Autor Wątek: Szczytówki do feedera  (Przeczytany 14905 razy)

Online flowgrid

• Ekspert
  • Reputacja: 233
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Szczytówki do feedera
« Odpowiedź #30 dnia: 26.05.2020, 16:49 »
Podczepię się pod wątek.

Lepiej jest zaopatrywać się w szczytówki do feedera wykonane z włókna węglowego czy włókna szklanego, aby feeder trzymał ładnie krzywą ugięcia przez całą wędkę?

Może ktoś wie ile oz mają te szczytówki Jaxona do feeder dostępne na stronie Drapieżnika:

https://sklepdrapieznik.pl/sklep/3771-szczytowki-jaxon-uniwersalne

Szczytówka do feedera węglowa MIĘKKA - 2,8mm
Indeks: AK-SWW280A

Szczytówka do feedera węglowa ŚREDNIA - 2,8mm
Indeks: AK-SWW280B
Marcin

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #31 dnia: 26.05.2020, 18:08 »
Węglówka węglowa zawsze jest sztywniejsza. Można powiedzieć, że ma akcję szczytową.
A z włókna jest mięciutka i ma akcję paraboliczną.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Online flowgrid

• Ekspert
« Odpowiedź #32 dnia: 26.05.2020, 19:14 »
Węglówka węglowa zawsze jest sztywniejsza. Można powiedzieć, że ma akcję szczytową.
A z włókna jest mięciutka i ma akcję paraboliczną.
Rozumiem, tylko w jaką lepiej wyposażyć się: węglową czy z włókna szklandego? Feeder, którego planuje zakupić ma firmowo 2 szczytówki węglowe 2 oz i 4 oz i potrzebuje jeszcze zakupić szczytówki czulsze.
Marcin

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
« Odpowiedź #33 dnia: 26.05.2020, 20:29 »
Pytanie mądre a odpowiedź głupia - To zależy.

Rozwinę, żeby się nie wygłupiać.
Szczytówki węglowe będą zawsze sztywniejsze ale te delikatne węglowe lepiej reagują na brania ryby niż szklane, bo są lżejsze, mają mniejszą bezwładność. Ja generalnie wolę węglowe.
Jeśli chodzi o szczytówki Jaxona to ta węglowa MIEKKA jest dość sztywna, bardziej, niż szklana średnia (zielona), myślę, że ok 1,5 - 2 oz, chociaż w różnych wędkach szczytówka z tym oznaczeniem OZ ugina się inaczej. Węglowe Jaxony mają mniejsze przelotki niż szklane.
Jeśli Ci zależy, to mogę je pomierzyć.
Mają też inne rozmieszczenie, trochę wynika z innej charakterystyki pracy włókna węglowego i szklanego. Dopiero po założeniu na wędkę, przeciągnięciu żyłki i napięciu zobaczysz, które lepiej pasują. Szczytówki są minimalnie grubsze i trzeba je dopasować do wędki prze bardzo delikatne doszlifowanie - ok, 0,1 mm.
Na Twoim miejscu kupiłbym węglową miękką czerwoną powinna być ciut delikatniejsza od Twojej 2 oz i szklaną średnią czerwoną. Będzie zdecydowanie delikatniejsza.
EDIT: Miałem na myśli szczytówkę szklaną miękką czerwoną, średnia jest zielona a bardzo miękka białą
Pozdrawiam,
Tomek

Online flowgrid

• Ekspert
« Odpowiedź #34 dnia: 21.06.2020, 20:39 »
Pany, zeszlifowując zapasową szczytówkę do feedera zeszlifowałem ją niestety trochę za bardzo. Jest jakieś rozwiązanie, które pozwala jakoś "pogrubić" zeszlifowaną szczytówkę?
Marcin

Offline elwood

• Ekspert
  • Reputacja: 278
« Odpowiedź #35 dnia: 21.06.2020, 20:41 »
Klej epoksy nałożyć dookoła, później przeszlifować.
Z pozdrowieniami - Marcin

Offline RysiekS

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 49
« Odpowiedź #36 dnia: 21.06.2020, 20:42 »
Zanurzyć w lakierze do drewna, plastiku, są też lakiery dla muszkarzy do wyrobu główek i utwardzanych UV. Po wyschnięciu znów doszlifować.

Offline toked

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 13
  • Ulubione metody: bolonka
« Odpowiedź #37 dnia: 21.06.2020, 20:46 »
Pany, zeszlifowując zapasową szczytówkę do feedera zeszlifowałem ją niestety trochę za bardzo. Jest jakieś rozwiązanie, które pozwala jakoś "pogrubić" zeszlifowaną szczytówkę?

Ja to robię tak, klejem kropelka lub podobnym, smaruje tę zeszlifowaną za mocno część a potem turlam w palcach żeby było równo rozprowadzone i czekam żeby wyschło. Przerobiłem tak dziesiątki szczytówek dopasowując je do feederów. Ta część robi się dużo twardsza od pierwotnej.  Oczywiście, żeby całej nie upaprać to oklej taśmą do tego miejsca, które będziesz obrabiał.

Offline elwood

• Ekspert
  • Reputacja: 278
« Odpowiedź #38 dnia: 21.06.2020, 20:48 »

Ja to robię tak, klejem kropelka lub podobnym, smaruje tę zeszlifowaną za mocno część a potem turlam w palcach żeby było równo rozprowadzone i czekam żeby wyschło. Przerobiłem tak dziesiątki szczytówek dopasowując je do feederów. Ta część robi się dużo twardsza od pierwotnej.  Oczywiście, żeby całej nie upaprać to oklej taśmą do tego miejsca, które będziesz obrabiał.

Turlasz w palcach posmarowaną kropelką? ;D Preferujesz skórzane owijki szczytówek, czy jak? ;D
Z pozdrowieniami - Marcin

Offline Tomba

• Ekspert
« Odpowiedź #39 dnia: 21.06.2020, 21:17 »
Ja używam do tego dwuskładnikowy klej epoksydowy, tylko nie Poxipol, bo jest za miękki. Daję cieniutką warstwę, nadmiar zbieram i wygładzam mokrymi palcami. A po zestaleniu, szlifowanie na nowo. Do dopasowania szczytówek używam papieru 600 do zgrubnego doszlifowania a jak już niewiele brakuje to 1000 - 1200.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline toked

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 13
  • Ulubione metody: bolonka
« Odpowiedź #40 dnia: 23.06.2020, 20:00 »

Turlasz w palcach posmarowaną kropelką? ;D Preferujesz skórzane owijki szczytówek, czy jak? ;D

Wyobraź sobie, pierwszą szczytówkę tak przerobiłem kilkanaście lat temu, potem jeszcze kilka sztuk i zapewniam Cię,  żadna nie miałą jak napisałeś skórzanej owijki. A jak zrobisz i przylepisz się, to zastosuj wodę z solą i problem przylepienia się zniknie, takie czary mary. Widziałem na Yutube film na którym jest pokazane jak robi to właśnie tą metodą, człowiek dorabiając szczytówki do wędęk wysokiej klasy ale nie mogę tego filmu namierzyć.

Online flowgrid

• Ekspert
« Odpowiedź #41 dnia: 04.07.2020, 12:35 »
Pany, w jaki sposób nakładacie cienką wartawę kleju epoksydowego na dolną część szczytówki? Niestety nakładanie kleju palcami na szczytówkę średnio zdaje egzamin, ponieważ klej epoksydowy nie jest rzadki i nie rozkłada się ładnie równomiernie na dolnej cześci szczytówki. Macie jakieś inne sprawdzone patenty? Może mały miękki pędzelek albo coś innego?
Marcin

Offline Tomba

• Ekspert
« Odpowiedź #42 dnia: 04.07.2020, 12:43 »
Ja nakładam palcami. Po jakimś czasie się sam wygładzi. Możesz mu pomóc podgrzewając go lekko zapalniczką, staje się wówczas rzadszy i lepiej się rozpływa. I nie stosuj Poxipolu, nie nadaje się do tego.
Pozdrawiam,
Tomek

Online flowgrid

• Ekspert
« Odpowiedź #43 dnia: 09.11.2024, 10:42 »
Panowie macie jakiś sprawdzony sposób na równomierne, dokładne zbieranie włókna węglowego/szklanego papierem ściernym ze szczytówki do feedera podczas zmniejszania jej średnicy?
Marcin

Offline Semit

• Ekspert
  • Reputacja: 154
  • Tomek
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #44 dnia: 09.11.2024, 11:47 »
Panowie macie jakiś sprawdzony sposób na równomierne, dokładne zbieranie włókna węglowego/szklanego papierem ściernym ze szczytówki do feedera podczas zmniejszania jej średnicy?
Tak, cierpliwość.
Tomek