Autor Wątek: Kosz wędkarski z siedziskiem do feedera  (Przeczytany 11381 razy)

Offline Berez

• Ekspert
  • Reputacja: 159
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Kosz wędkarski z siedziskiem do feedera
« Odpowiedź #15 dnia: 01.03.2021, 19:50 »
Taki Jaxon jak pokazywał kolega wyżej widziałem w Puławach na olx za 840 no negocjacji. Do tego Możesz dokupić gołe siedzisko składane, obrotnicę i zrobić za niewielkie pieniądze siedzenie obrotowe.

Mam bliźniaczego Genloga, dzisiaj używałem pierwszy raz kilka godzin. W porównaniu do siedziska którego używałem wcześniej (GGFS-01) różnica jest kolosalna, nie dość że stabilniej to i po 5 godzinach łowienia nie czułem bólu w kręgosłupie, a przez ten czas nie wstawałem.

ja używam ramienia https://sklepdrapieznik.pl/ramiona-feeder-arm-y/29593-ramie-matrix-3d-r-feeder-arm-short.html po złożeniu w niczym nie przeszkadza i nie wystaje. Podpórka jest montowana na szybkozłącze co też jest na plus.

A co powiecie o Genlog Feeder box 360?

Przekroczy Twój budżet, chociaż możesz trafić na okazję, mi się udało wyrwać za 1600 zł. Jest bardzo podobny do jaxona, różnią się delikatnie ramą. Na plus dla mnie są dodatkowe zaciski w które można dołożyć układ jezdny, np. Flagman ich nie posiada i układ jezdny montujemy zamiast tylnych nóg. Dużo nie mogę powiedzieć bo używałem tylko raz.

Jaxon też ma zaciski na układ jezdny.
- Arek -

Offline Marcinn

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 24
  • test
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 01.03.2021, 21:06 »
Na grupie fb kiedyś wywiązała się dyskusja na temat koszy. Może to trochę rozjaśnić sytuację jak ktoś stoi przed wyborem jakiej firmy kosz brać. 

Offline Azymut

• Ekspert
  • Reputacja: 578
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #17 dnia: 01.03.2021, 21:22 »
Brać tylko Winnera i wędki Winnera i przynęty Winnera! :) w końcu jak nie czuć różnicy między Winnerem a reszta świata to po co przepłacać :P Bardzo buńczuczny tekst i chciałbym zobaczyć tych topowych wędkarzy co im tak szczęki miały opaść. Żyłka petarda to też dobre podwaliny :D

Rozgości się firma na rynku to zobaczymy ile w praktyce wyjdzie prawdy z tych słów ;) choć z Winnera akurat mam takie malutkie podajniki do metody, rozmiary mikro których na żywo nie widziałem nigdzie indziej, gramatura od 10 do 30 gram i one są akurat wykonane bardzo starannie, są powtarzalne (mam ok 10 sztuk), więc jakiś mały plusik na start :) są bardzo małe, tak, że przynęta 6 mm to max jaki da się komfortowo założyć na przypon :D mają one u mnie swoje 5 minut co roku :-[

Nie mniej tej topowej żyłki od nich, ani tych topowych kijów sprawdzać nie będę :) chętnie poczytam w przyszłości opinie :)
https://www.instagram.com/match_n_feeder/

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline booohal

• Ekspert
  • Reputacja: 539
  • Krzyś
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #18 dnia: 01.03.2021, 21:29 »
Mam podobne zdanie do Azymuta.
Widziałem kilka podobnych wpisów na FB tego Pana.
Dla mnie to antyreklama.
Panowie, policzmy głosy:

Offline Marcinn

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 24
  • test
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #19 dnia: 01.03.2021, 21:36 »
No ale kosz winnera od colmica różni się tylko szata graficzna i ceną. Tak samo jak flagman inspiration to to samo co kosz caperlana.
Innych produktów danych firm nie ma co porównywać.

Offline booohal

• Ekspert
  • Reputacja: 539
  • Krzyś
« Odpowiedź #20 dnia: 01.03.2021, 22:46 »
Nikt nie mówi, że jest inaczej.
Chodzi o sposób przedstawiania tego.
Widzę, że teraz to samo będzie z winnerowymi kołowrotkami...
Panowie, policzmy głosy:

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 318
« Odpowiedź #21 dnia: 01.03.2021, 23:11 »
Nikt nie mówi, że jest inaczej.
Chodzi o sposób przedstawiania tego.
Widzę, że teraz to samo będzie z winnerowymi kołowrotkami...

Wypowiedzi ich naganiaczy/ich na grupach to tragedia. Wzór jak nie prowadzić firmy.

Offline selektor

• Ekspert
  • Reputacja: 1460
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #22 dnia: 01.03.2021, 23:37 »
Nawet wiem, którzy chińscy potentaci produkują to, o czym wspomina autor tego wpisu. Oczywiście marka, marża związana z zasobnością portfeli w danym kraju, wpływa na ostateczną cenę produktu. Jednak to jest bzdura, że cena za dany produkt zależy nie od jego jakości, tylko wyłącznie od tego ile skłonni są zapłacić wędkarze za dany produkt. Takie spłycenie tego problemu świadczy o marnej "propagandzie sukcesu" w zakresie oferowanych przez tą firmę produktów. Poza tym nie przeceniałbym też możliwości negocjacyjnych niewielkiej polskiej firmy w transakcjach B2B z chińskim potentatem. Takich klientów jak Winner to on ma na pęczki. W tym zakresie cena zależy m.in. od ilości zamawianych sztuk, no i szeregu innych drobnych czynników, niezależnych od późniejszego sprzedawcy sprzętu wędkarskiego na lokalny rynek. Nie zmienia to faktu, że dziś największym producentem są Chiny i nic tego nie zmieni w ciągu najbliższych 20 lat. Natomiast ten wpis o żyłce, to nawet nie ma sensu komentować, biorąc pod uwagę chociażby to, jak wygląda technologia produkcji dobrej żyłki i ile to kosztuje. 

Offline Azymut

• Ekspert
  • Reputacja: 578
« Odpowiedź #23 dnia: 02.03.2021, 01:50 »
Może Winner ma chody w Japonii :D
https://www.instagram.com/match_n_feeder/

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Bombay

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 02.03.2021, 12:02 »
Nawet wiem, którzy chińscy potentaci produkują to, o czym wspomina autor tego wpisu. Oczywiście marka, marża związana z zasobnością portfeli w danym kraju, wpływa na ostateczną cenę produktu. Jednak to jest bzdura, że cena za dany produkt zależy nie od jego jakości, tylko wyłącznie od tego ile skłonni są zapłacić wędkarze za dany produkt. Takie spłycenie tego problemu świadczy o marnej "propagandzie sukcesu" w zakresie oferowanych przez tą firmę produktów.

Odpowiem Ci jednym słowem a tak naprawdę nazwa "producenta" "Rive". Dlaczego ta firma się zawinęła z naszego rynku? Jeszcze 4-5 lat temu każdy chciał mieć kosz tej marki, albo chociaż platformę a jak nie to to może odległościówke.
Potem nagle się okazało że to wszystko to chińczyk, że kołowrotki po 1000zl to te same co ma traper to ofercie tylko o 80% tańsze. Rive przepadło bo mimo super jakości nikt nie chce drogiego produktu z ChRL.
Taki sam kierunek wybrała Polska firma produkująca elegancja galanterie tzn. Prochnik, który mimo wysokiej jakości produktów musiał szybko wrócić do szycia w Polsce i przeorganizować cała dystrybucje.
Z resztą obstawiam, że nawet najbardziej promowane firmy na tym forum sporo towaru mają importowanego z Chin, Bangladeszu itd.

Offline Snupson

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 3
« Odpowiedź #25 dnia: 02.03.2021, 13:26 »
Dobra Panowie bo odbiegliśmy troszkę od tematu :D
Czyli nie rozglądać się przy mojej wadze i wzroście za koszami na nogach 25,30 tak?

Offline thegamer

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 15
« Odpowiedź #26 dnia: 02.03.2021, 13:41 »
Noga fi 25 spokojnie wystarczy dla twoich gabarytów. Sam mam kosz na nogach 25 mm i jestem trochę cięższy od ciebie i nic złego się nie dzieje.

Ja miałem kosz match pro kilka lat do tyłu na nodze 25mm i wsio było ok, teraz mam oyamesa na 25mm i tez radzi sobie bardzo dobrze.

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 321
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #27 dnia: 02.03.2021, 13:45 »
Uzywałem przez kilka lat kosz mavera na nodze 25 mm a waże troszkę więcej :) i złego słowa nie powiem , póżniej miałem  sensasa też na 25 mm i wszystko było ok. Trendy współczesnego wędkarstwa przemawiają za 36 mm :) ale dobry kosz na 25  też spełni Twoje oczekiwania . 
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline fkuzi555

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 45
« Odpowiedź #28 dnia: 02.03.2021, 14:17 »
Ja przez 4 lata siedziałem na podstawowej RiVE na d25 - udało mi się pokrzywić podnóżek tak, że się nie składał. Później 6 sezonów na Colmicu Kubang też na D25 i to było nieziemsko stabilne i pancerne. Po 3 latach bez takiego sprzętu zakupiłem Jaxona, też na D25 i póki co jest nieźle, ale przymierzałem się do Matrixa na D36 i jest o wiele stabilniej. Waga oscyluje w granicach 100kg i D25 w 95% przypadków wystarczy. Na max długości nóżek może być kiepsko

Offline Snupson

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 3
« Odpowiedź #29 dnia: 03.03.2021, 07:51 »
No dobrze. Skoro mamy już odpowiedź to teraz chciałbym się dowiedzieć co w tych pieniądzach polecacie na siedzisku obrotowym ?