Autor Wątek: Drożyzna zaczyna paraliżować  (Przeczytany 22509 razy)

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Drożyzna zaczyna paraliżować
« Odpowiedź #60 dnia: 09.05.2022, 22:30 »
Nie chce mi się podstaw tłumaczyć:

https://www.google.com/search?q=inflacja+szybko%C5%9B%C4%87+obiegu+pieni%C4%85dza&sxsrf=ALiCzsY3Y725bRX_cTZ5P1cuYPdwaCzDfg%3A1652124573264&ei=nWt5YszWD4_drgSpsKbwCg&ved=0ahUKEwiMmcHSk9P3AhWProsKHSmYCa4Q4dUDCA4&uact=5&oq=inflacja+szybko%C5%9B%C4%87+obiegu+pieni%C4%85dza&gs_lcp=Cgdnd3Mtd2l6EAM6BwgjELADECc6BwgAEEcQsANKBAhBGABKBAhGGABQ_AlYxChgoixoAnABeACAAZMBiAGZCZIBBDAuMTCYAQCgAQHIAQnAAQE&sclient=gws-wiz

To dlatego, gdy w trakcie pandemii rządy drukowały pierdyliardy miliardów, inflacja bardzo wolno rosła. Bo przerażeni ludzie kisili kasę. Inflacja ruszyła, gdy zaczęli ją wydawać - gdy wzrosła prędkość obiegu pieniądza.

BUSINESS INSIDER

inflacja

Inflacja – proces ogólnego wzrostu cen w gospodarce. Skutkiem tego procesu jest spadek realnej wartości pieniądza krajowego.

Inflacja – definicja

Inflacja jest utrzymującym się przez dłuższy czas procesem wzrostu cen w gospodarce narodowej, połączonym z dużą utratą wartości pieniądza. Występuje wówczas duży wzrost podaży pieniądza i szybkości obiegu pieniądza oraz ucieczki od danej waluty do innych wartości pieniężnych i rzeczowych. Jeżeli procesom inflacyjnym towarzyszy stagnacja gospodarcza mówi się o stagflacji, natomiast w przypadku wystąpienia recesji gospodarczej o slumpflacji.

Inflacja – Rodzaje

W zależności od przyczyn wywołujących zjawiska inflacyjne wyróżnia się:

inflację popytową, w której przyczyną wzrostu cen jest nadmierny popyt w stosunku do istniejącej podaży. Nazywana jest również inflacją pieniężną ze względu na nadmierną ilość pieniądza w obiegu.inflację kosztową, w której przyczyną wzrostu cen są rosnące koszty produkcji.inflację strukturalną, której przyczyną jest niedostosowanie struktury produkcyjnej do zmieniających się potrzeb nabywców. Inflacja strukturalna ma charakter inflacji popytowo - kosztowej.

W zależności od natężenia procesów inflacyjnych rozróżnia się:

inflację pełzającą, gdy wzrost cen nie przekracza kilku procent rocznie, nie powodująca zakłóceń w przebiegu procesów gospodarczych, poddająca się kontroliinflację kroczącą, gdy wzrost cen wynosi kilkanaście procent, wywołująca określone zachowania podmiotów gospodarczych, zaczyna się wymykać spod kontroliinflację galopującą, gdy procent wzrostu cen wyraża się liczbą dwucyfrową i mogą powstawać napięcia o charakterze społeczno - gospodarczym (np. strajki), osłabienie systemów motywacyjnych, zahamowanie wzrostu gospodarczego.hiperinflacja, gdy następuje szybka (często błyskawiczna) utrata wartości pieniądza i gwałtowny wzrost cen spowodowany na ogół inflacjogennym finansowaniem przez państwo wydatków budżetowych.Inflacja – przyczynynadmierna - w porównaniu z podażą dóbr - ilość pieniądza w gospodarce,kłopoty finansowe państwa i konieczność finansowania deficytu budżetowego,nadmierny wzrost płac w gospodarce,znaczny wzrost cen surowców energetycznych np. wzrost cen ropy naftowejograniczenie podaży dóbr np. zboża z powodu nieurodzaju, ropy naftowej w związku z ograniczeniami limitów wydobycia przez OPEC,wysokie obciążenia podatkowe,nadmierna ilość monopoli w gospodarceInflacja – skutkispadek wartości niezabezpieczonych oszczędności (pieniądze w tzw. "kieszeni" oraz na nisko oprocentowanych lokatach bankowych - a'vista),brak stabilności w prowadzeniu działalności
naciski pracowników na wzrost płac,spadek wartości i zaufania do pieniądza,rozbieżność pomiędzy planowanymi a rzeczywistymi zyskami,wyższe dochody nominalne,ograniczenie produkcji,utrudnienia w rozliczaniu transakcji zagranicznych.

Sfera która poruszasz to temat szeroko opisywany.
Ale jak dlamnie czynniki powyżej to podstawa.
Maciek

Offline vckat

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 25
« Odpowiedź #61 dnia: 09.05.2022, 22:46 »
Proszę bardzo najnowsza nowość.. https://wydarzenia.interia.pl/autor/irmina-brachacz/news-15-tys-zl-za-30-minut-pracy-nik-bierze-pod-lupe-dodatki-covi,nId,6012846 Ale o czym tu mówić te sumy to drobne na waciki, osobiście znam farmaceutkę która 10 lat po skończeniu UJ ćwiczyła szprycowanie na pluszowej zabawce... zarobek farmaceutki na zajobie który tak szybko jak się zaczął i tak samo skończył to 300tys zł w 14miesięcy, w Warszewie na Gocławiu w średniej wielkości aptece w minicentrum handlowym:)

GDZIE JEST RTĘĆ! GDZIE SĄ DZIECI Z MICHAŁOWA?! PINIĘDZY NIE MA I NIE BĘDZIE! JA WAM WÓJTA NIE WYBIERAŁEM.

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 321
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #62 dnia: 09.05.2022, 23:29 »
Chyba pisałem ale powtórzę w 2021r., lekarze na Sląsku kupowali jak leci : mieszkania, domy, nieruchomości. Znajomy agent nieruchomości tylko kilku sprzedał każdemu z osobna za ponad 1 mln zł. Oczywiscie umowy na babcie, dziadków ,matki itd., sprytniejsi brali kredyty :) a mozliwe że niektórzy wygrali cos w kasynie :) :)
Zawsze mówiłem że wszelkiego rodzaje Kasty : adwokackie, lekarskie, polityczne to zło tego świata. 
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline piotr82

• Zaawansowany użytkownik
« Odpowiedź #63 dnia: 10.05.2022, 05:26 »
Podsumowując ostatnie wojenne wydarzenia na Ukrainie:
- U2 gra koncert w Kijowie
- Angelina Jolie spaceruje po Lwowie
- żona Bidena zwiedza Zakarpacie
- na Krymie ludzie się opalają

Tymczasem w Polsce... Sami wiecie co w Polsce.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #64 dnia: 10.05.2022, 06:59 »
Maciek, przestań wklejać cytaty, bo albo sam ich nie czytasz  albo nie rozumiesz, co czytasz.

Przepraszam, co Ty insynuujesz tutaj?
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline piotr82

« Odpowiedź #65 dnia: 10.05.2022, 07:41 »
Maciek, przestań wklejać cytaty, bo albo sam ich nie czytasz  albo nie rozumiesz, co czytasz.

Mamy niezły teatrzyk, wystarczy zebrać nagłówki z gazet i portali...

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #66 dnia: 10.05.2022, 07:44 »
Jak masz teatrzyk, to może pojedź sobie do Ukrainy i obejrzyj sprasowane miasta z trupami na ulicach?

Wyobraź sobie, że nie wszędzie spadają rakiety, bo to ogromny kraj. I jak ktoś Ci pokazuje, że to teatrzyk i tam się nic nie dzieje, bo o, proszę, jestem na Ukrainie i nagrywam film - nie ma wojny :facepalm: Zmień wtedy kanał.

Krwawy Michał

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #67 dnia: 10.05.2022, 07:48 »
Chyba pisałem ale powtórzę w 2021r., lekarze na Sląsku kupowali jak leci : mieszkania, domy, nieruchomości. Znajomy agent nieruchomości tylko kilku sprzedał każdemu z osobna za ponad 1 mln zł. Oczywiscie umowy na babcie, dziadków ,matki itd., sprytniejsi brali kredyty :) a mozliwe że niektórzy wygrali cos w kasynie :) :)
Zawsze mówiłem że wszelkiego rodzaje Kasty : adwokackie, lekarskie, polityczne to zło tego świata.

Ale co sugerujesz, bo pierwszse słyszę? Że lekarze zarobili tak wiele, że musieli kupować nieruchomości? Wg mnie kupno czegoś na kredyt nie było wcale takie super, bo teraz rata jest wyższe prawie o 80-90%. DO tego dzielisz lekarzy na tych mniej i bardziej sprytnych, czyli ci co wzięli chaty na kredyt to już w ogóle jest mega kasta? Czy aby na pewno?
 :o
Lucjan

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #68 dnia: 10.05.2022, 07:51 »
Trzeba było zostać lekarzem, skoro to takie fajne.
Krwawy Michał

Offline mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #69 dnia: 10.05.2022, 08:16 »

No właśnie wklejam .. abyś ty zrozumiał co sie dzieje.
Skoro nie pojmujesz postów - to może cytaty cie uświadomią.

Różnimy się tym że ty świat znasz z TV , netu - a z ekonomia masz do czynienia w sklepie jak kupujesz potrzebne ci dobra.

Ja żyje od lat z ekonomii - zawodowo się zajmuje tym tematem. I cała historia tego tematu.

Pisze od lat ...  świat ewaluuje w tematy które opisuje. Skoro to tak trudne dla ciebie - no cóż... lepiej wierzyć w program korwinistów niż w realną sytuację na rynku.

Pozdro.
Maciek

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #70 dnia: 10.05.2022, 08:25 »
Człowieku, wklejasz coś, w czym jest dokładnie napisane to, co ja powiedziałem.

Cytat z Twojego cytatu:
Inflacja jest utrzymującym się przez dłuższy czas procesem wzrostu cen w gospodarce narodowej, połączonym z dużą utratą wartości pieniądza. Występuje wówczas duży wzrost podaży pieniądza i szybkości obiegu pieniądza...

To że reszta też jest prawdą, to oczywista oczywistość. Ja na początku tej dyskusji po prostu napisałem, że inflacja zależy nie tylko od wrzucenia dużej ilości forsy na rynek, ale też od szybkości, z jaką ta forsa po rynku lata. Bo jak ludzie dostaną kupę forsy i ją kiszą pod poduszką, to ten wyrzut forsy nie ma istotnego wpływu na inflację (pozostałe wymienione przez Ciebie czynniki oczywiście mają). Ale gdy ludzie zaczynają wyrzucać kasę na rynek, wtedy jest nagły wzrost inflacji.
I po to się podnosi wtedy stopy procentowe, by ludzie zaczęli trzymać oszczędności, a nie je wydawać.
Aktualnie w Polsce mamy właśnie taki proces:
- Bank podnosi stopy procentowe, by ściągnąć forsę z rynku
- Rząd robi różne tarcze i pomoce, drukując kasę i zachęcając ludzi do wydawania. Czyli walczy z polityką naszego banku centralnego, by nie wkurzyć wyborców. Piękne.

I tak nie rozumiesz, co się do Ciebie pisze, że moją wypowiedź do kolegi piotr82 odebrałeś jako skierowaną do Ciebie.
Krwawy Michał

Offline mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #71 dnia: 10.05.2022, 08:35 »
W perspektywie czasu plan zachodu z dekarbonizacją - patrz docelowy .... wyruganie chin , indi osłabienie ich gospodarek jak widać zastygł.
Ba nawet na dziś - indie moim zdaniem mogą jeszcze bardziej urosnąć ( jeśli z kcapami się dogadają , a na to wygląda...).
Chiny są w dołku - gałąź mieszkaniowa która napędzała ( międzyjnymi ich rynek ostygł do sytuacji w której do sprzedania są tysiące mieszkań - i nikt ich nie kupuje..). Widać wyczekiwanie gospodarki stygną spadają spółki technologiczne , dobra kopalne zaliczają spadki.
Rynek się wystudzi do zimy - możliwości kredytowania w PL  spadną o 70% - i dobrze.
Obyśmy jako polska nie zaliczyli pęknięcia bańki spekulacyjnej jak w hiszpani lata temu bo ceny nieruchomości są mocno nadmuchane....

A my... no cóż jest drogo - będzie jeszcze drożej ( mam na myśli potrzeby pierwszego rzędu) od luksusowych można się powstrzymać ale żyć trzeba.
Ta wojna wiele pokazała są już sygnały że wszyscy mają jej dość - moim zdaniem w nieskończoność amerykanie nie będą pompować w ukrainie...
Jeżeli dojdą do wniosku że pas - to tak będzie. Niemniej jednak jak na dziś dla krajów zachodnich to same sukcesy nic dodać nic ująć.
A w ukranie - pojawia się wiele pytań ukrańców u mnie - czy warto... niszczy im kraj , zabija ludzi - a oni chwalili sobie dotychczasowe życie.
Ci ludzie sami nie wiedzą co mają zrobić... a żyć muszą. Dalej uważam że polski rynek pracy większość ich wchłonie ... jeśli nie będzie totalnego zastoju - zwolnień , stagnacji na maxa.

Polskę ratuje kilka spraw - to że produkujemy żywność i to znaczący dopływ kasy do budżetu , to że przemysł jest elastyczny , nadal robimy tanio - i to jest przewaga nad europą. Nawet jeśli budowlanka i przemysł samochodowy - wyhamuje - to i tak dalej w polsce będzie dało się żyć . Skromnie ale zawsze.
Maciek

Offline Szpadel

• Reputacja: 179
« Odpowiedź #72 dnia: 10.05.2022, 08:58 »
To dlatego, gdy w trakcie pandemii rządy drukowały pierdyliardy miliardów, inflacja bardzo wolno rosła. Bo przerażeni ludzie kisili kasę.
A na jakiej podstawie tak sądzisz?
Bo w moim odczuciu ludzie bardzo chętnie wydawali kasę, nie marudzili na ceny, nie rzeźbili w kupie, zdecydowanie mniej było apaczy.

Offline mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #73 dnia: 10.05.2022, 09:16 »
Człowieku, wklejasz coś, w czym jest dokładnie napisane to, co ja powiedziałem.

Cytat z Twojego cytatu:
Inflacja jest utrzymującym się przez dłuższy czas procesem wzrostu cen w gospodarce narodowej, połączonym z dużą utratą wartości pieniądza. Występuje wówczas duży wzrost podaży pieniądza i szybkości obiegu pieniądza...

To że reszta też jest prawdą, to oczywista oczywistość. Ja na początku tej dyskusji po prostu napisałem, że inflacja zależy nie tylko od wrzucenia dużej ilości forsy na rynek, ale też od szybkości, z jaką ta forsa po rynku lata. Bo jak ludzie dostaną kupę forsy i ją kiszą pod poduszką, to ten wyrzut forsy nie ma istotnego wpływu na inflację (pozostałe wymienione przez Ciebie czynniki oczywiście mają). Ale gdy ludzie zaczynają wyrzucać kasę na rynek, wtedy jest nagły wzrost inflacji.
I po to się podnosi wtedy stopy procentowe, by ludzie zaczęli trzymać oszczędności, a nie je wydawać.
Aktualnie w Polsce mamy właśnie taki proces:
- Rząd robi różne tarcze i pomoce, drukując kasę i zachęcając ludzi do wydawania. Czyli walczy z polityką naszego banku centralnego, by nie wkurzyć wyborców. Piękne.

I tak nie rozumiesz, co się do Ciebie pisze, że moją wypowiedź do kolegi piotr82 odebrałeś jako skierowaną do Ciebie.

Michale popuść , nie denerwuj się .... to tylko pisanie - jak dla mnie relaxik w ciągu dnia.
Moim zdaniem każdy post czegoś uczy i widać jak ludzie postrzegają świat...

A co do zrozumienie - skoro w poście w pierwszym zdaniu piszesz...

cyt."Maciek, przestań wklejać cytaty, bo albo sam ich nie czytasz  albo nie rozumiesz, co czytasz."

To ci post załączam i odpowiadam - luzik...

Cyt."Aktualnie w Polsce mamy właśnie taki proces:
- Rząd robi różne tarcze i pomoce, drukując kasę i zachęcając ludzi do wydawania. Czyli walczy z polityką naszego banku centralnego, by nie wkurzyć wyborców."

I to jest meritum sprawy z polską inflacją...

O ile rynek był głodny i przetworzył nadwyzkęw kasie z 500plus ( parametr inflacji był oki - napędzał temat ) to po pandemii skoczyło do 8 -10% realna 20% plus. W stosuknu do cywilizowanego świata 3-4 punkty... Teraz doszła wojna i pikneło do 12 % realana 40%...

Świat składa sięz liczb - ale pisiorki tego nie chcą lub unikają ... pojąć.

cyt."od wrzucenia dużej ilości forsy na rynek, ale też od szybkości, z jaką ta forsa po rynku lata"

To z mojego punktu widzenia wygląda to tak...

Otóż na poziom inflacji wpływa przede wszystkim zagregowany popyt konsumentów. Mówiąc prościej, jeśli obywatelom wiedzie się lepiej i dysponują odpowiednimi środkami, to oczywiście chcą więcej wydawać, w konsekwencji zaś rosną ceny. Drugim czynnikiem wpływającym na to jest podaż pieniądza w gospodarce – im jest większa, tym większe jest ryzyko inflacyjne.

Podaż pieniądza jest uzależniona od działań rządu, czyli od ilości drukowanych środków (emisji pieniądza) i od polityki monetarnej. Chodzi tu przede wszystkim o ilość pieniądza „wpompowanego” do obiegu poprzez np. skup bądź emisję różnego rodzaju papierów wartościowych. Wreszcie, mówiąc ogólnikowo, na inflację wpływa stan gospodarki danego kraju i równowaga jego budżetu.
Maciek

Offline logan

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 13
« Odpowiedź #74 dnia: 10.05.2022, 10:01 »
Fajnie, fajnie.