Wątek trochę zardzewiał, a ja szukam właśnie parasola po tym, jak dziś przemokłem do gaci, o sprzęcie nie wspominając.
Mianowicie szukam parasola który pozwoli pozostać suchym w razie nie przewidzianej burzy/deszczu.
Posiadam parasol który mierząc po średnicy ma 150cm a po czaszy 180cm. ( i tak go zapomniałem dziś ale by nie pomógł bo za mały)
Chciałbym kupić coś dużego po rozłożeniu, co będzie miało ochronić od deszczu nie tylko mnie siedzącego na elektrostatyku F5R ale też torbe, pokrowiec na wędki itd. Oczywiście w razie deszczu skupię sprzęt blisko siebie ale nie chcę by lało mi się na kolana bo by ochronić sprzęt za i obok fotela będę musiał dawać parasol do tyłu odsłaniając nogi.
Widzę na zdjęciach parasole które mają też tak zaoblone w dół konstrukcje po zewnętrznej stronie czaszy. Nie wiem jak to opisać, no tak że tworzy się taki głębszy grzybek...
Na czym mi zależy to fakt by nie musieć wydać na niego dużo, bo ma być na w razie co gdyż staram się śledzić prognozy i specjalnie na deszcz się nie szykuję. Częściej używam jako osłony przed słońcem, jednak po dzisiejszym zmoknięciu do suchej nitki chciałbym by zdał egzamin również przy warunkach deszczowych w razie W.
Głęboka i jak najszersza czasza przy zachowaniu założenia że ma być budżetowo...wykonalne?
PS. Widuję też parasole z przypinanymi ściankami bocznymi. Daje to coś w trakcie ulewy czy przy wietrze raczej fruwa jak flaga i g daje?
PS2. Zależy mi by długość transportowa mieściłą się max 125cm bo taką mam kieszeń w pokrowsu na wędki w której chciałbym trzymać parasol. Ewentualnie jeśli się nie uda to mogę go nosić wewnątrz pokrowca 140cm.