Autor Wątek: Wyniki nad wodą 2023  (Przeczytany 281253 razy)

Offline Awek

• Ekspert
  • Reputacja: 334
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
Odp: Wyniki nad wodą 2023
« Odpowiedź #1080 dnia: 03.07.2023, 09:40 »
Zbyszku gratulacje :thumbup:, ten ostatni jaź brzuszysko ma wypchane na maksa :o
Sławek

Offline Shreku82

• Ekspert
  • Reputacja: 719
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #1081 dnia: 03.07.2023, 10:05 »
Zbysiu jak zwykle pozamiatał Piękne rybki

Wysłane z mojego Lenovo TB-J607Z przy użyciu Tapatalka

Patryk

Życie jest zbyt krótkie, by nie jeździć na ryby 😀

Offline Opos

• Ekspert
  • Reputacja: 179
  • Uśmiechaj się w każdy dzień :)
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #1082 dnia: 03.07.2023, 10:57 »
Gratulacje dla łowców i zazdraszczam połowów :) U mnie ostatnio słabo z rybami mimo że łowie na dwóch różnych zbiornikach i ciężko się czymś pochwalić, bo maks.20 cm płoć to żadne widowisko :P W sobote taka ulewa mnie zastała nad wodą że aż mi parasol zaczął przeciekać, bo materiał już nie wytrzymał takiej ilości wody :/ Metoda bez drgnięcia, trupek bez drgnięcią, pellet wagler to samo jedynie na klasyka 4 płotki małe. Slow sinck też nić nie pomógł. Już skończyły mi się pomysły i metody do których mógłbym sie uciec żeby dobrać się do chociaż średniej ryby, ale nikomu nic nie brało tego dnia. Wiosna była bardzo fajna a teraz jakiś ponury żart.
Rafał
Sandacz 52 cm
Jesiotr 115 cm
Karp 75 cm
Leszcz 59 cm
Lin 40 cm
Karaś 43

Offline TOmaSZ93

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 37
« Odpowiedź #1083 dnia: 03.07.2023, 11:26 »
Gratulacje dla łowców i zazdraszczam połowów :) U mnie ostatnio słabo z rybami mimo że łowie na dwóch różnych zbiornikach i ciężko się czymś pochwalić, bo maks.20 cm płoć to żadne widowisko :P W sobote taka ulewa mnie zastała nad wodą że aż mi parasol zaczął przeciekać, bo materiał już nie wytrzymał takiej ilości wody :/ Metoda bez drgnięcia, trupek bez drgnięcią, pellet wagler to samo jedynie na klasyka 4 płotki małe. Slow sinck też nić nie pomógł. Już skończyły mi się pomysły i metody do których mógłbym sie uciec żeby dobrać się do chociaż średniej ryby, ale nikomu nic nie brało tego dnia. Wiosna była bardzo fajna a teraz jakiś ponury żart.

Wiosna była bardzo fajna potwierdzam teraz i u mnie nie chcą brać mam takie same spostrzeżenia jak Ty.
C&R

Offline Michal

• Ekspert
  • Reputacja: 95
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #1084 dnia: 03.07.2023, 15:26 »
Byłem na wypadzie z kolegą na Mokate. Stanowisko koło wyspy domek nr 2. Polowaliśmy na cos grubszego.
Ostatecznie wpadały tylko rybki do 10 kg, kilka gatunków. Stanowisko się nie sprawdziło, nie polecam. Zgodnie z mapką wolno nam było wyjeżdżać tylko do wyspy (40 m) :( - tak nam wyjaśnił właściciel. A ciut większe rybki były minimum na 45 metrze. Potem przyszli nowi wędkarze i wyjeżdżali z okolic domku nr 3 (na 105 m) i mieli pretensje. I tak tam nie połowili tylko pozrywali zestawy, za blisko wyspy są zaczepy. Plusy wypadu: relax i nowe informacje o łowisku, rozmawialiśmy ze sporą ilością wędkarzy, no i chłopak a sąsiedztwa złowił karpia 20 kg. Wrzucam jedną rybkę z wypadu, 50 cm ponad 3 kg.

Mokate to woda typowo pod ziga. Jak ma się dobrze to opanowane to wyniki jak na PW można mieć.

Gratulacje dla wszystkich łowców i za osiągnięcia sportowe.

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #1085 dnia: 04.07.2023, 05:47 »
Gratulacje dla wszystkich łowców :bravo: :beer:

Offline blvck_b3rry

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 26
  • Wędkarka z Kujaw
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #1086 dnia: 04.07.2023, 20:12 »
Jestem po prostu padnięta. Dzisiaj ryby nie reagowały na Ringersy. Założyłam Pellety Ananasowe 8mm i było Eldorado, potem ustało. To na pellety Krylowe Lorpio 8mm - znów rzeź i nagle koniec. Po godzinie stop - no to na Skisłe Masło z Bandit Karpia - pozytywna reakcja i nagły przestój godzinny. Zmiana zachmurzenia i wiatru - zaczęły brać na Matchpro Duo Mango. Byłam od 6 do 16 więc pora dnia, czy słońce czy chmury, czy wiatr mocny czy nie - cały czas brania ustawały przy danej przynęcie. Największe karpie na kiełbaski PVA. Standardowo Skretting i Coppens 2 i 4mm z większym udziałem tym razem większych. W kiełbaski PVA pellet Furia, który robi mój sklep wędkarski - ananas 🍍 czerwono-żółty plus jakaś tam zaneta i jakieś małe pellety. Ekstra są te szybko rozpuszczalne materiały. :)
Czasami się zdarzało, że miałam dwie ryby na dwóch wędkach i wtedy na zdjęciach trzymam oba karpie razem. Raz w takiej sytuacji była też zajęta trzecia wędka taty. Były też dwa jesiotry i jeden karaś.
Tata spławikowiec łowi ze mną na metodę i ma różne wynalazki, czyli lepi dłonią podajnik i nie przytwierdza przynęty, wisi wolno na przyponie. Wrzuca czasem samego dumbellsa bez towaru, albo zakłada go na hak jak się zerwie gumka czy pushstop (XD) Nie klipuje jak ja, zmienia miejsca rzutów, a łowi tylko trochę mniej ryb ode mnie. Ja się z początku denerwuję na jego uproszczenia, a on mówi "poczekaj, zobaczysz" no i zawsze patrzę z szokiem wymalowanym na twarzy.
Nyśt versztejn.
🥶

Pozdrawiam 🤝🙌💚
Proszę mi wybaczyć różne dziwne miny i niefrasobliwość mojej zielonej chustki na głowie. Za każdą miną kryje się trudne odhaczanie, tracenie czegoś (w tym podbieraka), plątanie zestawu albo najczęściej sprzeczka z tatą. Jesiotr pojawił się chyba dwa razy i jakiś karp też. Za dużo różnych zdjęć. Wrzucam na serwer, bo tu mówi mi że złe rozszerzenie.
https://ibb.co/56FjH6r
https://ibb.co/BtqS5XJ
https://ibb.co/ZT01WHN
https://ibb.co/LZMtpsk
staram się!

Offline Brzanoholik Sandomierski

• Ekspert
  • Reputacja: 197
« Odpowiedź #1087 dnia: 04.07.2023, 20:18 »
Tata spławikowiec łowi ze mną na metodę i ma różne wynalazki, czyli lepi dłonią podajnik i nie przytwierdza przynęty, wisi wolno na przyponie. Wrzuca czasem samego dumbellsa bez towaru, albo zakłada go na hak jak się zerwie gumka czy pushstop (XD) Nie klipuje jak ja, zmienia miejsca rzutów, a łowi tylko trochę mniej ryb ode mnie. Ja się z początku denerwuję na jego uproszczenia, a on mówi "poczekaj, zobaczysz" no i zawsze patrzę z szokiem wymalowanym na twarzy.
Nyśt versztejn.

Teraz gdy jest ciepło ryba jak żeruje to nie patrzy na takie "drobiazgi" szczególnie kiedy jest jej dużo. Dopiero gdy zaczyna słabiej żerować to te drobiazgi zaczynają się liczyć... i to bardzo.
I need a Barbel !!!
I'm holding out for a barbel 'till the end of the night.
She's gotta be strong and she's gotta be fast
and she's gotta be fresh from the fight.

Offline Martinez

• Ekspert
  • Reputacja: 371
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
« Odpowiedź #1088 dnia: 04.07.2023, 20:21 »
Black - najważniejsze jest to, że łowisz. Że kombinujesz, żeby nie zejść o kiju znad wody. Co do mimiki twarzy - czym się przejmujesz. Chustka na głowie - ważne, że Tobie pasuje. Inni jeśli nie lubią - po prostu niech nie patrzą.
Życzę Ci wytrwałości, zapału i pomysłowości. A tych przymiotów, obserwując Twoje wyniki, widać, że Ci nie brak :thumbup: :bravo:
TKKP - Tarnowski Klub Karpiarzy Przeklętych ;)

Offline Brzanoholik Sandomierski

• Ekspert
  • Reputacja: 197
« Odpowiedź #1089 dnia: 04.07.2023, 21:06 »
Chustka na głowie - ważne, że Tobie pasuje.

Dokładnie! Ważne co wędkarz/wędkarka ma w rękach a nie to co na głowie - może być nawet gustowny kapelutek z logo firmy "Jaxon" ;) ;D

Chociaż... z drugiej strony... jak łowisz więcej i większe niż konkurencja to taki kapelutek może być uznany za niesportowe sabotage owej konkurencji psychiki i złamanie wszelkich praw ludzkich i boskich :)

EDIT:
Nie. Nie mam takiego ale poważnie medytowałem nad zakupem ;) :P
I need a Barbel !!!
I'm holding out for a barbel 'till the end of the night.
She's gotta be strong and she's gotta be fast
and she's gotta be fresh from the fight.

Offline blvck_b3rry

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 26
  • Wędkarka z Kujaw
« Odpowiedź #1090 dnia: 04.07.2023, 21:32 »
Dzięki, lepiej mi.
Jestem niestety nauczona w życiu (bo tu na forum zupełnie nie) że kobietę wedkarkę inni wędkarze traktują co najmniej z góry. A jak już ta kobieta ma lepsze wyniki od nich, to usłyszę jakiś komentarz albo na temat sprzętu, a jak uzbierałam na godny sprzęt to na temat np gotowych przyponów czy zanęt, a jak się obronię zdarzyło się dwa razy, że wyglądu. Czyli moich chustek czy czapek jak się okazuje. Mój wynik to zawsze "fart początkującego", dobre miejsce albo jeszcze inny powód, który dyskredytuje mój wkład. Tak bywało na nawiedzonym łowisku o którym mówiłam, gdzie są karpiarze amatorzy. Jeżdżę teraz na takie na wpół dzikie łowisko gdzie płacimy 40zł za dwie osoby i witają nas kawą i ciastkiem, jesteśmy zawsze prawie sami na łowisku. Tak mi lepiej. Karpie tłuściutkie, zdrowe i najbardziej waleczne jakie spotkałam, wśród wielu łowisk w kuj-pom. Fajnie jak ktoś pyta na co łowię i robi zdjęcia moich pelletów i koszyka, ale niefajnie jak zaczyna się polowanie na wedkarkę z sukcesami "bo ja nie mam wyników". Bydgoszcz to bardzo niewychowane miasto, może Polacy, może wędkarze co schodzą o kiju, może przypadek.
staram się!

Offline Martinez

• Ekspert
  • Reputacja: 371
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
« Odpowiedź #1091 dnia: 04.07.2023, 22:03 »
Black - nie zwracaj uwagi. Robisz postępy. Widać to po każdym Twoim wpisie.

Cytat: Gandhi Mahatma
Najpierw Cię ignorują. Potem śmieją się z Ciebie. Później z Tobą walczą. Później wygrywasz.

Niechaj ta maksyma Ci przyświeca :thumbup:
TKKP - Tarnowski Klub Karpiarzy Przeklętych ;)

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2243
  • MFT
« Odpowiedź #1092 dnia: 05.07.2023, 08:47 »
A tutaj każda wędkarka traktowana jest klejnot i miło, że z nami jesteś :)
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Szpadel

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 179
« Odpowiedź #1093 dnia: 05.07.2023, 11:24 »
Dzięki, lepiej mi.
Jestem niestety nauczona w życiu (bo tu na forum zupełnie nie) że kobietę wedkarkę inni wędkarze traktują co najmniej z góry. A jak już ta kobieta ma lepsze wyniki od nich, to usłyszę jakiś komentarz albo na temat sprzętu, a jak uzbierałam na godny sprzęt to na temat np gotowych przyponów czy zanęt, a jak się obronię zdarzyło się dwa razy, że wyglądu. Czyli moich chustek czy czapek jak się okazuje. Mój wynik to zawsze "fart początkującego", dobre miejsce albo jeszcze inny powód, który dyskredytuje mój wkład. Tak bywało na nawiedzonym łowisku o którym mówiłam, gdzie są karpiarze amatorzy. Jeżdżę teraz na takie na wpół dzikie łowisko gdzie płacimy 40zł za dwie osoby i witają nas kawą i ciastkiem, jesteśmy zawsze prawie sami na łowisku. Tak mi lepiej. Karpie tłuściutkie, zdrowe i najbardziej waleczne jakie spotkałam, wśród wielu łowisk w kuj-pom. Fajnie jak ktoś pyta na co łowię i robi zdjęcia moich pelletów i koszyka, ale niefajnie jak zaczyna się polowanie na wedkarkę z sukcesami "bo ja nie mam wyników". Bydgoszcz to bardzo niewychowane miasto, może Polacy, może wędkarze co schodzą o kiju, może przypadek.
Znam kilka dziewczyn łowiących i to dość sprawnie. Bardzo mi kiedyś imponowała moja sąsiadka, która każdy wolny czas spędzała z wędka i to było dobre 30 lat temu, miałem koleżankę, którą nazwałem "Wyderka, bo poznałem ją jak brodząc po szyję łowiła rękoma karasie na sumy. Kiedyś w Astrachaniu dłuższy czas obserwowałem babulkę koło 70 lat co bardzo sprawnie łowiła na grunt i co chwilę wyciągała z Wołgi piękne ryby i w życiu nie zauważyłem żadnych uprzedzeń do wędkujących kobiet i w życiu nie usłyszałem od dziewczyn, że ktoś je dyskryminuje.
No ale opowiedz o tych "wędkarka z sukcesami" albo o tych "lepszych wynikach", bo ja chyba wiem gdzie leży Twój problem ;D ;D

Offline zwykly_michal

• Ekspert
  • Reputacja: 236
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #1094 dnia: 05.07.2023, 11:45 »
Dzięki, lepiej mi.
Jestem niestety nauczona w życiu (bo tu na forum zupełnie nie) że kobietę wedkarkę inni wędkarze traktują co najmniej z góry.

To nie są wędkarze a zwykłe łajzy, sami ryb łowić nie potrafią i muszą się dowartościować. Nie bez powodu komentują, że masz farta albo dobre miejsce :) Nawet najlepsze miejsce i sprzęt przegra z wiedzą i doświadczeniem.

Ignoruj ich i rób swoje.