieczeniu na przyszłość?

Wątek wyraźnie przeradza się w polityczną dyskusję, więc sami rozumiecie ;) Prosimy o merytoryczne wypowiedzi.
Jacek

Offline elopento

• Ekspert
  • Reputacja: 75
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #51 dnia: 06.09.2017, 15:36 »
  Ooo ! :bravo: dlatego też po 7 latach pracy od miesiąca jestem bez roboty tzn, w czasie wypowiedzenia z mojej strony i wykorzystywania zaległego urlopu , znalazłem nową pracę , nawet lepiej płatną , ale po 5dniach też wypowiedziałem umowę - nie chciałem blokować etatu a wiedziałem już że nie chcę tego robić przez ileś tam lat(produkcja 3 zmiany) Jak wypowiedziałem pracę po 7latach gdzie byłem tylko 5dni na zwolnieniu lekarskim , pracodawca zaraz chciał mi podnieść stawkę o 2zł a miałem 12netto :facepalm: nie przyjąłem tego gdyż miała być to podwyżka między nami ''pod stołem'' a nie na papierze , więc nie zaufałem facetowi którego znam 11lat , wcześniej to była spółka z o o zaczynałem tam w 2006r za 5,80 :facepalm: po 10h +soboty (budownictwo) kiedyś na jakieś rozmowy o podwyżkach czy o upominanie się o inne sprawy słyszało się że ''mam 10 na twoje miejsce'' a teraz doopa :) nie ma komu robić , młodzi się nie garną  , woli taki przypalić jakieś zioło i patrzeć w smartfona , więcej robią dziadki po 55-60 jak ci młodzi , Ukraińcy też się nie ''wychylają'' chociaż nie raz zarabiają tyle samo co Polacy a nawet i więcej (12H)  Na razie zarejestrowałem się w PUP nic ciekawego u mnie nie ma :( chociaż nie mierzę wysoko mam już 49lat 3 grupę inwalidzką i chcę się wkręcić na jakiegoś konserwatora/pracownika gospodarczego - odwalić swoje 8h i mieć w d.. 
DAM Quick Shadow + Mikado Apsara Clasic 3,9 match

Kadłubek

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: 06.09.2017, 15:38 »
taki chichot losu. Ale za robotą do Niemiec to pewnie byś wyjechał.

Prawie to samo miałem napisać: źli Niemcy mordowali ale teraz 5 mln tam pracuje i są teraz OK.

Wstawcie każdą nację, narodowość czy kosmitów. Z Ukraińcami to samo: źli bo mordowali ale do pracy to chętnie przyjmę...

Piotr82:
A Polacy w UK, DE i innych to robią inaczej? Część tak a część nie. Świat nie jest taki czarno biały.
Padnie paru Januszy ale i firmy dobre będą miały gorzej. Janusze powoli się kończą bo nikt nie chce pracować u nich.

mamy kwestie  historyczne z ukrainą do uregulowania i to powinno być głównym powodem nie zatrudniania obywateli ze wschodu
Tak samo jak z DE, Uk, SE, FR i innymi to co mają wszyscy wyjechać i wracać do PL? Proszę Cię ....

Wracając do wątku:
Może zamiast uprawnień C zrób jakiś inny, naucz się języka np. chińskiego czy jakieś japońskiego lub po prostu niemieckiego, angielskiego i francuskiego ale z certyfikatami.

Offline selektor

• Ekspert
  • Reputacja: 1460
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #53 dnia: 06.09.2017, 15:43 »
Bardzo mnie wku...a takie uogólnienie odnośnie narodowości, koloru skóry itp., jak i ten cały polski mesjanizm, który przejawia się m.in. tym przeświadczeniem o polskiej "przezajebistości" i pracowitości. Z reguły w ten sposób wypowiadają się ludzie, którzy tyłka nie ruszyli z tego kraju. No może ruszyli tyłek do Sharm el Sheikh w Egipcie na all inclusive spędzając te 2 magiczne tygodnie wśród rodaków.
Wiele lat mieszkałem w Szkocji, w swoim krótkim życiu odwiedziłem wiele krajów i widziałem leni, debili różnej narodowości. Mam znajomych leni z Nigerii, których w życiu bym nie zatrudnił, jak i mam znajomych z Nigerii, których z chęcią bym zatrudnił, bo wiem, że swoje obowiązki wykonywaliby lepiej niż Polacy. Na południu Hiszpanii gdzie jest ciągła "mañana" znam miejscowych i przyjezdnych z Ameryki Południowej, którzy harują jak woły w największe upały, gdy tymczasem Polacy wykonujący tą samą pracę opieprzają się równo. W Chinach poznałem co to znaczy prawdziwa "pracowitość", a z drugiej strony i tak masa osób chce na tobie zarobić i oszukać cię. Będąc rok temu na Filipinach usłyszałem o ofertach "sprzedaży" domków przez Polaków dla Polaków, podczas gdy obcokrajowcy w tym kraju nie mają szans na prawo własności nieruchomości nawet jak zawrą związek małżeński z tubylcem, ale to nie przeszkadza naszym rodakom "sprzedawać" domki w raju.
Sorry ale spotkałem wielu naszych rodaków zagranicą, którzy albo kogoś oszukali albo byli debilami albo totalnymi leniami, a z drugiej strony spotkałem rodaków również  "na krańcach świata", którzy z własnej nie przymuszonej woli okazywali swoją pomoc nie tylko rodakom.
Dlatego nigdy nie powiem, że w naszym kraju są same uczciwe jednostki albo sami oszuści, albo też że w Niemczech lub na Ukrainie są wyłącznie lenie i "bezmózgi". I mówi to ktoś, kogo rodzina musiała w trakcie drugiej wojny światowej spierdzielać ze "wschodu" zostawiając tam cały swój dobytek i mając również wiele nieprzyjemności tam mieszkając.     

Offline Daavid

• Ekspert
  • Reputacja: 150
« Odpowiedź #54 dnia: 07.09.2017, 03:01 »

Bredzisz szanowny administratorze nic by nie padło... najwyżej Janusze interesy pozamykają (...)

Ja to się dziwię, że "administrator" Ci jeszcze bana nie dał.

Jeśli jedna moja babcia jest Ukrainką a druga była ofiarą rzezi na Wołyniu to moje imię napiszesz z małej litery, czy z dużej?

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2243
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #55 dnia: 07.09.2017, 07:56 »
Oczywiście ktoś może tu wyskoczyć z argumentem rodem z Onetu, typu: "Jak ktoś nie umie tak firmy prowadzić, żeby dobrze ludziom płacić, to niech lepiej padnie". Myślę, że komentować takich głupot nie muszę.

Bredzisz szanowny administratorze nic by nie padło... najwyżej Janusze interesy pozamykają (...)

Jak widać niektóre głupoty trzeba chyba komentować...
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline koras

• Ekspert
  • Reputacja: 196
  • Więcej sprzętu niż talentu :D
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #56 dnia: 07.09.2017, 08:43 »
Przecież czasy, gdy pracy trzeba było ze świecą szukać (przynajmniej na zachodzie Polski) już dawno minęły. W Wielkopolsce południowej pracy jest dużo, to z pracownikami jest problem. Cały patriotyzm można sobie w buty wsadzić, jeśli nie ma kto pracować (lub nie chce). Firmy mają braki kadrowe, a Ukraińcy chcą pracować - taka firma ma czekać, aż zgłosi się Polak albo aż Polacy wrócą zza granicy i w międzyczasie tracić kontrakty, zlecenia itd?
Marcin

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #57 dnia: 07.09.2017, 09:13 »
Kiedyś byłem za tym, aby na naszym forum polityczne wątki tolerować. Teraz jednak widzę, że się myliłem.
Ten kraj i ludzie są tak mocno podzieleni, że nie potrafią ze sobą normalnie rozmawiać na politycznej płaszczyźnie.
Do tego wytworzyły się tak głębokie skrajności w postrzeganiu pewnych rzeczy, że chyba to już jest nie do odkręcenia.
Pozostało tylko zanucić...

Offline Daavid

• Ekspert
  • Reputacja: 150
« Odpowiedź #58 dnia: 07.09.2017, 09:15 »
Przecież to tylko wątek o prawo jazdy....

Kadłubek

• Gość
« Odpowiedź #59 dnia: 07.09.2017, 12:33 »

Każdy ma prawo mieć swoje poglądy, OK nie lubisz jednych czy drugich OK Twoje prawo ale proszę nie rzucaj hasłami "jeden zły bo takiej nacji" bo tak samo można napisać o Polakach, że piją, kradną samochody, śmiecą itd. Tak samo będzie to prawdą bo znajdziesz takich ale i znajdziesz normalnych, którzy przestrzegają prawa, nie piją. Widzisz jedną nację źle bo część z niej zrobiło coś. Nie wszyscy z dowolnej nacji to "zwyrole" niezależnie jaką wybierzesz.

Chcesz wspierać tylko jednych OK kupuj tylko w odpowiednich sklepach, pracuj tylko u odpowiedniego pracodawcy, zatrudniaj tylko "odpowiednich". Nikt nie broni Ci tego.

Tylko jak będziesz jadł obiad pomyśl jaką potrawę jesz: ziemniaki są z Ameryki, pszenica z Azji, ryż też i zaraz się okaże, że nie masz nawet co zjeść...