Autor Wątek: Jaka wędka do metody z sygnalizacją elektroniczną?  (Przeczytany 7353 razy)

Offline Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 415
Odp: Jaka wędka do metody z sygnalizacją elektroniczną?
« Odpowiedź #45 dnia: 11.08.2021, 10:24 »
Oglądałem tego Koruma Neoteric. Napewno się sprawdzi pod alarmy, kwestia tylko która wersję wybrać. Napisz do Drapieżnika to może coś doradzą. Ewentualnie kupić dwie różne wersje i porównać.

Offline wojtek19834

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #46 dnia: 11.08.2021, 12:18 »
Dzięki Koledzy za informację. Napiszę jeszcze do Drapieżnika i zapytam o tego Neoteric, co nim sądzą i jakie różnice między nimi.
A w kwestii kołowrotka podpowiecie?

Offline fishunter1990

• Ekspert
  • Reputacja: 905
  • Przystawka i Laying-on Gruntówka z alarmem
« Odpowiedź #47 dnia: 11.08.2021, 12:50 »
Jeśli łowisko jest łatwe technicznie (brak zaczepów, zarośnięty brzeg, zwisające gałęzie) to brzanówki 1,75-2lb powinny starczyć. W przeciwnym przypadku polecałbym nawet 2,5lb. Kumpel ostatnio męczył się z 10min z amurkiem ok.4kg wariującym w zielsku (kij 2,25lb) i stwierdził, że trza mocniejszego kijka. Kołowrotek rozmiaru 4000 (wg starej numeracji - ok.400g) do lżejszej wersji i 5000 do wersji cięższej.
Wolę łowić niż łapać...🎣🍺😉

Offline lm

• Ekspert
  • Reputacja: 38
« Odpowiedź #48 dnia: 12.08.2021, 16:29 »
Cześć, miałem w rękach barbele i neoteric, wg mnie dość sztywne kije - ale ja lubię skrajną finezję.
Przez jakiś czas łowiłem karpie NINJA X-CARP 2.0lb i to dość fajnie się gieło.

Długo biłem się z myślami, czy spróbować łowienia karpii/amurów na feedery, i od kiedy miałem taką okazję na Acolyte Plus, świat się zmienił.
Nie mam żadnego dyskomfortu z tym, że szczytówka jest miękka (przy braniach amurów/karpii/jesiotrów).

Oddaje honor aco+ 11', pierwotnie sądziłem że te kije są zbyt małej mocy, i bedzie brak kontroli nad rybą.
Wczoraj wjechał szary Jesiotr 10kg, który zdewastował moje przedramie, i feedera giął po ziemie, wszystko grało i tylko pierwsze dwa odjazdy były nie do zatrzymania - ale fan kosmiczny przy tej pracy wędki.

L.M

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #49 dnia: 12.08.2021, 19:33 »
Sorry ale porównanie Acolyte do Koruma barbela to jakieś jaja ,witka na liny i karpie do 5kg raczej pod alarmy się nie nada ,miałem nie raz Acolyte 10ft 11ft  w łapach ten kij nie ma nic wspólnego z łowieniem dużych ryb ,nawet opisy na blankach dobrze o tym mówią ,a może tylko ja je zauważyłem ;)

Offline lm

• Ekspert
« Odpowiedź #50 dnia: 12.08.2021, 20:08 »
Sorry ale porównanie Acolyte do Koruma barbela to jakieś jaja ,witka na liny i karpie do 5kg raczej pod alarmy się nie nada ,miałem nie raz Acolyte 10ft 11ft  w łapach ten kij nie ma nic wspólnego z łowieniem dużych ryb ,nawet opisy na blankach dobrze o tym mówią ,a może tylko ja je zauważyłem ;)

Tomek, łowienie łowieniu nie jest równe.
Zgodze się że aco to nie jest siłowa wyciągarka ryb, ale ja tak nie łowię.
Nie jestem też zwolennikiem sprzętu który wyrywa rybie pysk.

Chyba dobrze zbalansować sprzęt w taki sposób, by hol trwał względnie sprawnie ale bez łamania ości ;)
Aco+ w opisie ma połów karpii i ryby do 10kg ostatnio łowi mi się przyjemnie ;).
LM

Offline tomasz 38

• Ekspert
« Odpowiedź #51 dnia: 12.08.2021, 20:19 »
Jak ktoś pyta o kija pod alarmy ,to raczej nie polęcę mu feedera ,mam Korumy Barbele i te patyki są stworzone pod takie łowienie ,to kompromis między karpiówką a feederem ,z dużym plusem dla Koruma kijki ważą 230gr i są świetnie wykonane ;),łowię nimi ciężką metodą a także zestawami karpiowymi z materiałami pva ,Acolyte to kije nie do takiego łowienia to inna bajka  ;)

Offline lm

• Ekspert
« Odpowiedź #52 dnia: 12.08.2021, 20:32 »
Jak ktoś pyta o kija pod alarmy ,to raczej nie polęcę mu feedera ,mam Korumy Barbele i te patyki są stworzone pod takie łowienie ,to kompromis między karpiówką a feederem ,z dużym plusem dla Koruma kijki ważą 230gr i są świetnie wykonane ;),łowię nimi ciężką metodą a także zestawami karpiowymi z materiałami pva ,Acolyte to kije nie do takiego łowienia to inna bajka  ;)

Normatywnie masz 100% racji ;)
LM

Offline Lukas 78

• Ekspert
  • Reputacja: 111
« Odpowiedź #53 dnia: 12.08.2021, 20:58 »
Popieram , zostawic feedery w s pokoju , nie do tego one sa.

Pozdrawiam Łukasz

Offline wojtek19834

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #54 dnia: 12.08.2021, 22:17 »
Dzięki Panowie za rzeczowe info. W Drapieżniku powiedziano mi że Neoteric jest trochę szybszą wędka od Barbel, Barbel ma szczytówkę subtelniejszą która pokazuje brania. Chyba zdecyduję się na Neoteric 1,75lb.

Offline xjakub

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 15
  • Ulubione metody: bat
« Odpowiedź #55 dnia: 16.08.2021, 20:28 »
Hej,

Polecicie mi kij jak wyżej  ale w 3 składzie do kwoty max 300 zł ?

Offline tomasz 38

• Ekspert
« Odpowiedź #56 dnia: 16.08.2021, 20:39 »
Korum barbel,opportunist i neoteric to tylko dwu składy ,podobnie jak Fox eos barbel i Prologic MP Detek Twin Tip ;)

Offline xjakub

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 15
  • Ulubione metody: bat
« Odpowiedź #57 dnia: 16.08.2021, 20:42 »
Wiem, przejrzałem i stąd pytanie ;)