Autor Wątek: Ograniczenie długości przynęty spinningowej do 5 cm - nowy przepis PZW  (Przeczytany 20084 razy)

Offline Robin

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 32
  • Ulubione metody: feeder i spinning
Ja tam mam tą przyjemność,że łowie i na wodzie pzw i na wodzie dzierżawionej przez nas,wędkarzy.W pzw szału nie ma,fakt idzie ładnego karasia czy lina złowić ale o dużym karpiu czy amurze można pomażyć.
A na wodzie dzierżawionej przez wędkarzy są częstsze kontrole szczególnie podczas zarybien (a itak zjebuski się znajdą co kombinowali bo złowili komplet i jednego typ chciał oddać szfagrowi aby dalej móc łowić) i jeden się na niego wydarł,że ma spierdzielać z łowiska i potem zadzwonił do tych którzy są odpowiedzialni za wode.To męda im wmawiała,że to taki opasły karaś był :) .Na osobność z prezesem potem powiedziałem bo łowiłem obok niego,że to był karp więc dziadostwo się tępi...kilkoro już na ten rok o karcie będzie mogło zapomnieć

A samej ryby w wodzie pełno...naprawde pełno.Są karpie które rwą żyłki jak nitki,amury +15kg,piękne sumy i szczupaki

I to nie jest żaden staw hodowlany

Wiesz dlaczego? Bo to jest magia "naszej" wody. A PZW to są wody wspólne, więc trzeba jak najszybciej i najwięcej dla siebie zagarnąć, bo inaczej sąsiad weźmie.
Fajne krówki :)
Jedna z ostatnich puent: Gdy użytkownicy zasobu wspierają monitorowanie go oraz egzekwowanie ustalonych zasad - „nie łów więcej niż ustaliliśmy”. Czy obecnie monitorowanie wspólnego zasobu jakim są wody PZW jest ok? A czy obecnie na tych wodach nie łowimy więcej niż ustaliliśmy? Co Twoim zdaniem należy zrobić żeby było tak jak na tym filmie? Założenia z filmu są na pewno dobre ale w praktyce jednak oddolne działanie (magia "naszej" wody) jak na razie chyba bardziej się sprawdza. 

Pozdrawiam
Niebieska lub Czerwona pigułka (TWÓJ WYBÓR)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
Czy obecnie monitorowanie wspólnego zasobu jakim są wody PZW jest ok? A czy obecnie na tych wodach nie łowimy więcej niż ustaliliśmy? Co Twoim zdaniem należy zrobić żeby było tak jak na tym filmie? Założenia z filmu są na pewno dobre ale w praktyce jednak oddolne działanie (magia "naszej" wody) jak na razie chyba bardziej się sprawdza. 

To proste jak drut. Należy analizować rejestry połowów i sprawić aby każdy je wypełniał. Dane zbiorcze pokażą ile ryb wyjeżdża z wody, przy porównaniu z jakością łowiska (trudne, łatwe, pełne ryby małej itp) można szybko wprowadzić odpowiednie regulacje. Więcej zarybić, wprowadzić/usunąć lub zwiększyć/zmniejszyć limit. Jeżeli na przykład jest mało lina a dużo karasia srebrzystego, należy wprowadzić nakaz usuwania japońca go z łowiska, umieszczając jakiś kontener na truchło (dla tych co nie chcą zabrać). Po roku dwóch można spróbować innych rzeczy jak lina nie ma więcej. Krok po kroku można budować dobrą wodę :)

Można robić wiele rzeczy, trzeba tylko mieć taką możliwość. I o to chodzi, system 10 letnich operatów plus brak kontroli sprawiają, że nie mamy danych i zarybienia są niewystarczające, nie zmienia się też limitów. Tutaj często nie trzeba ichtiologa lub wystarczy poprosić go o opinię czy działamy dobrze, aby łowisko było OK.
Lucjan

Offline Alek

• Ekspert
  • Reputacja: 239
To proste jak drut. Należy analizować rejestry połowów i sprawić aby każdy je wypełniał.
Lucjan co Ty chcesz analizować skoro połowa wędkarzy ma rejestr głęboko w du...... Ile to razy słyszałem" po co mam wypełniać? Będą wiedzieli ile ryb złapałem" i wpisują bajki bądź nic. Jak chcesz sprawić by każdy wędkarz wypełniał rejestr?
Adam

Offline PoProstuWędkarz

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 28
Ja rejestru połowu NIGDY nie otrzymałem do wypełniania

Offline Alek

• Ekspert
Ja rejestru połowu NIGDY nie otrzymałem do wypełniania
To gdzie Ty łowisz, chyba na komercji?
Adam

Offline PoProstuWędkarz

Mam wykupione pzw poznań i pzw konin.Powtarzam.Nigdy rejestru nie otrzymałem

Offline Alek

• Ekspert
Mam wykupione pzw poznań i pzw konin.Powtarzam.Nigdy rejestru nie otrzymałem
Jakim Q..... cudem?  Nie chce mi się wierzyć. Przecież rejestr jest integralną częścią zezwolenia na amatorski połów ryb.
Adam

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
Lucek nie odbieraj tego jako atak w twoje pomysły... ale chetnie zaprosiłbym cie na zebranie do koła abys posuchał na zywo co w trawie piszczy...
Nie ma co sie pucować musza być obostrzenia bo bez nich z wody wyjedzie wszystko.
Okresy ochronne nalezy zrownac szczupaka z sandaczem do 01 czerwca. Zakaz spiningu oraz polowu na zywca w tym okresie.
Dlaczego a dla tego ze pod pseudo spiningistami okoniowcami czaja sie klusole polujacy na sandala...
I tak dajac mozlowosc spokojnemu rozplynieciu sie po tarle rybie napewno z biegiem lat beda efekty.
Jesli jestesmy przy PZW i SSR to kontrola jednego straznika to bzdura... w razie braku swiadkow mamy w sadzie slowa przeciw slowa.
Dwoch straznikow to efektywnosc w dzialaniu takiej kontroli i bezpieczenstwo zarowno dla kontrolijacych jak i kontrolowanych.
Znam przypadki spraw w sadzie gdzie nawet przy asyscie kilku osob z SSR oraz policji przy orzekaniu sedzia klusola uniewinnia bo byly uchybienia w procedurze zatrzymania...
Takze SSR tak w duecie i mocno przeszkolone w asyscie policji.
Maciek

Offline PoProstuWędkarz

Właśnie zawsze się zastanawiałem o co chodzi z tym rejestrem... niektórzy gadają, że trzeba go wypełniać ale jak skoro się go nie ma... może trzeba jakoś się o niego upominać nie wiem :D

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
Robin, no ja uważam, że najlepszym wyjściem jest właśnie opieka małych kół czy stowarzyszeń nad jedną czy paroma wodami. Każdy każdego wtedy pilnuje, bo dba o SWOJE.

Lucjan, no to chyba pozostaje nam się zgodzić, że się nie zgadzamy. Z jednej strony cieszymy się, jak zamykają port czy inne zimowiska ryb, żeby dziady nie wyłapały (ja akurat się nie cieszę, bo uważam, że tam powinno być nokill), z drugiej płaczemy, że spiningista będzie miał ciężej...

Właśnie zawsze się zastanawiałem o co chodzi z tym rejestrem... niektórzy gadają, że trzeba go wypełniać ale jak skoro się go nie ma... może trzeba jakoś się o niego upominać nie wiem :D

Kurde, nie dostajesz legitymacji z wypisanymi wodami Twojego okręgu, a potem jest tabelka, gdzie wpisujesz datę, nazwę zbiornika i co złowiłeś?
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline PoProstuWędkarz

Oprócz znaczków mam zezwolenie na amatorski połów ryb i uzupełnienie na amatorki połów ryb tyle że z 2016 :D nic więcej
A konin dostaję się tylko karte którą co roku się wymienia z wypisanymi wodami

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
To jest NIE-MOŻ-LI-WE :o
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!

Okresy ochronne nalezy zrownac szczupaka z sandaczem do 01 czerwca. Zakaz spiningu oraz polowu na zywca w tym okresie.
Dlaczego a dla tego ze pod pseudo spiningistami okoniowcami czaja sie klusole polujacy na sandala...

Według mnie to bardzo mocny zakaz, jeżeli ma być od 1 stycznia. Co do szczupaka to ten i tak nie da rady przeżyć długo, jednak zawsze przez miesiąc robić będzie swoje. Ale ogólnie obawiam się, że wielu ludzi odejdzie wtedy z PZW. I to nie mięsiarzy ale ludzi wartościowych. Mamy w Polsce bardzo dużo spinningistów wypuszczających ryby. Ten zakaz uderza w nich bardzo mocno. Weź tez pod uwagę zmieniające się proporcje. Mięsiarzy ubywa z roku na rok, więc musi się coś poprawiać za jakiś czas ;)

Jesli jestesmy przy PZW i SSR to kontrola jednego straznika to bzdura... w razie braku swiadkow mamy w sadzie slowa przeciw slowa.
Dwoch straznikow to efektywnosc w dzialaniu takiej kontroli i bezpieczenstwo zarowno dla kontrolijacych jak i kontrolowanych.

Jest wiele krajów, gdzie wystarcza pojedynczy strażnik. Parkingowi na całym świecie pracują w pojedynkę, a to też niebezpieczna praca, na dodatek niewdzięczna. Co do sądu - jeżeli są problemy, to jak pisałem dzwoni się do drugiego strażnika SSR i wtedy można sprawę załatwiać z innej stopy.

Nie rozumiem też dlaczego nad woda musi być tak niebezpiecznie. W nocy patrole większe to mus, jednak za dnia są na pewno potrzebne? Nie uważasz, że wyrażasz tutaj jakby przyzwolenie na bandytyzm? Skąd ta akceptacja? Takich ludzi agresywnych należy wywalić z PZW na zbity pysk! Strażnik zaś nie ma  się z kimś bić lub go obezwładniać, bezpieczeństwo przede wszystkim, więc nie powinien wchodzić w sytuacje konfliktowe i zawsze powinien się wycofać jak trafia na agresywnego gościa. Ma mieć telefon i wezwać pomoc - policję lub innego strażnika. A potem agresor trafia na inne warunki...

Panowie, aby ludzie się garnęli do SSR i aby było normalnie, trzeba walczyć z chamstwem i agresją! Bez tego wielu strażników będzie szło do SSR aby się 'sprawdzać' a nie o to chodzi wg mnie. Nie mieszkamy w jakimś dzikim kraju, powinniśmy więc nie dopuszczać aby ktokolwiek obrażał, groził lub stosował przemoc wobec członka SSR. Dla takich osób nie może być miejsca w PZW. Jeżeli będziemy to akceptować, to nie będzie dobrze.

Znam przypadki spraw w sadzie gdzie nawet przy asyscie kilku osob z SSR oraz policji przy orzekaniu sedzia klusola uniewinnia bo byly uchybienia w procedurze zatrzymania...
Takze SSR tak w duecie i mocno przeszkolone w asyscie policji.

Czy SSR ma sprawiać aby ktoś został osądzony za wszelką cenę? Wg mnie sukcesem będzie usunięcie gościa z PZW. Łowienie bez pozwolenia to już inna klasyfikacja czynu chyba :) Nie rozumiem też dlaczego procedura w SSR w przypadku pojedynczej kontroli nie powinna zakładać, że strażnik zawsze ma się wycofać w przypadku niebezpieczeństwa. Nikt nie każe być nikomu Rambo lub van Dammem, po prostu dokonujesz kontroli i dbasz o siebie.

Maciek, piszesz o tym, ze jak są dwu lub kilkuosobowe patrole, to jest efektywność. Czyżby? Brakuje kontroli, i dwóch strażników idących razem, i kontrolujących wędkarza po wędkarzu w pojedynkę (co drugiego każdy), będzie o wiele bardziej efektywnych niż jak będą dokonywać kontroli w dwójkę. Mniej więcej dwa razy więcej można zrobić. Oczywiście dotyczy to odpowiednich warunków, czyli jak jest jasno... Mam znajomych co są w UK strażnikami, i mają jasno powiedziane, że mają przede wszystkim dbać o siebie.

Przecież to takie proste, aby zacząć tych co przeginają wywalać z PZW! Chociażby na rok, dwa. To jest pokłosie czasów socjalizmu, gdzie ludziom się wydaje, że mogą wszystko. Nie mogą :)
Lucjan

Offline Semit

• Ekspert
  • Reputacja: 154
  • Tomek
  • Ulubione metody: feeder
Oprócz znaczków mam zezwolenie na amatorski połów ryb i uzupełnienie na amatorki połów ryb tyle że z 2016 :D nic więcej
A konin dostaję się tylko karte którą co roku się wymienia z wypisanymi wodami
Otwórz zezwolenie na ostatnich stronach i pewnie znajdziesz tabelkę z rejestrem.
Tomek

Offline PoProstuWędkarz

Chyba sprawdzałem -_-...jedynie jest miejsce na adnotacje dla służb kontroli

Specjalnie sprawdziłem w necie jak wygląda ten rejestr i nigdzie takiego czegoś nie mam