Autor Wątek: Pierwsza łódka zanętowa  (Przeczytany 1845 razy)

Offline ledi12

• Ekspert
  • Reputacja: 259
  • Ulubione metody: method feeder
Pierwsza łódka zanętowa
« dnia: 09.10.2022, 15:07 »
Cześć.

Pytanie kieruje głównie do kolegów karpiarzy obeznanych w temacie.

W 2023 planuję trochę urozmaicić moje "życie" wędkarskie i spróbować innej perspektywy jaką jest typowe karpiarstwo. Chciałbym spróbować łowienia z wywózki. Mowa oczywiście o zbiornikach do tego przystosowanych tzn. 130m+ a nie 30m :D

Wszystko praktycznie mam (ultegry 5500 x2) + ew musiałbym dokupić jedną karpiówkę.

Zależy mi na jakiejś sensownej łódce bez bajerów typu gps itp. Przydałaby się za to echo sonda. Co do kwoty hmmm... Powiedzmy 2-3 tyś. Byłbym wdzięczny za polecenie konkretnych modeli / osób / sklepów :)
Metodowy karpiarz
---------------------
Sum -> 22 kg
Karp -> 20 kg
Jesiotr -> 12 kg
Amur -> 17 kg

Offline Adrian

• Ekspert
  • Reputacja: 54
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
Odp: Pierwsza łódka zanętowa
« Odpowiedź #1 dnia: 09.10.2022, 18:45 »
Dobra łódka to drogi interes. Jeśli warunki na to pozwalają to kup ponton, wywieziesz, wysondujesz a w razie potrzeby mozna wypłynąć do ryby. Mniejsze kolibri kupisz za ok tysiaka

Offline Jakrzysiek

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 16
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #2 dnia: 22.06.2023, 09:50 »
Witam.
Żeby nie zakładać kolejnego podobnego wątku:
Otóż - stanąłem przed dylematem zakupu łódki zanętowej. Jest tyle tego, że sam nie wiem co wybrać - w tej kwestii nie mam rozeznania.
Nie potrzebuję kosmosu na początek - w sensie autopilot, echosonda. Fakt, ze fajnie byłoby mieć możliwość rozbudowy o te elementy w przyszłości.
Łowię łownie na zaporówkach oraz jeziorkach odległości nie większe niż 200m. Prosiłbym o porady osób które posiadają / użytkują łódki.

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2241
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 22.06.2023, 10:32 »
Jest już kilka tematów na ten temat.
Tutaj trochę napisano.
https://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=22156.0
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Michał N.

• Ekspert
  • Reputacja: 725
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 22.06.2023, 12:08 »
Cześć.

W 2023 planuję trochę urozmaicić moje "życie" wędkarskie i spróbować innej perspektywy jaką jest typowe karpiarstwo. Chciałbym spróbować łowienia z wywózki. Mowa oczywiście o zbiornikach do tego przystosowanych tzn. 130m+ a nie 30m :D

Wszystko praktycznie mam (ultegry 5500 x2) + ew musiałbym dokupić jedną karpiówkę.

Zależy mi na jakiejś sensownej łódce bez bajerów typu gps itp. Przydałaby się za to echo sonda. Co do kwoty hmmm... Powiedzmy 2-3 tyś. Byłbym wdzięczny za polecenie konkretnych modeli / osób / sklepów :)

Co roku jest coraz więcej zbiorników z zakazem wywózki. Nawet PZW wprowadza zakazy. Chodzi plotka ,że w przyszłym roku będzie całkowity zakaz wywózki na PZW,tak więc przemyśl.

Szukaj używki ( za 3-4 tyś .coś już kupisz),ale jak tak patrze po doświadczonych chłopakach,to ponton,echo,marker i sypanie.

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 22.06.2023, 14:47 »
Cześć.

Co roku jest coraz więcej zbiorników z zakazem wywózki. Nawet PZW wprowadza zakazy. Chodzi plotka ,że w przyszłym roku będzie całkowity zakaz wywózki na PZW,tak więc przemyśl.

Szukaj używki ( za 3-4 tyś .coś już kupisz),ale jak tak patrze po doświadczonych chłopakach,to ponton,echo,marker i sypanie.

A tu bym Michale sie z tobą nie zgodził.
Świat nie kończy sie na pzw. A dobry model robi niesamowita robote wyposażony w odpowiednią elektoronikę daje potężne narzędzie w rękach myślącego wędkarza.
Nie wspomnę o gabarytach oraz komforcie pracy...
Wiadomo są wody gdzie hol musi być z pontonu, ale jeśli jest czysto to sama frajda pływać modelem.
W temacie pytania zapory - to ciężkie wody.
Zazwyczaj to duże akweny a więc fala i prądy. Odpadaja zabawki typu boat coś tam. Jeśli chcesz pływać nie tylko na flaucie to model musi być spory by mieć gabaryt na fale i moc na prądy.
A więc kadłuby hanter , frog , hater tego typu łajby.
Co do zasięgów to kwestia elektroniki.
A jak chcesz mieć dobry sprzęt to hajsu kupe i można kupować...
Maciek

Offline Michał N.

• Ekspert
  • Reputacja: 725
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 22.06.2023, 15:57 »
Maciek,piszę z perspektywy swoich wód.
Ludzie mają łódki,a i tak wywożą pontonem. Duża fala i sygnał echo się gubi,do tego na wielkich zbiornikach byle czym nie popływasz,a jeszcze dochodzi rola zaczepów,wtedy ponton,to zbawienie.
Jedno jest pewne,żeby tym się bawić w miarę konkretnie,kasa musi być spora.