Autor Wątek: Tragedia nad Odrą. Zatruta rzeka i masa martwych ryb  (Przeczytany 117773 razy)

Offline cthulhu

• Ekspert
  • Reputacja: 216
Odp: Tragedia nad Odrą. Zatruta rzeka i masa martwych ryb
« Odpowiedź #450 dnia: 21.08.2022, 12:49 »
Albo zniszczymy tę planetę, albo zmienimy podejście do życia.

To na pewno. Są jednakowoż państwa, w których od pewnego czasu słucha się fachowców (hydrologów, ekohydrologów, hydrobiologów etc.), planuje raczej renaturyzację niż regulację-kanalizację i inwestuje w nowoczesny monitoring środowiska - są również państwa, w których uporczywie robi się coś dokładnie odwrotnego. Rzeczpospolita Polska należy do tej drugiej grupy, a obecna ekipa rządząca ma w kultywowaniu tego stanu rzeczy zasługi doprawdy wybitne :)

Są również państwa, w których PKB jest bardziej istotne niż produkt krajowy szczęścia i kondycja planety. Tutaj niestety większość planety należy do tej grupy.

Offline Darecki

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 12

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1272
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #452 dnia: 21.08.2022, 13:00 »

Offline Tomek90

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 2
« Odpowiedź #453 dnia: 21.08.2022, 13:11 »
@Luk skoro piszesz dla wyborczej to nie dziwie się że twoja wiedza jest na poziomie przeżartych rękawic gumowych, kwestia pomyłki w tłumaczeni to też dla ludzi naiwnych bez wykształcenia żadnego, bo słowo PH i rtęć brzmią całkowicie inaczej, (Niemiecki "PH" - "Merkur," żeby tłumacz pomylił te dwa wyrazy ?) trzeba teraz brednie dla naiwnych wytłumaczyć. Ty widzę znasz się na myciu garów wiec rób to dalej ...

Nie ma jak sfrustrowany swoim życiem emigrant myjący gary.

Offline cthulhu

• Ekspert
  • Reputacja: 216
« Odpowiedź #454 dnia: 21.08.2022, 13:14 »
Są również państwa, w których PKB jest bardziej istotne...

https://www.rp.pl/dane-gospodarcze/art36890241-polska-pkb-ue-2-kwartal-2022 ;)

Dlatego całkowicie mnie wali ten współczynnik :)
Być może rządzący z chęcią betonowali i regulowaliby wszystkie rzeki by były inwestycje, praca i współczynnik na innym wysokim poziomie. Ci którzy by będą to robić to będą happy bo zarobią. Więc posmarują tym rządzącym i podzielą się kaską z nimi. Tamci zaś w razie czego zmienią prawo, mpzp czy inne regulacje lub ukręcą sprawie łeb jak zrobi się syf jak ten z Odrą.

To tak na lokalnym naszym polskim szczeblu. W globalnym truje się rzeki barwnikami do ubrań, które szyją gdzieś Azjaci za miskę ryżu po to by później niesprzedane zalegały gdzieś na Atakamie. 

Offline Papi_feeder

• Ekspert
  • Reputacja: 60
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #455 dnia: 21.08.2022, 13:28 »
@Luk skoro piszesz dla wyborczej to nie dziwie się że twoja wiedza jest na poziomie przeżartych rękawic gumowych, kwestia pomyłki w tłumaczeni to też dla ludzi naiwnych bez wykształcenia żadnego, bo słowo PH i rtęć brzmią całkowicie inaczej, (Niemiecki "PH" - "Merkur," żeby tłumacz pomylił te dwa wyrazy ?) trzeba teraz brednie dla naiwnych wytłumaczyć. Ty widzę znasz się na myciu garów wiec rób to dalej ...
Nie ma jak sfrustrowany swoim życiem emigrant myjący gary.
Słowa tłumacza: "Na konferencję zostałem zaproszony w roli tłumacza przez Zachodniopomorski Urząd Wojewódzki. Z powodów technicznych (akustyki) nie słychać było pytań stawianych z sali. Pytanie, o które Pan pyta, stawiano kilka razy. Prosiłem o to, bo nie doszła do mnie pełna jego treść. Mimo najszczerszych chęci. Stąd usłyszałem »parzy ręce« zamiast »rtęć w rzece«. Podobnie było z pytaniem pierwszym, ledwie słyszalnym z przodu. Dopiero trzecie pytanie było w pełni słyszalne, bo pytający wyszedł zupełnie do przodu".

Uderzasz personalnie do chłopa, który ci grzecznie tłumaczy swój punkt widzenia. Prosi byś wskazał gdzie się myli (najlepiej poparł to argumentami) a ty jak ten dzieciak w piaskownicy mówisz "a właśnie że ty jesteś głupi"... takimi postami właśnie udowadniasz że Luk ma rację.

Ps.
Ech... moja prośba do adminów, możecie Panowie zamknąć ten watek? i otworzyć nowy o tej tragicznej sytuacji? A za wszelkie wycieczki personalne w nowym temacie banować?
"Jestem podejrzliwy wobec ludzi, którzy nie lubią psów, ale ufam psu, który nie lubi jakiegoś człowieka". Bill Murray

Offline Mariusz Wu

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 43
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #456 dnia: 21.08.2022, 13:31 »
Jakby co to na Kanale Gliwickim i Odrze w marcu/kwietniu też nie było przyduchy raczej, bo to zbyt nieprawdopodobne.

W Kanale Gliwickim to w marcu woda się pieniła jakby ktoś szampon wlał do jacuzzi więc nie ma mowy o tym że to przyducha. Do dnia dzisiejszego piana się pojawia, co więcej kilka razy woda pieniła się również na Dzierżnie. 
Nie wypada śmiać się z Ukraińców że mają prezydenta komika w sytuacji gdy ma się prezydenta klauna

Offline Tomek90

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #457 dnia: 21.08.2022, 13:32 »
Nie tłumaczy grzecznie tylko jedzie polityką i to nie tylko do mnie, a ja przyszedłem tu po to aby poczytać o rybach i zrelaksować się. Jak bym chciał posłuchać polityki i kopania, obrzucania się błotem to bym wszedł na odpowiednie portale.
Jasne nie ma mowy :) Super mieć dar wykrywania substancji w oczach.

Widziałem przyduchę wiele razy, łowię na różnych łowiskach na świecie i jak dla mnie dokładnie to tak wygląda.
Nie robiłem testów i nie wiem co się dzieje. Wiem że Wisła co kilka tygodni ma śnięte ryby i co z tego ?

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1272
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #458 dnia: 21.08.2022, 13:49 »

Lucjan nie pisze dla "Wyborczej" ani tego nie sugeruje, zaś tłumacz błędnie przetłumaczył na niemiecki pytanie polskiego dziennikarza (wyjaśnienie tłumacza jest takie, że akustyka była kiepska i niedosłyszał). Axel Vogel otrzymał ostatecznie pytanie o "żrącą wodę" i dlatego zaczął nawijać o pH:

https://twitter.com/Vogel_Axel/status/1559043752177672192

Vogel potwierdził, że w rozmowie z Elżbietą Polak wspominał o podwyższonym poziomie rtęci, a fakt uzyskania takich wyników przez niemieckie laboratorium odnotował polski GIOŚ, tłumacząc różnicę w stosunku do wyników polskich innym miejscem pobrania próbek (główny nurt vs rzeczne przyległości).

Morał: kolega Tomek90 sprawia wrażenie osoby, której IQ ma wiele wspólnego z obecnym poziomem większości polskich rzek (strefa stanów niskich). Różnica polega oczywiście na tym, że jeżeli chodzi o poziom rzek, można mieć rozumną nadzieję na poprawę :)

Offline Papi_feeder

• Ekspert
« Odpowiedź #459 dnia: 21.08.2022, 14:01 »
Widziałem przyduchę wiele razy, łowię na różnych łowiskach na świecie i jak dla mnie dokładnie to tak wygląda.
Nie robiłem testów i nie wiem co się dzieje. Wiem że Wisła co kilka tygodni ma śnięte ryby i co z tego ?
Proszę, przeczytaj to jeszcze raz.

Skończyłem studia na SGGW na wydziale melioracji i inżynierii środowiska trochę przedmiotów hydrotechnicznych liznąłem, hydrologię i hydrogeologię też. Projekty jazów i innych urządzeń hydrotechnicznych też nie były mi obce, ekologia hydraulika dynamika cieczy i jeszcze kilka... dla mnie argument o przydusze poniżej jazu jest tak samo prawdziwy jak to, że Ziemia jest płaska... i tu się z Lukiem zgadzam. Nie pracuję w zawodzie ale jakieś tam pojęcie mam o tym co się dzieje... dlatego gdzieś tam powyżej pisałem o hybrydzie... czyli związku przyczynowo skutkowym co do obecnej tragedii... wg mnie zaczęło się od jakiegoś syfu plus solanka spuszczana pomimo bardzo niskiego stanu wody. Resztę zrobiła biologia... a przyducha może być teraz bo cały syf, który nie był na powierzchni zalega na dnie i pałaszuje tlen jak spragniony wodę na pustyni... 
"Jestem podejrzliwy wobec ludzi, którzy nie lubią psów, ale ufam psu, który nie lubi jakiegoś człowieka". Bill Murray

Offline Tomek90

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #460 dnia: 21.08.2022, 15:09 »
Ty mówisz o przydusze z braku ruchu wody, ja natomiast o tym że wiele czynników się na to złożyło (tu się zgadzamy) , algi produkują substancje, które paraliżują skrzela, czyli skrzela nie pobierają tlenu z wody. Tak dzieje się w wielu rejonach świata. To że teraz zacznie jeszcze to wszystko się kisić to wiadome, szczególnie gdy nie będzie opadów aby rozcieńczyć i spłukać do morza.

Odra nie jest jedyną rzeką, która jest zanieczyszczona, od kilku lat nie daje się łowić poniżej Warszawy, co jakiś czas pokazują się masy śniętych ryb. Czy Wisła jest gorsza ? Trzeba piętnować wszystkie takie sytuacje, bo jeżeli robimy to wybiórczo to jak byśmy się zgadzali na to że jedni mogą truć inni nie.

Offline Papi_feeder

• Ekspert
« Odpowiedź #461 dnia: 21.08.2022, 15:14 »
Ty mówisz o przydusze z braku ruchu wody, ja natomiast o tym że wiele czynników się na to złożyło (tu się zgadzamy) , algi produkują substancje, które paraliżują skrzela, czyli skrzela nie pobierają tlenu z wody.
Na początku tlenu było aż nadto... przyducha jest KONSEKWENCJĄ (oprócz b. niskiego stanu wody i pogody) tego co było wcześniej...

Odra nie jest jedyną rzeką, która jest zanieczyszczona, od kilku lat nie daje się łowić poniżej Warszawy, co jakiś czas pokazują się masy śniętych ryb.

Bardzo ciekawe to co piszesz, bo ja mieszkam w okolicach ujścia Narwi do Wisły i czegoś TAKIEGO jak na Odrze nie widziałem... długo nie żyję bo dopiero 50 lat... ale nie... tak źle nie było nawet wtedy jak ryby z Wisły "śmierdziały fenolem"... tak się wtedy mówiło...

Offline Mariusz Wu

« Odpowiedź #462 dnia: 21.08.2022, 15:15 »
od kilku lat nie daje się łowić poniżej Warszawy

A to ciekawe, bo mam takiego dalekiego wujka-mięsiarza co od czasu awarii Czajki łowi z sukcesami tam gdzie najwięcej szamba osiadło. Pech polega na tym że moi rodzice utrzymują z jego rodziną bliski kontakt i jakoś mam taki dyskomfort gdy się z nimi witam bo przypomina mi się że masowo żrą ryby pasące się na gównie.
Nie wypada śmiać się z Ukraińców że mają prezydenta komika w sytuacji gdy ma się prezydenta klauna

Offline Papi_feeder

• Ekspert
« Odpowiedź #463 dnia: 21.08.2022, 15:42 »
Nie było żadnej awarii czajki. W ubeckiej telewizji lania się gówna przez pare miesięcy poświęcili tej katastrofie raptem praw sekund

Ja p.. człowieku, czy ty wiesz, że wcześniej tony tego i innego gówna leciały NON STOP do Wisły a ja w swojej okolicy łowiłem jeszcze na bambusowe wędki leszcze, które ledwie mieściły się do podbieraka???!!!!! Złote piękne leszcze???? Czajkę zdaje się ukończono po 1990 roku a przebudowano w 2012 i wcześniej tego gówna lały się tony...

z tobą już nawet nie da się rzeczowo rozmawiać... Boże jakie to przykre...

Ps. czy jest możliwość zablokowania jakoś użytkownika żeby nie widzieć jego postów?

Offline Mariusz Wu

« Odpowiedź #464 dnia: 21.08.2022, 15:51 »
K***a ( przepraszam wszystkich forumowiczów, daruj @Luk ale nie zdzierżyłem) następny "wckat" się uaktywnił i bredzi. Trzeba mieć to co leciało z Czajki zamiast mózgu żeby nie odróżniać wpuszczenia do rzeki szamba ( gdzie ryby zżarły gówno ja mannę z nieba) od sytuacji gdzie w wodzie jest coś co zabija wszystko co żyje ( ryby, bobry, ptaki, sarny itd)