Autor Wątek: Parasol (na ryby)  (Przeczytany 38645 razy)

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
Parasol (na ryby)
« dnia: 07.03.2015, 10:51 »
Szukam przyzwoitego parasola na 1 dniowe wypady. Mój praktycznie padł. Najlepiej jakby miał boczne osłony. Namioty mam. Chodzi mi tylko o przyzwoity (niedrogi) parasol. ;)
;)

Offline e-MarioBros

• Ekspert
Odp: Parasol (na ryby)
« Odpowiedź #1 dnia: 07.03.2015, 10:59 »
A może kupić coś takiego: http://allegro.pl/nowy-wojskowy-namiot-palatka-wp-stelaz-f-vat-i5113954886.html ?
Co o tym myślicie? Szczególnie cena godna zastanowienia... ;)
;)

Offline RafiiWGs

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
  • C&R !! A jak chcesz zjeść rybę to idź i sobie kup!
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 07.03.2015, 11:12 »
Proponuje taką opcje nie drogi na jedno dniowe zasiadki myślę że w sam raz :) Cenna przyzwoita i wykonanie również :) http://allegro.pl/parasol-york-namiot-stabilizator-gratis-promocja-i5124403704.html
...Człowiek bez pasji nie zrozumie drugiego, który wstaje o 3.30 żeby pójść na ryby...

Offline e-MarioBros

• Ekspert
« Odpowiedź #3 dnia: 07.03.2015, 11:23 »
Czy używałeś kiedyś ten parasol? Czy na średnim wietrze dale radę?
;)

Offline RafiiWGs

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 07.03.2015, 11:59 »
używać nie używałem ale dużo ich sprzedajemy i powiem szczerze że np. na 100 sprzedanych wracają 2 z przyczyn złego użytkowania, ale zamierzam na ten sezon zaopatrzyć się w taki sam ale w szacie moro.
...Człowiek bez pasji nie zrozumie drugiego, który wstaje o 3.30 żeby pójść na ryby...

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #5 dnia: 07.03.2015, 12:18 »
Ten namiot nie jest trwaly niestety. Temat przerobiłem wielokrotnie. Mam od dwóch lat parasol Prestona i jestem w 100% zadowolony.

Parasol nazwijmy go typu York - nie jest mocny i może nie zdzierżyć wiatru, który czesto towarzyszy opadom deszczu. Ogólnie wygląda to fajnie - ale w normalnych warunkach potrzeba czegos mocnego.
Materiła nie jest bardzo trwały i są kawałki które sie prują. Pokrowiec również nie jest tak mocny jak powinien. Dobra jest natomiast cena.

Parósol typu Preston - jest szerszy i ma lepszą regulację. Co najważniejsze ma 'szprychy' wykonane z włokna węglowego, elastyczne, obszyte solidnym, grubszym materiałem. Wytrzymuje podmuchy wiatru, nawet takie bardzo mocne. Nie spruje się, bo jest miękki. W 100% nieprzemakalny. Jest droższy - ale zakup na lata według mnie. Dla mnie obowiązkowa rzecz na każdej wyprawie - chroni przed deszczem jak i słońcem.

Pałatka itp. patenty. Najtańsze rozwiązania ale też najgorsze. Potrzeba dużo czasu aby to postawić, na dodatek nie ma tam wiele miejsca. Dobre raczej do założenia, ale jako namiot nie za bardzo.

Lucjan

Offline RafiiWGs

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 07.03.2015, 12:27 »
ja przedstawiłem tańszą wersje :) ale co prawda to prawda

Offline bigdom

• Ekspert
  • Reputacja: 67
  • Mam swoje zdanie i nie zawaham się go użyć!!!
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #7 dnia: 07.03.2015, 12:51 »
Luk, a ile droższy jest parasol Preston?

Coś tak czuje, że dużo. Nie każdego stać, by kupować sprzęt na lata. Rozumiem, że w ogólnym rozrachunku sie opłaca, ale najpierw trzeba wyjąć tą kasę.

Sorry, że to piszę, ale zauważam, że nie wszyscy na tym forum zdają sobie sprawę, że w tym kraju mediana wynagrodzeń, to około 2800 PLN. Koszty życia na poziomie europejskim i takie tam. W Polsce nie kupuje sie Prestona dlatego, że jest zły, ale dlatego, że jest za drogi. Teksty, że warto dopłacić "stówkę" do lepszego są dziwne dla mnie.
Jeszcze raz sorry za offtop.
Nigdy w życiu nie złowiłem karpia i dobrze mi z tym :)
Dominik

Offline e-MarioBros

• Ekspert
« Odpowiedź #8 dnia: 07.03.2015, 13:01 »
Znalazłem w internecie Prestony w cenach 350-380 zł, trochę drogo dla mnie. Tym bardziej, że na wędkarstwo wydałem od roku więcej kasy niż przez ostatnie 10 - 15 lat. Inne hobby są "praktycznie zamrożone" ...
;)

Offline RafiiWGs

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 07.03.2015, 13:06 »
najtańszy parasol Prestona u Gozdawy kosztuje 320 zł a najdroższy 407 zł, troszkę pieniążka trzeba by wyłożyć. Ale może się tak zdarzyć iż tańszy parasol taki choćby firmy york czy jaxona może nam nie wytrwać nawet jednego sezonu i na następny będziemy musieli kupić nowy to faktycznie można by się zastanowić i spróbować odłożyć i kupić choćby taki z prestona czy daiwy.
Aczkolwiek nie każdy może sobie pozwolić na coś takiego.

Offline bigdom

• Ekspert
  • Reputacja: 67
  • Mam swoje zdanie i nie zawaham się go użyć!!!
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #10 dnia: 07.03.2015, 13:12 »
2 Yorki w cenie jednego Prestona. Różnica spora. W jakości również. Kwestia, czy warto wydawać kupę kasy na prestona? Uważam, że nie warto. Nie mieszkamy w Louisianie, u nas wieje dość rzadko.
No, ale w myśl przysłowia: kto biednemu (Polakowi) zabroni żyć bogato (jak Brytyjczyk) :D
Nigdy w życiu nie złowiłem karpia i dobrze mi z tym :)
Dominik

Offline p^k

• Ekspert
  • Reputacja: 93
« Odpowiedź #11 dnia: 07.03.2015, 13:23 »
A zasilek dla bezrobotnych w naszym kraju wynosi srednio 550zl :D :D :D

W przypadku Prestona placisz 30% frycowego za samo logo i lans nad woda bo jestes wtedy bardziej widoczny wiec i bardziej profi ;)

Ja korzystam jeszcze z 25 -letniego parasola ogrodowego kupionego na ksiazeczke 'G'. Przezyl on nie jedna zlewe i ma sie w dobrej formie. Druty rdzewieja ale material jeszcze caly. Pomalu jednak mysle o jego wymianie na http://allegro.pl/parasol-wedkarski-pvc-oslona-230stopni-220cm-zielo-i5135335331.html
Z wędkarskim pozdrowieniem, 
- Paweł :fish:

Offline e-MarioBros

• Ekspert
« Odpowiedź #12 dnia: 07.03.2015, 13:33 »
p k: czemu akurat ten model?
;)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #13 dnia: 07.03.2015, 13:39 »
Nie chcę wcale reklamować Prestona, bardziej chodzi mi o solidność. Jeżeli chodzi o pogodę, to w Polsce są co chwila burze, a burza to silny wiatr. Ja łowię w UK i wiem co to znaczy wiatr i deszcz, a to nie jest to co w Polsce, uwierzcie mi. W UK burze są bardzo rzadkie. Na zlocie WMH rok temu w Lubniewicach dopadł nas straszny wiatr i wichura. Normalny parasol by nie wytrzymał tego huraganu. Preston o dziwo przetrwal.

Może ktoś ma właśnie cos tańszego i sprawdzonego? O to chodzi na forum przecież :) Ja piszę na podstawie tego czego sam doświadczyłem. Preston ma gwint w podstawie i moźna go wkręcić w ziemię, zwykły namiot ma ostry koniec.
Mi ten tani się rozleciał, zmokłem przez niego i wiele razy się denerwowałem na tendetne wykończenie. Nie sprawdził się przy silniejszym wietrze. To trochę jak kupienie dziurawych gumowców.

Poszukałbym czegoś bez dokładanego kawałka u spodu. Bo wiatr potarga go szybko, ewentualnie mogą puścić szwy. Może jest jakaś chińszczyzna 'wzmocniona'?

Też dałem się nabrać na obrazek - dokładnie taki jak ten... :D
Lucjan

Offline maniek

• Ekspert
  • Reputacja: 56
« Odpowiedź #14 dnia: 07.03.2015, 13:48 »
ja mam z koruma,i jest ok nie przemaka i mocna konstrukcja