Pytanie mądre a odpowiedź głupia - To zależy.
Rozwinę, żeby się nie wygłupiać.
Szczytówki węglowe będą zawsze sztywniejsze ale te delikatne węglowe lepiej reagują na brania ryby niż szklane, bo są lżejsze, mają mniejszą bezwładność. Ja generalnie wolę węglowe.
Jeśli chodzi o szczytówki Jaxona to ta węglowa MIEKKA jest dość sztywna, bardziej, niż szklana średnia (zielona), myślę, że ok 1,5 - 2 oz, chociaż w różnych wędkach szczytówka z tym oznaczeniem OZ ugina się inaczej. Węglowe Jaxony mają mniejsze przelotki niż szklane.
Jeśli Ci zależy, to mogę je pomierzyć.
Mają też inne rozmieszczenie, trochę wynika z innej charakterystyki pracy włókna węglowego i szklanego. Dopiero po założeniu na wędkę, przeciągnięciu żyłki i napięciu zobaczysz, które lepiej pasują. Szczytówki są minimalnie grubsze i trzeba je dopasować do wędki prze bardzo delikatne doszlifowanie - ok, 0,1 mm.
Na Twoim miejscu kupiłbym węglową miękką czerwoną powinna być ciut delikatniejsza od Twojej 2 oz i szklaną średnią czerwoną. Będzie zdecydowanie delikatniejsza.
EDIT: Miałem na myśli szczytówkę szklaną miękką czerwoną, średnia jest zielona a bardzo miękka białą