Autor Wątek: Wybór bata  (Przeczytany 15349 razy)

Offline desertsky

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
Odp: Wybór bata
« Odpowiedź #45 dnia: 19.04.2015, 21:45 »
Dziękuję wszystkim za dyskusję.  Na 99 procent zakupię tago Caimana. Poczekam jeszcze na opinie kolegi Adeptusa po weekendzie.
Wspaniałe forum, dzięki! :)
Wczoraj wybrałem się na rybki i miałem w planie połowić batem ale był tak wielki wiatr że nawet go nie rozkładałem więc opinie napiszę jak w końcu się uda na niego połowić. A może decyzja już podjęta?

Ano, pewnie Was zaskoczę, ale zakupiłem Konger Arcus Pole 600, postanowiłem, że na początek wystarczy, potem mam zamiar kupić jakąś siódemkę i kto wie, czy wybór nie padnie na Sargasso. :) Co do Kongera jeszcze - dobry stosunek ceny do jakości. W tym tygodniu zamierzam się wybrać, tylko czekam na przesyłkę z spławiczkami itd. :) Dziękuję wszystkim za pomoc! Pozdrawiam, Kamil! :)

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 524
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #46 dnia: 19.04.2015, 21:49 »
Mnie nie zaskoczyłeś! :) Mam tego Kongera i jak na moje amatorskie spławikowanie sprawdza się na 5! :thumbup:
Arek

Offline stas1

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
« Odpowiedź #47 dnia: 19.04.2015, 22:08 »
A jednak
Staś
Klasyczny Feeder

elvis77

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: 20.04.2015, 04:54 »
Ja podobnie jak Arek też jestem szczęśliwym posiadaczem tego kija.

glizdziarz

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: 26.01.2016, 21:13 »
Podepnę się i odświeżę temat.

Zamiaruję do wiosennego sezonu zakupić bata, którego będę używał głównie na starorzeczu, zbiornikach i sporadycznie na rzece. Zastanawiam się nad długością kija między 7 a 8m. Chciałbym usłyszeć opinie użytkowników tego typu wędek odnośnie zalet i wad przy tych długościach. Co do marki to nie mam jakichś straszliwych wymagań i raczej zapoluję na coś z niższej półki lub uderzę w całkiem nieznaną markę. Aaa i proszę nie namawiać mnie na bata 6m bo zamiast niego używam bolonki 6m.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Offline N3su

• Ekspert
  • Reputacja: 319
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #50 dnia: 26.01.2016, 21:34 »
Podepnę się i odświeżę temat.

Zamiaruję do wiosennego sezonu zakupić bata, którego będę używał głównie na starorzeczu, zbiornikach i sporadycznie na rzece. Zastanawiam się nad długością kija między 7 a 8m. Chciałbym usłyszeć opinie użytkowników tego typu wędek odnośnie zalet i wad przy tych długościach. Co do marki to nie mam jakichś straszliwych wymagań i raczej zapoluję na coś z niższej półki lub uderzę w całkiem nieznaną markę. Aaa i proszę nie namawiać mnie na bata 6m bo zamiast niego używam bolonki 6m.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Ogólnie z batami jest tak że o ile fajną 7m idzie dostać w naprawdę atrakcyjnej cenie to już z batami  8m jest gorzej ( waga,duże zwisy bannan,wyważenie ) tu już potrzeba nieco więcej kasy
Ostatnio sam  szukałem fajnego kija dla mojego taty długości 7m i zakupiłem mu SENSAS MIRAGE TELE POLE 700 bardzo dobrze wyważony niska cena zapłaciłem 170 zł  waga też niska 339g na wadze i przy tym prosty bez zwisu za tą kasę bardzo dobry zakup tym bardziej jak ktoś będzie stosował go okazjonalnie i szuka czegoś taniego a dobrego.

Offline kALesiak

• Ekspert
  • Reputacja: 86
« Odpowiedź #51 dnia: 26.01.2016, 21:43 »
Absolutnie ósemka, jest bardziej praktyczna (nie piszę o nawisach gałęzi), wszechstronna (daje radę na rzece), ale też pozwala złapać pierwszą półkę na jeziorze. Jakby co, mam też siódemkę i w dół także parę batów znajdę, więc to nie jest tak, że dostałem kijka pod choinkę. Dobra ósemka, niestety, kosztuje. Stówka za metr to minimum. Ja akurat łowię batem colmic extreme i innego nie szukam, ale z tego, co przeglądałem strony, jest wiele fajnych, innych propozycji. Jedno wiem - musisz kija, a szczególnie bata, pomacać. Marketingowy bełkot wsadzić w lewą kieszeń, a w prawą ticketa na autostradę albo PKP  :)

glizdziarz

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: 26.01.2016, 21:47 »
O już są konkrety.
Nie zamierzam kupować on-line bez macania. Co do 8 m to rozumiem, że chcąc mieć rozsądną wagę i sztywność muszę głębiej sięgnąć do kieszeni. Skłaniam się ku 8 m z tego względu, że zawsze mogę zdjąć jeden skład i mieć kruszy kij.

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 524
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
« Odpowiedź #53 dnia: 26.01.2016, 21:51 »
Grzesiek.Może przyjrzyj się batom Caiman. Swego czasu były  tu polecane.
Arek

glizdziarz

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: 26.01.2016, 21:56 »
No właśnie po przeglądnięciu tego tematu Caimany mnie zainteresowały.

Offline Druid

• Ekspert
  • Reputacja: 419
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #55 dnia: 26.01.2016, 22:03 »
Skłaniam się ku 8m z tego względu, że zawsze mogę zdjąć jeden skład i mieć kruszy kij.

Niestety tak się nie da . Dolnik ma mocniejsze ścianki i po zdemontowaniu go mozesz sobie łatwo uszkodzić drugi segment który w tym momencie pełni funkcję dolnika . Po prostu możesz go zmiażdżyć dłonią . Pomijam fakt że dolniki mają najczęściej powłoką antypoślizgową czego nie da się juz powiedzieć o drugim segmancie
Pozdrawiam - Gienek

glizdziarz

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: 26.01.2016, 22:06 »
Dzięki za info. Zobaczę co mam dostępne w mojej okolicy, pomacam i zapodam tutaj z zapytaniem o opinie.

Offline Druid

• Ekspert
  • Reputacja: 419
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #57 dnia: 26.01.2016, 22:13 »
Powiem krótko - tanie baty są ciężkie i kluskowate , zwłaszcza przy długości 7 czy 8 m. Taka klucha trzymana kilka godzin w ręku może cię skutecznie zniechęcić do tej metody. Kup cos ze średniej półki a jeśli ci się łowienie batem spodoba - wtedy sobie kupisz następny już lepszej jakości
Niestety cena bata jest odzwierciedleniem jego własności użytkowych
Pozdrawiam - Gienek

glizdziarz

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: 26.01.2016, 22:15 »
Gieniu to wiem, że jakość w tym sprzęcie jest pochodną ceny. Zamiaruję kupić coś właśnie na start za rozsądną kasę a jak się spodoba to może pójdę w coś lepszego.

Offline kALesiak

• Ekspert
  • Reputacja: 86
« Odpowiedź #59 dnia: 26.01.2016, 22:21 »
Sprawdziłem, może ten Caiman to fajny kijaszek. Ale jeżeli przy 7 m długości waży 470 g, to ja to czniam. Mam takiego bata, nawet lżejszego, sprzed 15 lat, ale z innej stajni. Wpiąłem uciętą szczytówkę Kongera, wsadziłem korek z gumą i rozmieszałem kumpli na zawodach - wagowo 80 % ryb złowiłem na tego bata. Ale finezji przy holu nie było... Przeciąganie gumy, aż w łapach syczało i tyle. A dobry kij zrobiłby połowę roboty za mnie. I ryba mniej by się męczyła :-[