Autor Wątek: Pomoc w doborze wędki na rzekę Warta  (Przeczytany 14995 razy)

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1272
  • Ulubione metody: trotting
Odp: Pomoc w doborze wędki na rzekę Warta
« Odpowiedź #60 dnia: 23.12.2020, 12:53 »
Miał to ktoś w rękach?;-) Drennan Acolyte Distance Feeder 13ft

Używam od dwóch sezonów w roli średnio-ciężkiego feedera rzecznego z żyłką główną 0.22 - 0.24 mm i koszyczkami w granicach około 70 g. Wędka bardzo przyjemnie pracuje podczas holu, jest elegancka i zgrabna (smukły blank), ale nie przekraczałbym granicy 100 g całkowitego obciążenia (koszyk + zanęta). Zbliżony cenowo kijek rzeczny o nieco większej mocy, fajnej pracy i ciekawym wyglądzie to MAP Parabolix SUV Distance Feeder 12'9".

Jeżeli chodzi o koszyczki, Guru są niezłe, ale częściej sięgam po metalowo-kolczaste wynalazki tego rodzaju (np. firmy AS lub Feeder Pro):

Offline lm

• Ekspert
  • Reputacja: 38
« Odpowiedź #61 dnia: 23.12.2020, 14:41 »
Tak źle chyba nie jest. Na zdjęciach widać trochę zatoczek, wyrw w brzegach, nawet bez klasycznych ostróg muszą być jakieś wsteczne nurty, nie ma siły ;) Na ten zakręt przy Łęgach waliłbym w ciemno z przystawką spławikową.

Na szybko wyskoczyłem na łuk Warty, o którym wspomniałeś. Faktycznie jest tam kilka zatoczek, wstecznych prądów...
Załączam kilka wizualizacji,

# filmiki
http://lukasz.murka.net/warta/

# fotki

Offline lm

• Ekspert
« Odpowiedź #62 dnia: 23.12.2020, 14:44 »
Na wszelki wypadek nie zabieraj ze sobą przynęt ani haków czy przyponów, bo SSR może się doczepić. I pamiętaj o łuku :) Im cięższy koszyk tym więcej trzeba wypuścić żyłki. Możesz sobie przy okazji zbadać dno. Na zimę ryba kieruje się do zimowisk, jednak kleń czy brzana będą siedzieć w dołkach. W ten sposób można znaleźć potencjalne miejsce, które da nam wyniki od jesieni do wiosny :)

Tak zrobię ;-).

Offline Brzanoholik Sandomierski

• Ekspert
  • Reputacja: 197
« Odpowiedź #63 dnia: 23.12.2020, 14:57 »
Na szybko wyskoczyłem na łuk Warty, o którym wspomniałeś. Faktycznie jest tam kilka zatoczek, wstecznych prądów...

No panie... :thumbup: pod przystawkę albo lekki feederek jak znalazł 8) Szczególnie ten obsypany brzeg nęci. Tam może być mały głęboczek a w tym głęboczku duża ryba :) Co do głównego nurtu (przy takim poziomie rzeki) to na oko koszyk 60~80g w tych miejscach w zupełności wystarczy jeśli będziesz zarzucał pod kątem w dół rzeki. No ale i tak to trzeba sprawdzić eksperymentalnie.
I need a Barbel !!!
I'm holding out for a barbel 'till the end of the night.
She's gotta be strong and she's gotta be fast
and she's gotta be fresh from the fight.

Offline lm

• Ekspert
« Odpowiedź #64 dnia: 23.12.2020, 15:00 »
No panie... :thumbup: pod przystawkę albo lekki feederek jak znalazł 8) Szczególnie ten obsypany brzeg nęci. Tam może być mały głęboczek a w tym głęboczku duża ryba :) Co do głównego nurtu (przy takim poziomie rzeki) to na oko koszyk 60~80g w tych miejscach w zupełności wystarczy jeśli będziesz zarzucał pod kątem w dół rzeki. No ale i tak to trzeba sprawdzić eksperymentalnie.

Który film lub foto masz na myśli?;-)

Offline Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 414
« Odpowiedź #65 dnia: 23.12.2020, 15:08 »

Wiesz jaki jest uciąg na Warcie? Teraz jest wysoki stan wody, wątpię żebyś w nurcie utrzymał jakikolwiek koszyk...

Offline Brzanoholik Sandomierski

• Ekspert
  • Reputacja: 197
« Odpowiedź #66 dnia: 23.12.2020, 15:20 »
[Wiesz jaki jest uciąg na Warcie? Teraz jest wysoki stan wody, wątpię żebyś w nurcie utrzymał jakikolwiek koszyk...

Możliwe. Dlatego napisałem "na oko". Bo jak dla mnie to wygląda jak spokojna nizinna rzeka. Skrzywienie wiślane :-[

Który film lub foto masz na myśli?;-)

Siódme zdjęcie. Tej zatoczki z wyższym brzegiem nie zrobił człowiek, zrobiła to rzeka. A jak rzeka wybiera materiał z brzegu to z reguły wybiera również z dna.
I need a Barbel !!!
I'm holding out for a barbel 'till the end of the night.
She's gotta be strong and she's gotta be fast
and she's gotta be fresh from the fight.

Offline Ziele

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 2
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #67 dnia: 23.12.2020, 16:12 »
Tak źle chyba nie jest. Na zdjęciach widać trochę zatoczek, wyrw w brzegach, nawet bez klasycznych ostróg muszą być jakieś wsteczne nurty, nie ma siły ;) Na ten zakręt przy Łęgach waliłbym w ciemno z przystawką spławikową.

Na wspomnianym odcinku Warty od Radzewic do Puszczykowa jest sporo główek, ale widoczne są przy niskim stanie wody bo są małe i rozmyte z reguły. Proponuję Ci częste wizyty nad wodą na letniej niżówce. Możesz sobie wtedy cykać fotki i korzystać z tej wiedzy w późniejszym czasie. Można też w wielu miejscach dojechać nad sam brzeg samochodem. Długość wędki nie jest chyba przeszkodą w łowieniu?
Długo już wędkujesz?

Offline robson

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • przystawka, bolonka, trotting
« Odpowiedź #68 dnia: 23.12.2020, 18:45 »

Ładna woda. Końmi by mnie musieli odciągać, jak bym się tam z wędką znalazł ;) I jakoś kleniowo mi wygląda.
Najpierw przekonamy wszystkich, że powinni mieć własne poglądy, a potem je im damy.

Offline lm

• Ekspert
« Odpowiedź #69 dnia: 23.12.2020, 19:43 »

Na wspomnianym odcinku Warty od Radzewic do Puszczykowa jest sporo główek, ale widoczne są przy niskim stanie wody bo są małe i rozmyte z reguły. Proponuję Ci częste wizyty nad wodą na letniej niżówce. Możesz sobie wtedy cykać fotki i korzystać z tej wiedzy w późniejszym czasie. Można też w wielu miejscach dojechać nad sam brzeg samochodem. Długość wędki nie jest chyba przeszkodą w łowieniu?
Długo już wędkujesz?

Tak właśnie zrobię, będę się przyjaźnił z tą rzeką przez cały rok...teraz mieszkam rzut beretem, więc fajną opcją będzie mieć kilka fajnych i zweryfikowanych miejscówek ;-).

Co do długości wędek, to operowanie dowolnymi wędziskami, dokładne czy dalekie zarzuty nie stanowią dla mnie problemu.
Przez kilka ładnych lat miałem okazję zawodniczyć w wędkarstwie rzutowym...tam używało się różnych wędzisk, kołowrotków i technik - oczywiście poza techniką operowania sprzętem, nie miało to nic wspólnego z wędkowaniem.

Jeżeli mowa o wędkowaniu, to praktycznie wróciłem do tematu po 25 latach przerwy (z wyłączeniem przypadkowych, wakacyjnych wypadów).

Pozdrawiam.
L.M.

Offline lm

• Ekspert
« Odpowiedź #70 dnia: 23.12.2020, 19:44 »

Ładna woda. Końmi by mnie musieli odciągać, jak bym się tam z wędką znalazł ;) I jakoś kleniowo mi wygląda.

Fakt, że okolica jest bajeczna. Łęgi Rogalińskie wyglądają przy zachodzie słońca jak plan z Władcy Pierścieni ;-).
L.M.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #71 dnia: 23.12.2020, 19:59 »
Ale piękna woda! Szok! Aż sie prosi o sesję z feederkiem, chodzoną. Śmierdzi kleniem jak kiblem w wagonie PKP  drugiej klasy :)

Im, kupuj co trzeba i pędź nad wodę. Jak zlokalizujesz stado kleni czy brzan, to możesz mieć dzień konia :)
Lucjan

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #72 dnia: 23.12.2020, 20:01 »
Piękna woda zgadzam się z Lukiem ,feederek i nad wodę ,ja bym pokusił się również o boloneczkę i spławiczek ;)

Offline lm

• Ekspert
« Odpowiedź #73 dnia: 23.12.2020, 23:07 »
Ale piękna woda! Szok! Aż sie prosi o sesję z feederkiem, chodzoną. Śmierdzi kleniem jak kiblem w wagonie PKP  drugiej klasy :)

Im, kupuj co trzeba i pędź nad wodę. Jak zlokalizujesz stado kleni czy brzan, to możesz mieć dzień konia :)

Jak tak analizuje, to zanim wykonam testy w nurcie, i zanim przyjdzie właściwa wędka, zwykle wezmę feederka, którego już mam tj ultra mini 9-10'.
Ustawię się w jakiejś zatoczce gdzie woda z wolna zakręca, założę oliwkę 10-20gr+przypon+robactwo + kilka małych kulek z ręki i zobaczę czy coś w ogóle będzie się działo (mam na myśli płotki/leszcze).

L.M.

Offline Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 414
« Odpowiedź #74 dnia: 23.12.2020, 23:22 »
Jak zlokalizujesz stado kleni czy brzan, to możesz mieć dzień konia :)
To tak trochę jakby w lotka wygrać 🙂.