Selektor, napiszesz coś więcej o tych przedramionach?
Problem z bolącym łokciem może wynikać z wielu rzeczy, zaczynając od problemów z mięśniami pleców, protrakcją barków itd. Fizjoterapeuta zajmujący się sportowcami nie powinien mieć problemu z określeniem przyczyn. Nie jestem specjalistą, a tym bardziej nie cierpię samoleczenia online i pseudotelemedycyny, natomiast patrząc po zdjęciu Kolegi widać, że sporo ćwiczy, więc chciałbym się skupić na częstym „problemie łokciowym”, czyli problemie z mięśniami przedramion.
Przechodzenie bowiem z problemu łokcia golfisty na łokieć tenisisty, tak jak to występuje u Kolegi, jest częstym zjawiskiem, jak są problemy z mięśniami przedramion i pewna grupa tych mięśni dostaje większy wycisk niż inna. W mięśniach przedramion musi być równowaga, a nie dysbalans, bo właśnie wówczas będą Cię nawalać łokcie. Ci co tylko wyciskają na klatę, nie robiąc martwych ciągów, dobrze o tym wiedzą 😉 A mamy 19 mięśni przedramion, a ile z nich ćwiczymy na siłowni lub mówiąc ogólnie ćwiczymy uprawiając konkretny sport albo jeszcze gorzej ich w ogóle nie ćwiczymy?
W łokciu może boleć w 4 sytuacjach. Przy wyproście, zgięciu, supinacji lub pronacji. Łatwo więc dojść do tego kiedy boli w łokciu i przy jakim ćwiczeniu. I teraz weź zrób wyciskanie na klatkę i zobacz jakie mięśnie Ci się napinają w przedramieniu. A potem zrób np. wiosłowanie sztangą albo podciąganie na drążku i zobacz jakie wówczas napinają się mięśnie w przedramieniu. Katując przy ćwiczeniach na klatkę, plecy, biceps i triceps tylko niektóre z mięśni przedramion tworzymy dysbalans. Zapominając więc o treningu całościowym mięśni przedramion, tworzymy sobie problemy z łokciami. I tak jak jest to u Kolegi, częste przechodzenie z jednego problemu z łokciem, w inny problem.
Przez ponad 25 lat rzadko kiedy widywałem kogoś, kto w jednostce treningowej miał jakieś ćwiczenia bezpośrednio ukierunkowane na mięśnie przedramion, no chyba że np. uprawiał boks, MMA lub był kulturystą albo trójboistą. A przecież z wiekiem mamy coraz większe problemy, bolą nas nadgarstki, łokcie itd. Katując na siłowni klatkę, plecy, ale przede wszystkim biceps i triceps często prowadzimy do dysbalansu mięśniowego w mięśniach przedramion. No i pojawia się entezopatia (tendinopatia). Jak metody zachowawcze nie pomagają (odpoczynek + np. NLPZ, okłady z lodu, taping, zmiana konkretnych ćwiczeń na inne mniej obciążające itp.), to powstaje konieczność operacyjnego oczyszczenia ścięgna i wycięcia zmian. Jednak do tej pory nie spotkałem się z nikim kto wymagałby operacji, jeżeli ćwiczył na siłowni i nie przerzucał ton ciężaru w sposób nieprawidłowy dla łokci. A problem z łokciem jest częsty wśród nie tylko sportowców, ale też ćwiczących na siłowni.
Pewnie na youtubie jest cała masa filmów z ćwiczeniami na łokieć tenisisty i golfisty. Natomiast ja po rozmowach z kilkoma łebskimi gośćmi zajmującymi się leczeniem zawodowych sportowców skupiłem się na stopniowalnym zwiększaniu obciążenia i ćwiczeniach na mięśnie przedramion głównie z hantlem, najlepiej takim, w którym jesteś w stanie zdjąć obciążenie z jednej strony. I robisz standardowe, znane „od wieków” ćwiczenia takie jak np. te trzy:
(zamiast młotka hantel ze zdejmowanym kompletnie obciążeniem po jednej ze stron).