Autor Wątek: Zestaw do metody na większe odległości (wędka i młynek)  (Przeczytany 6793 razy)

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Zestaw do metody na większe odległości (wędka i młynek)
« Odpowiedź #30 dnia: 23.02.2019, 19:40 »

Czesiu, z długością wędki 3,60 do dalekich rzutów, raczej bym się nie zgodził, dzisiaj wędki 3,90 long distance ważą ok 180-220g to raz a dwa przy rzucie umiarkowanie siłowym jest to przedłużenie "dźwigni" o całe 30cm x siła i x waga podajnika z zanętą.
....

Pozwolę sobie Jurku zestawić, to co napisałeś, z następującymi słowami:

1 Daiwa Yank N Bank Power Feeder 12FT / 80g
2 Daiwa Powermesh MH Feeder 3,90 / ≤125g
3 Daiwa Aqualite Feeder M 3,90 / ≤120g
4 Sherman Pro Heavy Feeder 3,9 m 130 g
5 Flagman Sherman Pro Method Feeder 3,9 m

Teraz uwaga :
1. 247gr - a to 12ft
2. 300gr
3. 265gr
4. 300gr
5. 280gr

Jak już wspomniałem ciężko o feedery 13ft o niezbyt dużej mocy i niezbyt dużej masie własnej.
Jurku, nie czepiam się, po prostu pytam. Sam stałem przed wyborem wędki, którą mógłbym sięgać naprawdę daleko, ale nie byłby to sprzęt dedykowany łowieniu "na grubo", w sensie ciężkich zestawów. Więc szukałem i szukałem, a budżet rósł i rósł.
Łowiąc mniejsze i średnie ryby mocnym kijem sporo się traci radochy. Ja tracę ;) Nie wiem czy każdy takie ma odczucia.

Tak, wiem doskonale, że chyba żaden feeder nie może stanąć w szranki z karpiówką i big pitem, jeśli chodzi o zasięg. Chyba, że to długaśne kije typu pała :P

Daiwy SLR mają naprawdę porządny zasięg, niestety swoje kosztują....

Posiadam też Beastmastera Carp Feeder, ma 12ft i ok. 260-270g masy własnej. W sprzyjających warunkach, przy podajniku esp 56g, żyłce 0,31 i antyrzutowym kołowrotku (baitrunner D6000), osiągam 90-100m. Efektywnie łowię na 65-70m bez większego kłopotu i celnie. Jest to jednak sporej mocy feeder, ale o niezłym ugięciu, taki powiedzmy progres.

Stąd właśnie moja podpowiedź, by wybrać sztywniejszy kij 12ft, który będzie miał niezłe właściwości rzutowe. Albo też możliwie "delikatniejszą" wędkę 13ft, która da zasięg, ale pozwoli cieszyć się mniejszymi lub średnimi rybkami.
Mnie osobiście nie kręci ciąganie leszczyka 1kg ślizgiem po powierzchni wody wędka typu mocarz i młynkiem 700g ;)

Apropos kołowrotka .
Mam Creste EXT Feeder 6000 SPRO.
Używam/oram/katuję  go na Wiśle na feedera ( cały ubiegły rok)  i mogę go polecić.
Koszyk 40-60gr + towar.
Z ciężarkiem 60 gr leci przez całą Wisłę  niego  ( 90 m w miejscu gdzie łowię ).
Ale miotam wtedy z Daiwy HF2 4,20 m  wtedy dohamowywując  dodatkowo , bo z Widcasta 3,6  i 120 gr  już tak łatwo nie ma.
Około 40 wyjazdów  , z przerzucaniem co 3-5 minuty.
Był  u Czesia na warsztacie. Nie mówił mi że się kończy :)

Krzyśka bym posłuchał, ma swoje doświadczenia. Cresta EXT wyleciała z katalogu, ale gdzieniegdzie można jeszcze dostać. Jeśli wytrzymuje oranie na rzece, a na dodatek miałem możliwość go serwisować i nie stwierdziłem w nim niczego złego, to znak, że warto się mu przyjrzeć, zwłaszcza że cena jest generalnie niezbyt wygórowana.
Czesiek

Offline hobby

• Ekspert
  • Reputacja: 188
    • Galeria
« Odpowiedź #31 dnia: 23.02.2019, 20:55 »
Czesiu, ani nawet nie myślę  że "się czepiasz" :P , to nie w moim stylu :D, wymieniamy tylko swoje zdania na przedstawiony temat. Budżet na pewno jest jednym z podstawowych czynników przy zakupie takiego kija. Jak sam zauważyłeś są i tacy, którzy sądzą ze lekką karpiówką i młynkiem typowo karpiowym też obsłuży temat feedera long distance.
Wyważenie czy może raczej zestawienie pod siebie parametrów: cena, lekki kijek, długość + kołowrotek który przetrzyma obciążenia (tutaj nawet nie zabieram głosu bo jestem "zielony" i sam się opieram przeważnie na Twoich opiniach i parametrach kręciołków), to z pewnością niełatwa decyzja, który każdy sam "szyje" na swoje możliwości.
Parametr wagowy, który przestawiłeś to wybór Kolegi Erkaer, który założył temat, a zestawienie podał już po dyskusji, która się przewinęła i to On stworzył listę kijków, które bierze pod uwagę. Jego decyzja, ma do tego prawo tak samo jak do zmiany decyzji z long distace na 70-80m, które zgadzam się swobodnie przy odpowiedniej technice obsłuży wędką 3,60m.
A tak dla równowagi wypowiedzi kilka przykładów, które gdzieś tam miałem pozapisywane, bo stałem też przed takim wyborem:
Flagman Mantaray Elite Feeder 3,9 m 90 g - 220g
Daiwa Windcast Method Feeder 13Ft /80 -195g
Tubertini:
Feeder Concept sea Medium Action13Ft - 212g
Feeder Concept TB Medium/Light 13Ft - 220g
Feeder Excess Medium 100G - 244g
Nitro Feeder 2 3,90 do 120g - 248g (do 100g  chyba był 220g - tu mogę się mylić)
...Nie idź za mną, bo nie umiem prowadzić, nie idź przede mną, bo mogę za Tobą nie nadążyć. Idź po prostu obok mnie i bądź moim przyjacielem...
Jurek

Offline andreas

• Ekspert
  • Reputacja: 35
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #32 dnia: 23.02.2019, 21:03 »
Daleko można tylko karpiówką.

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
« Odpowiedź #33 dnia: 23.02.2019, 21:22 »
Jurek, ja to się jednak słabo znam na wędkach :P

Na liście przoduje Windcast Method Feeder 3,9m, w sensie masy własnej. Mam jednak spore obawy czy można tą wędką daleko i celnie rzucać- znam 3,3 i 3,6m, to kije mocno spolegliwe, o niezbyt dużej mocy.

Daleko można tylko karpiówką.

No, a jeśli ktoś nie chce karpiówki?
Po co się ograniczać ;)
Czesiek

Offline hobby

• Ekspert
  • Reputacja: 188
    • Galeria
« Odpowiedź #34 dnia: 23.02.2019, 21:32 »
Oj tam, oj tam,.... ja tez opieram się tylko na tym co mi dane w łapach potrzymać :P
Windcast Method Feeder 3,90, miałem w ręku, nie rzucałem dla mnie trochę za bardzo "lejący się" kijek
Natomiast Windcast Feederem 3,90 mam z Lexą 4000, przy  żyłce 0,26 powtarzalne rzuty 70-80m nie stanowią problemu.
...Nie idź za mną, bo nie umiem prowadzić, nie idź przede mną, bo mogę za Tobą nie nadążyć. Idź po prostu obok mnie i bądź moim przyjacielem...
Jurek

Offline erkaer

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #35 dnia: 24.02.2019, 18:48 »
Tak w podsumowaniu jakie są Wasze typy na zestaw.

Offline Łuki

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • SiG
« Odpowiedź #36 dnia: 24.02.2019, 19:06 »
Nitro Feeder 2 3,90 do 120 g i występuje w wersji 3,60 120 g. Kupiłem, jak to ja, na promocji ;) długość 3,90
...to królestwo...

Pozdrawiam.

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #37 dnia: 24.02.2019, 19:35 »
Daiwa Aqualite 3,9m do 120gr i do tego Daiwa Emcast 25 a ,zestaw powinien spełnić twoje oczekiwania ;)kolego Erkaer :beer:

Offline jazgarek

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 119
« Odpowiedź #38 dnia: 24.02.2019, 19:43 »
Tomku, możesz coś więcej o tym sprzęcie Daiwy powiedzieć? Jak Ci się sprawuje?
Kuba

Offline tomasz 38

• Ekspert
« Odpowiedź #39 dnia: 24.02.2019, 19:49 »
Kuba nie posiadam tego sprzętu, aczkolwiek miałem w rękach jedno i drugie ,z wymienionych patyków tylko Flagmana Shermana nie dotykałem tak naprawdę , niestety tylko jeden sklep je posiada :(, a ja mieszkam daleko od niego resztę macałem ;) i gdybym miał wybierać zestaw pod siebie to wlaśnie ten :thumbup:

Offline erkaer

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #40 dnia: 26.02.2019, 19:45 »
Przepraszam że jeszcze raz pomęczę ale dzisiaj dostałem jeszcze jeden pomysł na młynek, a chce zapytać ponieważ tej firmy
kompletnie nie brałem pod uwagę i kompletnie nic nie wiem na jego temat poza szczątkowymi opisami

Kołowrotek Preston Extremity Feeder
Ktoś może ma z tym młynkiem do czynienia i może coś o nim powiedzieć bo wydaje się lżejszą alternatywą dla daiwy.

Offline tomasz 38

• Ekspert
« Odpowiedź #41 dnia: 26.02.2019, 19:58 »
Jeżeli chodzi o mnie zostań przy Daiwie ;)

Offline tomasz 38

• Ekspert
« Odpowiedź #42 dnia: 26.02.2019, 20:15 »
Kolego Erkaer zerknij sobie jeszcze na nowość Okuma inception, fajny kołowrotek,waga 460gr, moc hamulca 12kg i 5 lat gwarancji :thumbup:.Kołowrotki Okuma mają bardzo dobre opinie i cenowo fajnie wychodzą ;)