Autor Wątek: Piłka nożna - mecze reprezentacji Polski i polska liga  (Przeczytany 235767 razy)

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 321
  • Ulubione metody: bat i feeder
Odp: Piłka nożna - mecze reprezentacji Polski i polska liga
« Odpowiedź #1350 dnia: 26.06.2024, 14:39 »
Luk , kto dobrze zagrał z Francją ? Te 2 akcje w 1 połowie i kilka minut po wyrównaniu nazywasz dobrą grą Polaków ?
To Francja stworzyła kilkanaście akcji i tylko dla tego ze człowiek w masce na siłe chciał strzelić a nie podac do lepiej ustawionego zawodnika plus mega mecz Naszego bramkarza, zakończyło się mega szczęśliwym remisem.
Tu trzeba zacząc budowac druzynę od podstaw, pozostawiając: Zielińskiego, Zalewskiego, Urbańskiego, Modera + Lewandowskiego jako mentora i na końcówki spotkań. Oczywiście z Bramkarzami których mamy bardzo dobrych, trzeba wprowadzac młodych aby za 2 lata cieszyć się na MŚ.
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline paparoach

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 62
« Odpowiedź #1351 dnia: 26.06.2024, 14:54 »

Po raz kolejny to Euro dla naszych grajków zakończyło się totalną klapą. Na pocieszenie fakt, że nasi piłkarze strzelili w fazie grupowej więcej goli niż reprezentanci Francji oraz bardzo perspektywiczny, pozytywny występ - w przyszłości dla naszej kadry - Urbańskiego.
 Nasz bramkarz zawodnikiem meczu. Ok, gratuluję mu tego! Dzięki jego obronom nie doszło do pogromu naszych grajków przez przeciętnie w tym dniu grającą ekipę Francji.  O czym to świadczy...???
 Po meczowe zadowolenie i uśmiechy naszych grajków mówią dla mnie wszystko... Nic się nie stało... Odpadliśmy ale zagraliśmy dobry mecz na pożegnanie z turniejem... Tylko gdyby nasi przeciwnicy wykorzystali dwie sytuacje więcej zamieniając je na gole to narracja po meczu nie była by już taka dobra. Nie widziałem po ich minach smutku, przykrości z powodu poniesionej - turniejowej - porażki... Zagrali dobry mecz  tylko z której strony ten mecz był dobry pytam...  Krótkie okresy lepszej gry i to głównie w ofensywie to za mało. To świadczy o słabości polskich piłkarzy.
 Z tymi grajkami, z tym materiałem piłkarskim, który posiada Probierz nie zbuduje silnej kadry, która jeżeli awansuje na wielką imprezę to będzie chciała grała o coś więcej niż tylko wyjście z grupy, chociaż tego mu życzę i to bez znaczenia czy go lubię czy nie czy podobają mi się jego decyzje personalne. Przyjdzie kiedyś czas na ocenę trenera.
Po raz kolejny się z tobą nie zgodzę . Probierz został selekcjonerem po kadencji Santosa , w momencie największego zjazdu kadry w tym stuleciu. Pozbierał nas z podłogi . Przypominam że rok temu przegraliśmy z Mołdawią w ważnym meczu eliminacji. Dziś kończymy turniej moim zdaniem , jednak z podniesionom głową.
Czy to znaczy że Probierz zrobił wszystko jak należy? Oczywiście że nie . Sam się wepchnął w tarapaty , w awans przez baraże i taka grupę na euro przez to że nie umiał wygrać z Mołdawią i Czechami w Warszawiwie. Sam sobie zapewne zaplanował sparingi tydzień przed arcywaznymi meczami grupowymi , gdzie mu porozbijano drużynę . Sam sie podpalił w meczu z Austrią , gdzie najpierw błędnie zestawił skład , formacje , a potem wydało mu się że może dobić Austriaków i wprowadził zmiany które nas rozłożyły .
Mimo wszystko zobacz jak niewiele brakło . Nie przegraliśmy z Holandią z kretesem , z Austria też byliśmy do pewnego momentu w grze . To nie wyglądało tak jak mecz. Argentyną na MŚ gdzie do końca życia będę miał w pamięci obrazek Messiego przy linii który pyta ile bramek może jeszcze zaaplikować Polakom żeby ich nie wyrzucić z turnieju i nie promować Meksyku.
Mierzi mnie to narzekanie i atmosfera że wszystko jest do doopy .
Powiedz mi w kontekście tego co widziałeś , jakie znaczenie ma słaba liga , wszędzie wpychajacy swój haczykowaty nos Boniek , pijany prezes , nieudolne szkolenie i milion rzeczy które ludzie podnoszą .
To jest turniej , jest masa zmiennych ważniejszych od tych powyżej .Co z tego że Francja ma lepszych piłkarzy skoro musi zagrać z nami o 18 , w upale , w godzinach gdzie Mbappe najczęściej śpi po obiedzie w oczekiwaniu na wieczorny trening czy mecz ?
Co z tego że Niemcy są super ,jak może się zdarzyć że jakiś sędzia akurat nie będzie miał dnia ...zmyślam tu .
Co z tego że Chorwacja jak będą kartki , kontuzje itd itp .
Mamy drużynę jaką mamy . Innej na razie nie mamy . Mamy trenera jakiego mamy . Jak pokazały te 3 mecze nie dzieli nas od nich Bóg wie ile . Tylko nie wolno już robić błędów .
Przed nami LN a potem wiosna 25 eliminacje MŚ. Dla Probierza kończy się czas gdzie niczego nie musi .
Musi utrzymać się w w LN , co nie jest wyzwaniem nieosiągalnym .
Szkocja, najsłabsza drużyna tych mistrzostw , Chorwacja ,nie jest już tak groźna jak kilka lat temu i jedyny zespół poza zasięgiem Portugalia .
Potem musi wywalczyć awans na MŚ. Będzie trudno bo spada nam ranking i jesteśmy z coraz dalszego koszyka losowani.
Prawdopodobnie trafimy na 1 zespół pokroju Anglii, Francji .
To jednak już nie moja wina. Sami piłkarze i trenerzy nawarzyli piwa i muszą je wypić .

Offline robson

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • przystawka, bolonka, trotting
« Odpowiedź #1352 dnia: 26.06.2024, 20:45 »
Myślicie, że mamy młodych, którzy za 2 lata będą mocni? Ja bym raczej stawiał na 4-6 lat. Rosiak, Faberski, może paru z ekipy U17 Włodarskiego, która miała nie tak dawno niezłe momenty. Może jeszcze ktoś ze szkolonych od małego za granicą się trafi.
Najpierw przekonamy wszystkich, że powinni mieć własne poglądy, a potem je im damy.

Offline Enzo

• Ekspert
« Odpowiedź #1353 dnia: 26.06.2024, 23:06 »
Po meczu Gruzji( 74 druzyna rankigu Fifa ), uważam że Polska reprezentacja to powinna ten mecz obejrzeć min 10 razy aby zobaczyć jak zostawia się serducho na boisku, jak zaangazowaniem i duchem walki mozna wygrywac z każdym. :thumbup: :bravo:

Offline Opos

• Ekspert
  • Reputacja: 179
  • Uśmiechaj się w każdy dzień :)
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #1354 dnia: 27.06.2024, 07:58 »
Po meczu Gruzji( 74 druzyna rankigu Fifa ), uważam że Polska reprezentacja to powinna ten mecz obejrzeć min 10 razy aby zobaczyć jak zostawia się serducho na boisku, jak zaangazowaniem i duchem walki mozna wygrywac z każdym. :thumbup: :bravo:
A wziąłeś pod uwagę jak długo Sagnol pracuje z tą drużyna ? My praktycznie co roku zmieniamy trenera jesteśmy najbardziej popieprzoną drużyną w Europie pod tym względem w ostatniej dekadzie. Nawet Rumuni potrafili wyjść z kryzysu który ogarnął ich związek i trawił od wewnątrz. Stabilizacja to też ważny aspekt więc jak mamy sie patrzeć na kogoś to w szerszym aspekcie.

Eliminacje do MŚ w katarze.... no roznieśli grupę tak ekipę w rok im trener zbudował !

Rafał
Sandacz 52 cm
Jesiotr 115 cm
Karp 75 cm
Leszcz 59 cm
Lin 40 cm
Karaś 43

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #1355 dnia: 27.06.2024, 08:02 »
Mój żartobliwy komentarz zniknął, a pojawił się wpis Luka ...

Luk, kiedy ty dorośniesz chłopie ?

Tego typu 'żarty' jeżeli łamią regulamin to będą znikać. Sam dorośnij :)
Lucjan

Offline robson

• Ekspert
« Odpowiedź #1356 dnia: 27.06.2024, 08:19 »
Grali z rezerwami Portugalii - ze składem, który pewnie nigdy dotąd nie grał razem na boisku i nie walczył o żadną stawkę. Plus Ronaldo, który pograł połówkę licząc, że pyknie bramkę i pobije któryś tam kolejny rekord. Tak że oczywiście brawa za ambicję i dobry wynik, ale to wygląda na efekt szczęśliwego układu. Zobaczymy jak zagrają z Hiszpanią. W eliminacjach się spotkali i bilans bramkowy dwumeczu to 10:2 dla Hiszpanów.
Najpierw przekonamy wszystkich, że powinni mieć własne poglądy, a potem je im damy.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #1357 dnia: 27.06.2024, 08:19 »
Dlaczego tak nie wierzysz w Buksę czy Piątka ? Dlaczego musi grać człowiek który na następnej dużej imprezie będzie tuż przed czterdziestką skoro nie ma żadnych merytorycznych przesłanek że będzie lepszy od zawodników młodszych.?
Kompletnie nie rozumiem tego typu myślenia .

Ja nie jestem za opieraniem drużyny na Lewym, chciałem tylko pokazać, że opcja Lewy i Świderski miała sens, i zdało to egzamin z Francją. Dlatego ataki na Probierza za tę zmianę w meczu z Austrią są w dużej mierze niezasadne. Bo łatwo po meczu tak krytykować. Jednak Buksa z Piątkiem nie są zgrani, i Pistolero ogólnie nie zachwyca jakością podań, odbiorem. Dlatego rzucenie świeżych sił aby postawić wszystko na jedną szalę miało jakiś sens. A że nie wyszło to co innego. Nie uważam, że Buksa z Piątkiem dawali by z siebie jeszcze więcej, bo przecież swoje pobiegali, zmęczenie dawało znać o sobie.

Co się zaś tyczy taktyki, to mecz Gruzji był przykładem, że można taktycznie ładnie ustawić drużynę, i pięknie się to ogląda. I w tę strponę powinniśmy zmierzać właśnie. Jak pisał jeden z forumowiczów, potrzeba nam stabilizacji, pracy selekcjonera nad kadrą. A tu widać, że ma on koncepcje i mu to wychodzi, nie jak było z Brzęczkiem, Michniewiczem czy Santosem. W takim UK Angole są mega wkurzeni na Southgate'a, że tak kiepsko wypadają. Zawodnikom się obrywa, zwłaszcza Kane ma przesrane, ale główne odium winy jest na ramionach selekcjonera. Mając taki potencjał nie ustawia dobrze drużyny, taktycznie daje ciała. I tak, to on ponosi winę, bo to on ustala strategię, skład. Mając takich piłkarzy, których cena oscyluje pomiędzy 50 a 100 mln funtów, robią strasznie mało. Taktycznie wyglądają po prostu słabo. Plusem jest to, że można to jeszcze zmienić. U nas nie ma takich zawodników, budować trzeba praktycznie od zera. Wypłynął Urbański, Zalewski, może więc trzeba szukać dalej, taki Cash może powinien być jednym z filarów obrony i pomocy? Niech Probierz działa, wg mnie facet wie co robi, widać to, że jest inny niż taki Michniewicz, Brzęczka zaś przerasta wielokrotnie. Oby nie były to pozory :)

Lucjan

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #1358 dnia: 27.06.2024, 08:29 »
Luk , kto dobrze zagrał z Francją ? Te 2 akcje w 1 połowie i kilka minut po wyrównaniu nazywasz dobrą grą Polaków ?
To Francja stworzyła kilkanaście akcji i tylko dla tego ze człowiek w masce na siłe chciał strzelić a nie podac do lepiej ustawionego zawodnika plus mega mecz Naszego bramkarza, zakończyło się mega szczęśliwym remisem.
Tu trzeba zacząc budowac druzynę od podstaw, pozostawiając: Zielińskiego, Zalewskiego, Urbańskiego, Modera + Lewandowskiego jako mentora i na końcówki spotkań. Oczywiście z Bramkarzami których mamy bardzo dobrych, trzeba wprowadzac młodych aby za 2 lata cieszyć się na MŚ.

Dobrze zagrał zespół, bo zremisował z wicemistrzami świata :) I nie był to żaden fuks, po prostu oni przeważali, ale nie potrafili tego zamknąć. I nie był to mecz do jednej bramki wcale, gdzie trafiło się ślepej kurze ziarno. Francuzi ogólnie mają problem ze strzelaniem bramek na tym turnieju, póki co to ich znak firmowy. Dostali karnego, my też.

A czy trzeba budować drużynę od podstaw? Wg mnie nie. Co by nie mówić dzięki tej imprezie i wygranym barażom Probierz mógł pracować z kadrą, wiele rzeczy przetestował, uzyskał sporo informacji. Kilku zawodników odejdzie, kilku powróci (wg mnie Cash powinien grać, nie powołanie go było błędem). I tak, nie stać nas na selekcjonera geniusza, który dokonywać będzie cudów i nie beðzie się uczył na błędach lub popełniał ich mało. Więc przebudowa już ma miejsce, tu Probierz już zaczął pracę i to kilka miesięcy temu :)

Dodam też, że jeżeli Gruzini potrafią powalić Portugalię a Słoweńcy zatrzymują Angoli, to można się postawić silniejszym od siebie. I decydujące jest ustawienie, taktyka, nie samo 'zostawianie serducha na boisku', na które w Polsce zwala się winę przede wszystkim. Teraz widać, że coś zaczyna działać, coś się wykluwa. Nie jak za Brzęczka, gdzie byliśmy jak ślepcy we mgle, bo gość dopiero stawia pierwsze kroki w trenerskiej pracy.
Lucjan

Offline tench

• Ekspert
  • Kto czegoś CHCE szuka sposobów...aby to osiągnąć😉
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #1359 dnia: 27.06.2024, 13:59 »
 Moja wcześniejsza krytyka ale bardziej nazwałbym to niezadowoleniem z powodu słabej gry, kolejnej nieudanej piłkarskiej imprezy naszej piłkarskiej kadry nie wzięło się znikąd.
 Ja rozumiem i szanuję osoby, które myślą inaczej niż ja. Chwała tym, którzy podchodzą do tematu przyszłości naszej kadry optymistyczniej ode mnie. Ja naszą drużynę narodową obserwuję od Mistrzostw Świata w Meksyku 1986 - były to pierwsza tak duża impreza, która, była dla mnie wyjątkowa i mocno utkwiła mi w pamięci ale bardziej z powodu Maradony niż sukcesu naszej ekipy ::)
 Po tylu latach posuchy, braków sukcesów w polskiej piłce nożnej reprezentacyjnej jak klubowej jestem już nieźle zdegustowany.
 We wczorajszym meczu Gruzini pokazali tak ogromną wolę walki, ambicję, piłkarską złość, że było mi trudno uwierzyć w końcowy wynik na długo po tym meczu. Piłkarsko są słabsi od Portugali ale potrafili się zebrać do kupy i pokazać, że nie pękają przed tak dobrym rywalem.  Wcześniej ktoś pisał, że mieli szczęście, że to, że tamto... W piłce tak już jest, że nieszczęście meczowe jednych jest szczęściem meczowym drugich...
W każdym razie rozegrali dobre spotkanie w defensywie i dobrze też wyglądali w kontratakach. Ten styl gry im służy mając taki potencjał piłkarski. Nie mogę w tym momencie nie wspomnieć o bardzo dobrych zawodach, które rozegrała ich największa gwiazda co bacznie miało wpływ na zwycięstwo. Jestem ciekawy na ile są w stanie powtórzyć swoją dobrą organizację gry w meczu z Hiszpanami?
W ogóle to uważam Gruzinów za największych wygranych tego turnieju zaraz po zwycięzcach finałowego meczu.

A co do zmieniania trenerów w kadrze jak rękawiczek to jestem temu procederowi przeciwny. Nie uznaję takich posunięć. Nie poszło cos jednemu to trzeba go zmienić zaraz bo jest do niczego. I szybko zatrudnić kolejnego dobrodzieja, ratownika i wybawcę. To droga na skróty czyli droga do nie osiągnięcia choć małego ale sukcesu. Wszyscy, którzy mają bezpośredni wpływ na takie zmiany chcieliby natychmiastowych super wyników od selekcjonera. A tak się nie da - jak widać w naszym przypadku. Do zbudowania solidnej kadry potrzeba dłuższego czasu. Ile? Nie wiem. Budowanie silnej reprezentacji to proces. Proces to ewolucja a nie rewolucja. A każda ewolucja odbywa się w czasie. Tak samo selekcjonerowi trzeba zaufać, dać mu trochę więcej czasu do próby zbudowania silnej kadry. Ale proszę pamiętać, że i tak nie ma gwarancji czy coś z tego będzie. Dlaczego by nie spróbować takiego rozwiązania. Tylko ja o tym nie decyduję.

C'est la Vie

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #1360 dnia: 29.06.2024, 09:24 »

A co do zmieniania trenerów w kadrze jak rękawiczek to jestem temu procederowi przeciwny. Nie uznaję takich posunięć. Nie poszło cos jednemu to trzeba go zmienić zaraz bo jest do niczego. I szybko zatrudnić kolejnego dobrodzieja, ratownika i wybawcę. To droga na skróty czyli droga do nie osiągnięcia choć małego ale sukcesu. Wszyscy, którzy mają bezpośredni wpływ na takie zmiany chcieliby natychmiastowych super wyników od selekcjonera. A tak się nie da - jak widać w naszym przypadku. Do zbudowania solidnej kadry potrzeba dłuższego czasu. Ile? Nie wiem. Budowanie silnej reprezentacji to proces. Proces to ewolucja a nie rewolucja. A każda ewolucja odbywa się w czasie. Tak samo selekcjonerowi trzeba zaufać, dać mu trochę więcej czasu do próby zbudowania silnej kadry. Ale proszę pamiętać, że i tak nie ma gwarancji czy coś z tego będzie. Dlaczego by nie spróbować takiego rozwiązania. Tylko ja o tym nie decyduję.

Ogólnie zgadzam się z tym co piszesz, za wyjątkiem tego, że takiego Brzęczka trzeba było usunąć, bo gość jest po prostu słaby w te klocki. Tu zawinił sam BOniek i PZPN, bo powierzono kadrę komuś bez warsztatu. I jeżeli nawet był wynik, ale po takiej grze, że bolały wszystkie zęby, to wiadomo było, że tam dużo do powiedzenia miało szczęście raczej. A oto jak sam Boniek tłumaczył zatrudnienie go:

Jurek ma wszystkie cechy, które powinien mieć selekcjoner - zapewnia prezes polskiej federacji piłkarskiej. Dodaje, że Brzęczek przekonał do siebie PZPN swoim doświadczeniem z gry dla reprezentacji, charakterem oraz... „ogniem w oczach” i chęcią do pracy.

Tutaj mamy do czynienia z postępowaniem PZPN, które powinno wzburzyć na maksa. Po prostu wybrali kogoś nie sprawdzonego (ale miał ogień w oczach, OMG) jakby Polacy byli tak już dobrzy, że byle kto by ich poprowadził do sukcesu. A tu mieliśmy klapę. Tutaj więc należało odebrać mu reprezentację, bo pozostawienie go było jak stawianie w wyścigach na kulawego konia.
Lucjan

Offline robson

• Ekspert
« Odpowiedź #1361 dnia: 29.06.2024, 20:11 »
Tymczasem bardzo fajnie się ogląda Szwajcarów, mimo że nie jest to drużyna nie wiadomo jakich gwiazd. Świetna organizacja gry, wychodzenie na pozycję, technika użytkowa, pressing kiedy trzeba, ruch w ataku. Włosi bezradni, chyba jeden celny strzał w całym meczu, w dodatku niegroźny. W pierwszej części mieli często kłopot z wyjściem ze swojej połowy. No i jak się to wszystko zmienia: na poprzednich ME Włosi byli dominatorami, a teraz to zupełnie inna drużyna. Już w grupie mieli furę szczęścia z Chorwacją i widać, że do czołówki im daleko.

Offline paparoach

• Zaawansowany użytkownik
« Odpowiedź #1362 dnia: 11.07.2024, 09:49 »
Panie Luk, jak tam nastroje na wyspach , czy kibice i mendia już przeprosili piłkarzy i trenera ?
Pamiętasz jak pisałem kilkanaście dni temu że Anglia przyjeżdża na euro żeby pograć przez miesiąc , traktują więc mecze grupowe jako etap przygotowań do prawdziwego turnieju .
Dla nich i jeszcze kilku innych drużyn turniej zaczyna się od fazy pucharowej .
Chciałbym też zwrócić uwagę na bardzo dobrą " formę " samego selekcjonera Anglii , pana Garetha Southgate. Jak dla mnie top 3 turnieju , a kto wie czy nie numer 1 .

Offline robson

• Ekspert
« Odpowiedź #1363 dnia: 11.07.2024, 10:40 »
Nie wiem jaka tu zasługa Southgate'a. Anglicy mają największe bogactwo, jeśli chodzi o piłkarzy ofensywnych, ale bardzo oszczędnie wykorzystywane. Skoro taki Watkins wchodzi dopiero na ostatnie minuty półfinału i tak debiutuje w turnieju...
Ten turniej dobrze wygląda dopiero od półfinałów - w końcu pojawiła się jakość i emocje.

Offline Enzo

• Ekspert
« Odpowiedź #1364 dnia: 11.07.2024, 11:56 »
Statystyki nie kłamią :D 8) 1,2 mld euro jest w finale a że wcześniejsze mecze były nijakie ,kogo to obchodzi, liczy sie wynik
A finał zapowiada się pięknie i statystyki mówią że Hiszpania wygra :)