Autor Wątek: Zakup auta na ryby  (Przeczytany 149242 razy)

Offline piszczu

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 37
  • Ulubione metody: tyczka i feeder
Odp: Zakup auta na ryby
« Odpowiedź #735 dnia: 26.02.2025, 12:36 »
Muszę to jakoś pogodzić bo nie stać mnie na dwa auta jedno na ryby drugie daily.

a może, jeżeli nie robisz 15k kilometrów rocznie po różnych zawodach po całej Polsce tylko lokalnie jeździsz to takie berlingo, partner, kangoo czy coś podobnego za 2-3k złoty powinno być równie dobrym rozwiązaniem, pozostaje kwestia miejsca parkingowego czy opłat, ode mnie znajomi jak mają auta typowo na ryby to robią nim 2-5k rocznie więc przebiegi po 250-350k nie powinny być problemem, a i wygodnie się pakujesz może nawet dałoby rade wjechać wózkiem prosto na pake, bo i taki pomysł na siebie mam gdzieś z tyłu głowy

Offline frank_lucas

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 28
  • Ulubione metody: bat
« Odpowiedź #736 dnia: 26.02.2025, 12:43 »
Transit connect, turneo, vw caddy (bywały z napędem 4motion)
Sharan 4motion
Ewentualnie BMW X3 z 3,0d - silnik M57 i skrzynia 6hp

Offline Festusus

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 29
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #737 dnia: 26.02.2025, 12:48 »
BMW X3 to nie na ryby, a do ślubu ;)
Grzegorz

Non omnis moriar

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #738 dnia: 26.02.2025, 13:59 »
Trumna na dach załatwia sprawę.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 342
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
« Odpowiedź #739 dnia: 26.02.2025, 14:31 »
Cześć, ktoś z was może posiada lub oglądał ten samochód? Tak sobie przeglądałem ostatnio autka i wydaje mi się że ta audica idealnie nadawałaby się pod moje wyjazdy na :narybki: jak i do codziennego użytku. Jedyne czego się obawiam to wszelkich usterek i kosztownych napraw. Może ktoś z was posiadał to autko lub zwykłą C6tke z 3.0 TDI i mógłby się wypowiedzieć na jej temat?

Z góry dziękuję za wszelaką pomoc :beer:

Auto aspirujące do premium, więc naprawy nie należą do tanich, np. kpl rozrządu ze wszystkimi ślizgami jakiejś firmy, która ma szansę podziałać to koszt ok 6.5 tys +wymiana, wymiana to wybebeszenie całego silnika więc też za stówkę nikt tego nie robi. Jak nie przerażają Cię takie kwoty napraw (gdzie często jest to 30-40% zakupu to bierz, bo auto wielkie i frajdę z jazdy da. Jeśli zaś przerażają, to szukaj czegoś z VW z dobrym 2.0 CR np. passat, będzie równie duży (choć ciute mniejszy), ale serwisowanie tego na dużo niższym poziomie. To z podwórka VW/Audi żeby było w temacie.

Ciapaty

• Gość
« Odpowiedź #740 dnia: 26.02.2025, 14:53 »

kto tymi truchłami jeździ do ślubu....
BMW to było dobre, ale z 30 lat temu
Pomijając 1-2 dobre silniki, które w miarę jako tako do czegoś się nadają....
Paru znajomych fanboyów bmw posiada gruzowixa tej marki i oprócz tego "że to bmw" to jakoś zadowoleni nie są...
Oczywiście patrząc na to z boku, bo sami mówią że to super autka xd
Szkoda tylko, że to samochody kupione po 50-60k, zwyklaki... i władowane mniej więcej po 30k w naprawy żeby dało się tym jeździć... a i tak zawsze mają coś do zrobienia.
Mooooże jak ktoś dobrą sztukę trafi to pojeździ tym trochę bez kosmicznych napraw.
Ale poza tym, nigdy nie skuszę się na sebixowoza, nawet za darmo bym tego nie wziął :D

Offline frank_lucas

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 28
  • Ulubione metody: bat
« Odpowiedź #741 dnia: 26.02.2025, 14:53 »

Chyba liliputów :) z tyłu para młoda raczej się nie zmieści.
Chodziło mi o pierwszą generację e83.

Offline pknr1

• Reputacja: 44
  • Ulubione metody: tyczka
« Odpowiedź #742 dnia: 26.02.2025, 17:28 »
Ciekawa jest ta X3ka choć ta marka kojarzy mi się właśnie tak jak opisał ją Patagonia. Jak to BMW jest w miarę bezawaryjne to mógłbym się za rozejrzeć, choć łatka sebixowozu trochę mnie odpycha. VW Passatem jeździłem i jest pakowny ale niski, a ja się boje lampki alladyna jak ognia. Chodzi też o to że dojazdy mam ciężkie, łatwo o coś zaczepić. A6tke przestawie na tryb lift czy allroad i wjadę wszędzie. Kangoo, caddy - myślałem o tym ale jakoś mnie nie przekonują. Woły robocze do wożenia cementu a ja robie sporo kilometrów nawet nie na ryby i bardzo cenie sobię komfort jazdy.

Offline Michu83

• Reputacja: 31
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #743 dnia: 26.02.2025, 19:28 »
Ciekawa jest ta X3ka choć ta marka kojarzy mi się właśnie tak jak opisał ją Patagonia. Jak to BMW jest w miarę bezawaryjne to mógłbym się za rozejrzeć, choć łatka sebixowozu trochę mnie odpycha. VW Passatem jeździłem i jest pakowny ale niski, a ja się boje lampki alladyna jak ognia. Chodzi też o to że dojazdy mam ciężkie, łatwo o coś zaczepić. A6tke przestawie na tryb lift czy allroad i wjadę wszędzie. Kangoo, caddy - myślałem o tym ale jakoś mnie nie przekonują. Woły robocze do wożenia cementu a ja robie sporo kilometrów nawet nie na ryby i bardzo cenie sobię komfort jazdy
To może Passat Alltrack, Audi A4 Allroad, Skoda Superb SCOUT najlepiej z 2.0 CR .  Jest też ŁÓŚ  czyli VOLVO XC 70. A6 z 3.0Tdi to może być studnia bez dna. Generalnie auta po 2014r zacierały się na potęgę jest masa info na YT o tym, niektóre nie dojechały 100tys km.  Z kolei starsze samochody będą miały kosmiczne przebiegi a co za tym idzie drogie naprawy (rozrząd, DPF, skrzynia automatyczna, zawieszenie pneumatyczne, wycieki z silnika). To są fajne auta jak są nowe, wziąć w leasing na 3-4 lata i oddać.

Offline Stan

• Ekspert
  • Reputacja: 209
  • Ulubione metody: bolonka
« Odpowiedź #744 dnia: 26.02.2025, 19:46 »
Może Subaru Legacy ? Powinien spełnić Twoje oczekiwania. Jak używane, to najlepiej celować w rocznik 2006- 2007, bo najbardziej niezawodne.

Taki np. https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/subaru-legacy-subaru-legacy-ID6H7Cgs.html

Offline plompek

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 20
« Odpowiedź #745 dnia: 26.02.2025, 21:13 »
Jak Duster jest za krótki jak u siebie w Pajero trójce trzydrzwiowej wersji wkładam dupny pokrowiec matrixa co ma prawie 2metry. A u mnie jak mam tylną kanape rozłożoną to bagażnika zostaje tyle co w seicento :P
Duster to naprawde dobry wybór i tani w eksploatacji

Offline pknr1

« Odpowiedź #746 dnia: 26.02.2025, 21:21 »
Jak jadę na zawody to pakuje do samochodu dwa pokrowce po dwa metry, dwa wiadra i kocioł, torby z osprzętem, kosz i inne pierdoły typu sita, pojemnik termiczny robale. Do takiej zabawy naprawdę przydaje się sporo miejsca. Lepiej jak jest niż ma go braknąć i później upychać to na siłę tak jak to robię teraz.

Offline ma1234

• Reputacja: 49
« Odpowiedź #747 dnia: 26.02.2025, 21:24 »
Jak nie Duster to z tanich samochodów możesz pomyśleć o skodzie Roomster scout.
Kiedyś widziałem faceta, który takim Roomsterem przyjechał na ryby. Do środka wszedł mu spokojnie kosz, pokrowiec na wędki, jakiś fotel i inny wędkarski szpej.
Bardzo pakowny samochód i tanie części.
Jest jeszcze skoda Yeti.

Offline pknr1

« Odpowiedź #748 dnia: 26.02.2025, 21:31 »
Obecnie najbardziej wpadło mi w oko te Subaru z propozycji Stana. Dzięki wszystkim za wszelkie propozycje i aktywność w wątku. Autko i tak wymienie może dopiero pod koniec tego roku a póki co to będę jeździł tym co mam więc do tego czasu wszystko może się zmienić :beer:

Offline carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 342
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
« Odpowiedź #749 dnia: 26.02.2025, 21:32 »
Jest jeszcze skoda Yeti.
No jest, ale co do niej zmieści??? ??? Jak potrzeba dużo miejsca i prześwitu, to paradoksalnie...jakiś bus, a jak do tego komfort to w ciekawej wersji osobowej i będzie super, np trafic, czy vivaro w longu. Osobówka jaka by nie była, będzie kiepska do ładowania gratów do środka w dużej ilości i częstotliwości. A jak napędy być puszą to hilux czy coś tego pokroju, ewentualnie duży suv typu ford explorer, którym fajnie się podróżuje w trasie, radzi sobie w terenie i długości w przedziale kabinowym ma dużo.