Autor Wątek: Parasol (na ryby)  (Przeczytany 37320 razy)

Offline mariucha

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 3
Odp: Parasol (na ryby)
« Odpowiedź #45 dnia: 25.11.2023, 17:09 »
Cześć. Potrzebuje opinii o parasolu z firmy Nytro. Może ktoś używa lub gdzieś oglądał to proszę o jakąś wskazówkę.

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #46 dnia: 25.11.2023, 23:05 »
Cześć. Potrzebuje opinii o parasolu z firmy Nytro. Może ktoś używa lub gdzieś oglądał to proszę o jakąś wskazówkę.
Który model konkretnie?
Marcin

Offline mariucha

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #47 dnia: 26.11.2023, 01:07 »
Potrzebuje taki w miarę uniwersalny żeby go przymocować do fotela cuzo 2.  Myślałem nad modelem 300cm lub 250 z funkcją mocowania do podłoża za pomocą  szpilek.

Offline dzbbdg

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 12
« Odpowiedź #48 dnia: 26.11.2023, 18:36 »
https://www.decathlon.pl/p/parasol-wedkarski-u-500-xl-2-3-m/_/R-p-340904

Mam ten i polecam. W promocji płaciłem 199zl

Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka

Offline mariucha

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #49 dnia: 26.11.2023, 18:36 »
Nytro Space Creator Flatback 50 250 cm może ktoś z Was używa i coś napisze o nim :beg:

Offline darkon

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 37
« Odpowiedź #50 dnia: 26.11.2023, 19:52 »

To jest wersja bez warstwy przeciwsłonecznej, słońce przez niego potrafi nieźle dogrzać, dobry model oznaczony był PF-U500 XL

Wytapatalkowane

Offline dzbbdg

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 12
« Odpowiedź #51 dnia: 26.11.2023, 19:54 »

To jest wersja bez warstwy przeciwsłonecznej, słońce przez niego potrafi nieźle dogrzać, dobry model oznaczony był PF-U500 XL

Wytapatalkowane
Faktycznie... Mam inny model

Offline Norbas

• Ekspert
  • Reputacja: 61
« Odpowiedź #52 dnia: 02.06.2024, 20:17 »
Wątek trochę zardzewiał, a ja szukam właśnie parasola po tym, jak dziś przemokłem do gaci, o sprzęcie nie wspominając.
Mianowicie szukam parasola który pozwoli pozostać suchym w razie nie przewidzianej burzy/deszczu.
Posiadam parasol który mierząc po średnicy ma 150cm a po czaszy 180cm. ( i tak go zapomniałem dziś ale by nie pomógł bo za mały)
Chciałbym kupić coś dużego po rozłożeniu, co będzie miało ochronić od deszczu nie tylko mnie siedzącego na elektrostatyku F5R ale też torbe, pokrowiec na wędki itd. Oczywiście w razie deszczu skupię sprzęt blisko siebie ale nie chcę by lało mi się na kolana bo by ochronić sprzęt za i obok fotela będę musiał dawać parasol do tyłu odsłaniając nogi.
Widzę na zdjęciach parasole które mają też tak zaoblone w dół konstrukcje po zewnętrznej stronie czaszy. Nie wiem jak to opisać, no tak że tworzy się taki głębszy grzybek...
Na czym mi zależy to fakt by nie musieć wydać na niego dużo, bo ma być na w razie co gdyż staram się śledzić prognozy i specjalnie na deszcz się nie szykuję. Częściej używam jako osłony przed słońcem, jednak po dzisiejszym zmoknięciu do suchej nitki chciałbym by zdał egzamin również przy warunkach deszczowych w razie W.
Głęboka i jak najszersza czasza przy zachowaniu założenia że ma być budżetowo...wykonalne?
PS. Widuję też parasole z przypinanymi ściankami bocznymi. Daje to coś w trakcie ulewy czy przy wietrze raczej fruwa jak flaga i g daje?
PS2. Zależy mi by długość transportowa mieściłą się max 125cm bo taką mam kieszeń w pokrowsu na wędki w której chciałbym trzymać parasol. Ewentualnie jeśli się nie uda to mogę go nosić wewnątrz pokrowca 140cm.

Offline RomM

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 15
« Odpowiedź #53 dnia: 07.06.2024, 11:54 »
Cześć, ja używam Caperlana z decathlonu o średnicy czasy 2m. U mnie sprawdza się w roli jaka opisujesz. Z tego co widzę na stronie, to obecnie kosztuje on 230 zł.

Offline Przemek_34

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #54 dnia: 07.06.2024, 12:00 »
Cześć,
mam i polecam serdecznie z Decathlonu Caperlan.
Aktualnie na promocji. Do tego mocowanie / do wbicia w ziemię i jest super sprawa. Są sznurki i "śledzie" więc go nie zwieje

https://www.decathlon.pl/p/parasol-wedkarski-caperlan-u-500-xl-2-3-m/_/R-p-340904?mc=8759916

Offline darkon

• Reputacja: 37
« Odpowiedź #55 dnia: 07.06.2024, 12:19 »
https://www.decathlon.pl/p/parasol-wedkarski-caperlan-u-500-xl-2-3-m/_/R-p-340904?mc=8759916
Trzeba pamiętać, że ten parasol U 500 jest bez warstwy nieprzepuszczajacej promieni słonecznych, ten dobry parasol ma symbol PF-U 500 i chyba jest już niedostępny w sprzedaży.
Z filtrem UV pozostała jego mniejsza wersja 1.8m https://www.decathlon.pl/p/parasol-srednica-1-8-m-pf-u500-l/_/R-p-311551

Offline Norbas

• Ekspert
  • Reputacja: 61
« Odpowiedź #56 dnia: 07.06.2024, 12:48 »
Zapomniałem sprecyzować :-)
Posiadam parasol PF-U500 XL czyli jeszcze ten z warstwą izolującą kupiony za 279,99zł jakiś czas temu. I sprawdza się wyśmienicie bo raz używałem w pełnym skwarze, a raz w sporym deszczu i było bez zastrzeżeń. I to były jedyne dwa razy kiedy go użyłem.
Nawet nie wiedziałem ,że już nie ma tego rozmiaru z warstwą izolującą w sprzedaży.
Zapytacie więc po co mi parasol... ano PF-U500 XL zostawiłem za granicą i dopiero za jakiś dalszy czas będę w stanie go zabrać do kraju.
Dlatego teraz szukam czegoś na zastępstwo na ten sezon. Budżetowego , dużego, nie mam nie wiadomo jakich wymagań wobec niego. Ma w razie deszczu osłonić mnie i sprzęt bo po ostatniej ulewie czyszczenia i suszenia było na kilka godzin :-)
Po cichu liczę więc , że znajdzie się coś na rynku co będzie miało dużą powierzchnię ochrony i nie będzie rozpadało się w rękach a przy tym będzie po złożeniu na tyle "niewielkie-szczupłe" że nie zajmie pół pokrowca na wędki :-)

Offline Thompson

• Reputacja: 39
« Odpowiedź #57 dnia: 07.06.2024, 19:25 »
Na deszcz nie ma nic lepszego niz poncho wojskowe zaimpregnowane towarem do tropic-ow namiotu (FABSIL). Poncho bardzo dobrze zabezpiecza krzeslo wszystko splywa naokolo krzesla i jest sucho. Dodatkowo zaleta zajmuje malo  miejsca. Paraasol dobry na slonce ale ja uzywam UV-ki z kapturem

Offline carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 335
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
« Odpowiedź #58 dnia: 07.06.2024, 21:12 »
Norbas obawiam się, że będziesz miał problem, parasole z dużymi czapami nie zmieszczą Ci się do pokrowca. Ja to zabieram jako oddzielny, kolejny sprzęt do targania, bo ma pewnie ok 150-160cm.

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 674
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #59 dnia: 07.06.2024, 22:03 »
Mam taki niedrogi:
https://allegro.pl/oferta/parasol-konger-2-5m-250cm-15603258184
Długość transportowa 136 cm. Powłoka termoizolacyjna na upały. Średnica parasola raczej zabezpiecza wędkarza i sprzęt podczas deszczu. Przy zacinającym deszczu czaszę można pochylić. Ale tu jest problem. Parasol nie posiada linek stabilizujących obroty parasola wokół osi. Jest to denerwujące podczas deszczu, gdy wieje wiatr i kręci nam parasolem ale też w słoneczną, wietrzną pogodę. Od jakiegoś czasu obiecuję sobie wszycie jakichś uszek na linki albo chociażby powiązać to trytytkami ale jakoś się za to nie zabrałem.
Pozdrawiam,
Tomek