Autor Wątek: Delikatny feeder-quiver na późną jesień-zimę - woda stojąca  (Przeczytany 40007 razy)

Offline stas1

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Delikatny feeder-quiver na późną jesień-zimę - woda stojąca
« Odpowiedź #15 dnia: 07.10.2015, 21:32 »
Oby :D
Staś
Klasyczny Feeder

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1274
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #16 dnia: 07.10.2015, 21:32 »
Pod względem szczytówkowym chyba najdelikatniejszy jest Garbolino G-System Picker (0.25 oz i 0.5 oz - w wersji szklanej i węglowej). Drennanowskie combo MatchPro Ultralight Bomb & Light Feeder (węglowe 0.75 oz i 1 oz) oferuje dwie długości w pakiecie. Z rzeczy tańszych Shakespeare Agility Wand.

Offline Lug (Darek Jagodziński)

• Ekspert
  • Reputacja: 137
  • Ulubione metody: slider
« Odpowiedź #17 dnia: 08.10.2015, 14:19 »
Pod względem szczytówkowym chyba najdelikatniejszy jest Garbolino G System Picker (0.25 oz i 0.5 oz - w wersji szklanej i węglowej). Drennanowskie combo MatchPro Ultralight Bomb & Light Feeder (węglowe 0.75 oz i 1 oz - możliwość dokupienia szklanych od 0.5 oz) oferuje dwie długości w pakiecie. Z rzeczy tańszych Shakespeare Agility Wand.
Miałeś w łapkach może tego Garbolino G-System?
Darek

Offline Modus

• Ekspert
« Odpowiedź #18 dnia: 08.10.2015, 16:40 »
Miałem w łapkach Garbolino Super G Bomb, czyli poprzednie wcielenie owego kijaszka (różnice nazewniczo-kosmetyczne + piankowa końcówka rękojeści G-System). Byłbym go capnął z myśla o wiosennych płociach w narwiańskich spowolnieniach i rozlewiskach, ale wcześniej nabyłem Drennanowskie combo MatchPro Quiver, czyli poprzednika MatchPro Ultralight Bomb & Light Feeder. 

Bardzo milusi picker - elegancki (cienki blank), delikatny (2lb - 4lb) i czuły (zwłaszcza ze szklanymi tipami), a zarazem niekluskowaty i "responsywny". Garbolino ma w ofercie droższy model (G Max Bomb), lecz to wędka bardziej mocarna, przeznaczona głównie na łowiska komercyjne i kilkukilogramowe karpie - jej użytkowym odpowiednikiem w serii G-System jest najwyraźniej ten oto słodziak:

Offline Lug (Darek Jagodziński)

• Ekspert
  • Reputacja: 137
  • Ulubione metody: slider
« Odpowiedź #19 dnia: 08.10.2015, 16:48 »
Modus  :thumbup:

Ciekawi mnie jaka jest różnica miedzy 1/4 oz węglową a 1/4 oz szklana szczytówką hmm.
Darek

Offline Martines

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 9
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #20 dnia: 08.10.2015, 17:57 »
Czy orientuje się ktoś, gdzie w Polsce można kupić wędki Garbolino? Mogą być sklepy internetowe....

Offline Modus

• Ekspert
« Odpowiedź #21 dnia: 08.10.2015, 18:21 »
O ile mi wiadomo, Garbolino nie ma obecnie polskiego przedstawiciela/dystrybutora, więc pozostaje prywatny import np. z UK lub Francji. W grę wchodzi zasadniczo także kierunek wschodni, bo owa marka jest całkiem popularna wśród wędkarskiej śmietanki z królestwa Władimira Władimirowicza ;)

Offline Martines

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 9
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #22 dnia: 08.10.2015, 18:24 »
Dzięki za informację, może na przyszły rok ktoś się odważy i będzie miał w sprzedaży sprzęt Garbolino..

Offline Modus

• Ekspert
« Odpowiedź #23 dnia: 08.10.2015, 18:33 »
Ciekawi mnie jaka jest różnica miedzy 1/4 oz węglową a 1/4 oz szklana szczytówką hmm.

Szklana będzie jednak odrobinę mniej sprężysta, co sprzyja zassaniu przynęty przez delikatnie biorący białoryb (węglową wybrałbym np. do finezyjnego łowienia z zestawem typu "bomb" w rzecznym spowolnieniu).

Offline Marcin

• Ekspert
  • Reputacja: 119
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #24 dnia: 08.10.2015, 18:49 »
Bardzo milusi picker - elegancki (cienki blank), delikatny (2lb - 4lb) i czuły (zwłaszcza ze szklanymi tipami), a zarazem niekluskowaty i responsywny.
Nie będzie w takim razie gubił małych ryb na wodach stojących?
Pozdrawiam
Marcin

Offline Modus

• Ekspert
« Odpowiedź #25 dnia: 08.10.2015, 19:31 »
Niekluskowaty, bo nie majta się jak rozgotowany makaron na modłę amerykańskich klusek spinningowych o akcji "slow" - zarazem jednak wystarczająco delikatny/spolegliwy w stosownym fragmencie, by producent mógł zgodnie z prawdą (potwierdzają to rozliczni użytkownicy na brytyjskich forach) napisać:

Perfect for soft mouthed skimmers or big river roach which have a habit of shedding the hook if the rod is too harsh

Z drobnym białorybem na wodzie stojącej daje sobie radę całkiem przyzwoicie, a nawet podobno dostarcza łowiącemu grand plaisir :)

Offline Matysekmm

• Ekspert
  • Reputacja: 55
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #26 dnia: 08.10.2015, 19:38 »
Witam,
W tym roku zakupiłem Shimano Ulteegra 3,30 60 g i jak dla mnie rewelacja zarówno na sporym karpiu jak i małym leszczyku , ale to tylko moje zdanie.
Pozdrawiam

Marek

Offline lin2

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 2
« Odpowiedź #27 dnia: 08.10.2015, 20:45 »

MatchPro Ultralight Bomb & Light Feeder. 

A ile ten kijek wazy bo nie mogę znależć?

Offline kALesiak

• Ekspert
  • Reputacja: 86
« Odpowiedź #28 dnia: 08.10.2015, 20:52 »
Witam,
W tym roku zakupiłem Shimano Ulteegra 3,30 60 g i jak dla mnie rewelacja zarówno na sporym karpiu jak i małym leszczyku , ale to tylko moje zdanie.

To nie tylko Twoje zdanie :) Nie mam tego kija, ale miałem z nim przyjemność. To kosa na ryby, nie wędka. Wiem, że wiele osób nie lubi wędek Shimano z uwagi na ich rzekomą kluskowatość. Wg mnie wędka to tylko narzędzie, którym trzeba się umieć posługiwać.

stefan..k

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 08.10.2015, 21:22 »
Mam więcej niż kilka DS ale lubię łowić tanią Daiwą D-fish 3,3m własnie dlatego że to totalna klucha nawet przy lekkich wymachach na "sucho" bez kołowrotka gnie się cała włacznie z rękojescią, ostatnio łowiłem tym kijkiem na komercji karasie 300-600g -hol na takiej klusce to czysta przyjemność co ciekawe lepiej(dalej i celniej)rzuca mi sie tym niz np: Windcast pickerem który jest o niebo sztywniejszy i szybszy.