Cześć.
Pytanie kieruje głównie do kolegów karpiarzy obeznanych w temacie.
W 2023 planuję trochę urozmaicić moje "życie" wędkarskie i spróbować innej perspektywy jaką jest typowe karpiarstwo. Chciałbym spróbować łowienia z wywózki. Mowa oczywiście o zbiornikach do tego przystosowanych tzn. 130m+ a nie 30m 
Wszystko praktycznie mam (ultegry 5500 x2) + ew musiałbym dokupić jedną karpiówkę.
Zależy mi na jakiejś sensownej łódce bez bajerów typu gps itp. Przydałaby się za to echo sonda. Co do kwoty hmmm... Powiedzmy 2-3 tyś. Byłbym wdzięczny za polecenie konkretnych modeli / osób / sklepów 
Co roku jest coraz więcej zbiorników z zakazem wywózki. Nawet PZW wprowadza zakazy. Chodzi plotka ,że w przyszłym roku będzie całkowity zakaz wywózki na PZW,tak więc przemyśl.
Szukaj używki ( za 3-4 tyś .coś już kupisz),ale jak tak patrze po doświadczonych chłopakach,to ponton,echo,marker i sypanie.
A tu bym Michale sie z tobą nie zgodził.
Świat nie kończy sie na pzw. A dobry model robi niesamowita robote wyposażony w odpowiednią elektoronikę daje potężne narzędzie w rękach myślącego wędkarza.
Nie wspomnę o gabarytach oraz komforcie pracy...
Wiadomo są wody gdzie hol musi być z pontonu, ale jeśli jest czysto to sama frajda pływać modelem.
W temacie pytania zapory - to ciężkie wody.
Zazwyczaj to duże akweny a więc fala i prądy. Odpadaja zabawki typu boat coś tam. Jeśli chcesz pływać nie tylko na flaucie to model musi być spory by mieć gabaryt na fale i moc na prądy.
A więc kadłuby hanter , frog , hater tego typu łajby.
Co do zasięgów to kwestia elektroniki.
A jak chcesz mieć dobry sprzęt to hajsu kupe i można kupować...