...nie podał żadnego tytułu artykułu naukowego / badań, ani imion naukowców tych badań...
Były doktorant powinien najpierw doprecyzować zakres przedmiotowy, który go interesuje.
Były doktorant ma na uwadze artykuły/badania naukoznawcze dotyczące konsensusu naukowego w kwestii zmian klimatu? A może chodzi raczej o artykuły/badania dotyczące charakteru i uwarunkowań zmian klimatu? W grę wchodzą jeszcze artykuły/badania dotyczące antropogenicznych zanieczyszczeń wód powierzchniowych oraz uwarunkowań i skutków zakwitów Prymnesium parvum.
Jeżeli były doktorant podejrzewa, że antropogeniczne zmiany klimatu to medialny fake news na ideologiczne zamówienie, proszę niezwłocznie powiadomić o swoich podejrzeniach sankcjonujące ową ściemę czasopisma naukowe oraz przygnębiająco liczne organizacje naukowe:
https://science.nasa.gov/climate-change/scientific-consensus/
https://www.opr.ca.gov/facts/list-of-scientific-organizations.html
Jest nadzieja, że głos byłego doktoranta, który udzielał korków z fizyki i matematyki, a w wolnych chwilach zgłębiał koncepcje "Lacatosa", otworzy im oczy 
Patrzac na twoją aktywność na forum wnioskuje, że masz duuużo wolnego czasu . Cieszę się więc niemiłosiernie, że
moimi skromnymi wpisami oderwalem
ciebie od aktualizacji filmow wedkarskich
na yt i magazynów wędkarskich
sciaganych z neta. W zamian poczytales
troszkę o Lacatosu. Lepsze to niż
ogladanie po raz 658 filmu na yt o łowieniu
na metode na angielskiej komercji

Troche też widzę poczytałeś o pracach
naukowych I pracy doktorantów.
Cieszy mnie to niezmiernie.
Proszę tylko nie imputuj mi czegoś czego nie powiedziałem. To mega słabe jest .
Jako, że jesteś laikiem w temacie nauki i powołałeś się na konsensus pomiędzy większością naukowców, pozwól, że przytocze dwa przykłady słynnych konsensusów z historii nauki :
1. Po opublikowaniu przez Kopernika dzieła O obrotach ciał niebieskich, panował konsensus pośród naukowców I myślicieli ówczesnych najpotężniejszych uniwersytetów, że Kopernik bredzi .
2. Ten przykład dużo bardziej współczesny : po opublikowaniu przez Eisteina swojej pracy na temat teorii względności , panował konsensus pomiędzy największymi fizykami (w tym noblistami), że Enstein bredzi
To tylko dwa przypadki z wielu ( sorry, ale nie chce mi się wertować materiałów ) , zeby pokazac jak ktos kto nie rozumie jak powstaje I rozwija sie nauka , wierzy slepo w to co wiekszosz powiedziala.
W nauce wystarczy JEDEN, który potrafi udowodnic empirycznie , że większosc jest w błędzi I to on ma racje.
To jest własnie nauka.
A teraz jak juz wiesz kto to jest Lacatos, to teraz poczytaj pare jego prac naukowych to zrozumiesz (przynajmniej mam taka nadzieje) troche wiecej o nauce.