Autor Wątek: Wędki Feeder a duże karpie  (Przeczytany 17103 razy)

Offline JKarp

• Ekspert
  • Reputacja: 87
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
Odp: Wędki Feeder a duże karpie
« Odpowiedź #15 dnia: 04.06.2018, 09:57 »
Się zaczyna. :D
Dam Ci, JK, mojego feedera z żyłką 0,28, zaczepię haczyk o gałąź drzewa 20 metrów dalej i poproszę, żebyś tę żyłkę zerwał. Albo kij złamał. Nie ma fizycznie takiej możliwości.
Dlatego naprawdę między bajki można włożyć niezbędność kija 3,5 lbs i żyłki tenisowej do połowu dużych ryb. Taki zestaw jest KONIECZNY jedynie, gdy łowimy na sztywno, przy zwalonym drzewie czy coś takiego. Gdy rybie nie można dać się ruszyć nawet o metr.

Jeszcze mi może wyjaśnij, jak to jest, że na sztywnym kiju masz kontrolę nad rybą, a na feederze o akcji progresywnej jej nie masz? Co się zmienia, gdy ryba jest kilkadziesiąt... kilkanaście... kilka metrów od Ciebie?

Rozumiem, że jesteś w stanie złowić karpia 17 kg kładąc zestaw przy grążelach na swoje feedery ? Ja wyraźnie rozgraniczyłem co moim zdaniem gdzie używać. Jak połowisz nie na komercjach wtedy pogadamy jak łowić duże karpie z PZW.
I skończ uogólniać - jak nie miałeś w ręku dobrej karpiówki to po prostu nie pisz, że to sztywne pały.
JKarp

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2247
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 04.06.2018, 10:09 »
Co do łowienia przy zawadach się wypowiedziałem.
Co do reszty... Nie uogólniaj. Po prostu nie miałeś w ręku dobrego feedera z rybą na końcu, więc się nie wypowiadaj.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Koń

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 533
« Odpowiedź #17 dnia: 04.06.2018, 10:10 »

Offline Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 415
« Odpowiedź #18 dnia: 04.06.2018, 10:14 »
3/4 komercji praktycznie nie jest porośnięte trzcinowiskiem a jeśli jest to w bardzo małym stoipniu. Większośc wód pzw jest obficie porośnięte trzcinami i pierwsze co karp robi o ucieka w te trzciny, uzywając feederków nie masz szans w takim miejscu na wyjęcie ryby.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #19 dnia: 04.06.2018, 10:18 »
Dobrze, że o tym nie wiem, jak je wyjmuję ;)

Koniu :D
Krwawy Michał

Offline JKarp

• Ekspert
« Odpowiedź #20 dnia: 04.06.2018, 10:37 »
Dobrze, że o tym nie wiem, jak je wyjmuję ;)

Koniu :D
To ile masz karpi z PZW +10 kilo z takich miejsc?
Rozumiem, że lekko z 50 ?
Nie mogę wstawić fotki z moją miejscówką ...Grążela, grążela...
Ale dam link do mapki
https://www.google.pl/maps/place/05-480+Otwock+Wielki/@52.0475714,21.2335562,176m/data=!3m1!1e3!4m5!3m4!1s0x4718d61d652537b7:0xfe434c4fd24c7636!8m2!3d52.0471121!4d21.2465832

Karpie biorą przy grążelach. 10 m obok i nawet pika. 5 m to dobra odległość. Kamień spada z karp jedzie w grążela a pływać nie wolno.
JKarp

Co do dobrego feedera - zonk. Mam bardzo dobry kijek nie do kupienia w Polsce :D

Offline Shreku82

• Ekspert
  • Reputacja: 719
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #21 dnia: 04.06.2018, 10:40 »

:D :D :D
Zaczyna być ciekawie :P
Patryk

Życie jest zbyt krótkie, by nie jeździć na ryby 😀

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #22 dnia: 04.06.2018, 10:42 »
Mam takie karpie, jakie mi biorą i jakie u mnie występują.
Takich powyżej 10 to mam ze 2-3.

Naprawdę ta dyskusja była już 100x wałkowana i są tutaj ludzie, którzy na feedery mają tych karpi wyjętych ze 100. Ja nie jestem żadnym wyznacznikiem, czy coś działa albo nie. Mam za słabe wody PZW w okolicy, żeby w ogóle być wyznacznikiem czegokolwiek.

Na komercjach łowię takie karpie bez problemów, ale to jest zupełnie co innego. I po raz ostatni - tak, wiem, że przy zaczepach potrzebny jest mocny sprzęt. Choć nadal twierdzę, że wcale nie musi to być karpiówka.
Krwawy Michał

Offline JKarp

• Ekspert
« Odpowiedź #23 dnia: 04.06.2018, 10:43 »
Ciekawie nie ciekawie.
Inne zestawy na komercję, na czyste wody a inne do PZW.
Inne na ryby 5-10 kilo a inne +10 kilo.
JKarp

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2080
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #24 dnia: 04.06.2018, 11:01 »
Ciekawie nie ciekawie.
JKarp

Janusz, tutaj dodam coś będąc bezstronnym. Zestawy karpiowe nie są do końca uniwersalne, masz żyłki karpiowe od 10 do 30 lb, jest plecionka. Karpiarze też muszą się dostosowywać do warunków. Więc ktoś z feederem też musi mieć przygotowanie do miejscówek.

Co do plecionek. Tych nie stosują feederowcy, karpiarze zaś tak. W wielu wypadkach ryba może zginąć przez plecionkę. Warto o tym wspomnieć, nieprawdaż? Ryba zapięta na zestawie 'bezpiecznym' i zerwana może sobie nie dać rady z kawałem plecionki, uwolnienie zaś oznaczać może poważne skaleczenie.

Więc nie patrzmy na to przez jeden pryzmat :) Potrzeba rozsądku, w zależności od sytuacji. Ja nie polecę łagodnego feedera i łowienia przy grążelach, bo wiem jak się to kończy. Inaczej się jednak ma sprawa na otwartej wodzie.

I jeszcze jedno. Na Bażynie chłopaki łowili karpie na feedery i specjalnie obserwowałem jak są 'kaleczone'. W 95% jest to dziurka która znika po wyjęciu haka, nawet nie ma czego odkażać. Paweł złowił karpia 13 kg, wpadły sztuki w granicach 10 kg, chłopaki w trójkę złowili z 20-30 karpi. Tak wiec się da. Potrzeba jednak doświadczenia. Ale tego potrzebują też karpiarze, nawet więcej. Już samo zacinanie na 'chama' woła o pomstę do nieba. W porównaniu do tych co 'karpiowali', a było ich pięciu, trzech feederowców złowiło 10 razy więcej niż pięciu karpiarzy. Żadna ryba nie ucierpiała, to co ucierpiało to ego gościa, który zaczął się dowalać do chłopaków, ze robią 'źle'. NIby nie odkażali ran, choć co tu odkażać, jak nie ma nawet śladu? Widziałem i obserwowałem to na własne oczy :)

Dlatego wszędzie musi być umiar i rozsądek. Karpie można łowić na feedera, ale trzeba umieć to robić i być na to gotowym. Na pewno jednak przy polowaniu na sztuki +10 kg lepsze są mocniejsze kije, jak brzanówki czy karpiówki, bardziej zaś karpiówki. Przy zawadach i grążelach należy się specjalnie przygotować na takie łowienie. W większości przypadków duże karpie i tak nie skuszą się na małe przynęty, i przy feederze jest to przyłów.
Lucjan

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 939
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #25 dnia: 04.06.2018, 11:13 »
Będąc bez stronny w tym temacie powiem tak.
Nie ma wogóle co pisać federy kontra karpiówki oraz komercja kontra pzw... i tyle
Są już na południu polski wody komercyjne z dużymi rybami gdzie nie wolno łowić na federy i zanęty sypkie - po prostu są to wody stworzone dla karpiarzy i oni na nich łowią.
Moim zdaniem które od zawsze powtarzam feder to rybki sportowe do 3 kg wszystko wyciągnięte powyżej 3 kg to przyłowy ( gratulacje za umiejętności w wyjęciu takich szt.)
Z drugiej strony co to za przyjemność jak sąsiedzi siedzą koło ciebie a tym im jeździsz z pytongiem na haku... po ich zestawach... może i jest podnieta z holu - ale jak dla mnie to troche nie fer...
Na moc trzeba reagować mocą - i tyle.
Maciek

Offline s7

• Ekspert
  • Reputacja: 444
    • Galeria
« Odpowiedź #26 dnia: 04.06.2018, 12:51 »
Dla mnie łowienie  ryb w typowych zaczepach jest mało atrakcyjne, zawsze staram się o zwabienie jej na bardziej otwarty teren. Nie będę się wypowiadał które wędka jest lepsza, każdy łowi, na taką jak uważa. Każdy z Was ma po części rację. Nie wiem dokąd ta cała dyskusja ma prowadzić, bo nic z tego nie wynika.
Robert

Offline JKarp

• Ekspert
« Odpowiedź #27 dnia: 04.06.2018, 14:55 »
Ciekawie nie ciekawie.
JKarp

Janusz, tutaj dodam coś będąc bezstronnym. Zestawy karpiowe nie są do końca uniwersalne, masz żyłki karpiowe od 10 do 30 lb, jest plecionka. Karpiarze też muszą się dostosowywać do warunków. Więc ktoś z feederem też musi mieć przygotowanie do miejscówek.

Co do plecionek. Tych nie stosują feederowcy, karpiarze zaś tak. W wielu wypadkach ryba może zginąć przez plecionkę. Warto o tym wspomnieć, nieprawdaż? Ryba zapięta na zestawie 'bezpiecznym' i zerwana może sobie nie dać rady z kawałem plecionki, uwolnienie zaś oznaczać może poważne skaleczenie.

Więc nie patrzmy na to przez jeden pryzmat :) Potrzeba rozsądku, w zależności od sytuacji. Ja nie polecę łagodnego feedera i łowienia przy grążelach, bo wiem jak się to kończy. Inaczej się jednak ma sprawa na otwartej wodzie.

I jeszcze jedno. Na Bażynie chłopaki łowili karpie na feedery i specjalnie obserwowałem jak są 'kaleczone'. W 95% jest to dziurka która znika po wyjęciu haka, nawet nie ma czego odkażać. Paweł złowił karpia 13 kg, wpadły sztuki w granicach 10 kg, chłopaki w trójkę złowili z 20-30 karpi. Tak wiec się da. Potrzeba jednak doświadczenia. Ale tego potrzebują też karpiarze, nawet więcej. Już samo zacinanie na 'chama' woła o pomstę do nieba. W porównaniu do tych co 'karpiowali', a było ich pięciu, trzech feederowców złowiło 10 razy więcej niż pięciu karpiarzy. Żadna ryba nie ucierpiała, to co ucierpiało to ego gościa, który zaczął się dowalać do chłopaków, ze robią 'źle'. NIby nie odkażali ran, choć co tu odkażać, jak nie ma nawet śladu? Widziałem i obserwowałem to na własne oczy :)

Dlatego wszędzie musi być umiar i rozsądek. Karpie można łowić na feedera, ale trzeba umieć to robić i być na to gotowym. Na pewno jednak przy polowaniu na sztuki +10 kg lepsze są mocniejsze kije, jak brzanówki czy karpiówki, bardziej zaś karpiówki. Przy zawadach i grążelach należy się specjalnie przygotować na takie łowienie. W większości przypadków duże karpie i tak nie skuszą się na małe przynęty, i przy feederze jest to przyłów.
A więc tak - sam czytałem tu na forum wpisy z zapytaniem o plecionki do feedera ;-)
Czasami użycie plećki jest konieczne np konieczność dalekiej wywózki jak np Uroczysku Karpiowym. Wtedy należy dać strzałówkę z z mono żyłki ( na Uroczysku jak pamiętam musi być żyłka ).
Użycie plećki jako głównej wymusza użycie bardzo dobrego jakościowo sprzętu i raczej karpiarze zdają sobie sprawę, że na byle badyl plećki nie zaklada się.
Ależ ja cały czas mówię, że umiar i wiedza muszą iść w parze ( no i kasa ) - czy ktoś normalny siądzie a feederem przy grążelach ? Może i siądzie ale feederem nie będzie w stanie kontrolować ryby. Być może te Drenany i temu podobne feedery jakoś inaczej pracują, inny materiał i stąd inne możliwości ale widywałem na Okoniu akcje z feederami 140 g lub mocniejszymi - karp robił co chciał i wcale duży nie był jakoś szczególnie.

Ja po prostu uważam, że zestaw musi być dobrany do warunków i masy ryb. Bo czy ktoś łowi z kutra dorsze na kijki do 20 g z plecionką ? No da radę przecież wyciągnąć rybę +- 10 kilo ale nie widziałem, żeby ktoś tak łowił. Czy z plaży ktoś łowi feederami - tu już szybciej bym się spodziewał.
Umiar - tylko umiar i myślenie na rybach.
JKarp

Offline JKarp

• Ekspert
« Odpowiedź #28 dnia: 04.06.2018, 14:59 »
Dla mnie łowienie  ryb w typowych zaczepach jest mało atrakcyjne, zawsze staram się o zwabienie jej na bardziej otwarty teren. Nie będę się wypowiadał które wędka jest lepsza, każdy łowi, na taką jak uważa. Każdy z Was ma po części rację. Nie wiem dokąd ta cała dyskusja ma prowadzić, bo nic z tego nie wynika.

Ile ja się napływałem, żeby wytypować miejsce nie przy grążelach... :facepalm:  Stawiałem super twrade kulki żeby stało minimum 24 godziny, stawiałem Zig Riga, pop-upa, trze duże kulki ... I na nic. Jak pisałem - 10 m od zapomnij o braniu. W sumie to wszystkie karpie z tego miejsca wyszły w tym 17 kilo. Ale widziałem lekko 20+...To nie ostatnie zdanie na tej wodzie.
JKarp

Offline Koń

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 533
« Odpowiedź #29 dnia: 04.06.2018, 15:06 »
A, to ja pobronię plecionek, bo sam używam przy feederze. Tam gdzie trzeba łowić powyżej 60 metrów, to bez plecionki nie ma sygnalizacji na szczytówce. No bo ile taka żyłka 0,25 ma rozciągliwości? dajmy 10-15%. Przy rzucie na 80-90 metrów to już dużo za dużo. Wystarczy zastosować cienką (0.6 PE) plecionkę i strzałówkę do dobrego kija, żeby można było pogodzić dystans z amortyzacją szarpnięć ryby.

Tak więc zgodzę się z Januszem, że przede wszystkim myślenie. I nie kręćmy gównoburzy - tam gdzie jest czysto, można wyciągnąć karpia 10+ feederkiem na stosunkowo niegrubej żyłce całkiem sprawnie. Jak łowimy blisko zwad, to trzeba łowić grubo i kropka, czy to będzie kij karpiowy 3,5 lb czy mocarny rzeczny feeder o CW 200-250g. Tyle że jedna uwaga - przy łowieniu na DS szybko widzimy branie i reagujemy. A jak rozsadzimy dupę w namiocie i karp zrobi rolkę, to na wolnym biegu i tak zaparkuje gdzie chce, nawet na mocnym sprzęcie karpiowym :P Oczywiście może się też trafić bystry i czujny karpiarz siedzący przy kijach, jak i feederowiec popijający z kumplami ;)